Club Brugge grijpt in na transferblunder

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet rechtvaardigen bij Club Brugge. De 21-jarige werd gehuurd van Manchester United om de knelpuntpositie van flankaanvaller op te lossen, maar een echte meerwaarde is hij niet meteen. In de eerstvolgende transferperiode gaat Club Brugge daarom op zoek naar één of twee kwalitatieve flankaanvallers. Een verlengd verblijf van Chong is daarbij hoogst onwaarschijnlijk.


DE AANKOMST 

“Tahith is zeker een aanwinst voor ons”, verklaarde Noa Lang in januari over de komst van zijn maatje Tahith Chong bij Club Brugge. “Hij is lang maar snel. Er gaat veel dreiging vanuit en hij heeft een goeie linkervoet. Hij kan ons zeker iets bijbrengen.” De Nederlandse belofte-international werd omschreven als een snelle en technisch begaafde flankspeler, die constant beweegt met of zonder de bal. De huurling van Manchester United, waar de 21-jarige Chong trouwens wordt omschreven wordt als een groot talent, zou weleens snel brokken kunnen maken op Jan Breydel.

“Hij is iemand naar de stijl van het huis”, hield ook Philippe Clement de verwachting hoog rond Tahith Chong. De flankspeler ontbeerde nochtans wedstrijdritme, want zijn eerdere huurbeurt aan Werder Bremen dit seizoen was allerminst een succes. “Hij is een voetballer met veel snelheid en acties. Hij is ook heel hongerig om de volgende stap in zijn carrière te zetten.” Die volgende stap in zijn carrière was alvast heel belangrijk. Na het fiasco in Duitsland snakt Chong namelijk naar speelminuten en goede prestaties, want het supertalent leed in Bremen ook wat gezichtsverlies.



Club Brugge haalde Tahith Chong binnen als reactie op het vertrek van Krépin Diatta en Emmanuel Dennis. De 21-jarige Nederlander moest een kwalitatieve wisselmogelijkheid vormen voor Noa Lang en Charles De Ketelaere. Een versterking voor in de breedte, hoewel Chong opvallend genoeg niet werd opgenomen in de inschrijvingslijst voor de Europa League. Desondanks raakte de hoofdmoot van de Belgische pers al snel opgewonden door de komst van Chong, terwijl slechts weinigen een bepaalde mate van voorbehoud inbouwden. Enkel Het Nieuwsblad stelde de vraag of zijn verhuur aan Club Brugge wel een succes zal worden.

DE EERSTE MINUTEN

Tahith Chong maakte tijdens zijn eerste officiële (beker)wedstrijd tegen amateurclub Olsa Brakel alvast een goede indruk – en ook zijn eerste doelpunt – bij Club Brugge. Daarna was hij ook een lichtpuntje in de competitiematchen tegen OH Leuven, Zulte Waregem en Waasland-Beveren. De jonge Nederlander is door zijn elegantie en technische begaafdheid bij momenten een ware lust voor het oog. 't Is een mooie voetballer om naar te kijken. Chong pikt de zaken ook snel op, dankzij zijn doorgedreven en kwalitatieve jeugdopleiding bij Feyenoord en Manchester United.

De start van Tahith Chong bij Club Brugge was dus veelbelovend. Bovendien koppelde de Nederlander ogenschijnlijk de nodige efficiëntie aan zijn vier eerste goede prestaties. Tegen Olsa Brakal kon hij dus al scoren scoren, en tegen Waasland-Beveren (1), OH Leuven (2), en Zulte Waregem (1) leverde Chong telkens een assist af. Op papier althans, want enkel zijn assist tegen Essevee was die naam waardig. Dat zet de vier assists in zeven competitiematchen van Chong dus in een gans ander daglicht. 



