De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

De buit is binnen. AA Gent wou Jonathan David alleen laten gaan voor een regelrecht recordbedrag en werd daarbij op haar wenken bediend door Lille, dat op termijn meer dan 30 miljoen neertelt voor het goudhaantje. Uitkijken naar een vervanger, zou je dan denken, al kondigde voorzitter Ivan De Witte reeds aan dat er in de Ghelamco Arena deze zomer al genoeg werd geïnvesteerd. Hoe moet zijn coach Jess Thorup het verlies van de absolute sterkhouder dan opvangen?


Niet dat we de Gentse preses ongelijk kunnen geven, want eerder kwamen ook wij al tot de conclusie dat de Buffalo’s hun zuurverdiende centen niet per se meteen weer moeten uitgeven. Uiteraard is het vertrek van David – vorig seizoen goed voor 18 doelpunten en acht assists – een stevige aderlating, en natuurlijk krijgen de sportieve ambities van de Buffalo’s zo een flinke knauw. Toch heeft Thorup op papier voldoende alternatieven voorhanden om diens positie als schakel tussen middenveld en aanval over te nemen. Welke van die opties nu de meest aangewezen keuze is om de taak tot een goed einde te brengen, ontdekt u hieronder.

Roman BEZUS
De meest logische kandidaat is Roman Bezus, die de honneurs zondag tegen ex-ploeg STVV reeds mocht waarnemen. De 29-jarige Oekraïner vond vorig seizoen dan ook stilaan zijn draai als nummer 10 in Gent, eerst tijdens de rouwafwezigheid van David in december en vervolgens ook na nieuwjaar toen landgenoot Roman Yaremchuk uitviel en de Canadees een rij moest opschuiven. Diens cijfers evenaren zit er dan wel niet in, met zeven treffers in 21 optredens – waarvan slechts 14 als titularis – weet hij het doel wel staan. Verder is Bezus een prima aangever, al moet je het balverlies er dan wel bijnemen, en een harde werker die tevens verdedigend werk opknapt. Alleen jammer van die net iets te talrijke offdays, waardoor hij toch maar tussen bank en basis blijft schipperen. Met zijn recente non-prestatie op Stayen als laatste voorbeeld.



Giorgi CHAKVETADZE
Nog meer dan Bezus is Giorgi Chakvetadze dus misschien wel de gedoodverfde opvolger van David. Best opvallend, want de 20-jarige Georgiër vertoeft al een jaar langer bij de A-kern. Blessures weerhielden hem er echter te vaak van om zijn kunnen te tonen, met vooral die dekselse knie als spelbreker. Hoewel hij ook daarvoor reeds wisselvallig was, liet de wonderboy tenslotte toch meermaals zien heel wat in zijn mars te hebben. Zoals ex-coach Hein Vanhaezebrouck recent nog opmerkte was het vlak voor de doorbraak van David zelfs nog al Chakvetadze, die bovendien absoluut in het centrum wil spelen, wat de klok sloeg in de Ghelamco Arena. Het moment om te schitteren lijkt nu dus eindelijk aangebroken, tenminste als hij eens fit blijft. Al staan achter zijn efficiëntie, duelkracht en loopvermogen eveneens nog een pak vraagtekens.

Anderson NIANGBO
Dat geldt tevens voor Anderson Niangbo, de wintertransfer die na zijn vliegende start geen basisplek kon afdwingen. Thorup gebruikte hem immers voornamelijk als supersub, een rol van waaruit de Ivoriaan nog goed was voor drie goals en één assist in zeven duels. Zijn voornaamste kwaliteiten liggen op het eerste zicht dan ook diep in de punt, waar hij troeven zoals zijn snelheid en killerinstinct optimaal kan benutten. Toch benadert Niangbo van alle opties nog het meest David zijn unieke profiel én zagen we zelfs al hoe hij zich op die positie aardig uit de slag trekt. Op de koop toe is de polyvalente aanvaller eveneens nog maar 20 jaar oud en heeft hij dus nog tonnen progressie –én winstmarge, met dat verschil dat hij AA Gent al vier miljoen kostte. De op drie na duurste aankoop in de clubgeschiedenis is dus niet zomaar even een wildcard.



