Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Foto: Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste doelmannen in de JPL!

De afgelopen maanden lieten heel wat doelmannen een stevige indruk na op onze velden. De vraag wie nu precies de beste is, levert bijgevolg steevast een pak voer voor discussie op. Wij waagden ons aan een poging tot een rangschikking gebaseerd op één belangrijke parameter: de kans dat ze een schot op doel stoppen, ofwel het save-percentage in verhouding tot het aantal pogingen. Met die waardemeter voor ogen presenteren wij u dus de tien beste sluitstukken in onze competitie.

10. Thomas KAMINSKI (AA Gent)

Save-percentage: 69%

De nummer één van de tweede in het klassement klokt hier af op de tiende plaats. Thomas Kaminski slikte in 29 wedstrijden dan ook 34 tegentreffers, toch geen al te best rapport voor een keeper bij een topclub. De 27-jarige ex-jeugdinternational wint bovendien niet zoveel punten en dus ook weinig harten in de Ghelamco Arena, waar hij mede door zijn onzekere houding almaar meer kritiek krijgt.

Een deel van de Gentse achterban staat daarom niet weigerachtig tegenover een vertrek van Kaminski, wiens contract binnen een dik jaar afloopt. De Buffalo’s beschikken wel nog over een optie voor twee extra seizoenen, maar of ze die zullen lichten is verre van zeker. Ex-sterkhouder Lovre Kalinic is alvast nog altijd overbodig bij Aston Villa en vormt mogelijk een boeiende denkpiste voor Michel Louwagie.

9. Sammy BOSSUT (Zulte Waregem)

Save-percentage: 70%

Hij begon deze campagne nog verrassend op de bank, maar uiteindelijk was Sammy Bossut toch een van de weinige stabiele factoren bij een zwalpend Zulte Waregem. De 34-jarige doelman vocht zich na twee weken al terug tussen de palen ten koste van de jonge Eike Bansen, hield vervolgens acht keer de nul en leek Essevee richting PO I te zullen keepen. Al kon ook hij de terugval nadien niet vermijden.Tot overmaat van ramp moest de nummer drie van de Rode Duivels op het WK 2014 in februari een operatie aan de elleboog ondergaan. In Anderlecht was hij hersteld, maar toch mocht Bansen blijven staan. Nochtans had Bossut zijn ervaring én save-percentage maar al te goed van pas kunnen komen tijdens de 7-0 pandoering in het Lotto Park. Klaar voor een nieuwe concurrentieslag volgend seizoen.

8. Sinan BOLAT (Antwerp)

Save-percentage: 71%

In sommige kringen naar voren geschoven als de beste doelman in de JPL, maar in deze lijst vinden we Sinan Bolat pas op de achtste plek terug. De Limburgse Turk hield zijn netten dan ook 'amper' vijf keer schoon, een ferme dip vergeleken met vorig jaar toen hij elf clean sheets neerzette. Is Bolat op 31-jarige leeftijd dan al over zijn top? Zeker niet, want zijn waarde op de Bosuil staat nog altijd buiten kijf.

Met een doorsnee goalie had Antwerp de voorbije maanden wellicht nog veel meer doelpunten geslikt, want de routinier ranselde gemiddeld meer dan zeven pogingen op tien uit zijn doelvlak. Bolat had zo dus een flink aandeel in de goede resultaten van de Great Old, waar zijn contract komende zomer echter afloopt. Een terugkeer naar Turkije wenkt, dus toch maar snel werk maken van een verlenging.

7. Arnaud BODART (Standard)

Save-percentage: 71%

Nog iemand die we misschien wat hoger hadden verwacht, want Arnaud Bodart brak helemaal door bij Standard. Het Luikse jeugdproduct verdrong huurling Vanja Milinkovic-Savic in mum van tijd naar de achtergrond en miste in de competitie zelfs nog geen enkele minuut. Nu al onmisbaar en persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat over het vertrek van Guillermo Ochoa niet meer gesproken wordt.Bodart groeit nog steeds in elke match, mede dankzij de begeleiding van Jean-François Gillet. Ondanks zijn jonge leeftijd en kleine gestalte, iets waar zijn 40-jarige ploegmaat van kan meespreken, heeft het zelfverzekerde sluitstuk zo geen schrik om uit te komen op hoge ballen. De occasionele foutjes moeten er wel nog uit, maar op Sclessin lijken ze tussen de palen minstens nog een paar jaar gebeiteld te zitten.