Tahith Chong slaagde er dus in om uit te blinken tegen 'mindere goden' zoals OH Leuven, Zulte Waregem en Waasland-Beveren. Maar tegen stuggere en agressievere tegenstanders zoals Sporting Charleroi, AA Gent of KV Kortrijk is zijn inbreng echter beperkt gebleven. Dat beaamde ook analist Gert Verheyen in Het Nieuwsblad, de analist ziet in Chong een U21-speler ziet die eigenlijk nog de stap naar het 'echte' mannenvoetbal moet zetten. Op het gebied van fysiek en maturiteit moet de Nederlander nog een grote vooruitgang boeken, net als een constante in zijn prestaties te krijgen.

NIET EFFICIËNT 

De wintertransfer van Tahith Chong kan dus niet meteen bestempeld worden als een schot in de roos. Club Brugge had nood aan een kwalitatieve flankaanvaller na het vertrek van Emmanuel Dennis en Krépin Diatta, maar de komst van Chong bood daar niet echt een antwoord op. Maar ter verdediging voor de Nederlander: Chong had ook geen gemakkelijke opdracht in Brugge. De huurling moest meteen presteren, terwijl hij ook de laatste stappen moest zetten in zijn ontwikkelingsproces. En dat terwijl Philippe Clement efficiëntie en onmiddellijk rendement eist bij al zijn spelers.

Het aanwerven van Tahith Chong moest zorgen voor een kwalitatieve wisselmogelijkheid op de flankposities, maar dat bleek uiteindelijk het geval niet. De intenties zijn er nochtans wel bij de 21-jarige, het ziet er ook allemaal mooi uit, maar efficiënt of nuttig zijn diens acties niet meteen. Chong onderneemt bijvoorbeeld gemiddeld 8 dribbels per wedstrijd, niemand doet beter bij Club, maar geslaagd zijn die individuele acties weinig. Qua dribbel-accuraatheid bengelt Chong namelijk onderaan bij de huidige competitieleider.



De beperkte impact van Tahith Chong heeft ook rechtstreekse gevolgen op zijn speelgelegenheid. De Nederlander bezit samen met Noa Lang, Nabil Dirar en Ignace van der Brempt het profiel van een echte flankaanvaller, maar Chong daalt steeds verder terug in de pikorde. In de voorbije matchen probeerde Philippe Clement zelfs pure centrale aanvallers zoals Youssouph Badji, David Okereke en Daniel Perez uit op de flanken. Niet ideaal dus, en dat bleek ook tijdens de wedstrijden.

ONDER DE VERWACHTINGEN 

Het is een publiek geheim dat Club Brugge daarom in de eerstvolgende zomermercato op zoek gaat naar één of twee kwalitatieve flankaanvallers. Pure wingers. En zoals de kaarten er nu bij liggen, dan zal er hoogstwaarschijnlijk geen vervolg gebreid worden aan de onderlinge samenwerking tussen Club en Tahith Chong. Hoewel de speler zelf nog alle opties openhoudt, lijkt de transfer van Chong toch een grote tegenvaller te zijn. Eén doelpunt (in de beker tegen Olsa Brakel) en vier assists (waarvan ééntje die naam waardig) is veel te weinig voor een speler met zijn adelbrieven als supertalent bij Jong Oranje, Feyenoord en Manchester United. Daarnaast is de algemene impact van Chong op het Brugse spel ook helemaal afwezig.



Nochtans maakte Tahith Chong een echte knalstart in het blauw-witte shirt, al waren dat toen wedstrijden tegen 'meer haalbare' tegenstanders. Eventjes werd er bij Club Brugge zelfs gevreesd dat Manchester United de flankaanvaller volgend seizoen zou stallen bij een grotere ploeg, indien Chong die uitstekende vorm zou aanhouden uiteraard. Club kon namelijk geen aankoopoptie afdwingen in de huidige huurdeal, maar een extra uitleenbeurt volgend seizoen behoorde wel tot de mogelijkheden. Maar vandaag lijkt het onwaarschijnlijk dat Club Brugge zelfs nog maar aanstalten zal maken om Chong ook volgend seizoen te houden op Jan Breydel.

