De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

Foto: De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

De buit is binnen. AA Gent wou Jonathan David alleen laten gaan voor een regelrecht recordbedrag en werd daarbij op haar wenken bediend door Lille, dat op termijn meer dan 30 miljoen neertelt voor het goudhaantje. Uitkijken naar een vervanger, zou je dan denken, al kondigde voorzitter Ivan De Witte reeds aan dat er in de Ghelamco Arena deze zomer al genoeg werd geïnvesteerd. Hoe moet zijn coach Jess Thorup het verlies van de absolute sterkhouder dan opvangen?

Niet dat we de Gentse preses ongelijk kunnen geven, want eerder kwamen ook wij al tot de conclusie dat de Buffalo’s hun zuurverdiende centen niet per se meteen weer moeten uitgeven. Uiteraard is het vertrek van David – vorig seizoen goed voor 18 doelpunten en acht assists – een stevige aderlating, en natuurlijk krijgen de sportieve ambities van de Buffalo’s zo een flinke knauw. Toch heeft Thorup op papier voldoende alternatieven voorhanden om diens positie als schakel tussen middenveld en aanval over te nemen. Welke van die opties nu de meest aangewezen keuze is om de taak tot een goed einde te brengen, ontdekt u hieronder.

Roman BEZUS

De meest logische kandidaat is Roman Bezus, die de honneurs zondag tegen ex-ploeg STVV reeds mocht waarnemen. De 29-jarige Oekraïner vond vorig seizoen dan ook stilaan zijn draai als nummer 10 in Gent, eerst tijdens de rouwafwezigheid van David in december en vervolgens ook na nieuwjaar toen landgenoot Roman Yaremchuk uitviel en de Canadees een rij moest opschuiven. Diens cijfers evenaren zit er dan wel niet in, met zeven treffers in 21 optredens – waarvan slechts 14 als titularis – weet hij het doel wel staan. Verder is Bezus een prima aangever, al moet je het balverlies er dan wel bijnemen, en een harde werker die tevens verdedigend werk opknapt. Alleen jammer van die net iets te talrijke offdays, waardoor hij toch maar tussen bank en basis blijft schipperen. Met zijn recente non-prestatie op Stayen als laatste voorbeeld.Giorgi CHAKVETADZE

Nog meer dan Bezus is Giorgi Chakvetadze dus misschien wel de gedoodverfde opvolger van David. Best opvallend, want de 20-jarige Georgiër vertoeft al een jaar langer bij de A-kern. Blessures weerhielden hem er echter te vaak van om zijn kunnen te tonen, met vooral die dekselse knie als spelbreker. Hoewel hij ook daarvoor reeds wisselvallig was, liet de wonderboy tenslotte toch meermaals zien heel wat in zijn mars te hebben. Zoals ex-coach Hein Vanhaezebrouck recent nog opmerkte was het vlak voor de doorbraak van David zelfs nog al Chakvetadze, die bovendien absoluut in het centrum wil spelen, wat de klok sloeg in de Ghelamco Arena. Het moment om te schitteren lijkt nu dus eindelijk aangebroken, tenminste als hij eens fit blijft. Al staan achter zijn efficiëntie, duelkracht en loopvermogen eveneens nog een pak vraagtekens.

Anderson NIANGBO

Dat geldt tevens voor Anderson Niangbo, de wintertransfer die na zijn vliegende start geen basisplek kon afdwingen. Thorup gebruikte hem immers voornamelijk als supersub, een rol van waaruit de Ivoriaan nog goed was voor drie goals en één assist in zeven duels. Zijn voornaamste kwaliteiten liggen op het eerste zicht dan ook diep in de punt, waar hij troeven zoals zijn snelheid en killerinstinct optimaal kan benutten. Toch benadert Niangbo van alle opties nog het meest David zijn unieke profiel én zagen we zelfs al hoe hij zich op die positie aardig uit de slag trekt. Op de koop toe is de polyvalente aanvaller eveneens nog maar 20 jaar oud en heeft hij dus nog tonnen progressie –én winstmarge, met dat verschil dat hij AA Gent al vier miljoen kostte. De op drie na duurste aankoop in de clubgeschiedenis is dus niet zomaar even een wildcard.Niklas DORSCH