6. Adam JAKUBECH (KV Kortrijk)

Save-percentage: 73%

De dieselmotor van KV Kortrijk sloeg pas aan sinds december, niet toevallig het moment waarop Adam Jakubech zijn opwachting onder de lat mocht maken. De Slovaakse huurling van Lille bleek al snel een betrouwbaardere optie dan voormalige nummer één Sébastien Bruzzese, die uitviel met een breuk in het borstbeen. Jakubech hield vaker de nul en troefde zijn concurrent vooral qua save-percentage af.

73 procent tegenover 51: het verschil mag duidelijk zijn. Hoewel hij oorspronkelijk slechts een back-up leek, is het dus lang niet onwaarschijnlijk dat de Kerels zijn aankoopoptie zullen lichten. In Rijsel heeft de 23-jarige doelman per slot van rekening nog maar weinig perspectief op speelkansen. Indien hij nu nog de nodige stappen kan zetten, is Jakubech in België echter zonder twijfel een potentiële topper.

5. Nicolas PENNETEAU (Charleroi)

Save-percentage 73%

39 jaar jong, maar Nicolas Penneteau lijkt wel te rijpen als een goede wijn. Hoe dichter bij het einde van zijn actieve carrière hoe beter de Fransman zijn prestaties worden, met dit jaar een van zijn beste campagnes ooit. In het verleden acteerde de ervaren rot van Charleroi nog wisselvallig, maar zijn beruchte blunders worden almaar schaarser. Al ging begin dit jaar in Eupen het licht wel nog eens uit.Toch ziet het ernaar uit dat de Zebra’s de optie in zijn aflopend contract zullen lichten, zeker omdat de  harde werker zich blijft verbeteren. Penneteau is het anker van Karim Belhocine zijn solide defensie, met 12 clean sheets en amper 23 tegengoals. Op basis van de kansen die hij voor zich kreeg moesten dat er drie meer zijn, dus de ancien op Mambourg mag zichzelf toch gerust een puntenpakker noemen.

4. Lennart MOSER (Cercle Brugge)

Save-percentage 76%

Guillaume Hubert, Merveille Goblet, Mouez Hassen en Warleson. Aan keepers had Cercle Brugge dit seizoen zeker geen tekort, wél aan kwaliteit tussen de palen. Tot coach Bernd Storck eigenhandig met Lennart Moser op de proppen kwam. De Duitser zou naar verluidt zelfs 800 kilometer gereden hebben om zijn landgenoot persoonlijk te overtuigen, een inspanning die duidelijk direct zijn vruchten afwierp.

Met de winteraanwinst onder de lat begon de Vereniging aan haar straffe reeks van 12 op 12, waarbij de 20-jarige doelman ook nog eens drie clean sheets liet optekenen. Een echte kwaliteitsinjectie van kaliber en cruciaal onderdeel van de redding dus, wiens aankoopoptie ongetwijfeld gelicht zal worden. Moser pakt gemiddeld meer dan drie schoten op vier, waarmee hij maar nipt naast het podium valt.

3. Maarten VANDEVOORDT (Genk)

Save-percentage: 77%

Akkoord, Maarten Vandevoordt speelde dit seizoen amper vier competitieduels, maar daarin liet hij wel een meer dan behoorlijke indruk na. Tegen Cercle Brugge vierde de 17-jarige doelman met verve zijn debuut in de JPL en onderscheidde hij zich meteen met zijn voetballend vermogen, koelbloedigheid en vooral ook prima reddingen. Om nog te zwijgen van zijn mentale sterkte na zijn flater tegen Napoli.Spijtig genoeg maakte een elleboogblessure vroegtijdig een eind aan zijn debuutcampagne. Intussen heeft Genk met Thomas Didillon een – al dan niet tijdelijke – nieuwe nummer één beet, en ook Danny Vukovic werkt nog altijd naarstig verder aan zijn comeback. De kans is dus root dat Vandevoordt dus nog eventjes terug in de wachtkamer wordt gezet, maar de toekomst ziet er alleszins rooskleurig uit.

