Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Foto: Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Erewoord: op het moment dat we de eerste hand legden aan dit stuk, had Anderlecht een 0-2 voorsprong op het veld van KV Mechelen beet. De recordkampioen leek op dat moment op weg naar een gevleide doch deugddoende zege om het Seizoen van de Revanche te openen, maar gaf in het slot die bonus alsnog uit handen. Toch was daarvoor al lang duidelijk geworden dat Sporting 2.0 voorlopig nog maar weinig progressie heeft geboekt ten opzichte van de vorig jaargang. Integendeel: de Brusselaars lijken weer een stapje achteruit te hebben gezet door te hervallen in oude gewoonten.

Wie de voorbereiding van Paars-Wit heeft gevolgd, vreesde vast al enigszins voor dit scenario. Dan hebben we het echter niet over het onwaarschijnlijke scoreverloop, maar wel over het spelbeeld doorheen de rest van de wedstrijd. Uiteraard mogen we nog geen vergaande conclusies trekken uit dit openingsduel, net zoals we zulk kortetermijndenken bij de eveneens falende concurrentie – waaronder landskampioen Club Brugge – achterwege laten. Per slot van rekening waren er dit weekend heel wat verzachtende factoren om rekening mee te houden: de hitte, de onwennigheid om te spelen zonder publiek en natuurlijk de typische inloopperiode die sommige ploegen nodig hebben aan het begin van een nieuw voetbaljaar.

KOMPANY BAAS

Voor Anderlecht komt daar ook nog eens de afwezigheid van zomeraanwinsten Bogdan Mykhaylichenko, Percy Tau en Mustapha Bundu bij. Hopelijk kunnen zij snel een bijdrage leveren, want wat Anderlecht in Mechelen op de mat bracht doet niet meteen het beste vermoeden. Weg was de verticaliteit die in de laatste drie matchen van de vorig editie de fans in het Lotto Park nog tot enig optimisme stemde, terug was het oeverloze breiwerk op de eigen helft – inclusief gevaarlijk balverlies rond de eigen zestien. Of hoe het geen toeval lijkt dat Vincent Kompany tijdens de oefenpartijen Frank Vercauteren in een bijrol duwde.Zelf minimaliseerde de T1-op-papier die vaststelling, maar het lijkt erop dat zijn zorgvuldig aangebrachte accenten grotendeels alweer overboord werden gegooid. Vreemd, want Anderlecht boekte vorig seizoen net haar beste resultaten toen de ervaren coach zijn saus over Kompany zijn recept gooide. Nu kregen we plots weer het gevoel dat de speler-inspirator de enige chef in de keuken was, want naast de trage opbouw viel ook de behouden instelling van de backs op. Killian Sardella verwachten we op links niet constant aan de achterlijn, maar van Michael Murillo zijn we aan de overkant toch wat meer aanvalsdrang gewend.

HULP VOOR DOKU

De winteraankoop liet zich in zijn acht optredens voor de coronastop opmerken met zijn rushes en goede voorzetten, dus waarom die kwaliteiten nu weer ingeperkt werden is ons een raadsel. Zeker aangezien het bij een van zijn sporadische balcontacten diep op de helft van de tegenstander meteen prijs was toen hij Rocky Bushiri in een owngoal dwong. Sardella nam al helemaal geen iniatief, behalve één prima lange bal in de openingsminuten waarmee hij Jérémy Doku ei zo na alleen voor doel zette. Een knap staaltje diepgang van de twee jonkies, iets wat we in het vervolg van de partij helaas niet meer te zien kregen.Na dik een uur spelen kreeg diezelfde Doku pas de derde kans voor de bezoekers, met de 0-1 als gevolg. Alhoewel, kreeg: de talentvolle winger zorgde met een individuele flits eigenhandig voor de doorbraak. Hoewel hij voor de rest niet echt in de match zat, beschikt de tiener dan ook over meer kwaliteiten dan zijn maatje Francis Amuzu aan de overkant. Alleen is het misschien toch nog altijd nét iets te vroeg om het elftal wekelijks op sleeptouw te nemen. Afwachten wat Tau en Bundu, maar ook de kort ingevallen Yari Verschaeren straks toe kunnen voegen aan het creatieve compartiment. Hun hulp zal alvast nodig zijn.

