Mister Michel: voor altijd onvervangbaar bij RSCA

Mister Michel: voor altijd onvervangbaar bij RSCA

De Belgische voetbalwereld is één van zijn grootste iconen verloren: Michel Verschueren is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. De Zilveren Vos was de meest succesvolle manager ooit van Anderlecht, dat onder zijn bewind elf landstitels won, drie bekers en ook één UEFA Cup. Samen met Constant Vanden Stock bouwde Verschueren tot de huidige Belgische recordkampioen. Zijn voetbalkennis en commercieel inzicht waren quasi ongeëvenaard. Dat Anderlecht in de voorbije jaren zwaar afgleed op het sportief en financieel vlak, was dan ook erg pijnlijk voor de succesvolle voetbalmanager.


DE LOGES

Onder het bewind van Michel Verschueren haalde Anderlecht meerdere nationale en Europese successen. Maar ook naast het veld wist Sporting zich te onderscheiden. Anderlecht werd bijvoorbeeld de eerste Belgische club die loges introduceerde in zijn voetbalstadion. Verschueren haalde daarvoor de mosterd in de Verenigde Staten, maar in België was hij de grote pionier. Al moest hij wel eerst voorzitter Constant Vanden Stock zien te overtuigen om zo’n grote investering te bekomen.



Die vroeg zich namelijk af wie die loges zou betalen. Michel Verschueren stelde voor om de loges te verhuren, voor een miljoen frank per jaar, maar dat was niet genoeg voor Constant Vanden Stock. “‘Nee, maar we verhuren ze meteen voor drie jaar, met betaling op voorhand.’ Zijn frank viel direct. En in 1991 stond het stadion er”, blikte Verschueren enkele jaren geleden terug op deze meesterzet in HUMO, een zet waarmee hij Anderlecht én het Belgische voetbal op de kaart zette.

GEWIEKSTE COMMERÇANT

Dat stadion werd in vijf jaar tijd gebouwd en onder Michel Verschueren haalde Anderlecht de Generale Bank binnen als shirtsponsor. De manager van Sporting zocht constant naar commerciële opportuniteiten, want ondanks het grote sportieve succes stroomde het geld niet binnen. Verschueren beschikte over een uitstekend sportief inzicht en talentdetectie, maar zijn grootste meerwaarde leverde hij altijd rond de onderhandelingstafel. Zo haalde hij ex-Beerschot sterspeler Juan Lozano voor een peulschil naar Brussel.



De Washington Diplomats waren failliet waardoor alle spelers werden verkocht. Net voor de deadline van de wintermercato kreeg Michel Verschueren een telefoontje dat Juan Lozano nog te koop was voor 24 miljoen frank. Na zes dagen, en enkele rondjes keihard onderhandelen, kon Verschueren de prijs drukken naar 12 miljoen frank. Toen pas gaf voorzitter Constant Vanden Stock zijn fiat voor deze goedkope toptransfer van Lozano. De manager hield zich telkens strikt aan de budgetten en handelde steeds transparant.

ANTI-VERRAAD

Michel Verschueren was altijd rechttoe rechtaan, maar steeds op een eerlijke manier. Als je hem tegen de schenen stampte, dan was de liefde onherroepelijk voorbij. Het geval van Alin Stoica maakte dat bijvoorbeeld heel duidelijk. De Roemeense publiekslieveling wilde graag een mooie transfer maken, onder meer Manchester City en PSV Eindhoven toonden interesse in hem, maar zijn toenmalige zaakwaarnemer Ioan Becali was te gulzig bij het bepalen van zijn makelaarsvergoeding.

Onder druk van Ioan Becali werd Alin Stoica vervolgens gepusht naar Club Brugge, de aartsrivaal van Anderlecht. “Op mijn laatste dag in Brussel wilde ik Michel Verschueren nog bedanken voor alles, maar hij zei me: 'Jij bent niet als Zetterberg. Jij hebt niet dezelfde persoonlijkheid.' Dat kwam hard aan”, zei Stoica daar zelf over. En ook Ahmed ‘Mido’ Hossam had het in 2001 helemaal verkorven bij Mister Michel. Het 18-jarige Egyptische toptalent liet Anderlecht in allerlaatste instantie vallen voor een transfer naar Ajax.



In mei 2001 poseerde Mido vol trots aan de ingang van het Astridpark, waar een fiere Michel Verschueren de pers te woord stond over de nakende toptransfer van de grote AA Gent revelatie. Maar de spits raakte het in extremis niet eens over zijn tekenpremie bij Anderlecht, waarna hij prompt een contract ondertekende bij Ajax. Verschueren viel net niet van zijn stoel. “Ahmed Hossam is een rotkerel en dat mag u zo opschrijven. Iedereen mag dat weten. Wat zeg ik? Iedereen móét dat weten”, zei de Zilveren Vos toen aan Sport/Voetbalmagazine.

DE VERKEERDE OPVOLGER

Als de meest succesvolle Anderlecht-manager ooit, deed het Michel Verschueren veel pijn dat zijn club in de voorbije jaren zwaar afgleed op sportief en financieel vlak. Dat komt grotendeels door het jarenlange wanbeheer bij Sporting, waarvan de impact vandaag nog steeds erg voelbaar is. Herman Van Holsbeeck had oorspronkelijk het doel om als opvolger van Verschueren even goed te doen dan hem, maar daarna begon hij zich vooral te focussen op persoonlijk geldgewin via makelaars.



