Toppers in de JPL: de 10 efficiëntste afwerkers

Toppers in de JPL: de 10 efficiëntste afwerkers

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Vandaag: de 10 beste afwerkers in de JPL!


LEES OOK: de 10 beste passeurs van de de JPL!


Als spits moet het niet altijd mooi ogen. De doeltreffendheid is namelijk van een groter belang. Eén van de grootste sterktes van een aanvaller is dus zijn efficiëntie voor doel, en dit het liefst op basis van het economisch principe: uit zo weinig mogelijk kansen zoveel mogelijk treffers puren. Dat principe vertalen wij naar de goalgetters op de Belgische velden. Wie scoort het meeste doelpunten in verhouding tot zijn verkregen kansen?

10. YUMA SUZUKI (STVV)

31 pogingen, 7 goals

22,58% kans op doelpunt

De eerste naam in onze top tien is meteen al een verrassing. Met zeven goals in 24 optredens scoorde Yuma Suzuki middelmatig op z’n best, maar zijn omzetting van kansen naar doelpunten was wél dik oké. De Japanse recordaanwinst van STVV kon in zijn eerste seizoen op Stayen niet hetzelfde hoge niveau als in zijn thuisland etaleren, waar hij zelfs de Aziatische variant van de Champions League won, maar na een aanpassingsperiode kwam de spits er toch stilaan door. Bovendien is Suzuki nog steeds amper 23 jaar oud. Misschien alsnog een aanwinst om te koesteren, dus.



9. LIOR REFAELOV (ANTWERP)

46 pogingen, 11 goals

23,91% kans op doelpunt

Eén van de twee middenvelders in deze lijst, en dat is toch opmerkelijk. Op 33-jarige leeftijd bewees Lior Refaelov dat hij nog niet versleten is, met 11 treffers in 24 duels. Akkoord, daarvan scoorde hij er vier vanaf de stip, maar dan nog is die productie meer dan behoorlijk. Net als zijn efficiëntie, een cruciaal wapen voor het verder op Dieumerci Mbokani aangewezen Antwerp. De voorbije weken slonken zijn speelkansen, maar dan nog blijft Refaelov dodelijk belangrijk. Met zijn winning goal tegen Kortrijk, tot nader order de laatste match van het seizoen, als recentste voorbeeld.

8. IGOR DE CAMARGO (KV MECHELEN)

40 pogingen, 10 goals

25% kans op een doelpunt

De oudste speler in dit overzicht, al dartelt Igor de Camargo nog steeds als een jong veulen over het veld. De 36-jarige krijger is een van dé architecten achter de vele successen bij KV Mechelen: de bekerwinst, promotie naar 1A én mogelijke kwalificatie voor PO I. Met 10 doelpunten deed de Braziliaanse Belg wat dat laatste betreft alvast opnieuw aardig zijn duit in het zakje, een prestatie die vorige week al beloond werd met een contractverlenging. Zijn statistieken in deze campagne mogen dan ook gezien worden: per vier pogingen legde De Camargo één bal in het mandje.



7. HANS VANAKEN (CLUB BRUGGE)

51 pogingen, 13 goals

25,49% kans op een doelpunt

De nummer drie in de ranking van de Gouden Stier mag hier zeker niet ontbreken. Hans Vanaken behoort op alle vlakken tot de absolute top van de JPL en heeft zo tevens zijn plaats tussen de beste tien passeurs in België. Maar in de zestien doet de Brugse dirigent zijn twee Gouden Schoenen alle eer aan. Vanaken legt er cijfers voor waar normaal gezien alleen rasechte spitsen mee kunnen pronken en is zo logischerwijs met voorsprong de beste afwerker van alle middenvelders in onze competitie. Een zoveelste bevestiging dat de rijzige spelmaker het niveau stilaan ontgroeid is.

6. KAVEH REZAEI (CHARLEROI)

47 pogingen, 12 goals

25,53% kans op een doelpunt

12 goals in 22 duels: Kaveh Rezaei mag terugblikken op een efficiënt seizoen. Ook op basis van het aantal kansen steekt de Charleroi-spits boven het pak uit. De geslaagde tactiek van Karim Belhocine, waarin de Iraniër zijn snelheid op de counter volop kan benutten, is dan ook op zijn lijf geschreven. Al vereist dat wel een koele kikker voor doel, een rol die Rezaei met verve op zich nam. Momenteel bezet de huurling de vierde plaats in de topschutterstand, vóór alle aanvallers van moederclub Club Brugge. Zouden ze op Jan Breydel toch geen spijt hebben dat ze hem al lieten gaan?



