Topscouting levert twee kleppers: Anderlecht completer en beter

Topscouting levert twee kleppers: Anderlecht completer en beter

RSC Anderlecht aast steeds nadrukkelijker op hun derde transfer voor het nieuwe seizoen. Na Ilias Takidine en Timon Wellenreuther zet Sporting haar vizier op linksachters Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Lugansk) en Gideon Mensah (RB Salzburg). De 23-jarige Mykhaylichenko heeft geen geweldig palmares vergaard maar dit seizoen laat hij van erg zich spreken in de Premjer Liha. In zijn thuisland groeide hij uit tot één, zo niet de beste, linksachters van de competitie. De 21-jarige Mensah maakte vorig seizoen dan weer indruk op huurbasis bij Zulte Waregem. Beide spelers zijn toppers op hun positie, waardoor het scoutingsapparaat van Anderlecht goed werk afleverde.


ANDERLECHT WORDT COMPLETER

Anderlecht kende vorig seizoen de nodige problemen op de linksachter. Sieben Dewaele zou het ideale profiel bezitten om deze positie te bekleden in het systeem-Kompany maar de 21-jarige kon niet overtuigen. Hetzelfde geldt ook voor Elias Cobbaut en depanneur Edo Kayembe. Daarom werd in januari Kemar Lawrence aangetrokken om dat euvel te verhelpen, maar de Jamaicaan kwam amper 6 minuten in actie. Uiteindelijk onderscheidden enkel huurling Derrick Luckassen en de 18-jarige Killian Sardella zich als linksachters, nochtans zijn beide spelers van nature centrale verdedigers.



Met het oog op volgend seizoen rest enkel Lawrence als zuivere linkerverdediger, dus mocht/moest er op deze positie zeker iets bij. Bij Anderlecht hoopt men dat Bogdan Mykhaylichenko of Gideon Mensah hetzelfde kan bijbrengen als Michael Murillo, de Panamees die een uitstekende indruk achterlaat op de rechtsachter. Murillo is een snelle verdediger die op offensief vlak diepgang en ondersteuning kan bieden, waardoor hij nu al kan genieten van een geslaagde transferbeoordeling. Met eenzelfde type op de linkerkant wordt het elftal van Anderlecht opnieuw wat completer en gebalanceerd. Stap per stap worden de fundamenten gelegd voor een kwalitatief geheel.

VOETBALLEND ANDERLECHT

Onder Franky Vercauteren werd de Manchester City-filosofie van Vincent Kompany wat getemperd, maar bleven er toch enkele belangrijke fundamenten staande. Zoals het spel opbouwen van achteruit bijvoorbeeld. Doelman Hendrik Van Crombrugge speelt daar een belangrijke rol in evenals de verdedigers met grote uitvoetballende kwaliteiten. Het is dan ook geen verrassing dat vijf Anderlecht-verdedigers de top dertig halen van het aantal geslaagde passes onder alle positionele collega's uit de Jupiler Pro League. In stijgende volgorde: Dewaele, Sardella, Cobbaut, Kompany en Marco Kana. 



Als we er de flankverdedigers bijhalen, die meer risico in hun spel leggen door hun offensieve accenten, dan vinden we ook Murillo en Luckassen terug in de top dertig. Het is duidelijk dat Anderlecht ook onder Vercauteren van een voetballende aanpak hanteert, al wordt de nadruk meer gelegd op een realistische speelstijl. Toch snakt Anderlecht naar een kwaliteitsinjectie op de linksachter want Lawrence moet nog wennen aan zijn nieuwe omgeving, Sardella wordt vaker ingezet als rechter- of centrale verdediger terwijl Cobbaut centraal beter tot zijn recht komt. De toekomst van Dewaele is eerder onzeker, maar misschien kan hij zich bewijzen als nummer zes, de positie waarvoor hij eigenlijk opgeleid werd.

