LIVE: Vertenten aangehouden voor corruptie, nieuwe verdachten binnengebracht

Foto: LIVE: Vertenten aangehouden voor corruptie, nieuwe verdachten binnengebracht

Mogi Bayat, de meest toonaangevende voetbalmakelaar in België, werd gisteren opgepakt, net als Dejan Veljkovic. Dat in een onderzoek naar fraude en witwassen in het voetbalmilieu. Ook matchfixing zou worden onderzocht. Volg hier de laatste ontwikkelingen. 

UPDATE 23u45

Scheidsrechter Bart Vertenten blijft aangehouden. Hij wordt verdacht van criminele organisatie en corruptie.

UPDATE 22u45

Er werden deze avond naar verluidt ook nog nieuwe verdachten binnengebracht. Er werden intussen ook 3 onderzoeksrechters aangesteld om alles te kunnen bolwerken. Morgenochtend om 6u zou namelijk iedereen moeten verhoord zijn.

UPDATE 22u00

Club Brugge heeft in een officieel statement zijn vertrouwen in Leko uitgesproken.

UPDATE 21u30Volgens Peter Vandenbempt dreigt er een personeelstekort aan scheidsrechters in de JPL. Wordt de competitie straks tijdelijk stilgelegd?

UPDATE 19u01 Journalist in zware papieren

Krantenjournalist Frank Dekeyser (HLN) is volgens Sporza vrijgelaten. Hij wordt in verdenking gesteld voor criminele organisatie en private corruptie.

UPDATE 19u KBVB komt met reactie

De KBVB onderneemt de nodige stappen opdat de twee betrokken scheidsrechters geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie.

UPDATE 17u45 Speeldag 10 1B uitgesteld?

UPDATE 17u31 Standard en Club Brugge reageren

Standard en Club Brugge hebben gereageerd (zie link) omtrent de uitspraken over beide teams in verband met Dejan Veljkovic.

UPDATE 17u15 Ivan Leko niet uit de zorgen

De coach van Club Brugge werd vrijgelaten, maar Sporza kwam wel met nieuws. Ivan Leko is wel in verdenking gesteld voor witwassen. Die feiten zouden dateren van enkele jaren geleden. Eerder had Club Brugge al de bevestiging gekregen dat zijn coach niet verdacht werd van matchfixing.

UPDATE 17u08 Vertenten en Delferière geschorst

"De betrokken scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten worden met onmiddellijke ingang geschorst." Dat meldt scheidsrechtersbaas Johan Verbist in een reactie aan VTM.

UPDATE 16u40: Davy Roef géén verdachte

Davy Roef zit nog in Hasselt, maar hij is geen verdachte. "Momenteel moeten alle verklaringen verder worden bekeken. Het is daarop dat men aan het wachten is. Het gaat hier wel om een vrijheidsberoving, maar dat heeft niks te maken met schuldig of onschuldig zijn. De onderzoeksrechter wil geen risico nemen. Hij wil iedereen ondervragen alvorens een beslissing te nemen. Ik zou wel willen benadrukken dat er geen sprake dat hij actief zou hebben meegewerkt of dat hij op een of andere manier zou zijn omgekocht. Dat is hier wel zeer duidelijk. Hij zit hier meer als getuige om te worden afgetoetst met andere verklaringen", zei zijn advocaat Walter Damen aan Het Nieuwsblad.

UPDATE 16u36 KV Mechelen-fans woedend

KV Mechelen blijkt zwaar betrokken partij te zijn en de fans zouden van plan zijn om naar het stadion af te zakken. Zij willen protesteren tegen het huidige bestuur.

UPDATE 16u29 Ivan Leko vrij

Ivan Leko is vrijgelaten. Walter Vansteenbrugge, de advocaat van de Kroaat, zei aan Het Laatste Nieuws dat zijn cliënt opgelucht, maar geëmotioneerd is.