POLL: Moet Club hem houden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Depay haalt uit naar journalist: "Laat een single man doen wat hij wil"
Depay haalt uit naar journalist: "Laat een single man doen wat hij wil"

Memphis Depay bevindt zich in het oog van een kleine mediastorm nadat hij een een bericht plaatste ...

13
13
Augustinsson zet RSCA op scherp: "Gevecht tot het einde"
Augustinsson zet RSCA op scherp: "Gevecht tot het einde"

Het 0-0 gelijkspel tussen RSC Anderlecht en Royal Union SG was een slechte zaak voor beide ploegen. ...

105
105
'Antwerp mist één cruciaal element voor bekerfinale'
'Antwerp mist één cruciaal element voor bekerfinale'

Donderdag is het zo ver. Royal Antwerp FC kijkt dan Royal Union SG in de ogen in de finale van de ...

117
117
Frustraties over RSCA: "Hij moet altijd in de basis staan"
Frustraties over RSCA: "Hij moet altijd in de basis staan"

Het 0-0 gelijkspel van RSC Anderlecht tegen stadsgenoot Royal Union SG zorgde voor heel wat stof tot ...

156
156
'Barça zit niet stil: nieuwe droomcoach voor 2025'
'Barça zit niet stil: nieuwe droomcoach voor 2025'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet begin deze maand ...

59
59
'Totale ommekeer in transferdossier Antonio Nusa'
'Totale ommekeer in transferdossier Antonio Nusa'

Ondanks de successen van in de afgelopen weken, dreigt Club Brugge komende zomer verschillende ...

505
505
Grote verrassing in EK-selectie? "Zoals Origi bij WK 2014"
Grote verrassing in EK-selectie? "Zoals Origi bij WK 2014"

Op 28 mei is het zover, dan maakt bondscoach Domenico Tedesco zijn definitieve selectie bekend voor ...

184
184
Kampioenengeluk voor Club? "Het was 100 procent penalty"
Kampioenengeluk voor Club? "Het was 100 procent penalty"

Met nog drie speeldagen te gaan in de Champions' Play-Offs, is het Club Brugge dat de leidersplaats ...

827
827
Fabrizio Romano maakt transferprijs Lukaku bekend
Fabrizio Romano maakt transferprijs Lukaku bekend

AS Roma maakt zich op voor een lastige week met cruciale wedstrijden tegen Bayer Leverkusen en ...

61
61
Leko hard aangepakt: "Het is nooit zijn eigen fout"
Leko hard aangepakt: "Het is nooit zijn eigen fout"

Bij Standard is het momenteel aftellen tot de laatste wedstrijd van het seizoen. In de Europe ...

146
146
Vrancken naar AA Gent? 'Standpunt KRC Genk gekend'
Vrancken naar AA Gent? 'Standpunt KRC Genk gekend'

Hoewel de ontknoping van het seizoen op volle toeren draait, zijn heel wat ploegen al druk in de ...

497
497
<strong>‘Club Brugge plundert de kassa voor peperdure topschutter’</strong>
‘Club Brugge plundert de kassa voor peperdure topschutter’

&ldquo;Is K&eacute;vin Denkey de ideale vervanger voor Thiago, die na dit seizoen vertrekt bij ...

846
846
'Riemer broedt op verrassende vervanger Vertonghen'
'Riemer broedt op verrassende vervanger Vertonghen'

RSC Anderlecht krijgt komend weekend het bezoek van KRC Genk en kan zich dan geen uitschuiver ...

432
432
Totale afgang Man United: doodsteek voor Ten Hag dreigt
Totale afgang Man United: doodsteek voor Ten Hag dreigt

Manchester United is een zoveelste dieptepunt rijker dit seizoen. De Mancunians verloren ...

92
92
'Trainerszoektocht Club Brugge kent nieuwe wending'
'Trainerszoektocht Club Brugge kent nieuwe wending'

Bij Club Brugge ligt de focus momenteel op de terugmatch in de halve finales van de Conference ...

1760
1760