‘De Jong naar Club Brugge’: geldsmijterij en rode cijfers

‘De Jong naar Club Brugge’: geldsmijterij en rode cijfers

John de Jong staat dicht bij een mogelijke aanstelling als CEO Sports bij Club Brugge. Zijn vertrek bij PSV Eindhoven werd gekenmerkt door sportieve problemen, financiële tekortkomingen en controversiële beslissingen.

De Jong, een clubicoon van PSV, werd geconfronteerd met kritiek en zelfs intimidatie van supporters vanwege zijn ambitieuze doelen en het niet behalen van sportieve successen.

Als De Jong de rol van CEO Sports bij Club Brugge aanneemt, staat hem een enorme uitdaging te wachten, waarbij hij een balans moet vinden tussen sportief succes en financiële gezondheid.

Onder leiding van voorzitter Bart Verhaeghe heeft Club Brugge het verleden echter altijd winstgevendheid nagestreefd, en dat voornamelijk door een doordacht transferbeleid.

Club Brugge zwaar geïnteresseerd: De Jong wacht op voorstel

Het aanstaande vertrek van Vincent Mannaert als CEO en sportief directeur luidt een grote structurele verandering in bij Club Brugge. Zijn dubbel takenpakket zal in de toekomst door twee afzonderlijke personen worden ingevuld, waarbij de functies van CEO en sportief directeur strikt van elkaar gescheiden zullen zijn.

Voor de rol van sportief directeur onderzoekt Club Brugge momenteel de markt, waarbij John de Jong als topkandidaat geldt. De Nederlander was volgens Het Laatste Nieuws al te gast in het Kasteel van Bever, waar hij met voorzitter Bart Verhaeghe rond de tafel zat.

Volgens Het Nieuwsblad heeft De Jong zelfs al een rondleiding gehad in het Belfius Basecamp.

De 46-jarige De Jong zit sinds september vorig jaar zonder club, na zijn vertrek bij PSV Eindhoven. Volgens Voetbal International heeft hij meerdere aanbiedingen ontvangen, maar is hij sinds zijn veelbesproken vertrek bij de lampenclub zeer selectief en kieskeurig geworden in zijn keuze voor toekomstige opdrachten.

Club Brugge toont grote interesse om De Jong aan te stellen als sportief directeur, een positie die vanaf nu de naam 'CEO Sports' zal dragen bij de club. De Nederlander wacht momenteel op een officieel voorstel vanuit Brugge.

Veelbelovende De Jong charmeerde AS Roma

John de Jong is een clubicoon van PSV Eindhoven, en hij heeft een rijke geschiedenis bij de club, waar hij als speler 136 wedstrijden speelde en drie keer Nederlands kampioen werd.

Na zijn spelerscarrière promoveerde hij van scout naar hoofdscout en in 2018, na het vertrek van Marcel Brands naar Everton, werd De Jong aangesteld als technisch manager ad interim. In die tijdelijke rol maakte De Jong een sterke indruk op de raad van commissarissen, wat resulteerde in zijn vaste aanstelling als sportief manager.

Tijdens zijn ambtstermijn wist hij indrukwekkende transfers te realiseren en hij trok zelfs de aandacht van AS Roma. In 2020 zocht de Italiaanse topclub naar een technisch directeur naast de eerder aangestelde sportdirecteur Tiago Pinto, die Roma als een soort directievoorzitter moest leiden.

Het was de bedoeling dat Pinto ook nog een technisch directeur naast zich kreeg, en in die zoektocht werd De Jong overwogen, net als Markus Krösche (toen RB Leipzig, nu Eintracht Frankfurt).

De Jong bleef uiteindelijk trouw aan PSV, maar onder zijn leiding won de Nederlandse topclub echter geen enkele landstitel en in 2019 maakte PSV zelfs een van zijn zwaarste crisissen door.

In die periode moest De Jong de toenmalige coach Mark van Bommel (nu bij Antwerp FC) ontslaan en stond hij zelf onder enorm zware druk.

Grootspraak van De Jong en heftige intimidaties van de fans

John de Jong werd vaak herinnerd aan zijn (te) ambitieuze uitspraak waarin hij verklaarde dat PSV Ajax wilde overstijgen als de grootste club van Nederland. “We willen het gat met Ajax niet kleiner maken, we willen er overheen”, zei de toenmalig technisch directeur, die er toen wel niet bij vermeldde dat de club dringend moest saneren.

In die bewogen periode ontving John de Jong veel kritiek, waarbij hij zelfs geïntimideerd werd door supporters die hem mede verantwoordelijk hielden voor een van de grootste crisissen in het bestaan van de club.

De fans bekritiseerden vooral de vele spelers die waren aangetrokken, waarvan volgens hen amper een meerwaarde voor het team waren. Tijdens deze moeilijke fase werd De Jong geconfronteerd met heftige reacties van supporters.

“Onze veiligheidsman zegt dat er op weg naar Ajax nu geen acute dreiging is... Dan weet je het wel”, zei De Jong toen. “Ik kies er niet voor om mijn huis te laten beveiligen. Ik neem ook geen persoonlijke beveiliging. Maar het is heel heftig allemaal. Heel heftig.’’

