Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Toppers in de JPL: de 10 beste doelmannen

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste doelmannen in de JPL!


De afgelopen maanden lieten heel wat doelmannen een stevige indruk na op onze velden. De vraag wie nu precies de beste is, levert bijgevolg steevast een pak voer voor discussie op. Wij waagden ons aan een poging tot een rangschikking gebaseerd op één belangrijke parameter: de kans dat ze een schot op doel stoppen, ofwel het save-percentage in verhouding tot het aantal pogingen. Met die waardemeter voor ogen presenteren wij u dus de tien beste sluitstukken in onze competitie.

10. Thomas KAMINSKI (AA Gent)

Save-percentage: 69%

De nummer één van de tweede in het klassement klokt hier af op de tiende plaats. Thomas Kaminski slikte in 29 wedstrijden dan ook 34 tegentreffers, toch geen al te best rapport voor een keeper bij een topclub. De 27-jarige ex-jeugdinternational wint bovendien niet zoveel punten en dus ook weinig harten in de Ghelamco Arena, waar hij mede door zijn onzekere houding almaar meer kritiek krijgt.

Een deel van de Gentse achterban staat daarom niet weigerachtig tegenover een vertrek van Kaminski, wiens contract binnen een dik jaar afloopt. De Buffalo’s beschikken wel nog over een optie voor twee extra seizoenen, maar of ze die zullen lichten is verre van zeker. Ex-sterkhouder Lovre Kalinic is alvast nog altijd overbodig bij Aston Villa en vormt mogelijk een boeiende denkpiste voor Michel Louwagie.

9. Sammy BOSSUT (Zulte Waregem)

Save-percentage: 70%

Hij begon deze campagne nog verrassend op de bank, maar uiteindelijk was Sammy Bossut toch een van de weinige stabiele factoren bij een zwalpend Zulte Waregem. De 34-jarige doelman vocht zich na twee weken al terug tussen de palen ten koste van de jonge Eike Bansen, hield vervolgens acht keer de nul en leek Essevee richting PO I te zullen keepen. Al kon ook hij de terugval nadien niet vermijden.



Tot overmaat van ramp moest de nummer drie van de Rode Duivels op het WK 2014 in februari een operatie aan de elleboog ondergaan. In Anderlecht was hij hersteld, maar toch mocht Bansen blijven staan. Nochtans had Bossut zijn ervaring én save-percentage maar al te goed van pas kunnen komen tijdens de 7-0 pandoering in het Lotto Park. Klaar voor een nieuwe concurrentieslag volgend seizoen.

8. Sinan BOLAT (Antwerp)

Save-percentage: 71%

In sommige kringen naar voren geschoven als de beste doelman in de JPL, maar in deze lijst vinden we Sinan Bolat pas op de achtste plek terug. De Limburgse Turk hield zijn netten dan ook 'amper' vijf keer schoon, een ferme dip vergeleken met vorig jaar toen hij elf clean sheets neerzette. Is Bolat op 31-jarige leeftijd dan al over zijn top? Zeker niet, want zijn waarde op de Bosuil staat nog altijd buiten kijf.

Met een doorsnee goalie had Antwerp de voorbije maanden wellicht nog veel meer doelpunten geslikt, want de routinier ranselde gemiddeld meer dan zeven pogingen op tien uit zijn doelvlak. Bolat had zo dus een flink aandeel in de goede resultaten van de Great Old, waar zijn contract komende zomer echter afloopt. Een terugkeer naar Turkije wenkt, dus toch maar snel werk maken van een verlenging.

7. Arnaud BODART (Standard)

Save-percentage: 71%

Nog iemand die we misschien wat hoger hadden verwacht, want Arnaud Bodart brak helemaal door bij Standard. Het Luikse jeugdproduct verdrong huurling Vanja Milinkovic-Savic in mum van tijd naar de achtergrond en miste in de competitie zelfs nog geen enkele minuut. Nu al onmisbaar en persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat over het vertrek van Guillermo Ochoa niet meer gesproken wordt.



