Miljoenenaanwinst Club Brugge door absolute meesterzet

Miljoenenaanwinst Club Brugge door absolute meesterzet

Club Brugge staat voor een uitdagende zomermercato. De West-Vlamingen hebben plannen om in de komende weken en maanden afscheid te nemen van meerdere spelers, en met deze vrijgekomen financiële middelen willen ze tegelijkertijd kwalitatieve maar betaalbare versterkingen aantrekken. Door het mislopen van de grote inkomsten uit de Champions League moet Club Brugge nu zuiniger opereren op de transfermarkt. Dit betekent dat Vincent Mannaert actief op zoek moet gaan naar interessante koopjes. Een voorbeeld van zo’n target is Ryan Kent. Deze vaardige dribbelaar, die op dit moment een marktwaarde van 11 miljoen euro heeft, is aan het einde van zijn contract bij Rangers FC. Bovendien stond Kent vier jaar geleden al erg dicht bij een transfer naar Club Brugge. Toen moest hij 7,2 miljoen euro kosten, maar vandaag is hij dus gratis op te pikken.


KOERSWIJZIGING BIJ CLUB BRUGGE
Het mislopen van de Champions League heeft grote financiële gevolgen voor Club Brugge. Het niet kwalificeren voor het Kampioenenbal betekent dat de club tientallen miljoenen euro's aan inkomsten misloopt, dit jaar leverde de succesvolle prestaties in de Champions League bijvoorbeeld een recordopbrengst van maar liefst 50 miljoen euro op. Dit heeft als gevolg dat verliesposten zoals Roman Yaremchuk en Dedryck Boyata mogen beschikken, terwijl de mogelijke verkoop van goudklompen zoals Noa Lang, Andreas Skov Olsen en Tajon Buchanan naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijk kapitaal zullen opleveren.



Meer dan ooit zal Vincent Mannaert gerichte inkomende transfers moeten realiseren, waarbij de afweging moet gemaakt worden om spelers van hoge kwaliteit aan te trekken, maar tegelijkertijd binnen het betaalbare bereik van de club te blijven. De manager van Club Brugge zal een delicate balans moeten vinden tussen het vinden van kwalitatieve versterkingen en het beheersen van de financiële middelen. Spelers met een aflopend contract die een directe impact kunnen maken en tegelijkertijd een aanzienlijke marktwaarde hebben, zijn dan ook erg interessant voor Club Brugge in de komende zomermercato.

VAN ‘HOT SHOT’ NAAR ‘YOUTUBE-SPELER’
Volgens Schotse media is Ryan Kent alvast zo’n interessant doelwit voor Club Brugge. De 26-jarige speelde vorig seizoen een cruciale rol bij het behalen van de finale van de Europa League, en hij wordt beschouwd als een van de topspelers van de Schotse topclub. Kent werd in 2019 op de laatste dag van de zomerse transferperiode voor een bedrag van 7,2 miljoen euro overgenomen van Liverpool, waarmee hij de op acht na duurste aankoop in de clubgeschiedenis werd. Gedurende de jaren is de invloed en de statistieken van Kent gestaag toegenomen in het Ibrox Stadium, met als hoogtepunt de finale in de Europa League tegen RB Leipzig.

Ryan Kent werd een ‘hot shot’ in het Schotse voetbal, maar dit seizoen neemt zijn invloed aanzienlijk af. Giovanni van Bronckhorst, de voormalige coach van Rangers die in november werd ontslagen, vond Kent een uitzonderlijke speler met veel kwaliteiten, maar hij was niet volledig tevreden over zijn prestaties. “Ryan moet meer brengen”, zei de Nederlander in oktober. De grootste kritiek die Kent te verduren kreeg, was dat zijn prestaties erg wisselvallig waren en dat hij vaak onzichtbaar was gedurende grote delen van de wedstrijd. “Hij zou een uitstekende YouTube speler zijn”, zei ex-profvoetballer Tam McManus over de wisselvalligheid van Kent.

Die wisselvalligheid is helaas een inherent onderdeel van het spel van Ryan Kent, waarbij hij soms ongelooflijke acties uitvoert, maar vervolgens lange periodes onopgemerkt blijft. Kent heeft wel de capaciteit om een wedstrijd in één klap te beslissen met zijn acties en snelheid. Dit seizoen is hij de meest dreigende speler in de Premiership en creëert hij ook veel kansen voor zijn teamgenoten. Met maar liefst 211 dribbels is hij na Danny Armstrong (Kilmarnock, 231) de grootste dribbelaar van de Premiership. Daarnaast is hij de speler die de meeste versnellingen (137) met de bal aan de voet onderneemt. Dit illustreert duidelijk de speelstijl van Kent: hij maakt acties en terroriseert vijandelijke verdedigingen met zijn snelheid.