ANDERLECHT SCOUT KWALITEIT 

Als de benodigde kwaliteitsinjectie niet intern kan worden gevonden – volgens de leuze in youth we trust – dan moet Anderlecht de wel transfermarkt optrekken. Tijdens het eerdere Paars-Witte beleid werd daarvoor vaak beroep gedaan op bevriende makelaars, die niet altijd de pure sportieve wensen als leidraad gebruikten. Onder het nieuwe bewind van 'Head of Sports' Peter Verbeke werd een totaal andere weg ingeslagen, met name die van objectieve scouting op basis van data en expertise. Takidine en Wellenreuther zijn daarvan het eerste voorbeeld, al werden eerder ook Murillo en Lawrence binnengehaald in diezelfde optiek door data-scout Lee Mooney.



En net daarom mogen er bij Anderlecht in de toekomst nog vaker nobele onbekenden worden verwacht als nieuwe transferaanwinsten. Bogdan Mykhaylichenko is ook zo'n geval. Een naam waarbij de Paars-Witte achterban de wenkbrauwen bij fronst, maar de Oekraïner heeft alles om het te maken in het Lotto Park. Hij brak dan wel nooit door bij Dynamo Kiev, de grootste voetbalploeg in Oekraïne, maar bij Zorya Lugansk maakt hij dit seizoen een énorme indruk. Op basis van zijn kwaliteiten en prestaties zou hij op dit moment weleens de beste linksachter van de Premjer Liha kunnen zijn. 

De Ghanees Gideon Mensah is wél een bekende naam in het Belgisch voetballandschap. De linksachter groeide op huurbasis bij Zulte Waregem uit tot een international bij Ghana, waar hij stilaan een grote reputatie geniet. Op zijn positie was hij incontournable in het elftal van Francky Dury, die Mensah er volgend seizoen maar wat graag bij heeft. Zijn sterke prestaties aan de Gaverbeek deden echter de interesse aanwakkeren van KRC Genk en Anderlecht, waardoor Mensah niet langer spek voor de Waregemse bek is. Eerder maakten we de analyse dat kersverse AA Gent-aanwinst Nurio de beste linksachter is in België, maar toen al bleek Mensah niet ver verwijderd te zijn van dat hoge niveau. 

VUURWERK GEGARANDEERD MET DOKU

Het veeleisende publiek van RSCA wordt niet meteen wild van een 23-jarige onbekende Oekraïner, maar door zijn aanvallend profiel en aantrekkelijke speelstijl heeft Mykhaylichenko alles om snel hun harten te veroveren. Per wedstrijd laat hij namelijk meer dan 6 geslaagde aanvallende acties noteren, daarmee is hij de primus onder de flankverdedigers van de Premjer Liha, en zelfs de zesde onder alle spelers. Dat is toch wel een erg straffe statistiek en dat laat alleen maar het beste verhopen voor het toekomstige spel van Anderlecht. 



De aanvallende drang van Mykhaylichenko wordt vooral ondersteund door een indrukwekkende dribbel. De 23-jarige gaat per wedstrijd aanzienlijk wat dribbels aan waarvan maar liefst 71% acties succesvol afgerond worden. Uiteraard kroont Mykhaylichenko zich daarmee in verhouding tot de één van de beste dribbelaars uit de Oekraïense voetbalcompetitie. Bovendien bleek Mykhaylichenko ook de flankverdediger met de meeste acceleraties en progressieve rushes per wedstrijd. Onder alle spelers van de Premjer Liha finisht hij in die onderdelen zelfs in de top vijf.

Natuurlijk kan ook Mensah op offensief vlak meer dan zijn mannetje staan. Sterker nog, zijn sterkste kwaliteiten zijn vooral op aanvallend gebied te vinden. De 21-jarige maakte daarmee bijvoorbeeld grote indruk  in de thuiswedstrijd van de halve finales van de Croky Cup tegen Club Brugge. Maar ook tegen de zogenaamde mindere goden in de Jupiler Pro League bleek hij een ware gesel door zijn aanvallende ingesteldheid. Zo liet hij per wedstrijd gemiddeld meer dan 4 geslaagde offensieve acties noteren onder de landelijke linksachters, waarmee hij enkel Nurio (AA Gent) aan zich voorbij moet laten gaan.