Niklas DORSCH
Kort daarachter op een gedeelde zesde plaats volgt Niklas Dorsch, die zopas voor 3,5 miljoen de overstap maakte uit de tweede Bundesliga. De 22-jarige Duitser, een ex-jeugdinternational en gevormd bij Bayern München, dient zich alvast aan als een interessante pion. De allround middenvelder moet met zijn passing, balrecuperatie en stevig schot namelijk zowel offensief als defensief zijn bijdrage leveren, al herinneren we ons nog hoe bijvoorbeeld Peter Zulj met even grote beloftes in Anderlecht arriveerde. Toch waren de eerste indrukken van Dorsch in de voorbereiding veelbelovend, waarna hij in Sint-Truiden wel op de bank bleef zitten. Voorlopig blijft het dus een mysterie wat Thorup precies met hem van plan is. Aangezien het Duitse BILD een tijdje terug nog alludeerde op een meer aanvallende rol, valt alleszins niets uit te sluiten.

Vadis ODJIDJA
Al lijkt Dorsch in de gekende ruit eigenlijk geknipt voor de positie van Sven Kums of Vadis Odjidja, waarbij die laatste dan in aanmerking zou komen om een rijtje op te schuiven. Per slot van rekening is de Gentse aanvoerder altijd al het type speler geweest over wiens beste plaats in de as eeuwig gediscussieerd kan worden. Bovendien valt zijn naam zowat telkens wanneer het defensief onevenwicht van de Buffalo’s aan bod komt, dus misschien is hem wat hoger posteren wel het juiste antwoord. Dat de tweevoudige Rode Duivel van daaruit een elftal op sleeptouw kan nemen, liet hij alvast zien tijdens zijn korte passage in Polen – waar Odjidja zelfs tot Speler v/h Jaar werd verkozen. Zij het niet met doelpunten, maar net zoals in Gent vorig seizoen vooral met assists. Minder doelgerichtheid, meer stabiliteit lijkt in dit geval dus het devies.



Roman YAREMCHUK
Dat valt niet te zeggen van het voorlaatste alternatief. Waar de eerste twee opties nog het midden houden tussen middenveld en voorhoede, en de twee volgende pistes met een mix van Kums, Dorsch én Odjidja voor Elisha Owusu eerder naar een meer behouden aanpak neigen, kan Thorup immers tevens vol voor de aanval kiezen. In theorie zou dan Roman Yaremchuk als wisselstuk kunnen fungeren, wat ruimte biedt aan zomeraanwinst Tim Kleindienst om samen met Laurent Depoitre een stevig koppel te vormen. Gent zou zo plots over flink wat lengte in de voorste drietand beschikken, terwijl Yaremchuk ook verdedigend gerust de handen uit de mouwen durft steken. Of hij in het samenspel genoeg meerwaarde kan bieden om het verlies van zijn diepgang, scherpte en stoorwerk voorin te compenseren, dat is dan weer een andere vraag.

SYSTEEMWISSEL
Hierboven gingen we telkens uit van de 4-4-2 formatie die Thorup duidelijk verkiest, al zijn er natuurlijk ook andere manieren om David zonder vers bloed te vervangen. De meest voor de hand liggende is dan een systeemwissel waarin zijn rol vervaagt, bijvoorbeeld naar een 3-5-2 opstelling. Niet alleen is zulk een bezetting tegenwoordig in trek, met hun offensieve backs, sterk bevolkt middenveld en vele spitsen hebben de Buffalo’s heel wat pionnen reeds in hun bezit. Alleen achterin mag er dan nog wat bij, wat bij een omschakeling naar een 4-3-3 dan weer vooral zou opgaan voor de vleugels. Een rechtstreekse opvolger voor David halen mag dan wel niet in de planning zitten, voor een fractie van zijn recordopbrengst kan AA Gent toch nog op zoek naar een waardevolle schakel die elders van nut kan zijn. Aan De Witte en Michel Louwagie om de knoop door te hakken. Thorup moet er dan maar het beste van zien te maken.

POLL: Met wie moet Gent volgens u het vertrek van David opvangen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

1
1
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

108
108
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

275
275
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

82
82
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

169
169
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

575
575
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

734
734
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

595
595
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

184
184
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1170
1170
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

267
267
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

270
270
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

880
880
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

301
301
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

129
129