Dimata out, Dauda in: het slinkse plan van Anderlecht

Foto: Dimata out, Dauda in: het slinkse plan van Anderlecht

Eerst was er sprake van Dijon, vervolgens Fulham of AS Roma en nu weer Trabzonspor. Voorlopig blijft het bij geruchten, maar dat Anderlecht geen 'neen' zou zeggen tegen een last-minute vertrek van Landry Dimata lijkt stilaan duidelijk. Op het eerste zicht een misschien wat eigenaardig plan, al past het allemaal binnen de slinkse strategie van Peter Verbeke en co om de recordkampioen zo snel mogelijk terug naar de top te brengen.

Een cruciale voorwaarde om die doelstelling te kunnen bereiken, is tenslotte dat de Brusselaars weer financieel gezond moeten worden. Mét de nodige spoed, want van het zogenaamde proces waarin pas binnen enkele jaren opnieuw op de landstitel wordt gemikt is tegenwoordig geen sprake meer. Paars-Wit wil vlugger terug aansluiting vinden met de top, wat echter niet eenvoudig is gezien het beperkte budget waarmee Verbeke deze zomer aan de slag moest. Wat extra miljoenen voor Dimata – en wie weet ook Francis Amuzu – in de kassa zijn dus meer dan welgekomen.

WAARDECREATIE

Per slot van rekening houdt Anderlecht voet bij stuk dat transfers voor goudklompjes van eigen kweek als Yari Verschaeren, Sambi Lokonga en vooral Jérémy Doku, waarmee de put nochtans direct flink zou worden gedicht, onder voorbehoud van een monsterbod geen optie vormen. Hoewel een vertrek van de lager aangeschreven Amuzu dus wél bespreekbaar is, moeten de centen dan ook van elders komen. Daarom deden Vincent Kompany en co de voorbije weken reeds hun uiterste best om spelers in de vergeetput zoals Adrien Trebel, Ognjen Vranjes en Zakaria Bakkali, die op training tevens hun goede wil etaleerden en zo allen enigszins zélf hun plek afdwongen, opnieuw aan de oppervlakte te brengen.In tegenstelling tot andere overbodige pionnen als Antonio Milic, Bubacarr Sanneh en James Lawrence, heerst er immers nog enig geloof in hun kunnen. Terecht, zo liet het trio – en dan vooral Trebel – reeds zien. Waar het merendeel van de vele mislukte aankopen in het recente verleden dus al definitief werd opgegeven, ziet Paars-Wit hier dan ook een kans schoon om alsnog een beetje munt te slaan uit enkele dure flops. Hun volledige investering terugverdienen zit er dan wel niet in, door ze weer op te nemen in de A-kern bestaat er tenminste nog een realistische mogelijkheid dat deze grootverdieners op lange of korte termijn aan de man kunnen worden gebracht. Een verstandige poging tot waardecreatie, dus.

GESTE VAN MARTINEZ

Toen we die analyse een tweetal weken geleden maakten, wezen we reeds op de kans dat dit ook met Dimata wel eens het plan kon zijn. De intrinsieke kwaliteiten van de nog altijd pas 23-jarige spits staan buiten kijf, maar na anderhalf jaar in de lappenmand is het nog maar de vraag of hij ooit écht terug de oude wordt. Nochtans leek dat na drie speeldagen nog van wel. Dimata werd beloond voor zijn noeste arbeid, wat hem tevens de nodige kilo's aan extra spieren opleverde, en kreeg vol het vertrouwen van Kompany in de eerste duels van de nieuwe jaargang. Antoine Colassin, een van de telgen van het In Youth We Trust-credo die vorig seizoen indruk maakte, verdween weer naar het achterplan.Aanvankelijk leek het alsof Anderlecht zo helemaal de kaart wou trekken van Dimata, die dankzij zijn twee doelpunten bovendien meteen ook een eerste selectie voor de Rode Duivels in de wacht sleepte. Een ommekeer van jewelste voor het speerpunt, die door zijn chronische knieproblemen kort daarvoor nog afgeschreven leek voor voetbal op het hoogste niveau. Een mooie geste ook van Roberto Martinez, die Dimata zo loon naar werken gaf voor de manier waarop hij zich ondanks alles toch weer terug had weten te knokken. En in één klap ook diens huidige werkgever een duw in de rug gaf om een zoveelste fikse kapitaalsvernietiging te vermijden. Tenslotte kostte de goalgetter vorige zomer nog vijf miljoen.

