Anderlecht-traditie vervalt in pijnlijke fantasie

Anderlecht-traditie vervalt in pijnlijke fantasie

Jarenlang pakte RSC Anderlecht uit met de beste spelers en de grootste vedetten, maar door de financiële realiteit op Neerpede is dat vandaag echter niet meer mogelijk. Sporting moet lijdzaam toezien hoe andere, ‘kleinere’, clubs beschikken over spelers met kwalitatiever materiaal. Zoals Ismaïla Coulibaly van Beerschot VA bijvoorbeeld.


UNITED WORLD

“We zagen al op de eerste training dat het gene gewone is.” Tom Pietermaat stak na de zege tegen Anderlecht zijn lof niet onder stoelen en banken over zijn ploegmaat Ismaïla Coulibaly. “Wat Isma doet op die leeftijd is uitzonderlijk.” De pas 19-jarige middenvelder loopt over van de kwaliteit en het is ongewoonlijk dat een speler met zo’n breed scala aan hoogwaardige capaciteiten op het Kiel rondloopt. ’t Is dan ook een klein wonder dat Coulibaly vandaag het mooie weer maakt in Antwerpen, want de Malinees stond in het tussenseizoen namelijk op de radar van meerdere Europese clubs, zoals Rangers FC en Galatasaray, maar ook op die van Club Brugge.



Zonder die coöperatie van Sheffield United was Coulibaly simpelweg onhaalbaar geweest voor Beerschot. Het rastalent werd door de Engelse club aangekocht maar hij wordt via het overkoepelende United World (waar ook het Arabische Al Hilal United Emirates deel van uitmaakt) voor drie seizoenen uitgeleend aan de Mannekes. Francis Vrancken, voorzitter en co-eigenaar van Beerschot, gaf dat in september op clubwebsite ook enigszins toe. “Deze transfer is het resultaat van onze samenwerking met Sheffield United. Als co-eigenaar van Beerschot en eigenaar van Sheffield United zoekt Prins Abdullah naar win-win situaties voor alle partijen.”

DURE VOGEL

The Blades tastten naar de normen van Beerschot diep in de geldbuidel om Coulibaly te overtuigen voor het United World-project. Thomas Berntsen, de sportief directeur van Sarpsborg, verklaarde aan de Noorse media dat de verkoop van Coulibaly een lucratieve zaak betekende voor de club, dat toen een financieel tekort van één miljoen euro met zich meezeulde. Berntsen liet zich destijds niet uit over de exacte transfersom van Coulibaly, maar verklaarde wel dat de middenvelder behoort tot de meest winstgevende deals uit de clubgeschiedenis. Naargelang de bron varieert die potentiële transfersom van 2 tot 2,5 miljoen euro, een bedrag dat Beerschot zelfstandig niet zou (kunnen) ophoesten voor een aanwinst.



De decision makers van Sheffield United leenden Ismaïla Coulibaly uit omdat het voor een 19-jarige enorm moeilijk is om in de Premier League meteen een impact te maken. Enkele jaren ervaring opdoen op een lager niveau was dus een logische en verstandige beslissing. Ook Couliblay zélf was overigens een voorstander om eerst veel speelminuten te vergaren op uitleenbasis alvorens zijn kans te wagen in de slopende Premier League. ’t Is een verstandige kerel voor zijn jonge leeftijd en dat blijkt ook bij Beerschot. Coulibaly stelt zich heel professioneel op en is hij een toonbeeld van mentaliteit, nederigheid en leergierigheid.