GRATIS HERKANSING VOOR CLUB BRUGGE
Ryan Kent's intrinsieke kwaliteiten zijn onbetwistbaar, ondanks dat er nog ruimte is voor verbetering. Als voormalig teamgenoot van Kent bij Liverpool en als coach van Rangers FC speelde Steven Gerrard een belangrijke rol bij zijn transfer naar de Schotse topclub in 2019. Gerrard beschouwde Kent als een unieke speler, zowel op als naast het veld, en prees zijn ongelooflijke snelheid en dribbelkwaliteiten. Gerrard wilde Kent daarom absoluut naar Rangers halen, en daarbij bezorgde hij Club Brugge een flinke transferkater. Op 2 september 2019 was Kent onderweg om naar België te vliegen, toen Gerrard hem opbelde en op het laatste moment de transfer naar Club Brugge saboteerde. Kent paste daarna meteen zijn reisplannen aan en enkele uren later tekende hij een contract bij Rangers FC. "Ik stond bijna op het punt om naar België te vliegen", zei Ryan Kent destijds. "Ik had al ingecheckt en zat in de vertrekhal op de luchthaven van Manchester." Kent was klaar om bij Club Brugge te tekenen, maar een telefoontje van Steven Gerrard veranderde alles. De trainer drong er bij hem op aan om de vlucht naar België niet te nemen en in plaats daarvan naar Schotland te reizen om bij Rangers te gaan voetballen. "Club Brugge bood me een geweldig platform en ik was ook enthousiast. Maar een deel van mij zou ook teleurgesteld zijn geweest als ik niet voor Rangers had gekozen." Nu, vier jaar later, krijgt Club Brugge een nieuwe kans om Kent aan te trekken. Het interessante is dat ze hem nu gratis kunnen binnenhalen, in plaats van de eerder genoemde 7,2 miljoen euro te betalen.

POLL: Moet Club Brugge hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Fredberg wil bijzondere toptransfer erdoor pushen bij RSCA</strong>
Fredberg wil bijzondere toptransfer erdoor pushen bij RSCA

Fredberg wil bij Anderlecht een opmerkelijke toptransfer bewerkstelligen door de interesse in Daniel ...

50
50
'Club Brugge richt pijlen op peperdure flankaanvaller'
'Club Brugge richt pijlen op peperdure flankaanvaller'

Club Brugge heeft al jaren een patent op flankaanvallers. Ook nu lopen er in Jan Breydel heel wat ...

58
58
'Fredberg krijgt concurrentie uit eigen land voor toptarget'
'Fredberg krijgt concurrentie uit eigen land voor toptarget'

Hoewel hij de kern grotendeels intact wil houden dreigt Jesper Fredberg volgende zomer heel wat ...

39
39
Club Brugge-Fiorentina: Hayen maakt selectie bekend
Club Brugge-Fiorentina: Hayen maakt selectie bekend

Club Brugge hoopt woensdag tegen Fiorentina de poort naar de finale van de Conference League open te ...

209
209
'Antwerp laat oogje vallen op 35-jarige middenvelder'
'Antwerp laat oogje vallen op 35-jarige middenvelder'

Sinds de komst van Marc Overmars zet Antwerp meer in op jong talent om de club zo snel mogelijk ...

113
113
Club Brugge pakt uit: tweede zomeraanwinst is al een feit
Club Brugge pakt uit: tweede zomeraanwinst is al een feit

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op de terugmatch van de halve finale van de Conference ...

290
290
Club Brugge vreest Fiorentina-fans, oproep aan eigen aanhang
Club Brugge vreest Fiorentina-fans, oproep aan eigen aanhang

Club Brugge droomt woensdag tegen Fiorentina van een Europese avond om nooit meer te vergeten. In ...

207
207
'KRC Genk staat pal: AA Gent all-in voor Vrancken?'
'KRC Genk staat pal: AA Gent all-in voor Vrancken?'

Officieel is het nieuws nog altijd niet bevestigd, maar dat Hein Vanhaezebrouck na dit seizoen ...

318
318
Anderlecht verschaft update over Vertonghen & Ashimeru
Anderlecht verschaft update over Vertonghen & Ashimeru

Op bezoek bij Union bleef Anderlecht afgelopen zondag steken op een 0-0 gelijkspel. Achteraf eiste ...

316
316
Hayen laat al in kaarten kijken voor clash tegen Fiorentina
Hayen laat al in kaarten kijken voor clash tegen Fiorentina

Een historische finale van de Conference League wenkt voor Club Brugge, dat woensdag tegen ...

224
224
Antwerp incasseert dubbele opdoffer vlak voor bekerfinale
Antwerp incasseert dubbele opdoffer vlak voor bekerfinale

Nu de ambities in de Champions' Play-Offs stilaan definitief mogen worden opgeborgen ligt de focus ...

434
434
'Riemer vloekt: Anderlecht mist sleutelpion tegen Genk'
'Riemer vloekt: Anderlecht mist sleutelpion tegen Genk'

In de race om de titel neemt Anderlecht het zaterdag al op tegen KRC Genk. Alleen mits een zege ...

245
245
Europese topscouts zakken massaal af naar Club Brugge
Europese topscouts zakken massaal af naar Club Brugge

Club Brugge hoopt zich woensdag te kwalificeren voor de finale van de Conference League. Een ...

365
365
'Solden bij Antwerp: prijskaartje Ilenikhena bekend'
'Solden bij Antwerp: prijskaartje Ilenikhena bekend'

Over de financi&euml;le toestand van Antwerp is de voorbije maanden reeds veel inkt gevloeid. Om het ...

672
672
Hayen met handen in het haar: 4 vraagtekens bij Club Brugge
Hayen met handen in het haar: 4 vraagtekens bij Club Brugge

In de halve finale van de Conference League moet Club Brugge woendag in eigen huis tegen Fiorentina ...

772
772