MISSIE MET NMECHA

Paars-Wit gaf daarmee een enorme blijk van vertrouwen in het voormalig toptalent, die toen al aan de kant stond met dat ellendige kraakbeenletsel. Een gok die rampzalig dreigde uit te pakken, tot Dimata tegen KV Mechelen, STVV en Moeskroen weer boven water kwam. Toch bleek al snel dat Anderlecht niet al haar eieren in zijn mand wou leggen. Drie dagen voor de match tegen Les Hurlus raakte namelijk bekend dat Lukas Nmecha een jaartje gehuurd zou worden van Manchester City. Vervolgens bekende Kompany spoedig kleur dat de jonge Duitser niet zomaar een versterking in de breedte moest vormen. Op speeldag vier viel hij al in aan de rust, sindsdien staat de jeugdinternational telkens aan de aftrap.Misschien vlugger dan gedacht, was de missie met Dimata intussen al geslaagd. Dankzij zijn goede start had de spits zich immers niet enkel bij Martinez, maar ook bij een aantal buitenlandse clubs opnieuw in de kijker gespeeld. Allicht mede dankzij die selectie voor de Rode Duivels, een dankbaar uitstalraam, al helpen zijn jeugdige leeftijd en reputatie de zaken ongetwijfeld eveneens een stevig handje vooruit. Hoe dan ook blijkt dat de Brusselaars overschot van gelijk hadden om Dimata in de etalage te zetten, wat nu toch steeds meer van meet af aan het doel lijkt te zijn geweest. Een slinks plannetje om alsnog een aanzienlijke portie, of zelfs het volledige bedrag, van zijn prijzige transfersom te recupereren dus.

KANS VOOR DAUDA

Meer dan hem terug tot vast speerpunt te bombarderen, ziet het er dus naar uit dat Anderlecht altijd al hoopte dat er na een handvol goede prestaties snel weer interesse in Dimata zou ontstaan. Én er dus nog voor het sluiten van de transfermarkt iemand met een afdoend bod op de proppen zou komen. Afwachten of hij zelf ook oren heeft naar een avontuur in Turkije of elders, maar hem tegenhouden zullen Kompany en Verbeke vast niet doen. Integendeel, het lijkt erop dat Paars-Wit voorzichtig loopt te leuren met de blessuregevoelige aanvaller en hem liefst nog voor 5 oktober ergens zou willen slijten. Het ijzer smeden nu het heet is, weet u wel. Een slimme tactiek waar weinig tegen in te brengen valt.Als er effectief een deal wordt gevonden, is het wel nog maar de vraag of Anderlecht nog tijd heeft om een vervanger aan te trekken. Per slot van rekening wordt de spoeling voorin dan wel érg dun, of toch op het eerste zicht. In werkelijkheid valt dat echter best mee. Met topaanwinst Mustapha Bundu en Percy Tau heeft Kompany namelijk enkele polyvalente profielen die, bij afwezigheid van Nmecha en Colassin, in de punt kunnen depanneren ter beschikking. Bovendien kan Mohammed Dauda wel eens zomaar de volgende geflopte pion worden die plots weer de kop opsteekt, een kans die ook Isaac Kiese Thelin vorig jaar tevergeefs kreeg. Wie weet slaagt Dauda er dan wél in ze met beide handen te grijpen.