Hij zou zonder voorwaarden vrij zijn.

UPDATE 15u45 Federaal Parket over Vertenten en Delferière

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen van ongeoorloofde contacten tussen D.V. (Dejan Veljkovic) en scheidsrechter S.D. (Sébastien Delferière) in ruil waarvoor bepaalde voordelen gegeven zouden zijn.Om scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten) ter wille te zijn werden contacten gelegd met 2 sportjournalisten om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant ten voordele van B.V. (Bart Vertenten) te beïnvloeden.

Delferière werd vrijgelaten onder voorwaarden, Veljkovic is ook vrij.

UPDATE 15u33: Federaal Parket geeft stand van zaken

Het onderzoek bevat aanwijzingen dat spelersmakelaar D.V. (Dejan Veljkovic) in samenspraak met 4 bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag zou beïnvloed hebben van die 2 wedstrijden. Hierbij lijken onder meer afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten) en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren.

UPDATE 15u20: Federaal Parket geeft stand van zakenSpelersmakelaar A.B. (Mogi Bayat) zou de transfers van verschillende spelers gemanipuleerd zou hebben met het oog om de eigen makelaarsvergoedingen te maximaliseren waarbij de belangen van de partijen waarvoor hij optreedt benadeeld werden. Daarbij zouden constructies opgezet zijn om deze manipulaties verborgen te houden voor de betrokken clubs en spelers. Hierbij zou hij gebruik maken van de diensten van medeplichtige spelersmakelaars en van rechtspersonen in onder meer Frankrijk, Engeland en Luxemburg.

UPDATE 15u20: Federaal Parket geeft stand van zakenDe Belgische spelersmakelaar D.V. (Dejan Velkjovic) zou meermaals constructies opgezet hebben met KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard om zichzelf verdoken commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wij hij optreedt verdoken vergoedingen en verloningen te bezorgen."

UPDATE 15u15: Federaal Parket geeft stand van zaken

  • Luxehorloges in beslag genomen en daarnaast ook onder meer

    verpakkingen van luxehorloges ter waarde van liefst acht miljoen euro
  • 44 huiszoekingen in België: 28 personen opgepakt, 22 voorgeleid voor de onderzoeksrechter
  • In buitenland 4 personen opgepakt, 2 blijven aangehouden
  • Commissies, verloningen aan spelers en trainers en andere partijen verborgen gehouden voor Belgische Staat
  • Aanwijzingen voor matchfixing bij twee wedstrijden degradatiestrijd 2017/2018UPDATE 15u Walter Mortelmans opgepakt

VTM Nieuws weet dat er een vierde makelaar is opgepakt. Walter Mortelmans, een grote naam in het Belgische voetbal, wordt ook aan de tand gevoeld.UPDATE 14u04 "Leko is niet betrokken bij matchfixing"

Het is nog afwachten of en wanneer Ivan Leko vrijkomt, maar volgens Peter Vandenbempt kunnen ze bij Club toch al één zorg kwijt. "Club Brugge heeft ondertussen bevestiging gekregen dat Leko niet betrokken is bij matchfixing", verklaart hij in het VRT Journaal.

UPDATE 13u44 Clement ontkent banden met Veljkovic

De garagist waar Veljkovic met Delferière langsging, liet ook vallen dat de makelaar met Philippe Clement bij hem langs geweest was. Maar de coach van KRC Genk ontkent in alle talen. "Ik ben zeven jaar geleden als speler van Beerschot een auto voor mijn vrouw gaan kopen in die garage, dat klopt. Ik heb daar dus wel een auto gekocht maar ik was er alleen", vertelt hij aan Het Nieuwsblad."Niet in het bijzijn van iemand anders, laat staan een makelaar. Wie mij kent, weet dat ik me van die wereld ver weg houd. Het is hoogst ongelukkig dat ik hierin betrokken word."

