Topscouting levert twee kleppers: Anderlecht completer en beter

Foto: Topscouting levert twee kleppers: Anderlecht completer en beter

RSC Anderlecht aast steeds nadrukkelijker op hun derde transfer voor het nieuwe seizoen. Na Ilias Takidine en Timon Wellenreuther zet Sporting haar vizier op linksachters Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Lugansk) en Gideon Mensah (RB Salzburg). De 23-jarige Mykhaylichenko heeft geen geweldig palmares vergaard maar dit seizoen laat hij van erg zich spreken in de Premjer Liha. In zijn thuisland groeide hij uit tot één, zo niet de beste, linksachters van de competitie. De 21-jarige Mensah maakte vorig seizoen dan weer indruk op huurbasis bij Zulte Waregem. Beide spelers zijn toppers op hun positie, waardoor het scoutingsapparaat van Anderlecht goed werk afleverde.

ANDERLECHT WORDT COMPLETER

Anderlecht kende vorig seizoen de nodige problemen op de linksachter. Sieben Dewaele zou het ideale profiel bezitten om deze positie te bekleden in het systeem-Kompany maar de 21-jarige kon niet overtuigen. Hetzelfde geldt ook voor Elias Cobbaut en depanneur Edo Kayembe. Daarom werd in januari Kemar Lawrence aangetrokken om dat euvel te verhelpen, maar de Jamaicaan kwam amper 6 minuten in actie. Uiteindelijk onderscheidden enkel huurling Derrick Luckassen en de 18-jarige Killian Sardella zich als linksachters, nochtans zijn beide spelers van nature centrale verdedigers.Met het oog op volgend seizoen rest enkel Lawrence als zuivere linkerverdediger, dus mocht/moest er op deze positie zeker iets bij. Bij Anderlecht hoopt men dat Bogdan Mykhaylichenko of Gideon Mensah hetzelfde kan bijbrengen als Michael Murillo, de Panamees die een uitstekende indruk achterlaat op de rechtsachter. Murillo is een snelle verdediger die op offensief vlak diepgang en ondersteuning kan bieden, waardoor hij nu al kan genieten van een geslaagde transferbeoordeling. Met eenzelfde type op de linkerkant wordt het elftal van Anderlecht opnieuw wat completer en gebalanceerd. Stap per stap worden de fundamenten gelegd voor een kwalitatief geheel.

VOETBALLEND ANDERLECHT

Onder Franky Vercauteren werd de Manchester City-filosofie van Vincent Kompany wat getemperd, maar bleven er toch enkele belangrijke fundamenten staande. Zoals het spel opbouwen van achteruit bijvoorbeeld. Doelman Hendrik Van Crombrugge speelt daar een belangrijke rol in evenals de verdedigers met grote uitvoetballende kwaliteiten. Het is dan ook geen verrassing dat vijf Anderlecht-verdedigers de top dertig halen van het aantal geslaagde passes onder alle positionele collega's uit de Jupiler Pro League. In stijgende volgorde: Dewaele, Sardella, Cobbaut, Kompany en Marco Kana. Als we er de flankverdedigers bijhalen, die meer risico in hun spel leggen door hun offensieve accenten, dan vinden we ook Murillo en Luckassen terug in de top dertig. Het is duidelijk dat Anderlecht ook onder Vercauteren van een voetballende aanpak hanteert, al wordt de nadruk meer gelegd op een realistische speelstijl. Toch snakt Anderlecht naar een kwaliteitsinjectie op de linksachter want Lawrence moet nog wennen aan zijn nieuwe omgeving, Sardella wordt vaker ingezet als rechter- of centrale verdediger terwijl Cobbaut centraal beter tot zijn recht komt. De toekomst van Dewaele is eerder onzeker, maar misschien kan hij zich bewijzen als nummer zes, de positie waarvoor hij eigenlijk opgeleid werd.