VISIE VAN VERBEKE

Mocht dat plannetje uiteindelijk lukken, heeft Verbeke er alleszins opnieuw iemand bij met wie hij aan waardecreatie kan doen. In die zin past een eventuele verkoop van Dimata dan ook perfect bij de visie die de sportief directeur voor ogen heeft om de rode boekhouding aan te zuiveren, zónder daarmee het elftal al te zeer te verzwakken. Liever afscheid nemen van Dimata dan, net zoals bij kersvers Rode Duivels Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers gebeurde, een van de beloftevolle Neerpede-producten misschien iets te snel onder hun potentiële waarde van de hand te doen dus. Of ze zich die beslissing in het Lotto Park dan ooit eveneens zullen beklagen, valt uiteraard nog af te wachten. Gezien het idee erachter, valt de schijnbaar verrassende keuze op dit moment evenwel best te verdedigen.

POLL: Dimata nu verkopen is volgens mij ...

Club Brugge knijpt billen dicht: rampscenario dreigt

Anderlecht mag klagen: geurtje aan goal OH Leuven? (🎥)

'Charleroi wil nog stunten met vrije ex-speler van Liverpool'

Vandaag 20 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement in de knoop: Dennis of Badji?

Vorig jaar trok Club Brugge voor haar eerste verplaatsing in de Champions League op speeldag twee ...

262
{insert image alt}

'Risicofactor Mignolet' verstomt alle kritiek

Zaterdagavond bezorgde Simon Mignolet de fans van Club Brugge een (te) spannende avond. De Brugse ...

1426
{insert image alt}

Pak liefst 10x je inzet bij zege van Club Brugge bij Zenit!

De Champions League start weer. Club Brugge start met grote ambities aan de campagne van dit seizoen ...

43
{insert image alt}

Anderlecht mag klagen: geurtje aan goal OH Leuven? (🎥)

Anderlecht gaf zondag tegen OH Leuven andermaal in het slot een voorsprong uit handen. Hoewel de ...

18
{insert image alt}

Club Brugge knijpt billen dicht: rampscenario dreigt

Alarmfase rood in Jan Breydel, waar het coronavirus op zowat het slechts mogelijke moment toesloeg. ...

252
{insert image alt}

'Charleroi wil nog stunten met vrije ex-speler van Liverpool'

Sporting Charleroi zag Maxime Busi naar Parma vertrekken en haalde Jules Van Cleemput in huis. De ...

95
{insert image alt}

Vandenhaute: "Zal ik zelf met Kompany bespreken"

Vincent Kompany nam na het gelijkspel tegen OHL alle schuld op zich. Daarmee probeert hij de druk ...

167
{insert image alt}

Twee spelers van KV Mechelen testten positief

KV Mechelen heeft meegedeeld dat er twee spelers positief hebben getest op corona. Rocky Bushiri ...

0
{insert image alt}

Zidane: "Blessure van Hazard was erger dan verwacht"

Real Madrid moet het nog altijd zonder Eden Hazard doen. Coach Zinédine Zidane heeft een update ...

212
{insert image alt}

Straffe statistiek: Club moet voor primeur gaan zorgen bij Zenit

Met Zenit Sint-Petersburg tref Club Brugge een goede ploeg, maar zeker geen uitzonderlijke. De ...

184
{insert image alt}

Start van Champions League: 16 Belgen en 11 oude bekenden JPL

De Champions League opent zijn deuren weer. Er komen in deze groepsfase 16 Belgen, naast die van ...

62
{insert image alt}

'Europese scouts loeren op veelbesproken Ajacied'

De Ajax-aanhang is allerminst gecharmeerd van Edson Álvarez, maar in het buitenland staat de ...

43
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: zes goals en een gemiste strafschop

Ook dit seizoen verhuren de Belgische eersteklassers een resem spelers aan buitenlandse clubs. Loïs ...

60
{insert image alt}

Vranckx krijgt hoopgevend nieuws over blessure

Goed nieuws voor KV mechelen en zijn fans. Toptalent Aster Vranckx heeft namelijk positief nieuws ...

64
{insert image alt}

Vandenhaute: "Anderlecht is iets belangrijks kwijtgespeeld"

RSC Anderlecht speelde dit weekend 2-2 gelijk tegen OH Leuven na een 2-0 voorsprong bij de rust. De ...