2. Hendrik VAN CROMBRUGGE (Eupen/Anderlecht)

Save-percentage: 78%

Bovenin trekt Hendrik Van Crombrugge aan het kortste eind in de weinig verrassende tweestrijd, maar het sluitstuk van Anderlecht verdient uiteraard niks dan lof. Na zijn overstap vanuit Eupen waren de meningen verdeeld, met sommigen die twijfelden of hij het niveau aan de top aan zou kunnen terwijl bij anderen de verwachtingen hooggespannen waren. Van Crombrugge trok er zich alvast niks van aan.

Niet alleen boden zijn voeten de verhoopte meerwaarde, ook met zijn saves groeide hij in mum van tijd uit tot misschien wel dé sterkhouder in het Lotto Park. De buitenlandse interesse neemt dan ook almaar toe, waardoor Paars-Wit toch voor een dilemma staat. Cashen is gezien de financiële situatie aanlokkelijk, maar eenzelfde profiel vinden als geschikte opvolger is zeker geen gemakkelijke opdracht.

1. Simon MIGNOLET (Club Brugge)

Save-percentage: 83%

Kenneth Vermeer, Ludovic Butelle, Guillaume Hubert, Vladimir Gabulov, Ethan Horvath, Karlo Letica: het was altijd wat met de doelmannen van Club Brugge de afgelopen jaren. Blauw-Zwart snakte naar stabiliteit tussen de palen en vond die in de persoon van Simon Mignolet. En hoe, want de statistieken zijn ronduit indrukwekkend: 83% save-percentage, 16 clean sheets en een luttele 13 tegendoelpunten.Volgens de expected goals, berekend op de kwaliteit van de doelkansen, moest Mignolet zich meer dan 19 keer omgedraaid hebben. Een puntenpakker dus, al reikt zijn waarde nog zoveel verder. Leider op en naast het veld, belangrijk in de opbouw met zijn voetballend vermogen en vooral een absoluut rustpunt. Geen verrassing dus dat de nummer twee van de Rode Duivels hier met stip op één staat.

LEES OOK: de 10 beste passeurs van de JPL

LEES OOK: de 10 efficiëntste afwerkers van de JPL

LEES OOK: de 10 beste dribbelkonten van de JPL 

LEES OOK: de 10 hardste verdedigers van de JPL

POLL: Welke doelman kan volgens u gerust nog een stapje hogerop aan?

Vadis klaar en duidelijk over terugkeer naar Anderlecht

Martinez tipt nieuwe Duivel bij Club: "Een heel hoog niveau"

Heeft Preud'homme zijn opvolger zelf al gekozen?

Vandaag 30 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

43
{insert image alt}

'Kompany heeft nog grotere plannen bij Anderlecht'

Roger Vanden Stock krijgt zijn grote gelijk. Vorig jaar liet de ex-voorzitter van RSC Anderlecht al ...

2
{insert image alt}

Heeft Preud'homme zijn opvolger zelf al gekozen?

De kans lijkt steeds groter te worden dat Michel Preud'homme gaat afhaken als hoofdtrainer van ...

45
{insert image alt}

'Cercle Brugge opent onderhandelingen met Club Brugge'

Cercle Brugge heeft nog zeer veel werk, want het moet zijn ploeg nog goed gaan versterken. De ...

117
{insert image alt}

'Diego Costa moet celstraf van zes maanden vrezen'

Diego Costa moet vrezen voor een serieuze sanctie. De Spaanse aanklager in Madrid heeft een celstraf ...

22
{insert image alt}

Martinez tipt nieuwe Duivel bij Club: "Een heel hoog niveau"

Roberto Martinez zal ook de komende jaren aan de slag blijven als bondscoach én technisch directeur ...

208
{insert image alt}

Vadis klaar en duidelijk over terugkeer naar Anderlecht

AA Gent werkt met grote ambities naar het komende seizoen toe. Voorzitter Ivan De Witte verklaarde ...