ANDERLECHT SCOUT KWALITEIT 

Als de benodigde kwaliteitsinjectie niet intern kan worden gevonden – volgens de leuze in youth we trust – dan moet Anderlecht de wel transfermarkt optrekken. Tijdens het eerdere Paars-Witte beleid werd daarvoor vaak beroep gedaan op bevriende makelaars, die niet altijd de pure sportieve wensen als leidraad gebruikten. Onder het nieuwe bewind van 'Head of Sports' Peter Verbeke werd een totaal andere weg ingeslagen, met name die van objectieve scouting op basis van data en expertise. Takidine en Wellenreuther zijn daarvan het eerste voorbeeld, al werden eerder ook Murillo en Lawrence binnengehaald in diezelfde optiek door data-scout Lee Mooney.En net daarom mogen er bij Anderlecht in de toekomst nog vaker nobele onbekenden worden verwacht als nieuwe transferaanwinsten. Bogdan Mykhaylichenko is ook zo'n geval. Een naam waarbij de Paars-Witte achterban de wenkbrauwen bij fronst, maar de Oekraïner heeft alles om het te maken in het Lotto Park. Hij brak dan wel nooit door bij Dynamo Kiev, de grootste voetbalploeg in Oekraïne, maar bij Zorya Lugansk maakt hij dit seizoen een énorme indruk. Op basis van zijn kwaliteiten en prestaties zou hij op dit moment weleens de beste linksachter van de Premjer Liha kunnen zijn. 

De Ghanees Gideon Mensah is wél een bekende naam in het Belgisch voetballandschap. De linksachter groeide op huurbasis bij Zulte Waregem uit tot een international bij Ghana, waar hij stilaan een grote reputatie geniet. Op zijn positie was hij incontournable in het elftal van Francky Dury, die Mensah er volgend seizoen maar wat graag bij heeft. Zijn sterke prestaties aan de Gaverbeek deden echter de interesse aanwakkeren van KRC Genk en Anderlecht, waardoor Mensah niet langer spek voor de Waregemse bek is. Eerder maakten we de analyse dat kersverse AA Gent-aanwinst Nurio de beste linksachter is in België, maar toen al bleek Mensah niet ver verwijderd te zijn van dat hoge niveau. 

VUURWERK GEGARANDEERD MET DOKU

Het veeleisende publiek van RSCA wordt niet meteen wild van een 23-jarige onbekende Oekraïner, maar door zijn aanvallend profiel en aantrekkelijke speelstijl heeft Mykhaylichenko alles om snel hun harten te veroveren. Per wedstrijd laat hij namelijk meer dan 6 geslaagde aanvallende acties noteren, daarmee is hij de primus onder de flankverdedigers van de Premjer Liha, en zelfs de zesde onder alle spelers. Dat is toch wel een erg straffe statistiek en dat laat alleen maar het beste verhopen voor het toekomstige spel van Anderlecht. De aanvallende drang van Mykhaylichenko wordt vooral ondersteund door een indrukwekkende dribbel. De 23-jarige gaat per wedstrijd aanzienlijk wat dribbels aan waarvan maar liefst 71% acties succesvol afgerond worden. Uiteraard kroont Mykhaylichenko zich daarmee in verhouding tot de één van de beste dribbelaars uit de Oekraïense voetbalcompetitie. Bovendien bleek Mykhaylichenko ook de flankverdediger met de meeste acceleraties en progressieve rushes per wedstrijd. Onder alle spelers van de Premjer Liha finisht hij in die onderdelen zelfs in de top vijf.

Natuurlijk kan ook Mensah op offensief vlak meer dan zijn mannetje staan. Sterker nog, zijn sterkste kwaliteiten zijn vooral op aanvallend gebied te vinden. De 21-jarige maakte daarmee bijvoorbeeld grote indruk  in de thuiswedstrijd van de halve finales van de Croky Cup tegen Club Brugge. Maar ook tegen de zogenaamde mindere goden in de Jupiler Pro League bleek hij een ware gesel door zijn aanvallende ingesteldheid. Zo liet hij per wedstrijd gemiddeld meer dan 4 geslaagde offensieve acties noteren onder de landelijke linksachters, waarmee hij enkel Nurio (AA Gent) aan zich voorbij moet laten gaan.Maar daar eindigt de aanvallende lofzang niet voor Mensah. De Ghanees leverde onder alle linksachters bijvoorbeeld het vierde meeste voorzetten af voor het doel, al moet zijn efficiëntie daar wel nog wat in de lucht. Op het vlak van dribbels is Mensah dan weer de absolute primus met meer dan 4 geslaagde acties per wedstrijd aan een efficiëntie van 61,9%. Ter vergelijking: dribbelkoning Jérémy Doku haalt een dribbel-accuraatheid van 60,2%. Of het nu Mykhaylichenko wordt of Mensah: er wordt vuurwerk verzekerd op de linkerflank in een tandem met Doku.

