De voorspelling van VN: de strafste nieuwkomers en comebacks

De voorspelling van VN: de strafste nieuwkomers en comebacks

Na een tussenseizoen dat bol stond van de transferrecords, staat de Jupiler Pro League weer klaar om uit de startblokken te schieten. En hoewel de spelerskernen er tegen eind augustus weer helemaal anders kunnen uitzien, waagde VoetbalNieuws zich toch al aan een vijfdelige vooruitblik op een ongetwijfeld interessant seizoen. Vandaag: de nieuwkomers en comebacks, welke transfer zal het meest impact hebben?


Voor de Jupiler Pro League is het nu al het een historische mercato. Het ene na het andere transferrecord werd aan diggelen geslagen, zowel aan inkomende als aan uitgaande zijde rolden de miljoenen vlot in het rond. Dat leidde er toe dat de competitie verschillende smaakmakers zag vertrekken. Maar wat daar tegenover naar binnen kwam, lijkt zo mogelijk nog beter.

GROOT GELD VOOR DE KLEINTJES
En het waren dit jaar niet alleen de topclubs die grof geld mochten ontvangen vanuit de buitenlandse topcompetities, ook de kleinere ploegen deelden mee in de rijkdom. STVV verkocht Takehiro Tomiyasu bijvoorbeeld voor een recordbedrag van zo'n zeven miljoen euro aan Bologna. Met die opbrengst werd tot dusver echter niet veel gedaan op de mercato. En ook bij Waasland-Beveren ging het clubrecord aan diggelen: Nana Ampomah vertrok voor zo'n vier miljoen naar Fortuna Dusseldorf. Bij de aanwinsten is het op de Freethiel vooral uitkijken naar Xian Emmers. Indien de middenvelder, die zonder optie gehuurd wordt van Internazionale, zijn volle potentieel kan waarmaken, mag men in Beveren opnieuw hopen op het behoud.

Bij Charleroi lichtte men dan weer de optie op Victor Osimhen. De Nigeriaan werd daardoor de duurste aanwinst ooit op Mambourg, maar de bedoeling is om hem meteen weer te verkopen. Met een vraagprijs van zo'n 15 miljoen euro, moet de spits ook uitgaand voor een record zorgen. KV Oostende hield geen grote sommen over aan de uitgaande transfers en mikte daardoor vooral op transfervrije spelers. Zo haalde de Kustploeg onder meer Ronald Vargas transfervrij binnen. Indien de Venezolaan zijn oude niveau van bij Club Brugge nog maar kan benaderen, lijkt KVO een competitiesmaakmaker rijker. Ook City-huurling Ante Palaversa moet mooie dingen kunnen laten zien.

Bij Zulte Waregem is het dan weer uitkijken naar spitsenduo Dimitri Oberlin - Cyle Larin. Zij willen hun carrière definitief lanceren en als dat lukt, zal het opnieuw doelpunten regenen aan de Gaverbeek. Cercle Brugge richtte zich andermaal vooral op de Franse markt, huurling Jordi Mboula heeft op papier het meeste potentieel. Ook Eupen sloeg hier en daar een fraaie slag, in Kortrijk, Moeskroen en Mechelen bleef het voorlopig redelijk stil.

WACHTEN OP ANTWERP, HONGERIGE BUFFALO'S
Antwerp wil zijn vierde plaats van vorig seizoen bevestigen. Het zag met Jelle Van Damme een enorme brok ervaring vertrekken, maar haalde met Sander Coopman, Alexis De Sart en Ritchie De Laet drie spelers in huis die de competitie goed kennen. Verder bleef het redelijk rustig op de Bosuil, maar daar komt ongetwijfeld nog verandering in. Sportieve baas Luciano D'Onofrio heeft immers de gewoonte om pas laat tijdens de mercato toe te slaan en zal sowieso nog wat aanvallende versterking aantrekken. Tot dusver blijft de contractverlenging van Dieumerci Mbokani zijn belangrijkste zet.

In Gent wil men dan weer opnieuw over Antwerp springen en dus roerde ook het duo De Witte-Louwagie zich op de mercato. Met Laurent Depoitre werd deze week nog een kampioenenmaker teruggehaald. Daarnaast moet Mikael Lustig voor ervaring in de defensie zorgen en werd het clubrecord verbroken voor de komst van Michael Ngadeu. Maar wat de meest interessante transfer kan worden, is die van Elisha Owusu. Het jeugdproduct van Olympique Lyon moet Birger Verstraete doen vergeten op het middenveld, maar heeft meer voetballend vermogen dan zijn voorganger en liet tijdens de voorbereiding heel wat veelbelovende dingen zien. Indien hij die lijn kan doortrekken lijken de Buffalo's een nieuwe patron te hebben op het middenveld.

HET MEESTERWERK VAN MICHEL
In Luik werd de transferzomer ingezet met een heus offensief. De transfers van Mousa Djenepo (Southampton), Razvan Marin (Ajax) en Christian Luyindama (definitief naar Galatasaray) brachten meer dan 30 miljoen euro op. Dat werd bijna integraal gebruikt om de hiaten in de kern op te vullen: extra backs (Vojvoda en Gavory), loopvermogen (Amallah) en doelpuntenmakers (Boljevic en Avenatti). Met behulp van Mogi Bayat werd ook Anthony Limbombe, na een teleurstellend seizoen in Nantes, herenigd met MPH.

Het meesterwerk was echter de definitieve transfer van Zinho Vanheusden. Standard profiteerde optimaal van de Financial Fair Play-problemen bij Internazionale en legde de verdediger definitief onder contract voor zo'n 12.5 miljoen euro. Daarmee is de 19-jarige Limburger tot op heden de duurste aanwinst ooit in de Jupiler Pro League. Inter heeft wel een terugkoopoptie, maar als Vanheusden één of twee seizoenen zijn beste niveau benadert, hebben de Rouches een gouden zaak gedaan.

