De voorspelling van VN: wie verovert de Gouden Stier?

De voorspelling van VN: wie verovert de Gouden Stier?

Nu de beker –en promotiefinale achter ons liggen, is de laatste rechte lijn richting de competitiestart zonder verdere ongelukken eindelijk ingezet. Hoewel het huiswerk van heel wat ploegen nog lang niet klaar is, en we voor de sluiting van de mercato begin oktober dus nog een pak transferactiviteit mogen verwachten, wagen we ons de komende dagen daarom voorzichtig aan enkele voorspellingen met het oog op het unieke seizoen dat ons te wachten staat. Met vandaag de vraag: wie kroont zich tot Gouden Stier?


Op zoek naar een opvolger voor Dieumerci Mbokani dus, die zelf uiteraard ook opnieuw tot de favorieten behoort om de titel van topschutter in de wacht te slepen. Het ervaren speerpunt kwam in de bekertriomf tegen Club Brugge zelf niet tot scoren, maar liet wel zien klaar te zijn om het gewicht van de Antwerpse voorhoede weer op zijn schouders te torsen. Dat zal nodig zijn ook, want voorlopig heeft Ivan Leko daar nog altijd geen alternatief voorhanden. Zelfs als Luciano D'Onofrio een waardige doublure in huis haalt, wordt op de Bosuil echter toch vooral op de doelpunten van Dieu gerekend om de ambities waar te maken.

GENTS & GENKS GESCHUT
Die andere titeluitdager AA Gent hoopt daarvoor dan weer Jonathan David aan boord te kunnen houden, een missie die hoe langer hoe moeilijker lijkt te worden. Mochten de Buffalo's er toch in slagen, is de co-topscorer van de voorbije campagne alvast eveneens terug een uitgelezen kandidaat. Met elk 18 treffers in respectievelijk 28 en 27 matchen trapten Mbokani en David vorig seizoen trouwens allebei gemiddeld twee keer raak per drie optredens, een efficiëntie waar niemand met minstens vijf goals aan kon tippen. Een van de weinige spitsen die nog enigszins in de buurt kwam, vertoeft opvallend genoeg ook al in de Ghelamco Arena – waar Jess Thorup niet zomaar over de dodelijkste aanval in de Jupiler Pro League beschikt.



Indien hij ditmaal fit kan blijven, dichten we Roman Yaremchuk dus een aardige kans toe om nu bovenaan het pak te eindigen. Al zal hij zijn doelpunten allicht wel moeten delen met Laurent Depoitre, Anderson Niangbo en nieuwkomer Tim Kleindienst, in de tweede Bundesliga vorig jaar goed voor 14 stuks in 27 duels. De Duitser is vooralsnog een van de zeldzame nieuwe gezichten in de categorie van nummer negens, waar KRC Genk met Cyriel Dessers de grootste vis binnen hengelde. De topschutter van de Eredivisie moet dat kunstje hier nu overdoen, eventueel in een tandem met Paul Onuachu. Zij het dan wel met de bedenking dat zijn rapport van 15 treffers in 26 wedstrijden, een historisch laag totaal in Nederland, niet zal volstaan.

VRAGEN BIJ RSCA & CLUB
Anderlecht duimt dan weer vooral voor minder blessurelast bij Kemar Roofe, Landry Dimata en Antoine Colassin, een trio dat in principe stuk voor stuk uit het juiste hout gesneden is om aanspraak te maken op het hoogste schavot. Helaas lijkt dat slechts ijdele hoop, want met die eerste twee moet nu al voorzichtig worden omgesprongen. Ook met Colassin neemt Paars-Wit best geen risico's, zeker omdat een jacht op de Gouden Stier ondanks zijn blitzdebuut net te vroeg komt voor de tiener. Dan verwachten we misschien nog meer van Michel Vlap, die in de afgelopen jaargang zijn neus voor goals al etaleerde met 10 stuks. De Nederlander liet toen zelfs nog drie strafschoppen over aan Roofe, kansen die hij nu niet meer zal laten liggen.