KWETSBARE KERN

Waar de Brusselaars eind vorig seizoen ineens met de ogen dicht scoorden, bleek in de voorbereiding immers al dat kansen schaars blijven. Ook tegen Malinwa geraakte Paars-Wit lange tijd amper in de zonde van de waarheid, tot Antoine Colassin een nog vrij degelijke Landry Dimata – een van de weinige opstekers voor Anderlecht, waar wel alweer vragen worden gesteld bij de fysieke paraatheid van een paar spelers – kwam vervangen. Vlak voor de treffer van Doku werd de pas ingevallen jongeling perfect in het straatje gestuurd door Sambi Lokonga, in het absolute slot bood hij ei zo na Michel Vlap nog de winning goal aan.De daaropvolgende corner kopte Derrick Luckassen nog op de lat, dus al bij al kreeg Anderlecht wel een paar mogelijkheden om minstens een gelijkspel te rechtvaardigen. Ware het niet dat KV Mechelen zelf een karrenvracht aan kansen vakkundig de nek omwrong, vooral in het eerste kwartier van de tweede helft. Hendrik Van Crombrugge moest daarbij wel geen wereldsaves uit zijn mouwen schudden, want zowat alle pogingen belandden buiten het doelkader. Dat neemt echter niet weg dat, naast de nodige offensieve impulsen, ook de defensieve stabiliteit dus nog steeds ver zoek is. Net zoals in het begin van vorig seizoen.

LESJE GELEERD (?)

De terugkeer van Kompany in het hart van de defensie zou dat euvel uiteraard al deels oplossen, net zoals hij met zijn passing kan helpen om de opbouw wat minder stroef te laten verlopen. Al was het wel Elias Cobbaut, achteraf een van de gebeten honden, die met een strakke pass de 0-2 inluidde. Daarnaast kreeg natuurlijk ook Peter Zulj weer alom de wind van voren. Begrijpelijk, want de Oostenrijker is niet de meest opwindende voetballer, maar nog in de as ontspringt Lokonga zo iets te vaak de dans. Afgezien van die ene gemeten bal op Colassin en enkele leuke flankwissels, was het toptalent namelijk toch weer te afwezig.Vermits ook Vlap nauwelijks in het stuk voorkwam, hoeft het niet te verbazen dat Anderlecht er Achter de Kazerne niet eens in slaagde om het veldoverwicht op te eisen – nochtans een van de beginselen van Kompany zijn filosofie. De beruchte inverted wingbacks, die bleven ondanks het gebrek aan overlaps op de flanken allicht dan weer iets bewuster achterwege. Of hoe Anderlecht dan toch nog één lesje heeft geleerd uit de kwakkelcampagne van vorig jaar. Mykhaylichenko, of Mykha voor de vrienden, kan zich dus maar beter zo snel mogelijk klaarstomen voor de strijd. Net zoals de overige aanwinsten, én Kompany zelf natuurlijk.

