Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Foto: Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Vincent Kompany trok na zeventien jaar een streep onder zijn voetbalcarrière. Een bijzonder groot verlies voor RSC Anderlecht en België. Een terugblik op de carrière van ‘Vince the Prince’ en we beginnen elke alinea met de letters van de naam: Vincent Kompany.Voorgeschiedenis


Voordat Kompany bekend was bij het grote publiek maakte ondergetekende al kennis met dat grote talent in het paars-witte shirt. Als tiener maakte de Brusselaar grote indruk bij de jeugd en we zagen hem toen al schitteren op de pleintjes en nadien zagen we onder meer ook Anthony Vanden Borre de tegenstanders op een hoopje spelen. Dries Mertens was toen vooral invaller bij de jeugd. Er waren nog twee aanvallende spelers, toen de nieuwe Mpenza’s genoemd, die furore maakten in de jeugdploegen, maar zij schopten het nooit tot eerste klasse. Kompany wel en hoe.

Kompany maakte zijn debuut tegen Rapid Boekarest.Indrukwekkend


In Roemenië maakte Kompany in 2003 zijn profdebuut tegen Rapid Boekarest. Een zeventienjarige knaap die Herman Van Holsbeeck & co moest helpen aan de vetpotten van de Champions League. Het werd 0-0 en Kompany, die de geblesseerde Glen De Boeck verving, speelde goed. Aan de zijde van de Fin Hannu Tihinen, later noemde Kompany hem als één van de belangrijkste ploegmaats in zijn carrière, kon hij leren. En dat deed hij zeer snel.

Nieuwe lessen

Dat ging wel niet zonder slag of stoot. Zoals Kompany als trainer is, goed voetbal is bijzonder belangrijk voor hem, zo was hij ook als beginnende speler. De ‘Franz Beckenbauer van België’ werd hij genoemd. Kompany was toen al sterker dan de meeste aanvallers in België en ging altijd sierlijk uitvoetballen. We herinneren onder meer zijn fantastische dribbel tegen Westerlo. Toch kreeg hij ook kritiek vanwege de vele risico’s. Door zijn jonge jaren ging Aad de Mos 15 jaar later nog altijd prat op het feit dat Kompany elke wedstrijd wel een grote fout maakte. Hij bewees later dat hij ook zakelijker kon voetballen, zoals hij bij de Rode Duivels en Man City deed. De wereldtop.

Kompany en Guardiola werden twee handen op één buik.

Captain Kompany

Overal waar Kompany speelde, was hij een leider. Als jonge snaak bij RSCA, als speler die afzag bij Hamburg, bij de Rode Duivels, bij City… Overal was hij een leider. Als het woord kapitein in het ‘voetbalwoordenboek’ zou staan, dan zou Kompany wellicht als verklaring staan. Nooit verstopte hij zich, trok altijd naar voren, durfde voor zijn mening uit te komen. Geen alibivoetballer.

Ego

Kompany is on-Belgisch. Zelfzeker, ook in moeilijke tijden zijn ambities verkondigen (bij de Rode Duivels en nu bij Anderlecht), zeker van zijn mening… Het zorgt ervoor dat Kompany ook door een deel van België beschimpt wordt. Hoge bomen vangen veel wind, maar ondanks het feit dat hij soms een beetje als een professor overkomt, is en was Kompany een zegen met zijn uitgesproken mening. Over heel de wereld, van België tot Jordanië tot Australië: overal kennen ze Vincent Kompany. Alle grote media hingen en hangen aan zijn lippen, want Kompany ging en gaat verder dan de waan van de dag.

Tihinen bracht hem veel bij RSCA.

Nieuwe projecten

Als er iets is wat Kompany ook kenmerkt, is zijn drang naar nieuwe projecten. Hamburg was geen alledaagse keuze en City in 2008 ook niet, het was toen nog maar een modale middenmoter in Engeland. Ook zakelijk: er was het fiasco met zijn sportbars, maar ook zijn prachtige projecten voor de daklozen in Manchester, zijn acties voor het goede doel in onder meer Congo, zijn project met BX Brussels, zijn studies, zijn tweede avontuur bij Anderlecht … Kompany kijkt verder dan die 90 minuten op het veld.

Titels

Manchester City won vier titels, vier keer met Kompany. Daarnaast won hij twee keer de FA Cup, vier keer de League Cup, twee keer de Community Shield en twee titels bij Anderlecht. Met België werd hij vierde op de Olympische Spelen en pakte hij brons op het WK 2018. Een mooi parcours, zonder meer.

Kompany groeide uit tot een clublegende bij Manchester City.