BEWONDERING VOOR ANDERLECHT EN KOMPANY

In Noorwegen was Ismaïla Coulibaly een grote blikvanger door zijn defensieve kwaliteiten in combinatie met een uitgesproken voetballend vermogen. In die optiek waren de vergelijkingen met de Noor Sander Berge nooit ver weg. Maar Coulibaly maakt in de Jupiler Pro League al op korte termijn zijn eigen naam. Zo waren zijn prestaties dit seizoen al meer dan degelijk, en tegen RSC Anderlecht zette Coulibaly zich in de nadrukkelijk spotlights bij het grote publiek. De 19-jarige overklaste het centrale middenvelder van Sporting, dat toen bestond uit Peter Zulj, Albert Sambi Lokonga en Percy Tau. Het trio van Anderlecht had geen antwoord op de Malinese topper in wording, die een onvermoeibare indruk gaf en zich onderscheidde door zijn loopvermogen, duelkracht en techniek. Dat Coulibaly ook nog eens kon scoren, was uiteraard mooi meegenomen.

Hoewel hij in het tussenseizoen in de belangstelling stond van Club Brugge, de West-Vlamingen praatten in die periode namelijk vaak met Coulibaly's makelaar, hij kende de rivalen van Anderlecht al van jongs af aan. “Voordat ik prof was, kende ik Anderlecht als de grootste club van België”, verklaarde Coulibaly zondag in de perszaal van Beerschot. “Vincent Kompany was iemand die ik alleen nog maar op televisie had gezien. Voor de match heb ik toch eens gekeken of ik hem niet zag in de dug-out.” Het leidt echter geen twijfel dat coach Kompany op het veld meerdere bewonderende blikken verstuurde richting Coulibaly, die op een indrukwekkende wijze imponeerde tegen een inspiratieloos Anderlecht.



De geweldige prestatie van Ismaïla Coulibaly stond in schril contrast met die van Peter Zulj en Albert Sambi Lokonga, waarbij vooral de Oostenrijker wederom de ondergrens haalde. Het zal Kompany toch wel steken dat een kleinere club zoals Beerschot VA, weliswaar met de hulp van Sheffield United, over meer kwaliteit beschikt dan zijn eigen ploeg. De Anderlecht-fans zullen op hun beurt alvast eens stiekem gefantaseerd hebben over Coulibaly in hun team in de plaats van Zulj. De Malinees bezit namelijk alle kwaliteiten om een absolute hit te worden in het Lotto Park, maar hij lijkt nu al geen realistische optie meer te zijn. Indien Coulibaly deze prestaties blijft doortrekken, dan is het zelfs geen zekerheid dat hij drie jaar zal rondlopen op Het Kiel, zoals oorspronkelijk contractueel werd vastgesteld met zijn moederclub Sheffield United.

IMPRESSIEVE ISMAÏLA

Zelden slaagde een nieuwkomer in het Belgisch voetbal erin om op zo’n korte periode dergelijke impact te maken zoals Ismaïla Coulibaly. En dan ook nog op zo’n jonge leeftijd en niet eens bij een traditionele topclub. Tal van fans, analisten en waarnemers zijn het er dan ook roerend over eens dat Coulibaly al snel de Jupiler Pro League zal overstijgen, en dat zijn toekomst ligt bij een Europese (top)club. Hoewel het eerder raadzaam is voor Coulibaly om zeker nog één of twee seizoenen te spelen bij Beerschot, want op zo’n jonge leeftijd is er altijd wel voldoende ruimte voor progressie, springen zijn individuele prestaties in het oog.

In Noorwegen blonk Coulibaly bijvoorbeeld uit door zijn verdedigende kwaliteiten, en ook bij Beerschot trekt hij die positieve lijn door. Hij is namelijk de op één na beste centrale middenvelder op het Belgisch grondgebied qua succesvolle defensieve acties. Per wedstrijd laat hij ongeveer elf van die geslaagde verrichtingen noteren. Op het offensief gebied is de Malinees iets minder aanwezig, maar met een slaagpercentage van 63 procent in de aanvallende duels moet hij slechts vier andere centrale middenvelders voor zich dulden. Daarnaast zijn Coulibaly’s parameters met betrekking tot zijn passes in voorwaartse richting en dribbelaccuraatheid van een hoog niveau.