Bodart groeit nog steeds in elke match, mede dankzij de begeleiding van Jean-François Gillet. Ondanks zijn jonge leeftijd en kleine gestalte, iets waar zijn 40-jarige ploegmaat van kan meespreken, heeft het zelfverzekerde sluitstuk zo geen schrik om uit te komen op hoge ballen. De occasionele foutjes moeten er wel nog uit, maar op Sclessin lijken ze tussen de palen minstens nog een paar jaar gebeiteld te zitten.

6. Adam JAKUBECH (KV Kortrijk)

Save-percentage: 73%

De dieselmotor van KV Kortrijk sloeg pas aan sinds december, niet toevallig het moment waarop Adam Jakubech zijn opwachting onder de lat mocht maken. De Slovaakse huurling van Lille bleek al snel een betrouwbaardere optie dan voormalige nummer één Sébastien Bruzzese, die uitviel met een breuk in het borstbeen. Jakubech hield vaker de nul en troefde zijn concurrent vooral qua save-percentage af.

73 procent tegenover 51: het verschil mag duidelijk zijn. Hoewel hij oorspronkelijk slechts een back-up leek, is het dus lang niet onwaarschijnlijk dat de Kerels zijn aankoopoptie zullen lichten. In Rijsel heeft de 23-jarige doelman per slot van rekening nog maar weinig perspectief op speelkansen. Indien hij nu nog de nodige stappen kan zetten, is Jakubech in België echter zonder twijfel een potentiële topper.

5. Nicolas PENNETEAU (Charleroi)

Save-percentage 73%

39 jaar jong, maar Nicolas Penneteau lijkt wel te rijpen als een goede wijn. Hoe dichter bij het einde van zijn actieve carrière hoe beter de Fransman zijn prestaties worden, met dit jaar een van zijn beste campagnes ooit. In het verleden acteerde de ervaren rot van Charleroi nog wisselvallig, maar zijn beruchte blunders worden almaar schaarser. Al ging begin dit jaar in Eupen het licht wel nog eens uit.



Toch ziet het ernaar uit dat de Zebra’s de optie in zijn aflopend contract zullen lichten, zeker omdat de  harde werker zich blijft verbeteren. Penneteau is het anker van Karim Belhocine zijn solide defensie, met 12 clean sheets en amper 23 tegengoals. Op basis van de kansen die hij voor zich kreeg moesten dat er drie meer zijn, dus de ancien op Mambourg mag zichzelf toch gerust een puntenpakker noemen.

4. Lennart MOSER (Cercle Brugge)

Save-percentage 76%

Guillaume Hubert, Merveille Goblet, Mouez Hassen en Warleson. Aan keepers had Cercle Brugge dit seizoen zeker geen tekort, wél aan kwaliteit tussen de palen. Tot coach Bernd Storck eigenhandig met Lennart Moser op de proppen kwam. De Duitser zou naar verluidt zelfs 800 kilometer gereden hebben om zijn landgenoot persoonlijk te overtuigen, een inspanning die duidelijk direct zijn vruchten afwierp.

Met de winteraanwinst onder de lat begon de Vereniging aan haar straffe reeks van 12 op 12, waarbij de 20-jarige doelman ook nog eens drie clean sheets liet optekenen. Een echte kwaliteitsinjectie van kaliber en cruciaal onderdeel van de redding dus, wiens aankoopoptie ongetwijfeld gelicht zal worden. Moser pakt gemiddeld meer dan drie schoten op vier, waarmee hij maar nipt naast het podium valt.

3. Maarten VANDEVOORDT (Genk)

Save-percentage: 77%

Akkoord, Maarten Vandevoordt speelde dit seizoen amper vier competitieduels, maar daarin liet hij wel een meer dan behoorlijke indruk na. Tegen Cercle Brugge vierde de 17-jarige doelman met verve zijn debuut in de JPL en onderscheidde hij zich meteen met zijn voetballend vermogen, koelbloedigheid en vooral ook prima reddingen. Om nog te zwijgen van zijn mentale sterkte na zijn flater tegen Napoli.



Spijtig genoeg maakte een elleboogblessure vroegtijdig een eind aan zijn debuutcampagne. Intussen heeft Genk met Thomas Didillon een – al dan niet tijdelijke – nieuwe nummer één beet, en ook Danny Vukovic werkt nog altijd naarstig verder aan zijn comeback. De kans is dus root dat Vandevoordt dus nog eventjes terug in de wachtkamer wordt gezet, maar de toekomst ziet er alleszins rooskleurig uit.