Koning Kompany

Zo luidde het bij de fans bij zijn terugkeer naar Anderlecht. Eén zaak moeten we Kompany nageven: hij kan verrassen. Zo erg dat ondergetekende in zijn twee vakantieperiodes Kompany naar RSCA zag komen en zijn afscheid als voetballer aankondigde (knipoog). Niémand had een terugkeer naar Anderlecht verwacht. De balans na 15 maanden? Als speler kende hij zijn gelijke niet in België. Alle spitsen, vraag maar aan David Okereke, Dieumerci Mbokani, Paul Onuachu en anderen, raakten geen bal tegen hem. Kompany was indien fit zelfs de beste verdediger bij de Rode Duivels. Dat hij stopt is sportief een enorm verlies. RSCA is heel wat zwakker geworden zonder hem op het veld en ook voor Roberto Martinez is het een groot verlies. Een fitte Kompany zou wellicht als basisspeler aan het EK zijn begonnen. Na 89 interlands stopt zijn avontuur bij de Belgen. Merci Vince.

We moeten ook durven stellen dat Kompany te veel hooi op de vork nam bij zijn terugkeer naar RSCA en dat leek hij na heel wat moeilijke maanden ook in te zien. Zijn takenpakket werd lichter gemaakt en alles ging goed van december tot maart (hij was bijna altijd fit), tot corona voor een stop zorgde. Tegen Saint-Etienne blesseerde hij zich opnieuw en Kompany stapte heel aangeslagen het veld af – nadat hij nogmaals sterk speelde – en het was zijn laatste match voor nul fans… Triest.

Ooh no

Blessures…In Hamburg noemden ze hem de ‘Man van Glas’. ‘Ooh no’ zal ongetwijfeld tientallen keren zijn teruggekeerd nadat hij weer eens uitviel met een blessure. Wie het boek - Treble Thriumph, over zijn laatste jaar bij City - van Kompany las, kon daarin terugvinden dat hij zichzelf spaarde. Op training kon hij niet voluit gaan en soms speelde hij op automatische piloot vanwege die dekselse spieren. Dat zagen we ook tijdens zijn wedstrijden van vorig seizoen. En toch dat niveau halen… Als Kompany over zijn volledige fysieke kwaliteiten had kunnen beschikken, was hij nog grootser geworden. In Engeland aanzien ze hem als één van de beste verdedigers ooit in de Premier League, zonder blessures had hij mogelijk de nummer één over heel de wereld kunnen worden. Het talent was alvast niet minder dan dat van heroïsche verdedigers als pakweg Sergio Ramos, Alessandro Nesta en anderen. Toch meer dan chapeau voor de carrière van de voetballer Kompany.

Hij was de eerste van de Gouden Generatie die doorbrak.

Manchester

De stad waar hij een wereldtopper werd. Ondergetekende was er bijna een jaar geleden bij toen Kompany een afscheidsduel kreeg bij City. De fans wisten dat hij niet kon spelen, weer dat dekselse broze lichaam, maar toch kwamen er op een midweekdag maar liefst 57.000 fans opdagen. Een legende bij de meest toonaangevende Engelse club van de afgelopen tien jaar. Een Belg. Een moment om te koesteren. Een ambassadeur voor België.

Pep Guardiola

In datzelfde Manchester werd het grote liefde tussen voetbalromantici Vincent Kompany en Pep Guardiola. Hij probeerde de jonge Kompany als speler van Anderlecht al naar FC Barcelona te halen. In een tijd dat Belgen nog werden aanzien als ‘meelopers’ in Europa, nodigde Guardiola hem uit voor een galamatch voor het goede doel. Kompany stond er als pas doorgebroken speler van RSCA tussen de allergrootsten van de wereld. Guardiola faalde echter, net als Sir Alex Ferguson voor Manchester United. De stap van RSCA naar Barça of Man Utd achtte hij te groot. Vele jaren later kwamen ‘Pep’ en ‘Vince’ elkaar weer tegen en het klikte. De Catalaan probeerde hem nog te overtuigen om een jaar als speler te blijven, Kompany trok naar RSCA. Guardiola vroeg hem nadien om T2 te worden, Kompany koos voor RSCA. De visie van de coach van Anderlecht is helemaal gestoeld op die van Guardiola.

Zijn laatste match tegen Saint-Etienne.