Kort daarachter op een gedeelde zesde plaats volgt Niklas Dorsch, die zopas voor 3,5 miljoen de overstap maakte uit de tweede Bundesliga. De 22-jarige Duitser, een ex-jeugdinternational en gevormd bij Bayern München, dient zich alvast aan als een interessante pion. De allround middenvelder moet met zijn passing, balrecuperatie en stevig schot namelijk zowel offensief als defensief zijn bijdrage leveren, al herinneren we ons nog hoe bijvoorbeeld Peter Zulj met even grote beloftes in Anderlecht arriveerde. Toch waren de eerste indrukken van Dorsch in de voorbereiding veelbelovend, waarna hij in Sint-Truiden wel op de bank bleef zitten. Voorlopig blijft het dus een mysterie wat Thorup precies met hem van plan is. Aangezien het Duitse BILD een tijdje terug nog alludeerde op een meer aanvallende rol, valt alleszins niets uit te sluiten.

Vadis ODJIDJA

Al lijkt Dorsch in de gekende ruit eigenlijk geknipt voor de positie van Sven Kums of Vadis Odjidja, waarbij die laatste dan in aanmerking zou komen om een rijtje op te schuiven. Per slot van rekening is de Gentse aanvoerder altijd al het type speler geweest over wiens beste plaats in de as eeuwig gediscussieerd kan worden. Bovendien valt zijn naam zowat telkens wanneer het defensief onevenwicht van de Buffalo’s aan bod komt, dus misschien is hem wat hoger posteren wel het juiste antwoord. Dat de tweevoudige Rode Duivel van daaruit een elftal op sleeptouw kan nemen, liet hij alvast zien tijdens zijn korte passage in Polen – waar Odjidja zelfs tot Speler v/h Jaar werd verkozen. Zij het niet met doelpunten, maar net zoals in Gent vorig seizoen vooral met assists. Minder doelgerichtheid, meer stabiliteit lijkt in dit geval dus het devies.Roman YAREMCHUK

Dat valt niet te zeggen van het voorlaatste alternatief. Waar de eerste twee opties nog het midden houden tussen middenveld en voorhoede, en de twee volgende pistes met een mix van Kums, Dorsch én Odjidja voor Elisha Owusu eerder naar een meer behouden aanpak neigen, kan Thorup immers tevens vol voor de aanval kiezen. In theorie zou dan Roman Yaremchuk als wisselstuk kunnen fungeren, wat ruimte biedt aan zomeraanwinst Tim Kleindienst om samen met Laurent Depoitre een stevig koppel te vormen. Gent zou zo plots over flink wat lengte in de voorste drietand beschikken, terwijl Yaremchuk ook verdedigend gerust de handen uit de mouwen durft steken. Of hij in het samenspel genoeg meerwaarde kan bieden om het verlies van zijn diepgang, scherpte en stoorwerk voorin te compenseren, dat is dan weer een andere vraag.

SYSTEEMWISSEL

Hierboven gingen we telkens uit van de 4-4-2 formatie die Thorup duidelijk verkiest, al zijn er natuurlijk ook andere manieren om David zonder vers bloed te vervangen. De meest voor de hand liggende is dan een systeemwissel waarin zijn rol vervaagt, bijvoorbeeld naar een 3-5-2 opstelling. Niet alleen is zulk een bezetting tegenwoordig in trek, met hun offensieve backs, sterk bevolkt middenveld en vele spitsen hebben de Buffalo’s heel wat pionnen reeds in hun bezit. Alleen achterin mag er dan nog wat bij, wat bij een omschakeling naar een 4-3-3 dan weer vooral zou opgaan voor de vleugels. Een rechtstreekse opvolger voor David halen mag dan wel niet in de planning zitten, voor een fractie van zijn recordopbrengst kan AA Gent toch nog op zoek naar een waardevolle schakel die elders van nut kan zijn. Aan De Witte en Michel Louwagie om de knoop door te hakken. Thorup moet er dan maar het beste van zien te maken.