PLOETEREN NAAR PO I

Nogmaals: grove conclusies trekken na één speeldag is vanzelfsprekend uit den boze, maar de vertoning van Paars-Wit in Mechelen deed toch angstaanjagend veel denken aan een doorsnee duel van het vorige seizoen. Niet bepaald hoopgevend met het oog op PO I dus, laat staan de titelambities die hier en daar al luidop worden gekoesterd in het Lotto Park. Of de nieuwkomers die binnen het beperkt budget werden aangetrokken na hun integratie zullen volstaan om die balans in de andere richting te doen uitslaan, valt nog ten zeerste af te wachten. Al staan we altijd open voor positieve verrassingen, en is er ook intern uiteraard nog steeds enorm veel ruimte voor verbetering. Toch blijft Anderlecht op veel vlakken schijnbaar in hetzelfde bedje ziek, ook door de vraagtekens rond de fitheid van die aankopen. Om dan nog te zwijgen over de bekende probleemgevallen, voor wie blessures nooit ver weg lijken.Indien de recordkampioen werkelijk op de titelronde mikt, ziet het er dus naar uit dat ze in de hoofdstad mogen beginnen met hout vasthouden om gespaard te blijven van tegenvallers. Al blijft het op basis van wat we zondag te zien kregen zelfs dan wellicht ploeteren richting PO I, zonder daarmee te zeggen dat de top vier buiten bereik ligt voor het instituut. Per slot van rekening waren de drie punten tegen KV Mechelen zelfs bijna binnen, dus ook met het huidige spelpeil is alles mogelijk. Toch mogen we hopen dat onze vrees ongegrond blijkt en het niveau straks gevoelig wordt opgekrikt. Eindigen doen we tot slot met nog wat credits voor Malinwa, want de Mechelaars voetbalden vrank en vrij en kwamen snedig voor de dag. Soms misschien net ietsjes té potig, maar wel met de juiste ingesteldheid. Als de troepen van Wouter Vrancken die lijn kunnen doortrekken, komt PO II ongetwijfeld in zicht.

POLL: Denkt u dat Anderlecht in PO I zal geraken?

'AA Gent mag hopen op transfer van 15 miljoen euro'

'Verrassende contractverlenging in de maak bij Anderlecht'

'Antwerp zoekt nog steeds oplossing voor aanvaller'

Vandaag 18 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De Mozart van 't Kiel: 'Holzhauser dé MVP van de JPL'

Beerschot VA blijft vriend en vijand verrassen. Na vijf speeldagen staan de Kielse Ratten op een ...

326
{insert image alt}

Paniek in Gent & Genk: is PO I nog mogelijk?

Rollende koppen deze week in de Ghelamco en Luminus Arena, waar respectievelijk Laszlo Bölöni en ...

854
{insert image alt}

De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Met de steun van de trouwe achterban wist Club Brugge vorig weekend op een overtuigende wijze te ...

778
{insert image alt}

'Verrassende contractverlenging in de maak bij Anderlecht'

Anderlecht ging deze zomer reeds gericht te werk op de transfermarkt, maar toch lijkt het huiswerk ...

4
{insert image alt}

'AA Gent mag hopen op transfer van 15 miljoen euro'

AA Gent veegde deze zomer het Belgische transferrecord van de tabellen door Jonathan David te ...

80
{insert image alt}

Sterkhouder komt met goed nieuws voor KV Mechelen

Bij KV Mechelen hebben ze hun start dit seizoen toch een beetje gemist, want na een vier op vijftien ...

23
{insert image alt}

Het 'geheime wapen' van Beerschot: "Hij denkt ook op lange termijn"

Driemaal bleek scheepsrecht voor Beerschot, want nadat het twee jaar op rij aan het kortste eind ...

79
{insert image alt}

Montanier velt zijn oordeel over eerste basisplaats Carcela

Standard begon goed aan het seizoen, maar desondanks was er toch wat onvrede bij een deel van de ...

95
{insert image alt}

'Bale zet nieuwe stap richting terugkeer bij Tottenham'

Gareth Bale kwam de voorbije maanden nog maar zelden in het nieuws omwille van zijn ...

53
{insert image alt}

'Antwerp zoekt nog steeds oplossing voor aanvaller'

Bij Antwerp was er de voorbije dagen weer heel wat te doen rond Didier Lamkel Zé, die vorig weekend ...

154
{insert image alt}

"Meunier is op zich geen versterking voor Dortmund"

Dit weekend gaat het seizoen weer van start in de Bundesliga en daar zullen ook heel wat Belgen bij ...

226
{insert image alt}

'Vrijdag mogelijk nieuwe wending in dossier-De Koster'

De Belgische voetbalwereld werd de voorbije jaren al een paar keer geschokt door gerechtelijke ...

134
{insert image alt}

Broers Dendoncker kennen avond met twee gezichten in League Cup

Donderdagavond werd er in Engeland opnieuw gevoetbald in de League Cup en een aantal wedstrijden ...

