Home sweet home: 5 potentiële comebacks voor de G5

Home sweet home: 5 potentiële comebacks voor de G5

Club Brugge heeft met Bright Osayi-Samuel haar nieuwe winger zo goed als binnen, maar volgens Turkse media staat ook oude bekende Nabil Dirar op de radar als potentiële versterking. Of er enige waarheid zit in die geruchten valt nog af te wachten, maar het levert ons alleszins weer een leuke denkoefening op. Welke andere ex-spelers zouden deze zomer best welkom zijn bij hun voormalige werkgever in België?


We richten ons vizier dan louter op de traditionele G5, net zoals we dat een paar maanden geleden al eens deden. Vermits in de tussentijd echter alweer heel wat veranderd is aan de situaties bij Club Brugge, AA Gent, Standard, Genk en Anderlecht, lijkt het evenwel opportuun om ons lijstje van toen nog eens te herzien. Welke andere namen komen zo dit keer uit de bus gevallen?

Club Brugge: Ryan DONK (Galatasaray)
Bij één ploeg blijft onze keuze tóch ongewijzigd, want met de zoveelste blessure voor Matej Mitrovic indachtig kan Club Brugge vandaag Ryan Donk zelfs nog wat beter gebruiken. De spoeling achter Brandon Mechele centraal in de driemansdefensie oogt nu namelijk flinterdun, dus vers bloed is hier hoe dan ook gewenst. Hoewel de pijlen van Vincent Mannaert doorgaans liefst op iets jongere targets gemikt zijn, en het nog maar de vraag is of zowel Donk áls Dirar terughalen uit Turkije wel een goed idee is, kan de inmiddels 34-jarige Nederlander toch een goedkope buitenkans vormen. Bij Galatasaray loopt zijn huidige contract zo dadelijk immers af. 



Momenteel zijn wel nog onderhandelingen gaande over een verlengd verblijf in Istanboel, maar een terugkeer naar Jan Breydel ziet hij vast ook wel zitten. Ondanks zijn woelig vertrek verloor Donk per slot van rekening nooit zijn boontje voor Blauw-Zwart, en bij zijn bezoek in de Champions League midden september werd duidelijk dat die liefde wederzijds blijft. Een basisplaats zat er toen overigens niet in, maar na enkele jaren op het middenveld veroverde hij vervolgens toch weer zijn plek centraal achterin. Op beide posities kan Donk dus een handige extra optie bieden aan Philippe Clement, die zelf alvast steeds rotsvast in zijn kwaliteiten geloofde.

AA Gent: Kalifa COULIBALY (Nantes)
Terwijl het bij de landskampioen nog wachten is op de eerste nieuwkomer, pakte eerste achtervolger AA Gent reeds flink uit op de mercato. Acht aanwinsten blijkt echter niet genoeg, want de Buffalo's willen er absoluut nog een speerpunt bij. Het profiel is intussen welbekend: een targetman van minstens één meter 90, die om en bij de zes miljoen mag kosten. De speurtocht naar dat type leidde Michel Louwagie onder andere al naar Rusland, al hoeven ze het in de Ghelamco Arena misschien niet eens zo ver te gaan zoeken. Kalifa Coulibaly, die drie jaar geleden nog voor 4,5 miljoen aan Nantes werd verpatst, voldoet namelijk aan alle vereisten.



Na een aanpassingsperiode werkte de bijna twee meter grote Malinees een sterk tweede seizoen af in Frankrijk, met als gevolg dat Lokomotiv Moskou toen naar verluidt zelfs tevergeefs met een bod van negen miljoen kwam aankloppen, maar in de voorbije campagne viel hij door de mand. Nantes zou dan ook liefst af willen van de rijzige spits, wiens waarde vandaag op slechts een viertal miljoen wordt geschat. Perfect binnen de prijsklasse die zijn ex-club, waar vorige zomer Sven Kums en Laurent Depoitre reeds huiswaarts keerden, voor ogen heeft dus. Het goede contact met Mogi Bayat, kind aan huis in de havenstad, kan een handje helpen.

Standard: William VAINQUEUR
Net zoals in Brugge bleef het in Luik voorlopig oorverdovend stil, zij het dan wel om heel andere redenen. Standard heeft immers met stevige budgettaire beperkingen te kampen, al wordt de kassa straks wellicht wat gespijsd dankzij een lucratieve verkoop van Mergim Vojvoda. Hoewel die vlugge winst welgekomen is moeten de Rouches dan wel op zoek naar een nieuwe rechtsachter, terwijl er ook voorin gerust iets bij mag. Op het middenveld heeft Philippe Montanier momenteel dan weer voldoende alternatieven voorhanden, tenminste zo lang de uitstekende tandem van Samuel Bastien en Gojko Cimirot nog steeds de dienst uitmaakt op Sclessin.