Herman Van Holsbeeck kón dat ook doen, want door het pensioen van Michel Verschueren keek er niemand meer mee over zijn schouder. Ook Roger Vanden Stock voelde de nood niet om Van Holsbeeck streng te controleren, want - vooral in de eerste jaren - de sportieve successen werden nog steeds behaald. Maar achterliggend verrijkte Van Holsbeeck zich door mee te graaien bij inkomende en uitgaande transfers. En dat strookte helemaal niet met de normen en werkwijze van Verschueren.

KRITIEK OP VAN HOLSBEECK

“De invloed van de makelaars bij de clubs. Foute boel. Dat was vroeger in het tijdperk van Michel Verschueren en Constant Vanden Stock ondenkbaar”, bevestigde Philippe Albert destijds in Het Nieuwsblad. In 2018 reageerde Mister Michel openlijk op de bedenkelijke handelswijze van Herman Van Holsbeeck. “Ik heb beloofd over Herman niet te spreken, ondanks het feit dat hij mij in alles 14 jaar heeft vermeden", postte Verschueren op Twitter. “Ik weet zelfs niet waarom en ik ben toch niet dom.”



Nog voor zijn openlijke kritiek richting Herman Van Holsbeeck op Twitter, bevestigde Michel Verschueren in HUMO dat hij zichzelf nooit verrijkte op transfers. Dat zou Constant Vanden Stock nooit toegelaten hebben en dat zou de voorzitter ongetwijfeld ook zelf opgemerkt hebben. “Wij waren een perfect duo: Constant kende de zakenwereld én het voetbal. 'Verschueren,' zei hij, 'ge zijt geen goedkope.' - 'Nee,' zeg ik, 'maar op mij kun je rekenen. Ik zal me nooit laten omkopen of geld pakken op een transfer.' Ik heb nooit een frank gepakt, anders hou je het niet zo lang vol.”

POLL: Anderlecht zal nooit nog een betere manager hebben dan Verschueren

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"
Genk draait titelknop om: "Dat is nu ons eerste doel"

Na een indrukwekkende start van de Champions' Play-Offs, leek KRC Genk zich opnieuw in het ...

0
0
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)
Trossard houdt titeldroom Arsenal in leven met knappe goal (🎥)

In de Premier League blijven de Arsenal-supporters dromen van een landstitel. Tegen ploeg in vorm ...

22
22
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren
Club, RSCA of Union favoriet? Blessin en Riemer reageren

In de Champions' Play-Offs staat opnieuw een belangrijke speeldag op het programma. Zo is het onder ...

153
153
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon"
'Standard verrast met terugkeer van absoluut clubicoon"

Standard kende een ronduit dramatisch seizoen en moest tot diep in de reguliere competitie zelfs ...

221
221
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'
'Messinho: Chelsea dokt 30 miljoen voor nieuwe goudklomp'

Sinds de Amerikaanse eigenaars de plak zwaaien op Stamford Bridge, staat er geen maat op de ...

59
59
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'
Finale CPL onder hoogspanning: 'Aziatisch sausje of KDB-vibes?'

Morgenavond staan in de Dakota Arena met Deinze en Lommel de twee hoogst geklasseerde ploegen (na ...

21
21
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'
Club winnaar Conference League? 'Groot voordeel in finale'

Club Brugge heeft zijn meerdere moeten erkennen in ACF Fiorentina tijdens de heenwedstrijd van de ...

433
433
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'
''Topaanwinst' Fredberg na twee weken weg bij Anderlecht'

RSC Anderlecht heeft in het afgelopen seizoen een enorme stap voorwaarts gezet en is eindelijk weer ...

174
174
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'
TU: 'Anderlecht wil jackpot, tweede zomeraanwinst voor Club'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

268
268
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"
Koude douche Courtois: "Geen reden om hem op te stellen"

In de Spaanse Primera Division wil Real Madrid zaterdagnamiddag tegen Cadiz CF een nieuwe stap ...

348
348
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"
Italiaans gevloek na één fase tegen Club: "Kan Fiorentina finale kosten"

Club Brugge zal komende woensdag zwaar aan de bak moeten indien het alsnog de finale van de ...

441
441
<strong>‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’</strong>
‘Driedubbele transferklapper: Antwerp gooit het roer om’

Met de afwezigheid van Marc Overmars vertrouwt de club op Sven Jaecques en Joachim Vercaigne als ...

306
306
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'
'Anderlecht greep in januari naast Rode Duivel'

De spelersgroep van Anderlecht heeft het voorbije jaar een stevige transformatie ondergaan. Vooral ...

324
324
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'
'Leegloop KV Mechelen: Inter meldt zich voor revelatie'

KV Mechelen zette de voorbije maanden straffe prestaties neer. Het klom na de aanstelling van Besnik ...

344
344
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht
Dolberg geeft grote hint over toekomst bij Anderlecht

Anderlecht mag op vier speeldagen van het einde nog steeds dromen van de titel. Paars-Wit prijkt nog ...

362
362