463
{insert image alt}

Samuel Eto'o op tenen getrapt na nominatie: "Respectloos"

Vooral in zijn tijd bij FC Barcelona en Internazionale was Samuel Eto'o een geweldige spits, maar ...

180
{insert image alt}

Chatelle: "Zij winnen dit jaar de Champions League"

Vanavond is het zover: de Champions League wordt opnieuw gang getrapt. Club Brugge komt meteen in ...

301
{insert image alt}

Antwerp maakt contractverlenging bekend

Royal Antwerp FC werkt op de achtergrond aan zijn jeugdopleiding. Een proces van lange adem. Eén ...

129

Gisteren 19 Oktober 2020

{insert image alt}

Lichtpuntje bij Anderlecht: "Hij is een meerwaarde"

RSC Anderlecht stelde gisteren (opnieuw) teleur tegen OHL. De ploeg van Kompany zag de tegenstander ...

523
{insert image alt}

Strafschopfases zorgen voor discussies in Extra Time: "Slaat nergens op"

In de Jupiler Pro League waren er de afgelopen speeldag heel wat discutabele handspel-fases. Zelfs ...

730
{insert image alt}

Vidarsson duidt grootste probleem van KAA Gent aan

KAA Gent kreeg afgelopen weekend een pak slaag van Cercle Brugge. De Buffalo's gingen met 5-2 de ...

565
{insert image alt}

Corona-alarm in Premier League: acht personen positief

Het coronavirus lijkt in België zijn piek nog niet bereikt te hebben. Ondertussen worden ook in de ...

100
{insert image alt}

Da Cruz reageert als een gentleman op ontslag bij Moeskroen

Excelsior Moeskroen verloor gisteren in eigen huis van KAS Eupen met 0-2. Les Hurlus staan daardoor ...

190
{insert image alt}

Mata verrast: "Niets leuker dan om de drie dagen een match te spelen"

Club Brugge staat voor een bijzonder druk programma. Morgenavond neemt de landskampioen het in zijn ...

148
{insert image alt}

'Liverpool heeft twee opties om VVD te vervangen'

Zaterdagnamiddag raakte Liverpool niet voorbij Everton in de Merseyside-derby. Het werd uiteindelijk ...

205
{insert image alt}

De Condé over sterkhouder: "Te goed om in België te blijven"

Joakim Maehle zag op de laatste dag van de transferperiode een overgang richting Marseille afketsen. ...

512
{insert image alt}

"Messi is iedereen een stapje voor, hij is de beste ter wereld"

Ronald Koeman kon het vandaag niet laten om Lionel Messi even te prikkelen. De Nederlander vond - ...

278
{insert image alt}

Jan Koller met sneertje naar Club: "Hoop dat Lazio en Dortmund doorstoten"

De inmiddels 47-jarige Jan Koller is voor weinig Belgen een onbekend figuur. De boomlange Tsjech was ...

500
{insert image alt}

Debuut in mineur voor Mirallas: Belg pakt twee gele kaarten in twee minuten (🎥)

Kevin Mirallas tekende enkele weken geleden een contract bij het Turkse Gaziantep. De 33-jarige ...

119
{insert image alt}

Zenit versus Club Brugge: verschil van 35 miljoen

Club Brugge staat morgen voor een levensbelangrijk duel in de Champions League. Als de Bruggelingen ...

693
{insert image alt}

Bölöni officieel voorgesteld bij nieuwe topclub

Laszlo Bölöni kende de laatste maanden een rollercoaster van emoties. De Roemeen vertrok bij ...

274
{insert image alt}

Manchester United laat topspeler thuis voor treffen met PSG

Morgenavond wordt de Champions League opnieuw op gang getrapt. Voor de Belgische voetballiefhebber ...

178
{insert image alt}

Moeskroen neemt afscheid van hoofdtrainer Da Cruz

Excelsior Moeskroen beleeft een zwaar seizoen. Les Hurlus gingen gisteren in eigen huis de boot in ...

280