Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Foto: Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste doelmannen in de JPL!

De afgelopen maanden lieten heel wat doelmannen een stevige indruk na op onze velden. De vraag wie nu precies de beste is, levert bijgevolg steevast een pak voer voor discussie op. Wij waagden ons aan een poging tot een rangschikking gebaseerd op één belangrijke parameter: de kans dat ze een schot op doel stoppen, ofwel het save-percentage in verhouding tot het aantal pogingen. Met die waardemeter voor ogen presenteren wij u dus de tien beste sluitstukken in onze competitie.

10. Thomas KAMINSKI (AA Gent)

Save-percentage: 69%

De nummer één van de tweede in het klassement klokt hier af op de tiende plaats. Thomas Kaminski slikte in 29 wedstrijden dan ook 34 tegentreffers, toch geen al te best rapport voor een keeper bij een topclub. De 27-jarige ex-jeugdinternational wint bovendien niet zoveel punten en dus ook weinig harten in de Ghelamco Arena, waar hij mede door zijn onzekere houding almaar meer kritiek krijgt.

Een deel van de Gentse achterban staat daarom niet weigerachtig tegenover een vertrek van Kaminski, wiens contract binnen een dik jaar afloopt. De Buffalo’s beschikken wel nog over een optie voor twee extra seizoenen, maar of ze die zullen lichten is verre van zeker. Ex-sterkhouder Lovre Kalinic is alvast nog altijd overbodig bij Aston Villa en vormt mogelijk een boeiende denkpiste voor Michel Louwagie.

9. Sammy BOSSUT (Zulte Waregem)

Save-percentage: 70%

Hij begon deze campagne nog verrassend op de bank, maar uiteindelijk was Sammy Bossut toch een van de weinige stabiele factoren bij een zwalpend Zulte Waregem. De 34-jarige doelman vocht zich na twee weken al terug tussen de palen ten koste van de jonge Eike Bansen, hield vervolgens acht keer de nul en leek Essevee richting PO I te zullen keepen. Al kon ook hij de terugval nadien niet vermijden.Tot overmaat van ramp moest de nummer drie van de Rode Duivels op het WK 2014 in februari een operatie aan de elleboog ondergaan. In Anderlecht was hij hersteld, maar toch mocht Bansen blijven staan. Nochtans had Bossut zijn ervaring én save-percentage maar al te goed van pas kunnen komen tijdens de 7-0 pandoering in het Lotto Park. Klaar voor een nieuwe concurrentieslag volgend seizoen.

8. Sinan BOLAT (Antwerp)

Save-percentage: 71%

In sommige kringen naar voren geschoven als de beste doelman in de JPL, maar in deze lijst vinden we Sinan Bolat pas op de achtste plek terug. De Limburgse Turk hield zijn netten dan ook 'amper' vijf keer schoon, een ferme dip vergeleken met vorig jaar toen hij elf clean sheets neerzette. Is Bolat op 31-jarige leeftijd dan al over zijn top? Zeker niet, want zijn waarde op de Bosuil staat nog altijd buiten kijf.

Met een doorsnee goalie had Antwerp de voorbije maanden wellicht nog veel meer doelpunten geslikt, want de routinier ranselde gemiddeld meer dan zeven pogingen op tien uit zijn doelvlak. Bolat had zo dus een flink aandeel in de goede resultaten van de Great Old, waar zijn contract komende zomer echter afloopt. Een terugkeer naar Turkije wenkt, dus toch maar snel werk maken van een verlenging.

7. Arnaud BODART (Standard)

Save-percentage: 71%

Nog iemand die we misschien wat hoger hadden verwacht, want Arnaud Bodart brak helemaal door bij Standard. Het Luikse jeugdproduct verdrong huurling Vanja Milinkovic-Savic in mum van tijd naar de achtergrond en miste in de competitie zelfs nog geen enkele minuut. Nu al onmisbaar en persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat over het vertrek van Guillermo Ochoa niet meer gesproken wordt.Bodart groeit nog steeds in elke match, mede dankzij de begeleiding van Jean-François Gillet. Ondanks zijn jonge leeftijd en kleine gestalte, iets waar zijn 40-jarige ploegmaat van kan meespreken, heeft het zelfverzekerde sluitstuk zo geen schrik om uit te komen op hoge ballen. De occasionele foutjes moeten er wel nog uit, maar op Sclessin lijken ze tussen de palen minstens nog een paar jaar gebeiteld te zitten.

6. Adam JAKUBECH (KV Kortrijk)

Save-percentage: 73%

De dieselmotor van KV Kortrijk sloeg pas aan sinds december, niet toevallig het moment waarop Adam Jakubech zijn opwachting onder de lat mocht maken. De Slovaakse huurling van Lille bleek al snel een betrouwbaardere optie dan voormalige nummer één Sébastien Bruzzese, die uitviel met een breuk in het borstbeen. Jakubech hield vaker de nul en troefde zijn concurrent vooral qua save-percentage af.