POLL: Met wie moet Gent volgens u het vertrek van David opvangen?

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Vandaag 24 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes ...

1039
{insert image alt}

Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Ei zo na was hij al bijna afgeschreven op Jan Breydel, maar Michael Krmencik lijkt dan toch aan te ...

990
{insert image alt}

Triomf v/d targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

De targetman. Een paar jaar geleden leek het concept nog dood en begraven, nadat Spanje met Cesc ...

469

Gisteren 23 September 2020

{insert image alt}

De Decker streng voor basisspeler Gent: "Kan echt niet"

Wim De Decker heeft zijn eerste nederlaag beet als hoofdtrainer van AA Gent. In de voorronde van de ...

114
{insert image alt}

Spuwende Di Maria heeft zware sanctie aan de broek

Paris Saint-Germain kan in de komende wedstrijden niet beschikken over Angel Di María. De ...

62
{insert image alt}

Gent geeft CL niet op: "We maken nog kans"

AA Gent had gehoopt om zich via de voorrondes te plaatsen voor de groepsfase van de Champions ...

47
{insert image alt}

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

In Engeland stond werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de derde ronde van de Carabao Cup, beter ...

83
{insert image alt}

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

Voor AA Gent lijkt de campagne in de Champions League te stranden in de laatste voorronde. De ...

329
{insert image alt}

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Voor AA Gent lijkt de groepsfase van de Champions League onhaalbaar te zijn geworden. Om hun kansen ...

242
{insert image alt}

Montanier duidelijk over situatie Bastien en Oulare

Standard neemt donderdagavond zijn tweede horde op weg naar de groepsfase van de Europa League. ...

86
{insert image alt}

'Koeman lonkt naar Londen voor defensieve versterking'

Nu er stilaan meer spelers van de hand worden gedaan, kan FC Barcelona ook zelf werd gaan maken van ...

104
{insert image alt}

FIFA 21 beloont Club Brugge: vier spelers in JPL-top zes

Nog een tweetal weekjes wachten en dan is het eindelijk zover. Op 9 oktober brengt gamesproducent EA ...

570
{insert image alt}

Kijkers Gent-Dynamo ergeren zich: "Wat een commentator weer"

AA Gent kon in zijn voorbije wedstrijden wat vertrouwen tanken met twee nipte zeges, maar woensdag ...

416
{insert image alt}

'Uitverkoop Barça: Coutinho kan naar Premier League'

FC Barcelona blijft maar spelers verkopen om zelf versterkingen te kunnen aantrekken. Nelson Semedo ...

210
{insert image alt}

'Anderlecht wil Hoffenheim aftroeven voor laatste zomeraanwinst'

RSC Anderlecht kende tot dusver een geslaagde zomermercato. De Brusselaars deden een pak overbodige ...

469
{insert image alt}

Opvallende naam verschijnt op training Anderlecht

Bij Anderlecht zitten ze toch stilaan met de handen in het haar. Zo werden er vandaag opnieuw twee ...

462
{insert image alt}

'Leko neemt definitieve beslissing over Lamkel Zé'

Hoewel het seizoen nog geen twee maanden ver is, hebben ze bij Antwerp alweer de nodige problemen ...

392
{insert image alt}

Barça hengelt wereldtalent bij A-kern: clausule van 400 miljoen

Ronald Koeman heeft besloten dat Ansu Fati definitief aansluit bij het eerste elftal van Barcelona. ...

258