Awoert

Die liefde voor het voetbal van Guardiola komt Kompany nu al op kritiek te staan. ‘Anderlecht is City niet’, luidt het. We zeiden het al: Kompany is ook door heel wat mensen niet geliefd. Die zelfzekerheid, die vaak wordt aanzien als arrogantie. Het hoort bij het verleden van Anderlecht. Er bestaat geen gulden middenweg: je bent voor of tegen de Brusselaars. Kompany is ondertussen ‘Mister Anderlecht’ en uiteraard willen de fans van andere clubs dat hij faalt. Dat hij stevig werd uitgefloten bij zijn terugkeer was overdreven en onbegrijpelijk, maar het sierde de speler dat hij in Extra Time aangaf dat hij er geen problemen mee heeft. Zelfs niet als dat gaat gebeuren als coach. De Jupiler Pro League kreeg er een wereldtopper in de competitie bij en als aanvoerder van de Rode Duivels verdiende hij meer respect. Nadien beterde het en kreeg Kompany dit wel. Dat er hoongelach is bij slechte resultaten van Anderlecht, is normaal. Andersom was het dat ook toen Standard 25 jaar zonder titel zat, of de 11 jaar bij Club Brugge. Het hoort bij het volkse van het voetbal en sportieve leedvermaak is er daar één van.

Kompany als coach van RSCA.

Neerpede

Om RSCA weer aan titels te helpen, teert de club zoals nooit tevoren op zijn eigen jeugd. Vele jaren geleden begon Anderlecht met het ‘Purple Talents Project’. Neerpede was jarenlang een vervallen complex. Er stonden oude roestige hangars, het kunstgrasveld was tot op de draad versleten… We herinneren het nog als de dag van gisteren, maar de club investeerde zeer zwaar in de jeugd en Neerpede werd het pareltje van de club. Vincent Kompany was de eerste leerling van de ‘Anderlecht Academy 2.0’ die helemaal doorbrak. Een trendsetter, die daardoor de deur opende voor jongens als Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Dennis Praet, Leander Dendoncker, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en tal van anderen. Paars-Wit is ondertussen inzake jeugdopleiding een begrip geworden in Europa.

Yes We Can

Eindigen doen we met een blik naar de nabije toekomst en daarom is de leuze van Barack Obama één die zomaar bij Vincent Kompany zou kunnen passen. Enkel en alleen omwille van het feit dat Kompany heel erg gelooft in het nieuwe project bij Anderlecht. De 34-jarige trainer van de Belgische recordkampioen staat voor een enorme uitdaging om RSCA op een vierde plaats te posteren. Niet makkelijk in een kern die alleen maar jonger werd, want met Nacer Chadli, Vincent Kompany en Kemar Roofe vertrok bijna alle ervaring. Maar Kompany kiest nooit voor de makkelijkste uitdaging en dat leverde tot op heden toch het nodige succes op. Heel Anderlecht hunkert alvast naar de glorie van weleer.

Claudio Reulens

POLL: Moet er alsnog een afscheidsduel komen na de coronacrisis?

Defour gaat meetrainen bij KV Mechelen

'AA Gent moet door transferitis sterkhouder missen tegen Dynamo Kiev'

Anderlecht haalt nog een jonge doelman aan boord

Vandaag 28 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany vs. Clement: hoe Anderlecht kan winnen van Club Brugge

De generale repetitie zit erop. Club Brugge trok aan het langste eind in de derby tegen Cercle, ...

543
{insert image alt}

'Anderlecht stuurt nu ook tweede Vercauteren de laan uit'

Ondanks dat het seizoen nog maar net begonnen is, hebben we bij Anderlecht alweer de nodige ...

43
{insert image alt}

'Hoedt en halve Belg Pereira moeten nog even wachten op transfers'

Bij Manchester United rekent Ole Gunnar Solskjaer dit seizoen niet meer op Andreas Pereira. De ...

29
{insert image alt}

Leicester brandt een kaars voor Praet: "Hopelijk is het niet te erg"

Leicester City liet zondag zien dat er dit seizoen opnieuw rekening gehouden zal moeten worden met ...

54
{insert image alt}

'Vanden Borre mag nog eens opdraven in wedstrijd met Anderlecht'

Anderlecht gaf in januari Anthony Vanden Borre een zoveelste nieuwe kans. De nieuwste comeback van ...

126
{insert image alt}

Defour gaat meetrainen bij KV Mechelen

Steven Defour werd vorig seizoen opnieuw geremd door blessures en kon zo bij Antwerp de hoge ...

198
{insert image alt}

'AA Gent moet door transferitis sterkhouder missen tegen Dynamo Kiev'

AA Gent is maandag afgereisd naar Oekraïne om er zijn terugwedstrijd in de play-offs van de ...

151
{insert image alt}

'Tottenham nog niet concreet voor Rode Duivel'

Christian Benteke zit op een zijspoor bij Crystal Palace, waar ze meer hebben aan spitsen als Michy ...

42
{insert image alt}

Anderlecht haalt nog een jonge doelman aan boord

Bij Anderlecht hebben ze deze zomer hun keepersbestand serieus herschikt. Frank Boeckx stopte als ...