73 procent tegenover 51: het verschil mag duidelijk zijn. Hoewel hij oorspronkelijk slechts een back-up leek, is het dus lang niet onwaarschijnlijk dat de Kerels zijn aankoopoptie zullen lichten. In Rijsel heeft de 23-jarige doelman per slot van rekening nog maar weinig perspectief op speelkansen. Indien hij nu nog de nodige stappen kan zetten, is Jakubech in België echter zonder twijfel een potentiële topper.

5. Nicolas PENNETEAU (Charleroi)

Save-percentage 73%

39 jaar jong, maar Nicolas Penneteau lijkt wel te rijpen als een goede wijn. Hoe dichter bij het einde van zijn actieve carrière hoe beter de Fransman zijn prestaties worden, met dit jaar een van zijn beste campagnes ooit. In het verleden acteerde de ervaren rot van Charleroi nog wisselvallig, maar zijn beruchte blunders worden almaar schaarser. Al ging begin dit jaar in Eupen het licht wel nog eens uit.Toch ziet het ernaar uit dat de Zebra’s de optie in zijn aflopend contract zullen lichten, zeker omdat de  harde werker zich blijft verbeteren. Penneteau is het anker van Karim Belhocine zijn solide defensie, met 12 clean sheets en amper 23 tegengoals. Op basis van de kansen die hij voor zich kreeg moesten dat er drie meer zijn, dus de ancien op Mambourg mag zichzelf toch gerust een puntenpakker noemen.

4. Lennart MOSER (Cercle Brugge)

Save-percentage 76%

Guillaume Hubert, Merveille Goblet, Mouez Hassen en Warleson. Aan keepers had Cercle Brugge dit seizoen zeker geen tekort, wél aan kwaliteit tussen de palen. Tot coach Bernd Storck eigenhandig met Lennart Moser op de proppen kwam. De Duitser zou naar verluidt zelfs 800 kilometer gereden hebben om zijn landgenoot persoonlijk te overtuigen, een inspanning die duidelijk direct zijn vruchten afwierp.

Met de winteraanwinst onder de lat begon de Vereniging aan haar straffe reeks van 12 op 12, waarbij de 20-jarige doelman ook nog eens drie clean sheets liet optekenen. Een echte kwaliteitsinjectie van kaliber en cruciaal onderdeel van de redding dus, wiens aankoopoptie ongetwijfeld gelicht zal worden. Moser pakt gemiddeld meer dan drie schoten op vier, waarmee hij maar nipt naast het podium valt.

3. Maarten VANDEVOORDT (Genk)

Save-percentage: 77%

Akkoord, Maarten Vandevoordt speelde dit seizoen amper vier competitieduels, maar daarin liet hij wel een meer dan behoorlijke indruk na. Tegen Cercle Brugge vierde de 17-jarige doelman met verve zijn debuut in de JPL en onderscheidde hij zich meteen met zijn voetballend vermogen, koelbloedigheid en vooral ook prima reddingen. Om nog te zwijgen van zijn mentale sterkte na zijn flater tegen Napoli.Spijtig genoeg maakte een elleboogblessure vroegtijdig een eind aan zijn debuutcampagne. Intussen heeft Genk met Thomas Didillon een – al dan niet tijdelijke – nieuwe nummer één beet, en ook Danny Vukovic werkt nog altijd naarstig verder aan zijn comeback. De kans is dus root dat Vandevoordt dus nog eventjes terug in de wachtkamer wordt gezet, maar de toekomst ziet er alleszins rooskleurig uit.

2. Hendrik VAN CROMBRUGGE (Eupen/Anderlecht)

Save-percentage: 78%

Bovenin trekt Hendrik Van Crombrugge aan het kortste eind in de weinig verrassende tweestrijd, maar het sluitstuk van Anderlecht verdient uiteraard niks dan lof. Na zijn overstap vanuit Eupen waren de meningen verdeeld, met sommigen die twijfelden of hij het niveau aan de top aan zou kunnen terwijl bij anderen de verwachtingen hooggespannen waren. Van Crombrugge trok er zich alvast niks van aan.

Niet alleen boden zijn voeten de verhoopte meerwaarde, ook met zijn saves groeide hij in mum van tijd uit tot misschien wel dé sterkhouder in het Lotto Park. De buitenlandse interesse neemt dan ook almaar toe, waardoor Paars-Wit toch voor een dilemma staat. Cashen is gezien de financiële situatie aanlokkelijk, maar eenzelfde profiel vinden als geschikte opvolger is zeker geen gemakkelijke opdracht.