143
{insert image alt}

'Anderlecht wou Dimata verpatsen in Ligue 1'

Na meer dan een jaar blessureleed, recupereerde Anderlecht dit seizoen eindelijk Landry Dimata. ...

513
{insert image alt}

Marseille reageert op geruchten over bod op Dennis

Emmanuel Dennis leverde vorige week tegen Waasland-Beveren een uitstekende prestatie af en maakte ...

475
{insert image alt}

Anderlecht laat verdediger naar stadsgenoot vertrekken

Anderlecht maakte de voorbije weken al flink werk van het afslanken van zijn kern, maar er lopen nog ...

175
{insert image alt}

'Diatta bezorgt Club Brugge flinke opsteker'

Club Brugge boekte vorig weekend een ruime zege tegen Waasland-Beveren en lijkt zo stilaan weer ...

421
{insert image alt}

'KRC Genk knoopt eerste gesprekken met kandidaat-trainer aan'

KRC Genk heeft drie dagen na het ontslag van Hannes Wolf nog geen nieuwe trainer gevonden, waardoor ...

522

Gisteren 17 September 2020

{insert image alt}

Kompany houdt spelers bij de les: "Wil het niet meer horen"

Anderlecht kreeg deze week af te rekenen met een heuse coronagolf. Drie spelers (Vlap, Wellenreuther ...

453
{insert image alt}

'Juventus verscheurt contract grootverdiener: Beckham profiteert'

Juventus is van een enorm dik contract verlost. Want zo heeft het volgens L'Equipe het contract van ...

240
{insert image alt}

'Club krijgt nieuwe boost op dure Samatta'

Het einde van de transferperiode nadert met rasse schreden en een aantal ploegen zullen in de ...

690
{insert image alt}

Ronaldo bezorgt topmodel pijnlijk momentje

Cristiano Ronaldo toonde bij Portugal dat hij klaar is voor het volgende seizoen en zich goed in ...

557
{insert image alt}

Vranjes maakt indruk tegenover Kompany

Er waren al enkele geruchten, maar het was vorige week toch een beetje schrikken toen de naam van ...

472
{insert image alt}

'Galatasaray eist miljoenenbedrag voor herboren Diagne'

Mbaye Diagne kende vorig seizoen een desastreuze uitleenbeurt aan Club Brugge, en hoopt zijn ...

848
{insert image alt}

Charleroi krijgt stevige opponent in EL-playoffs

Vanavond stonden in de Europa League de tweede voorrondes op het programma. Standard wist zich ...

385
{insert image alt}

Standard voorbij Welshmen naar volgende voorronde EL

De Belgische ploegen zijn goed begonnen aan hun campagnes in Europa. Dinsdag boekte AA Gent al een ...

491
{insert image alt}

Covid-zorgen: Beerschot meldt nieuwe positieve test

De zesde speeldag van de Jupiler Pro League gaat vrijdagavond van start met een onverwachte topper. ...

122
{insert image alt}

Antwerp vraagt supporters om extra geduld

Hoewel het coronavirus weer volop woedt in ons land, zijn de supporters opnieuw welkom in de ...

245
{insert image alt}

'Zidane weigert sterspeler in transferdeal Bale'

De huurtransfer van Gareth Bale naar Tottenham Hotspur lijkt stilaan in kannen en kruiken, maar de ...

277
{insert image alt}

Kompany laat zich uit over extra versterking

Vincent Kompany boekte zondag tegen Cercle Brugge zijn eerste zege als hoofdcoach van RSC Anderlecht ...

403
{insert image alt}

'Suarez geland in Italië voor transfermissie'

Luis Suarez is donderdagmiddag geland in Italië. Niet voor het afronden van een transfer (voorlopig ...

168
{insert image alt}

'Transfer Dennis in stroomversnelling: Club ontvangt miljoenenbod'

Club Brugge slaagde er tot dusver in om zijn kampioenenploeg van vorig seizoen intact te houden, ...

1763
{insert image alt}

Tottenham heeft twee rode kaarten nodig om blamage te voorkomen

Donderdagavond stonden weer heel wat wedstrijden in de voorrondes van de Europa League op het ...

128