Maar misschien nog wel de strafste statistiek van allemaal is de regelmatigheid waarmee Ismaïla Coulibaly doelpunten scoort. Als centrale middenvelder is hij bijvoorbeeld goed voor 0,49 goal per 90 minuten, wat bijna één doelpunt om de twee wedstrijden inhoudt. Daarmee troeft de tiener enkele gerenommeerde namen en positionele collega’s af zoals Adrien Trebel (Anderlecht, 0,41 goal per 90 minuten), Hans Vanaken (Club Brugge, 0,36 goal per 90 minuten), Niklas Dorsch (AA Gent, 0,30 goal per 90 minuten), Steve De Ridder (Sint-Truiden, 0,27 goal per 90 minuten) en Samuel Bastien (Standard, 0,27 goal per 90 minuten). Coulibaly is dus zowel op defensief, ondersteunend als offensief vlak een meerwaarde in de Jupiler Pro League.

DE NIEUWE REALITEIT

Een jonge, veelzijdige én doeltreffende centrale middenvelder die bulkt van het talent. Vincent Kompany kan de kwaliteiten van Ismaïla Coulibaly alleen maar bewonderen. Dergelijk profiel zou een immense meerwaarde zijn bij Anderlecht, maar daar moet Kompany het vooralsnog stellen met de wisselvallige – maar intrinsiek erg talentvolle – Albert Sambi Lokonga en de doorgaans tegenvallende Peter Zulj. Ook al kon Beerschot Coulibaly enkel maar binnenhalen via Sheffield United, het zal toch steken dat de ploeg van Sporting over heel wat minder kwaliteit beschikt dan de Antwerpse club. En vooral dan op het centrale middenveld. Een typische Anderlecht-middenvelder zoals het de paars-witte traditie betaamt, hij loopt niet rond in Brussel maar wel op ’t Kiel. Het is voor Sporting helaas de realiteit van de vandaag …

POLL: Zou Coulibaly Anderlecht naar een hoger niveau tillen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict
Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict

Met nog drie speeldagen te gaan, heeft de Champions' Play-Offs wederom een nieuwe leider. Club ...

58
58
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"

De Relegation Play-Off is bijna toe aan zijn ontknoping, want volgende week staat daar de laatste ...

51
51
Riemer komt met update over blessure Vertonghen
Riemer komt met update over blessure Vertonghen

Het Dudenpark blijft voor Anderlecht vervloekte grond, want Paars-Wit heeft er sinds de terugkeer ...

187
187
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."

Voor Standard zijn de play-offs één langgerekte ontgoocheling. Ook na zeven speeldagen ...

140
140
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus

Romelu Lukaku heeft zondagavond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carrière. In de topper ...

38
38
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"

Er blijft een groot verschil tussen Anderlecht thuis of Anderlecht uit. Het kan tot dusver een ...

200
200
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp

Antwerp leed zondagnamiddag al zijn zesde nederlaag in zeven wedstrijden in de Champions' Play-Off. ...

885
885
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder

De Brusselse derby leverde zondagavond alleen maar verliezers op. Union en Anderlecht hielden elkaar ...

119
119
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B

De Relegation Play-Off is zondagavond weer een beetje meer in een beslissende plooi gevallen. KV ...

238
238
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."

Anderlecht is zondag zijn leidersplaats kwijtgespeeld. Paars-Wit kon immers alweer niet winnen op ...

393
393
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark

De Brusselse derby tussen Union SG en RSC Anderlecht heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. ...

558
558
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"

Club Brugge heeft zondagmiddag gouden zaken gedaan met zijn 1-2-zege op het veld van Antwerp FC. Het ...

708
708
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek

De Engelse titelstrijd stevent af op een duel tussen Arsenal en Manchester City, maar ook Liverpool ...

61
61
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld

RSC Anderlecht stond zondagavond onder zware druk voor zijn bezoek aan Union SG. Bij een nederlaag ...

479
479
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

323
323