DE KRACHTTOER VAN KRC
Bij KRC Genk werd een leegloop verwacht na het behalen van de titel, maar die viel tot dusver behoorlijk mee. Leandro Trossard trok weliswaar naar Brighton, maar bracht wel zo'n 20 miljoen euro op. Ruslan Malinovskyi moest zijn transfer naar Atalanta lichtjes forceren, uiteindelijk spijsde hij de clubkas zo wel met ongeveer 15 miljoen euro. En zelfs Joseph Aidoo, vorig seizoen niet eens een vaste titularis, leverde nog 8 miljoen euro op. Maar zo mogelijk nog belangrijker: steunpilaar Sander Berge blijft mogelijk toch nog een jaar in Genk. Misschien wel de belangrijkste 'transfer' van de zomer.

Een groot deel van de inkomsten werd bovendien meteen geïnvesteerd in nieuw spelersmateriaal. Theo Bongonda, voor 7 miljoen weggeplukt bij Zulte Waregem, werd de duurste transfer tussen twee Belgische clubs. De Colombiaan Carlos Cuesta is op papier nog beter dan Jhon Lucumi, Stephen Odey en Benjamin Nygren zijn dan weer twee erg veelbelovende spelers. Maar de strafste zet was toch de komst van Ianis Hagi. Na zijn sterke EK U21 werd de Roemeense spelmaker het hof gemaakt door een pak Europese ploegen. Dat Genk hem uiteindelijk kon overtuigen in de Luminus Arena te tekenen, wil veel zeggen over de nieuwe status van de club. Als Felice Mazzu de Roemeen op zijn beste niveau kan laten draaien, lijken de Limburgers klaar voor een fraaie campagne in de Champions League.

CONTINUÏTEIT BIJ CLUB
Bij Club Brugge veranderde men weliswaar van trainer, het bestuur blijft vasthouden aan de continuïteit waarmee het al jaren successen boekt. Zo werden voor de vertrokken sterkhouders quasi meteen vervangers aangetrokken. Wesley Moraes trok voor een recordsom naar Aston Villa, zijn vervanger David Okereke werd dan weer de duurste inkomende transfer in de Brugse clubgeschiedenis. In de voorbereiding liet de Nigeriaanse spits al mooie dingen zien, maar net zoals zijn Braziliaanse voorganger lijkt hij niet meteen een goaltjesdief.

Maar ook Simon Deli maakte tot dusver al indruk. Via een afkoopclausule kon Blauw-Zwart de vervanger van Stefano Denswil relatief goedkoop wegplukken bij Slavia Praag. Een gouden zet, want onder meer in de Brugse Metten toonde Deli dat hij verdedigend gezien kan uitgroeien tot één van de toppers in de competitie. Club moet wel nog een oplossing vinden voor de rebellerende Marvelous Nakamba, die absoluut wil vertrekken. Maar als de genoemde Gianelli Imbula (Stoke City) effectief zijn vervanger wordt, lijkt Clement voldoende gewapend voor zijn tweede landstitel op rij.

KONING KOMPANY
Na een historisch slecht seizoen kon het bestuur van Anderlecht niet anders dan drastisch in te grijpen en zo geschiedde ook. Michel Vlap kwam voor bijna 8 miljoen euro over van Heerenveen, zijn landgenoot Philippe Sandler is een veelbelovende huurling van Manchester City. En als Samir Nasri nog maar de helft wordt van de speler die hij destijds bij Arsenal en City was, heeft Paars-Wit een nieuwe publiekslieveling beet.

Maar de man waar het tegenwoordig allemaal om draait in Brussel, is natuurlijk Vincent Kompany. Zijn terugkeer naar het Lotto Park is met voorsprong de strafste zet in jaren, alleen al qua status en palmares komt geen enkele speler uit de Jupiler Pro League in de buurt. RSCA kon hem wel enkel terughalen door hem de functie van speler-manager aan te bieden. Over de praktische invulling van die rol heersen nog heel wat bedenkingen, maar als er één aanwinst een enorme impact zal hebben is hij het toch wel.

DE VOORSPELLING VAN VN
Door al dit transfergeweld belooft het sowieso een razend interessant seizoen te worden. AA Gent beschikt over een meer evenwichtige kern en mits wat extra aanvallende versterking zal ook Antwerp er staan. Standard is dan weer helemaal naar de hand van Preud'homme gezet en eenmaal Vanheusden terug fit is kan hij de ploeg van achteruit aanjagen. Bij Genk heeft Mazzu dan weer alle troeven in handen om een gooi te doen naar de tweede opeenvolgende landstitel, met Hagi mogelijk als de man die de lijnen uitzette.

Clement kreeg bij Club dan weer heel wat Afrikaanse kracht en fysiek vermogen ter beschikking, terwijl het geraamte van de ploeg grotendeels behouden bleef. Maar dé transfer van het seizoen is nu al die van Vincent Kompany. Zelfs al draait het experiment met zijn dubbelrol de soep in en valt hij opnieuw ten prooi aan blessures, dan nog blijft zijn comeback een succes. Niet alleen werd de abonnementsverkoop door zijn terugkeer gered, het bestuur heeft ook weer een pak krediet gekregen van de achterban en dat was bijna opgebruikt. Marc Coucke voorlopig als transferkoning, het kan snel keren in de voetballerij ...

POLL: Van welke aanwinst verwacht u het meest?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

174
174
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

63
63
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

68
68
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

172
172
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

95
95
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

300
300
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

115
115
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

97
97
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

132
132
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

251
251
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

382
382
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

322
322
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

106
106
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

322
322
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

202
202