UPDATE 13u27 Derde makelaar voorgeleid

Naast Bayat en Veljkovic werd met Karim Mejjati woensdag nog een derde spelersmakelaar opgepakt. Aan Het Laatste Nieuws bevestigde diens advocaat Sven Mary nu dat Mejjati verhoord is door de speurders en voorgeleid zal worden voor de onderzoeksrechter.

UPDATE 13u18 Tweede verhoorde speler bekend

Naast Davy Roef werd nog een tweede speler aan de tand gevoeld door het parket. Het Nieuwsblad weet nu dat het gaat om Olivier Myny. De flankspeler van OH Leuven was vorig seizoen actief bij Waasland-Beveren.

UPDATE 13u02 Verhaal over auto van Delferière bevestigd

Eén van de verhalen die vandaag opdook, was dat scheidsrechter Sebastien Delferière korting kreeg bij de aankoop van een auto dankzij tussenkomst van Dejan Veljkovic. De garagehouder waar de auto gekocht werd, bevestigt dat verhaal. Lees het volledige artikel hier.

UPDATE 12u47 Roef wordt verhoord

Eerder op de dag werd al duidelijk dat het parket ook enkele spelers van Waasland-Beveren opgepakt had voor verhoor over de ontknoping van de degradatiestrijd vorig seizoen. Tot dusver was nog niet duidelijk om welke spelers het ging, maar Sporza meldt nu dat Davy Roef één van de spelers is die momenteel op de rooster gelegd worden. Het Laatste Nieuws voegt eraan toe dat de doelman als getuige gehoord wordt.

UPDATE 12u19 Vertenten verhoord

Het verhoor van Bart Vertenten is afgelopen, want zijn advocaat Johny Maesschalck werd door verschillende media gespot terwijl hij het politiebureau in Hasselt verliet. De scheidsrechter zal nu zo snel mogelijk voor de onderzoeksrechter geleid worden, die zal beslissen of Vertenten aangehouden blijft.

UPDATE 11u57 Ook sportief directeur KV Mechelen straks voor onderzoeksrechter

Na Leko zal ook Stefaan Vanroy, sportief directeur van KV Mechelen, straks nog voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dat bevestigt zijn advocaat Luk Delbrouck aan Sporza. "Gisteren is mijn cliënt drie uur lang ondervraagd. Hij heeft goed meegewerkt. Er waren weinig concrete vragen, maar meneer Vanroy heeft veel zelf verteld. Straks verschijnt hij voor de onderzoeksrechter."

UPDATE 11u44 KV Oostende ontkent

Bij KV Oostende werd woensdag ook een huiszoeking gehouden, maar de club ontkent verdere betrokkenheid. "Niemand is verhoord, niemand is opgepakt. De speurders hebben enkele documenten van transfers bekeken, maar daar is verder geen vervolg aan gegeven", klinkt het bij Sporza. Bovendien beweren ze met Bayat en Veljkovic amper of geen zaken gedaan te hebben. Enkel die laatste had met Jordan Lukaku en Adam Marusic in het verleden twee spelers bij KVO.

UPDATE 11u35 Leko voor de onderzoeksrechter

Ivan Leko verschijnt op dit moment voor de onderzoeksrechter. Normaal gezien zou dat om 12u gebeuren, maar de zitting werd vervroegd naar 11u30. Er zal dus snel meer duidelijkheid komen over het lot van de trainer van Club Brugge

UPDATE 11u21 Antwerp blijft buiten schot

Antwerp is één van de eersteklassers die de dans ontspringt. Er vond geen huiszoeking plaats op de Bosuil en de club bevestigt aan Sporza dat ze niet gecontacteerd zijn door het parket. Zij maken zich sterk dat het huidige bestuur geen transfers gedaan heeft met Bayat of Veljkovic.