VERDEDIGERS DIE KUNNEN VERDEDIGEN 

Mykhaylichenko maakte dit seizoen dus danig indruk met zijn offensieve kwaliteiten maar de voormalige belofte-international kan natuurlijk ook verdedigend goed uit de voeten. Dat blijkt uit het aantal intercepties dat Mykhaylichenko pleegt. Per wedstrijd is hij goed voor meer dan 5 gelaagde tussenkomsten waardoor hij tot de top vijf behoort van spelers op zijn positie. Ook bij de algemene parameter van aantal succesvolle defensieve acties per wedstrijd rangschikt hij in de top tien van de plaatselijke flankverdedigers. Met Mykhaylichenko heeft Anderlecht dus een complete en moderne vleugelback op het oog.

Op defensief vlak heeft Mensah dan weer veel werk op de plank, al waren zijn prestaties op dat gebied ook érg veelbelovend. De Ghanees gaat vaak op onverklaarbare redenen de mist in, maar toch kan hij 12 geslaagde defensieve acties per wedstrijd plegen, dat is het derde hoogste aantal onder alle linksachters uit de Belgische competitie. Ook bij het aantal verrichte intercepties bezet Mensah diezelfde derde plaats. Hier moet wel een duidelijke nuance worden gemaakt dat Zulte Waregem dit seizoen op defensief vlak vaak onder druk kwam te staan, waardoor de verdediging meer intercepties en defensieve acties kon ondernemen. 

MEEST VEELBELOVENDE TRANSFER 

Waar er eerder nog veel vraagtekens hangen rond de transfers van Ilias Takidine en Timon Wellenreuther is er wat minder voorbehoud gewenst omtrent de nakende komst van Bogdan Mykhaylichenko of Gideon Mensah. De jonge Takidine en Wellenreuther konden vorig seizoen bij hun clubs bijvoorbeeld niet zo'n impact maken als Mykhaylichenko en Mensah. De Oekraïner bewees dit seizoen zijn grote kwaliteiten, en is hij op zijn positie zowat de beste speler van de Premjer Liha. Hetzelfde geldt voor Mensah, die zich tot één van de beste drie linksachters van de Jupiler Pro League mag noemen.De potentiële derde zomertransfer van het seizoen lijkt daarmee de meest veelbelovende te zijn. Daarbij werd duidelijk gescout op kwaliteiten en potentieel én naar de noden in het huidige Anderlecht-elftal, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Mykhaylichenko heeft wel nog alles te bewijzen in België en Anderlecht, maar de voortekenen zijn reeds uiterst positief. Voor Mensah zou dan weer het veelbesproken 'seizoen van de bevestiging' moeten volgen, wat geen cadeau zou zijn in het Lotto Park. Maar of het nu Mykhaylichenko of Mensah wordt, Kemar Lawrence mag een flinke concurrentieslag verwachten op de positie van linksachter. 

POLL: Wie moet Anderlecht halen?

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht slaat stevig toe, Real wil uitpakken'

La Liga-baas dropt bommetje na vrijspraak City

Vandaag 14 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van ...

662
{insert image alt}

Govea & censuur: Anderlecht al wankelend richting goede weg

Arm Anderlecht. Terwijl aartsrivaal Club Brugge haar middenveld naar verluidt hoopt te versterken ...

1188
{insert image alt}

La Liga-baas dropt bommetje na vrijspraak City

Manchester City hoeft dan toch geen Europese schorsing te vrezen, de Engelse grootmacht werd maandag ...

70
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht slaat stevig toe, Real wil uitpakken'

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

196
{insert image alt}

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

Zoals wel vaker bij Oekraïners heerst er nog wat onenigheid over de exacte schrijfwijze, maar laten ...

203
{insert image alt}

Feyenoord presenteert spiksplinternieuw thuistenue (📷)

Feyenoord heeft op dinsdagochtend zijn nieuwe thuistenue voor het volgende Eredivisie-seizoen ...

57
{insert image alt}

'Geen twijfel bij Real: Mbappé komt naar Madrid'

Deze transferperiode komt hij vermoedelijk niet naar Real Madrid, maar in de toekomst zou Kylian ...

221
{insert image alt}

Anderlecht moet niet vrezen voor vertrek: "Niet klaar voor buitenland"

Anderlecht kende dan wel een gitzwart seizoen, er loopt heel wat talent rond bij Paars-Wit. Één ...

187
{insert image alt}

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

Door de zaak omtrent Waasland-Beveren is het absoluut nog geen zekerheid dat de competitie zal ...

291
{insert image alt}

'Zulte-Waregem haalt bekende naam: transfer eerstdaags afgerond'

Door de coronacrisis draait de zomermercato nog niet op volle toeren. De clubs hebben minder ...