115
{insert image alt}

Vanaken maakt zijn opwachting in De Slimste Mens

Hans Vanaken lijkt na een moeilijk seizoensbegin de jongste weken weer zijn beste vorm teruggevonden ...

114
{insert image alt}

Vandenbempt onthult hallucinant verhaal over VAR in KVO-OHL

De eerste weken van het nieuwe seizoen was er alweer de nodige commotie omtrent de werking van de ...

457
{insert image alt}

Louwagie reageert op geruchten over terugkeer Vanhaezebrouck

AA Gent heeft er alweer een teleurstellende week opzitten, want het zag zijn kansen op de groepsfase ...

299
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Nieuwe spits duikt op bij Club, Anderlecht wil twee aanwinsten'

De zomermercato is zijn laatste weken ingegaan, maar er mag in het slot van de transferperiode nog ...

689
{insert image alt}

PSV slaat slag en legt aanwinst van negen miljoen vast

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het ook bevestigd: Ibrahim Sangaré maakt de ...

50
{insert image alt}

'Benteke kan plots transfer naar Engelse topclub versieren'

Christian Benteke zit op een zijspoor bij Crystal Palace, waar ze meer hebben aan spitsen als Michy ...

472
{insert image alt}

Clement laat twee zaken 'links liggen': "Anderlecht is belangrijk"

Het gaat een drukke week worden voor Club Brugge. Het is de laatste week van de zomermercato, er is ...

439

Gisteren 27 September 2020

{insert image alt}

Mignolet geeft Europese ambities Club Brugge prijs

Club Brugge pakte zondagavond zijn vierde zege op rij door stadsgenoot Cercle met 2-1 opzij te ...

599
{insert image alt}

Geen paniek bij Charleroi: "Er zullen hier nog ploegen punten laten"

Charleroi is na zeven speeldagen zijn perfecte rapport kwijt. Rode lantaarn Moeskroen was verrassend ...

115
{insert image alt}

'Barça heeft nieuw doelwit in de spits bepaald'

FC Barcelona deed deze week Luis Suarez van de hand en dus is er een vacature vrij voor een nieuwe ...

284
{insert image alt}

Clement lovend voor Clement: "Het beste Cercle in jaren"

De stadsderby tussen Club en Cercle Brugge was ook het eerste duel tussen de twee bijna-naamgenoten ...

271
{insert image alt}

Fati en Messi bezorgen Koeman droomdebuut met ruime zege

Ronald Koeman heeft een geslaagde officiële vuurdoop als trainer van FC Barcelona beleefd. Tegen ...

368
{insert image alt}

Ronaldo redt nog een punt voor tienkoppig Juventus

Juventus heeft op de tweede speeldag al zijn eerste punten laten liggen. Op het veld van AS Roma ...

100
{insert image alt}

Charleroi lijdt eerste puntenverlies tegen rode lantaarn Moeskroen

De zegereeks van Charleroi is op speeldag zeven aan zijn einde gekomen. Het is verrassend genoeg ...

180
{insert image alt}

Cercle voelt zich bestolen: "Het was zuiver strafschop"

Cercle Brugge kon uiteindelijk in de stadsderby Club Brugge niet verrassen, al had de Vereniging ...

624
{insert image alt}

Lommel en Lierse Kempenzonen laten leidersplaats 1B liggen, Seraing profiteert

Na de nederlaag van Union tegen RWDM op zaterdagavond waren er drie kandidaten om de koppositie in ...

92
{insert image alt}

'Club Brugge haalt oude samenwerking opnieuw aan'

Club Brugge gaat de voorbije jaren opvallend vaak voor jong Afrikaans talent. Soms worden die ...

683
{insert image alt}

Anderlecht-huurling baalt: "Ik had gehoopt al een voorstel gekregen te hebben"

Anderlecht heeft nog een pak overbodige spelers onder contract liggen, maar een aantal van hen ...

479
{insert image alt}

Suarez: "Barça had veranderingen nodig"

Luis Suarez maakte zondag zijn officiële debuut en deed dat ook in stijl. Tegen Granada was hij ...

332
{insert image alt}

Clement geeft uitleg bij verrassende debutant

Club Brugge heeft zich op de tweede plaats in de Jupiler Pro League, nadat het zijn vierde zege op ...

467
{insert image alt}

Diatta spreekt zich uit over mogelijk vertrek bij Club Brugge

Bij Club Brugge is Krépin Diatta een bijzonder belangrijke speler. De 21-jarige flankaanvaller ...

568
{insert image alt}

Koeman kiest bij debuut voor De Jong, Messi en Fati

Ronald Koeman beleeft vanavond zijn vuurdoop als coach van FC Barcelona. De Catalanen spelen hun ...

180