1. Simon MIGNOLET (Club Brugge)

Save-percentage: 83%

Kenneth Vermeer, Ludovic Butelle, Guillaume Hubert, Vladimir Gabulov, Ethan Horvath, Karlo Letica: het was altijd wat met de doelmannen van Club Brugge de afgelopen jaren. Blauw-Zwart snakte naar stabiliteit tussen de palen en vond die in de persoon van Simon Mignolet. En hoe, want de statistieken zijn ronduit indrukwekkend: 83% save-percentage, 16 clean sheets en een luttele 13 tegendoelpunten.Volgens de expected goals, berekend op de kwaliteit van de doelkansen, moest Mignolet zich meer dan 19 keer omgedraaid hebben. Een puntenpakker dus, al reikt zijn waarde nog zoveel verder. Leider op en naast het veld, belangrijk in de opbouw met zijn voetballend vermogen en vooral een absoluut rustpunt. Geen verrassing dus dat de nummer twee van de Rode Duivels hier met stip op één staat.

LEES OOK: de 10 beste passeurs van de JPL

LEES OOK: de 10 efficiëntste afwerkers van de JPL

LEES OOK: de 10 beste dribbelkonten van de JPL 

LEES OOK: de 10 hardste verdedigers van de JPL

POLL: Welke doelman kan volgens u gerust nog een stapje hogerop aan?

Club Brugge maakt fans warm met hoopgevende beelden

'Aziatische Messi' arriveert in Kortrijk

Benfica maakt komst Vertonghen bekend

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

26
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

271
{insert image alt}

Benfica maakt komst Vertonghen bekend

Na het aflopen van zijn contract bij Tottenham wachtte Jan Vertonghen even zijn opties af, maar nu ...

0
{insert image alt}

Club Brugge maakt fans warm met hoopgevende beelden

Twee nederlagen, waarvan eentje de bekerfinale en de andere in eigen huis tegen Charleroi: Club ...

69
{insert image alt}

'Aziatische Messi' arriveert in Kortrijk

Na de 1-3 nederlaag in eigen huis tegen Waasland-Beveren sloot KV Kortrijk speeldag één af als ...

42
{insert image alt}

Pech voor PSG: fikse handicap in halve finale CL?

Hun lot hing aan een zijden draadje, maar in een doldwaze slotfase rekende PSG in de Final 8 van de ...

100
{insert image alt}

'Dan toch geen Edmilson voor Club? "Qatar zegt neen"'

Philippe Clement zette de deur donderdag al op een kier, nu lijkt er ook echt schot in de zaak te ...

463
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft fraaie versterking in het vizier'

KV Mechelen legde op speeldag één een hoopgevende prestatie op de mat tegen Anderlecht, maar ...

157
{insert image alt}

'Beerschot dicht bij nieuwe prestigetransfer, testen al gepland'

Beerschot zit in de goede flow. Afgelopen weekend namen de Ratten een prima start door te winnen op ...

378
{insert image alt}

Anderlecht bevestigt: "Wissels op komst"

Het gelijkspel in Mechelen was al bij al nog gevleid, maar toch overheerste bij Anderlecht vooral de ...

762
{insert image alt}

RTBF: 'Edmilson is bijna van Club Brugge'

Philippe Clement zette de deur donderdag al op een kier, nu lijkt er ook echt schot in de zaak te ...

1894
{insert image alt}

Toekomst van Genk lijkt verzekerd met twee nieuwe spelers

KRC Genk bracht in het verleden al enkele grote talenten voort en blijft verder inzetten op de ...

187
{insert image alt}

Zulte Waregem trekt zonder sterkhouder naar het Kiel

SV Zulte Waregem verloor op de openingspeeldag met 1-2 tegen KRC Genk en gaat dit weekend bij ...

209
{insert image alt}

Muscat onthult geheim sterk STVV

Sint-Truiden heeft een vliegende start genomen met een thuisoverwinning tegen titelpretendent KAA ...

104
{insert image alt}

"Ik ben de sterkste speler op training van Club Brugge"

Landskampioen Club Brugge is met veel twijfels begonnen aan het nieuwe seizoen en heeft nood aan een ...

531
{insert image alt}

De Experts: "Lastige avond Anderlecht, De Bruyne tegen Franse muur"

Om zijn cliënten beter te begeleiden, laat Unibet.be ook dit seizoen wekelijks zijn Experts los op ...

301
{insert image alt}

"Lukaku zint op wraak tegen Manchester United"

Het zou maar eens goed kunnen dat Manchester United en Inter Milaan elkaar in de ogen kijken in de ...

173

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

863
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

616
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

447
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

407
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

328
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

791
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

1600
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

306
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

900
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

431
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

345
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

280
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

107
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

1103
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

655