353
{insert image alt}

'KVM dichtbij gewenste transfer: speler gespot in Mechelen'

Het wordt een heus karwei voor KV Mechelen om het kunststukje van afgelopen seizoen nog eens te ...

422
{insert image alt}

Anderlecht maakt transfer van Luckassen bekend

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

290
{insert image alt}

Pro League onbewogen, Waasland-Beveren verklaart de oorlog

De raad van bestuur van De Pro League stemde maandagavond over het vervolg van ...

983
{insert image alt}

Vrouw Vormer over lucratieve transfer: "Ik ga niet mee"

Ruud Vormer behoort intussen al enkele jaren tot de absolute sterkhouder van Club Brugge, en het ...

638
{insert image alt}

Engelse cultspeler zorgt voor hílarisch interview na promotie (🎥)

Wycombe Wanderers kende afgelopen maandagavond de meest memorabele avond uit zijn geschiedenis. De ...

150
{insert image alt}

Kompany herkent zichzelf in RSCA-jonkie met 'bovengemiddelde intelligentie'

RSC Anderlecht stond zaterdagmiddag voor zijn tweede oefenopdracht van de campagne en nam het op ...

338
{insert image alt}

Bryan Ruíz (ex-AA Gent) is er helemaal klaar mee en verscheurt contract

Bryan Ruíz ondertekende twee jaar geleden een contract bij het Braziliaanse Santos, maar dat heeft ...

357

Gisteren 13 Juli 2020

{insert image alt}

Real Madrid maakt zich op voor titelfeest na winst tegen Granada

Real Madrid stond vanavond voor een lastig duel met het oog op de Spaanse titelrace. De Koninklijke ...

543
{insert image alt}

Inter heeft Lukaku niet nodig om zich van tweede plaats te verzekeren

Internazionale stond vanavond voor een belangrijk duel met het oog op de tweede plaats in de Serie ...

83
{insert image alt}

'Barça en Inter maken afspraak over Martinez'

Lautaro Martinez lijkt aan zijn laatste seizoen bij Internazionale bezig te zijn. De Argentijnse ...

181
{insert image alt}

Felle kritiek op Meunier na tweet: "Hypocriet!"

Manchester City kreeg vandaag te horen dat het volgend seizoen dan toch in Europa mag aantreden. De ...

515
{insert image alt}

Manchester United laat steek vallen met het oog op CL-voetbal

Manchester United deed het de voorbije weken uitstekend. Sinds de hervatting van de Premier League ...

103
{insert image alt}

'Oostende haalt nieuwe aanwinst met CL-ervaring weg bij Celtic'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor KV Oostende. De Kustploeg versterkte zich al ...

218
{insert image alt}

Terugkeer Biglia nabij? "Hij heeft een voorstel van Anderlecht op zak"

Lucas Biglia is na dit seizoen bij AC Milan een vrije speler. De Argentijn leek voor een terugkeer ...

2228
{insert image alt}

Opstellingen: Geblesseerde Lukaku mist wedstrijd, Hazard opnieuw op de bank

Real Madrid neemt het vanavond op tegen Granada in een levensbelangrijk duel met het oog op de ...

42
{insert image alt}

'Flopaankoop Barça weigert onderhandelingen met Engelse topclub'

FC Barçelona dreigt dit seizoen naast de Spaanse titel te grijpen. De Catalanen maken in theorie ...

402
{insert image alt}

'Hasi staat voor terugkeer naar Europa langs grote poort'

Besnik Hasi zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van de Belgische voetballiefhebber. De ...

294
{insert image alt}

'Gaich wijst Russisch aanbod af, ook Club wordt moeilijk'

lub Brugge lijkt met Youssouph Badji een nieuw goudhaantje beet te hebben, maar de 18-jarige ...

1282
{insert image alt}

Gent zal logo niet veranderen: "Onze indiaan is geen karikatuur"

De American Football-club, de Washington Redskins, heeft net zoals KAA Gent een indiaan in zijn ...

530
{insert image alt}

Croonen stelt gerust: "Competitiestart komt niet in gedrang"

De Raad van Bestuur van de Pro League hakte vanavond twee belangrijke knopen door. (LEES HIER) Zo ...

315
{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Anderlecht met het oog op Poolse winger'

Enkele weken geleden stuurde RSC Anderlecht een scout richting Polen om de prestaties van Kamil ...

435
{insert image alt}

'Italiaanse clubs nemen beslissing: dit seizoen nog wedstrijden mét publiek'

In de Italiaanse Serie A lijkt er dit seizoen (opnieuw) geen maat te staan op Juventus. De Oude Dame ...

73