2. Hendrik VAN CROMBRUGGE (Eupen/Anderlecht)

Save-percentage: 78%

Bovenin trekt Hendrik Van Crombrugge aan het kortste eind in de weinig verrassende tweestrijd, maar het sluitstuk van Anderlecht verdient uiteraard niks dan lof. Na zijn overstap vanuit Eupen waren de meningen verdeeld, met sommigen die twijfelden of hij het niveau aan de top aan zou kunnen terwijl bij anderen de verwachtingen hooggespannen waren. Van Crombrugge trok er zich alvast niks van aan.

Niet alleen boden zijn voeten de verhoopte meerwaarde, ook met zijn saves groeide hij in mum van tijd uit tot misschien wel dé sterkhouder in het Lotto Park. De buitenlandse interesse neemt dan ook almaar toe, waardoor Paars-Wit toch voor een dilemma staat. Cashen is gezien de financiële situatie aanlokkelijk, maar eenzelfde profiel vinden als geschikte opvolger is zeker geen gemakkelijke opdracht.

1. Simon MIGNOLET (Club Brugge)

Save-percentage: 83%

Kenneth Vermeer, Ludovic Butelle, Guillaume Hubert, Vladimir Gabulov, Ethan Horvath, Karlo Letica: het was altijd wat met de doelmannen van Club Brugge de afgelopen jaren. Blauw-Zwart snakte naar stabiliteit tussen de palen en vond die in de persoon van Simon Mignolet. En hoe, want de statistieken zijn ronduit indrukwekkend: 83% save-percentage, 16 clean sheets en een luttele 13 tegendoelpunten.



Volgens de expected goals, berekend op de kwaliteit van de doelkansen, moest Mignolet zich meer dan 19 keer omgedraaid hebben. Een puntenpakker dus, al reikt zijn waarde nog zoveel verder. Leider op en naast het veld, belangrijk in de opbouw met zijn voetballend vermogen en vooral een absoluut rustpunt. Geen verrassing dus dat de nummer twee van de Rode Duivels hier met stip op één staat.

LEES OOK: de 10 beste passeurs van de JPL

LEES OOK: de 10 efficiëntste afwerkers van de JPL

LEES OOK: de 10 beste dribbelkonten van de JPL 

LEES OOK: de 10 hardste verdedigers van de JPL

POLL: Welke doelman kan volgens u gerust nog een stapje hogerop aan?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

47
47
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

9
9
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

45
45
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

73
73
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

106
106
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

116
116
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

79
79
<strong>Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal</strong>
Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal

Antwerp FC deed in januari een ambitieuze zet om Eliot Matazo (22) te halen als vervanger voor ...

237
237
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"

Brian Riemer moet tegen KRC Genk met Yari Verschaeren, Thorgan Hazard en Zeno Debast heel veel ...

188
188
Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"
Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"

Standard is een club op drift. Afwezige eigenaars die de club vanuit een kantoor in de VS besturen, ...

118
118
<strong>Hoe spanning tussen Genk en Anderlecht al 1,5 jaar oploopt</strong>
Hoe spanning tussen Genk en Anderlecht al 1,5 jaar oploopt

KRC Genk en RSC Anderlecht nemen het vanavond om 20u45 tegen elkaar op. Dat belooft een zeer pittige ...

320
320
Coucke haalt zijn grote gelijk: "Hij verdient de titel"
Coucke haalt zijn grote gelijk: "Hij verdient de titel"

Er zijn uiteraard nog zeven speeldagen te gaan waarin nog heel wat kan gebeuren, maar RSC Anderlecht ...

287
287
<strong>Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach</strong>
Club Brugge 'voor gek aanschouwd' met nieuwe hoofdcoach

Club Brugge's keuze voor Nicky Hayen als interim-hoofdcoach werd aanvankelijk met grote scepsis ...

953
953
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'

Manchester City sneuvelde afgelopen woensdag op pijnlijke wijze uit de Champions League. De Engelse ...

66
66
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

316
316