Maar daar eindigt de aanvallende lofzang niet voor Mensah. De Ghanees leverde onder alle linksachters bijvoorbeeld het vierde meeste voorzetten af voor het doel, al moet zijn efficiëntie daar wel nog wat in de lucht. Op het vlak van dribbels is Mensah dan weer de absolute primus met meer dan 4 geslaagde acties per wedstrijd aan een efficiëntie van 61,9%. Ter vergelijking: dribbelkoning Jérémy Doku haalt een dribbel-accuraatheid van 60,2%. Of het nu Mykhaylichenko wordt of Mensah: er wordt vuurwerk verzekerd op de linkerflank in een tandem met Doku.

VERDEDIGERS DIE KUNNEN VERDEDIGEN 

Mykhaylichenko maakte dit seizoen dus danig indruk met zijn offensieve kwaliteiten maar de voormalige belofte-international kan natuurlijk ook verdedigend goed uit de voeten. Dat blijkt uit het aantal intercepties dat Mykhaylichenko pleegt. Per wedstrijd is hij goed voor meer dan 5 gelaagde tussenkomsten waardoor hij tot de top vijf behoort van spelers op zijn positie. Ook bij de algemene parameter van aantal succesvolle defensieve acties per wedstrijd rangschikt hij in de top tien van de plaatselijke flankverdedigers. Met Mykhaylichenko heeft Anderlecht dus een complete en moderne vleugelback op het oog.

Op defensief vlak heeft Mensah dan weer veel werk op de plank, al waren zijn prestaties op dat gebied ook érg veelbelovend. De Ghanees gaat vaak op onverklaarbare redenen de mist in, maar toch kan hij 12 geslaagde defensieve acties per wedstrijd plegen, dat is het derde hoogste aantal onder alle linksachters uit de Belgische competitie. Ook bij het aantal verrichte intercepties bezet Mensah diezelfde derde plaats. Hier moet wel een duidelijke nuance worden gemaakt dat Zulte Waregem dit seizoen op defensief vlak vaak onder druk kwam te staan, waardoor de verdediging meer intercepties en defensieve acties kon ondernemen. 

MEEST VEELBELOVENDE TRANSFER 

Waar er eerder nog veel vraagtekens hangen rond de transfers van Ilias Takidine en Timon Wellenreuther is er wat minder voorbehoud gewenst omtrent de nakende komst van Bogdan Mykhaylichenko of Gideon Mensah. De jonge Takidine en Wellenreuther konden vorig seizoen bij hun clubs bijvoorbeeld niet zo'n impact maken als Mykhaylichenko en Mensah. De Oekraïner bewees dit seizoen zijn grote kwaliteiten, en is hij op zijn positie zowat de beste speler van de Premjer Liha. Hetzelfde geldt voor Mensah, die zich tot één van de beste drie linksachters van de Jupiler Pro League mag noemen.



De potentiële derde zomertransfer van het seizoen lijkt daarmee de meest veelbelovende te zijn. Daarbij werd duidelijk gescout op kwaliteiten en potentieel én naar de noden in het huidige Anderlecht-elftal, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Mykhaylichenko heeft wel nog alles te bewijzen in België en Anderlecht, maar de voortekenen zijn reeds uiterst positief. Voor Mensah zou dan weer het veelbesproken 'seizoen van de bevestiging' moeten volgen, wat geen cadeau zou zijn in het Lotto Park. Maar of het nu Mykhaylichenko of Mensah wordt, Kemar Lawrence mag een flinke concurrentieslag verwachten op de positie van linksachter. 

POLL: Wie moet Anderlecht halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

1
1
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

84
84
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

116
116
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

314
314
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

381
381
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

108
108
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

602
602
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

656
656
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

265
265
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

422
422
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1036
1036
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1037
1037
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

774
774
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

229
229
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1546
1546