245
{insert image alt}

'United gooit alle troeven op tafel voor transferstunt Sancho'

Manchester United werkt nog altijd hard aan een deal met Borussia Dortmund over de toptransfer van ...

60
{insert image alt}

'Club en Genk gelinkt aan spelmaker: bod van vier miljoen'

De meeste eersteklassers zijn momenteel volop aan het speuren naar versterking voor het komende ...

339
{insert image alt}

'Messi dropt nieuw transferbommetje bij FC Barcelona'

Lionel Messi heeft meermaals aangegeven zijn carrière te willen afsluiten bij FC Barcelona. Slechts ...

151
{insert image alt}

"Kans op besmetting tijdens voetbalmatch niet groter dan in supermarkt"

De Jupiler Pro League werd inmiddels definitief stopgezet, maar mogelijk zijn de Belgische profclubs ...

80
{insert image alt}

Extra middelen op komst: transferplannen Anderlecht bekend

RSC Anderlecht heeft zijn organigram deze week voor de zoveelste keer overhoop gegooid. Marc Coucke ...

625

Gisteren 29 Mei 2020

{insert image alt}

'Balette technisch directeur met opvallend takenpakket'

Peter Balette wordt al jaren geprezen voor zijn werk als assistent-trainer, maar bij AA Gent moet ...

416
{insert image alt}

'Real Madrid legt toekomst Ödegaard in handen van Zidane'

Martin Ödegaard weet binnen enkele weken of Real Madrid hem deze zomer terughaalt. De Noor, in 2019 ...

133
{insert image alt}

Thelin spreekt zich uit over definitief vertrek bij Anderlecht

RSC Anderlecht verhuurt sinds januari Isaac Kiese Thelin aan de Zweedse club Malmö, maar door de ...

231
{insert image alt}

'AA Gent maakt werk van nog meer transfers'

AA Gent stelde Jordan Botaka en Davy Roef voor en zij komen over van STVV en RSC Anderlecht. Daar ...

356
{insert image alt}

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

In Oostenrijk en Duitsland stonden vanavond twee wedstrijden op het porgramma. Red Bull Salzburg en ...

69
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

Vincent Kompany kon terugkeren naar Manchester City, maar hij koos ervoor om bij RSC Anderlecht te ...

224
{insert image alt}

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Royal Antwerp FC gaat afscheid nemen van Wesley Hoedt, wiens aankoopoptie van acht miljoen euro veel ...

488
{insert image alt}

'Vierde Italiaanse club in de running voor Vertonghen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

108
{insert image alt}

"Met KV Oostende hebben we voorsprong op alle andere clubs"

KV Oostende gaat de komende maanden en jaren volop werken via data. Dat is het stokpaardje van de ...

406
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over transferdossier van Chadli

Nacer Chadli kost zeker geen 8 miljoen euro, Turkse media spreken van 2 miljoen euro, en dat opent ...

510
{insert image alt}

Ruim jaar na de opstand: 'Coucke buiten' was het begin van het einde

CEO Karel Van Eetvelt liet bij zijn aanstelling in januari op de website van Anderlecht verstaan dat ...

185
{insert image alt}

'Absolute droomtransfer lonkt plots voor Marco Bizot'

Marco Bizot - in het verleden geen succesverhaal bij KRC Genk - kende een fenomenaal seizoen met AZ ...

279
{insert image alt}

'Steenrijke eigenaar van TP Mazembe stapt mogelijk in bij Anderlecht'

RSC Anderlecht zoekt naar extra kapitaal en naast Vincent Kompany, Marc Coucke en Wouter Vandenhaute ...

1308
{insert image alt}

EXCLUSIEF Genk strikt topper: "Zal snel interesse uit topcompetities lokken"

KRC Genk heeft weer een zeer interessante transfer afgerond. Het haalde Daniel Muñoz weg bij ...

482
{insert image alt}

Straf parcours van Kompany: van jeugdspeler naar grote baas

Vincent Kompany keerde in de zomer van 2019 terug bij RSC Anderlecht. Hij kreeg veel macht, maar een ...

101