UPDATE 11u19 Waasland-Beveren bevestigt verhoor spelers, Huyck vrij

Aan Het Nieuwsblad heeft Waasland-Beveren bevestigd dat er inderdaad enkele spelers verhoord zijn. Zes spelers uit de huidige kern speelden vorig seizoen mee tegen KV Mechelen: Davy Roef, Nana Ampomah, Aleksandar Boljevic, Valtteri Moren, Louis Verstraete en Jur Schryvers. Ondertussen is voorzitter Dirk Huyck na zijn verhoor alweer vrijgelaten.

UPDATE 11u Parket ontkent verdere arrestaties, persconferentie om 15u

Het parket zaait twijfel over de berichten over de arrestaties van een derde journalist en spelers van Waasland-Beveren. "Het enige wat we kunnen zeggen, is dat alle mensen die opgepakt werden, gisteren werden opgepakt", klinkt het bij Het Laatste Nieuws. Om 15u volgt een persconferentie, dan zal het parket met meer informatie komen.

UPDATE 10u55 Korte reactie Mannaert

Bij Club Brugge uiteraard opnieuw geen Ivan Leko op trainer, aangezien de Kroaat nog voor de raadkamer moet verschijnen. De landskampioen hult zich in stilzwijgen, ook Vincent Mannaert wou niets kwijt. "We weten zelf van niets", verklaarde hij immers aan Het Nieuwsblad

UPDATE 10u38 Geen Venanzi

Er deden ook geruchten de ronde dat Bruno Venanzi, voorzitter van Standard, nog opgepakt was. Daar blijkt echter niets van aan, want zowel Het Nieuwsblad als La Dernière Heure stellen vast dat Venanzi vandaag gewoon in zijn bureau op Sclessin zit.

UPDATE 10u14 Nog een derde journalist opgepakt

Bij de 25 personen die woensdag opgepakt werden, zaten ook twee journalisten, die KV Mechelen volgden voor Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Sporza meldt dat er woensdagavond nog een derde journalist binnengebracht werd voor verhoor. Het zou gaan om iemand van HLN, maar meer is nog niet bekend.

UPDATE 10u07 Spelers Waasland-Beveren worden verhoord

Er komen nu ook nog spelers in het vizier van 'Operatie Propere Handen'. Volgens Het Nieuwsblad werden spelers van Waasland-Beveren opgepakt voor ondervraging. Zij moeten uitleg geven over de afloop van vorig seizoen, toen Waasland-Beveren op de laatste speeldag van de reguliere competitie verloor van KV Mechelen.

UPDATE 9u56 Lokeren bevestigt

Lokeren bevestigt dat Stefan Vermeulen verhoord werd. "In het kader van het lopende onderzoek in de voetbalwereld werden aan Stefaan Vermeulen een aantal vragen gesteld die het onderzoek eventueel zouden kunnen vooruithelpen. Geheel in het licht van de politiek van de club heeft hij daar zo goed mogelijk op proberen te antwoorden. Nadien kon hij gewoon naar huis terugkeren", schrijft de club op zijn website

UPDATE 9u18 Voorzitter Waasland-Beveren ook nog opgepakt

Het lijstje met verdachten blijft maar uitbreiden. Woensdagavond werd ook Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, nog opgepakt. Volgens Het Laatste Nieuws is het nog niet duidelijk wat zijn rol is. Verder werd ook Stefan Vermeulen, die bij Lokeren aan de financiën werkt, verhoord, maar hij mocht alweer vertrekken.

UPDATE 7u20 Matchfixing in PO I

Volgens De Tijd zouden ook wedstrijden in Play-Off I onderzocht worden. Ook daar zou er sprake kunnen zijn van matchfixing.

UPDATE 7u05

Vandaag worden de spilfiguren Dejan Veljkovic en Mogi Bayat verhoord en het parket komt om 15u ook met meer informatie op een persconferentie.

UPDATE: 7u Het relaas

U kan het hele relaas van gisteren hier nog eens helemaal terugvinden.