Uiteindelijk is De Jong meer dan vier jaar als technisch directeur bij PSV Eindhoven aangebleven. In september van vorig jaar nam hij ontslag bij de club, aangezien zijn positie onhoudbaar was geworden door een schrijnend gebrek aan vertrouwen van de raad van commissarissen.

Sportief belang weegt zwaarder door dan de boekhouding

Het vertrek van de technisch directeur kende destijds een duidelijk keerpunt: de transfer van Cody Gakpo. In de zomer van 2022 slaagde John de Jong er niet in om de aanvaller te verkopen, wat hem zwaar werd aangerekend door de raad van commissarissen, met name door Jumbo-topman Ton van Veen.

“Als ik Gakpo had verkocht, had ik nu nog bij PSV gezeten”, zei De Jong er later zelf over. In dat seizoen moest PSV nog een grote uitgaande transfer doen om uit de rode cijfers te blijven, gezien het eigen vermogen op basis van het voorgaande boekjaar nog slechts bijna 17 miljoen euro bedroeg.

Bij de topverkopen van Donyell Malen (Borussia Dortmund, 30 miljoen euro) en Denzel Dumfries (Internazionale, 14,25 miljoen euro) bleef er voor de club zelf echter te weinig geld over, omdat grote bedragen waren afgevloeid naar makelaars en spelers.

Ook hiervoor werd De Jong als technisch directeur verantwoordelijk gehouden.

Ondanks de dringende behoefte aan liquide middelen en de financiële noodzaak besloot De Jong om Gakpo niet te verkopen in de zomer van 2022.

Hij wees het bod van Leeds United af omdat hij vlak voor de deadline geen geschikte vervanger kon vinden en omdat hij op Gakpo rekende voor de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League tegen Rangers FC.

“Ofwel: het sportieve belang woog zwaarder dan puur de boekhouding, toen nog tot afgrijzen van de toezichthouders”, schreef Algemeen Dagblad.

Te veel geld uitgegeven, te weinig gepresteerd

Als technisch directeur rustte op John de Jong de verantwoordelijkheid om zowel de financiële grenzen te bewaken als sportieve successen te behalen. Het is duidelijk dat De Jong zich voornamelijk richtte op het sportief beleid, zonder grote successen weliswaar, en minder aandacht besteedde aan de financiële aspecten.

De raad van commissarissen dwong De Jong zelfs tot het verkopen van spelers om een beter financieel fundament onder de club te leggen. Volgens NRC was het bedrijfsmodel van PSV, met de kostenstructuur en afschrijvingen van dat moment, op de lange termijn niet houdbaar.

Ton van Veen, topman van Jumbo, benadrukte dat er in zijn ogen te veel geld werd uitgegeven en te weinig gepresteerd. Na het vertrek van John de Jong heeft PSV Eindhoven financieel orde op zaken gesteld en kreeg het transferbeleid een push aan zelfvertrouwen.

Een tekort van 30 miljoen euro werd weggewerkt en er werd een saneringsronde doorgevoerd. Zijn opvolger Earnie Stewart lijkt nu wel de grote ambities van De Jong waar te maken bij PSV.

Indien De Jong wordt aangesteld als CEO Sports bij Club Brugge, zal het cruciaal zijn dat hij een evenwicht vindt tussen het financiële en sportieve aspect. Club Brugge streeft er immers altijd naar winst te maken, wat in de afgelopen jaren de norm is geweest voor de club.

Onder leiding van Bart Verhaeghe heeft de club in elf seizoenen negen keer winst geboekt, waarbij alleen in de eerste twee seizoenen verlies werd geleden. Deze winsten werden grotendeels behaald door het gevoerde transferbeleid van de club.

POLL: Is De Jong een geschikte CEO Sports voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

0
0
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

28
28
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

79
79
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

135
135
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

128
128
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

357
357
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

601
601
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

208
208
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

554
554
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk
Club Brugge kampioen? Vetlesen klaar en duidelijk

Na een teleurstellend reguliere competitie en het daaropvolgend ontslag van coach Ronny Deila, leek ...

585
585
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10
Anderlecht stelt teleur: ervaren kracht krijgt 4 op 10

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag dure punten verspeeld in de titelstrijd. Paars-Wit slaagde er ...

363
363
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"
Mechele na 'beangstigende' fase met Tolu: "Van mijn melk"

Club Brugge heeft zondagmiddag voor de twee keer op enkele dagen tijd kunnen winnen van KRC Genk: ...

499
499
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle
Club Brugge grijnst: matig Anderlecht niet voorbij Cercle

RSC Anderlecht is er wederom niet in geslaagd om een wedstrijd op verplaatsing te winnen in de ...

618
618
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp
Union zonder Castro-Montes, drie wissels bij Antwerp

Union SG heeft afgelopen donderdag eindelijk kunnen winnen in de Champions' Play-Offs en haalde het ...

79
79
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby
Arsenal zet City onder zware druk na spectaculaire derby

Terwijl Liverpool FC definitief lijkt af te haken, laat Arsenal FC voorlopig geen steken vallen in ...

76
76