Een soortgelijk verhaal in Brugge, waar Hans Vanaken zich zowaar tot topschutter van de landskampioen kroonde. De draaischijf eindigt altijd wel in de dubbele cijfers, maar liefst ziet Club toch een van de spitsen beter doen. David Okereke en Michael Krmencik boezemen tot dusver echter weinig vertrouwen in, voor Youssouph Badji geldt ondanks zijn prima voorbereiding hetzelfde als voor Colassin. Na de ontgoocheling in de bekerfinale, zou het ons dus niet verbazen mocht Blauw-Zwart op zoek gaan naar een betrouwbare killer. Behalve David, Vlap en Vanaken was Antwerp-held Lior Refaelov vorig jaar overigens het enige non-speerpunt die minstens 10 keer raak trof. Als schaduwspits kan hij onder Leko wie weet nog beter doen.

OUTSIDERS BIJ DE REST
Bij de topclubs aan Waalse zijde rekent Charleroi ditmaal van bij de start op Kaveh Rezaei, met 12 goals in 22 optredens na Yaremchuk – en vertrokken STVV-spits Yohan Boli – de best of the rest achter David en Mbokani. Standard hoopt tot slot vooral op een herboren Felipe Avenatti, die in de voorbije oefenpartijen de indruk wekte terug zijn oude vorm van bij KV Kortrijk beet te hebben. Vermits Jérémy Perbet en Hamdi Harbaoui het afgelopen decennium bewezen dat de Gouden Stier evenwel niet per se op de rug van een PO I-kandidaat hoeft te pronken, houden we daar ook Terem Moffi in de gaten. Indien hij blijft, zijn we benieuwd of de jonge sensatie een vervolg kan breien aan zijn vier doelpunten in zeven duels na nieuwjaar.



Daarmee zijn alle namen die vorig seizoen een ratio van minstens 0,4 treffers per match voorlegden, vaker dan twee keer in actie kwamen én nog actief zijn in ons land de revue gepasseerd. Tenzij huurlingen Nacer Chadli, Stipe Perica of Smail Prevljak terugkeren, wat we van Boli, Mbaye Diagne en Renaud Emond – de overige namen in de lijst – niet verwachten. Veel vers bloed in de kuip om naar uit te kijken is er dus echter evenmin, al kan KV Oostende-aanwinst Makhtar Gueye of oude bekende Harlem Gnohéré bij Moeskroen altijd verrassen. Daarnaast zetten William Togui, Yuma Suzuki en Shamar Nicholson wie weet wel grote stappen in Mechelen, Sint-Truiden en Charleroi, of vindt Jelle Vossen zijn vizier terug bij Zulte Waregem.

DE VOORSPELLING VAN VN
Iets meer dan twaalf maanden geleden legden we onze eieren in de man van David, een voorspelling die niet helemaal correct bleek maar toch aardig dichtbij kwam. Gezien de omstandigheden is het dit keer nog moeilijker om een favoriet naar voren te schuiven, zeker omdat we ervan uitgaan dat de Canadees alsnog vertrekt. Dan toch maar een tweede bekroning op rij voor Mbokani? De goalgetter van Antwerp kan in theorie profiteren van Leko zijn aanvalsdrang ten opzichte van voorganger Laszlo Bölöni, al had de Kroaat bij Club Brugge wel nooit een topschutter onder zijn hoede. De bedoeling is dan ook dat de Great Old net minder afhankelijk wordt van het speerpunt en het gevaar op de Bosuil wat meer uit alle hoeken loert.



Hoewel dat ook in Gent het geval is, zien we de voornaamste dreiging toch weer vanuit de Ghelamco Arena komen. Daar moet na David tenslotte Yaremchuk de volgende worden die voor een pak miljoenen de deur uitwandelt. Indien de 24-jarige Oekraïner niet vroeg of laat opnieuw tegen een blessure aanloopt, lijkt hij alvast klaar om diens rol als focuspunt van Thorup zijn offensieve machine over te nemen. Het talent was immers altijd al aanwezig, sinds vorig seizoen koppelt de rijzige spits met de fikse versnelling die intrinsieke kwaliteiten ook alsmaar meer aan de nodige efficiëntie. Wij rekenen er dus op dat Yaremchuk die lijn doortrekt en zien in hem daarom dé grootste uitdager voor de Gouden Stier 2020/21.

POLL: Wie wordt volgens u de Gouden Stier 2020/21?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

200
200
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

51
51
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

478
478
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

145
145
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

151
151
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

542
542
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

215
215
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

86
86
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

81
81
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

563
563
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

457
457
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

140
140
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1657
1657
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1031
1031
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

277
277