Mochten de nodige miljoenen alsnog uit het duo worden gepuurd, kan Standard een gouden zaak doen als het een van beide vervangt door William Vainqueur. De 31-jarige Fransman maakte van 2011 tot 2014 indruk als controleur op het Luikse middenveld en bouwde nadien een fraaie carrière uit, maar is nu einde contract bij Antalyaspor. Op huur bij Toulouse toonde hij zich zopas nochtans verre van versleten, dus wie weet doet ook Club Brugge wel nog eens een poging. Vijf jaar geleden had Vainqueur naar zulk een overstap evenwel geen oren. Rouche un jour, Rouche toujours, klonk het toen stellig. Tijd om die woorden hard te maken?

KRC Genk: Christian KABASELE (Watford)
Met de komst van twee nieuwe backs en Cyriel Dessers in de punt heeft KRC Genk haar huiswerk min of meer af, al blijven de opties in het aanvallend compartiment achter de diepe spitsen – en dan vooral op de flanken – vrij beperkt. Dat geldt ook centraal achterin, waar aanvoerder Sébastien Dewaest op de koop toe een mindere jaargang achter de rug heeft en Jhon Lucumi heel wat interesse geniet. In principe mag de Colombiaan niet vertrekken, maar indien dat toch gebeurt blijven enkel landgenoot Carlos Cuesta en een koppel jonkies over als zijn vervangers. Christian Kabasele zou vooral in dat geval dus een ideale versterking kunnen vormen.



De tweevoudige Rode Duivel verkaste vier jaar geleden na twee succesvolle seizoenen in Genk voor bijna zeven miljoen richting Watford, dat nu echter zakt uit de Premier League. Een degradatie die niet alleen financiële gevolgen kan hebben voor de 29-jarige verdediger, wiens eerder overeengekomen verlenging van zijn eenjarige verbintenis nog niet officieel op papier werd gezet, maar mogelijk ook zijn kansen op een EK-ticket in het gedrang brengt. Of hij trek heeft in een terugkeer naar de Luminus Arena valt desalniettemin af te wachten, maar met een marktwaarde van 6,5 miljoen lijkt Kabasele alleszins niet te hoog gegrepen voor de Limburgers.

Anderlecht: Denis ODOI (Huddersfield)
Een ander verhaal in Anderlecht, waar de rode boekhouding Paars-Wit ervan weerhoudt uit te pakken op de transfermarkt. De recordkampioen focust zich dan ook op potentiële aanwinsten die voor een bescheiden bedrag op te pikken zijn, zoals linksachter Bogdan Mykhaylichenko bijvoorbeeld. Hij moet de leegte vullen die Kemar Lawrence voor onbekende tijd achterlaat, een winteraankoop die net zoals Michael Murillo aan de overkant eveneens binnen het beperkte budget paste. Vermits voor die laatste ook al niet bepaald alternatieven in overvloed aanwezig zijn, zou een back die op beide flanken uit de voeten kan wel nog passen in de huidige kern.



Hoewel zijn vorige passage in het Lotto Park geen voltreffer bleek, denken we dan aan Denis Odoi. Het gewezen jeugdproduct kan tenslotte ook centraal achterin depanneren, zou jonkies als Killian Sardella of Marco Kana niet blokkeren én brengt naast een fikse dosis clubliefde een pak ervaring met zich mee. Op 32-jarige leeftijd is de eenmalige Rode Duivel bovendien niet meer de speler die ooit flopte in Brussel, waar een comeback in januari trouwens reeds op tafel lag. Nu loopt zijn contract bij Fulham af, al hebben de Londenaars wel nog een optie voor een extra jaar, en staat Odoi naar eigen zeggen open voor een terugkeer naar België. Anderlecht zou dan niet alleen een droom, maar ook een prima match zijn.

POLL: Welke comeback zou volgens u het nuttigst zijn voor de club in kwestie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

8
8
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

119
119
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

125
125
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

299
299
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

171
171
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

381
381
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

95
95
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

154
154
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

262
262
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

384
384
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

281
281
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

770
770
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

911
911
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

274
274
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

315
315