5. DAVID OKEREKE (CLUB BRUGGE)

35 pogingen, 9 goals

25,71% kans op een doelpunt

Alhoewel, met David Okereke doet een van de huidige spitsen van Blauw-Zwart zowaar nog iets beter. De offensieve onmondigheid van de leider werd reeds genoeg belicht, maar dat de recordtransfer de meest doeltreffende van de hele bende is maakten wij u al eerder duidelijk. Ook vergeleken met de rest van de JPL staat hij dus echter zijn mannetje. Dat Okereke bleef steken op negen treffers in 22 matchen, lijkt dan ook vooral aan zijn afgenomen speelminuten te liggen. Een nieuwe kans is dus zeker het overwegen waard, ook omdat de concurrentie hem allesbehalve overtreft.

4. DIEUMERCI MBOKANI (ANTWERP)

68 pogingen, 18 goals

26,47% kans op een doelpunt

De gedeelde leider in het klassement van de Gouden Stier maakt hier uiteraard eveneens zijn optreden, al moet Dieumerci Mbokani qua efficiëntie wel nog drie aanvallers voor zich dulden. Het zal Laszlo Bölöni en Antwerp een zorg wezen, want de 34-jarige Congolees doet op de Bosuil nog zoveel meer dan scoren alleen. Het epicentrum van de Great Old vergaarde het hoogste aantal kansen van alle spelers in deze lijst, tekenend voor de manier waarop hij op een verdediging weegt. In de hele top tien valt overigens geen enkele speler van Anderlecht te bespeuren. Wat als ...?

3. JONATHAN DAVID (AA GENT)

65 pogingen, 18 goals

27,69% kans op een doelpunt

De enige die in de buurt komt van Mbokani – zowel qua pogingen als doelpunten – is Jonathan David. Het Canadese toptalent van AA Gent had drie kansen minder nodig om evenveel te scoren en was vooral in februari vlot bij schot, met zeven treffers in amper vier duels. David is dus net iets efficiënter, maar vooral ook completer dan zijn concurrent bovenin de topschutterstand. Zo werd hij vaak elders dan in de punt uitgespeeld, wat zijn statistieken voor doel alleen maar imposanter maakt. Van een plafond is intussen dan ook al geen sprake meer: the sky is the limit voor David.



2. STIPE PERICA (MOESKROEN)

20 pogingen, 7 goals

35% kans op een doelpunt

Moeskroen kreeg andermaal een vlot voetballende bende bij elkaar, met een zorgeloos seizoen als logisch gevolg. Stipe Perica onderscheidt zich echter liever met zijn killerinstinct dan met verfijnde voetjes. De stijl van de Kroaat is op z’n zachtst gezegd houterig, maar met zeven treffers is zijn bijdrage wel lang niet gering. Van alle spelers in deze lijst vergaarde Perica dan wel het minste mogelijkheden, wanneer hij voor doel verschijnt is het één kans op drie bingo. Een type-Ivan Santini of Lukasz Teodorczyk: dodelijk efficiënt als speerpunt, maar te vaak een dood gewicht in de opbouw.

1. WILLIAM TOGUI (KV MECHELEN)

25 pogingen, 9 goals

36% kans op een doelpunt

De Eredivisie heeft Klaas-Jan Huntelaar (33,3%), de Ligue 1 Mauro Icardi (35,2%) en de Bundesliga Patrick Schick (28%). De trefzekerste spitsen in onze buurlanden kunnen evenwel niet op tegen William Togui, de verrassende koploper in de JPL. De 23-jarige Ivoriaan van Malinwa stond amper 11 keer aan de aftrap, maar liet de netten wel al negen keer trillen in slechts 25 pogingen. Zo troeft hij dus zelfs De Camargo af, hier pas op de achtste plek maar wel de nummer één van Wouter Vrancken. De Mechelse coach kiest indien fit graag voor Gustav Engvall als diens partner. Misschien toch wat vaker de kaart van Togui trekken?


POLL: Wie is de meest onderschatte spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

38
38
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

80
80
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

110
110
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

39
39
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

151
151
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

156
156
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

173
173
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

629
629
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

613
613
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

189
189
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

106
106
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

430
430
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

693
693