POLL: Zal er vandaag nog meer groot nieuws naar buiten komen?

Engeland en Frankrijk winnen zeer vlot hun EK-kwalificatiewedstrijd

Terugkeer Messi bij Argentinië grote flop, Suarez debuteert

Degryse zag twee pluspunten tegen Rusland: "Nadrukkelijkst aanwezig"

Vandaag 23 Maart 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ontvang nu ook pushmelding bij nieuws van je favoriete buitenlandse club!

Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht van het belangrijkste (transfer)nieuws bij jouw ...

113

Gisteren 22 Maart 2019

{insert image alt}

Degryse zag twee pluspunten tegen Rusland: "Nadrukkelijkst aanwezig"

De toekomst van de Rode Duivels is verzekerd. Roberto Martinez beschikte over een middenveld van ...

129
{insert image alt}

"Dimata? Ik maak me geen zorgen over hem"

Bij RSC Anderlecht moeten ze het nog steeds zonder Landry Dimata doen. De kans is zeer groot dat hij ...

95
{insert image alt}

Ex-doelman RSCA vrij: "Rednic wilde mij bij Dinamo Boekarest"

In januari maakten we jullie exclusief bekend dat Nicaise Kudimbana bij Moeskroen testte en dat hij ...

51
{insert image alt}

Terugkeer Messi bij Argentinië grote flop, Suarez debuteert

Lionel Messi keerde vanavond na negen maanden terug als international van Argentinië. Dat zorgde ...

180
{insert image alt}

Engeland en Frankrijk winnen zeer vlot hun EK-kwalificatiewedstrijd

Vanavond stonden er nog zeven EK-kwalificatiewedstrijden op het programma. Wereldkampioen Frankrijk ...

258
{insert image alt}

OHL doet meteen goede zaak in Play-Downs na zege bij Lommel SK

Oud-Heverlee Leuven begon aan het seizoen met zeer grote ambities en dacht zelfs aan promotie naar ...

64
{insert image alt}

"Mbokani? Al heel zijn carrière een vraagteken"

Dieumerci Mbokani is de enige topspits in de kern van Royal Antwerp FC, maar hij sukkelt met de ...

165
{insert image alt}

Optie extra voor Martinez: "Tevreden over mijn prestatie"

Timothy Castagne stond in de basis door het afhaken van Thomas Meunier. De rechterverdediger leverde ...

86
{insert image alt}

OFFICIEEL: Toronto neemt afscheid van ex-speler van Ajax en PSG

Toronto FC zag enkele weken geleden Sebastian Giovinco naar Al Hilal vertrekken. De nieuwe club van ...

71
{insert image alt}

Genk-verdediger maakt indruk: "Volgende stap is kleine club uit Premier League"

Bij KRC Genk zijn er een pak spelers die indruk maken en die interesse genieten. Volgens ...

159
{insert image alt}

Vroeger de "nieuwe Messi', nu bij Standard: "Niet de laatste kans"

Standard pakte in januari uit met een grote transfer. Alen Halilovic wordt voor 1,5 jaar gehuurd van ...

198
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over mogelijk vertrek van Mazzu

Bij Sporting Charleroi zijn de fans niet helemaal tevreden over dit seizoen. Ze werden de afgelopen ...

100
{insert image alt}

'Paris Saint-Germain shopt gratis bij Manchester United'

Paris Saint-Germain hoopt Ánder Herrera op korte termijn te contracteren met het oog op volgend ...

148
{insert image alt}

"RSCA of uitbollen in China? Die vraag moet ik nu nog niet stellen"

Youri Tielemans kende een prachtige tijd bij RSC Anderlecht en werd nadien voor 25 miljoen euro ...

530
{insert image alt}

Dure middenvelder van Fiorentina op weg naar Jupiler Pro League?

Bij Fiorentina zijn er een aantal spelers die de club mogelijk gaan verlaten. Kevin Mirallas zou te ...

171