Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Foto: Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Vrijdag zou het doek vallen over de Jupiler Pro League editie 2019/2020. Althans dat was de bedoeling, want de Algemene Vergadering daaromtrent werd andermaal opgeschoven. Intussen klinken zelfs geluiden dat de definitieve stopzetting van de competitie lang niet meer zo zeker is, waarmee de chaos alleen maar verder toeneemt. Wij deden een poging om het kluwen te ontwarren.

Op 2 april kwamen de 24 profclubs tot de consensus om elke hoop op een hervatting van de JPL op te bergen, en dus de brui te geven aan de huidige jaargang. Een beslissing die volgens de oorspronkelijke plannen nog geen twee weken later reeds bekrachtigd moest worden, maar nu dus al voor de tweede keer werd uitgesteld. De voornaamste reden lijkt de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag, wat mogelijk nieuwe adviezen kan opleveren over de striktheid van de verdere coronamaatregelen. Een verdict dat de Pro League dus liever wenst af te wachten vooraleer nog stappen te ondernemen.

MACHT VAN HET GELD

Vreemd, want was de annulering van de rest van het seizoen niet louter een kwestie van gezond verstand? Of dat is toch hoe die conclusie naar de buitenwereld toe werd gecommuniceerd. Nu er een waterkansje op een gunstige update over massa-evenementen in de nabije toekomst bestaat, wordt de deur echter gretig weer op een kier gezet. Het bewijst andermaal hoe het, alle mooipraterij ten spijt, in de hele kwestie vooral om één ding te doen is: centen, en dan vooral besparingen ervan als de stadions niet gevuld mogen worden. Al verwachten we tevens nieuws over de eventuele organisatie van wedstrijden zonder publiek.In Duitsland maken ze zich wat dat betreft alvast sterk dat de actie in mei al achter gesloten deuren kan hervatten, net zoals de Serie A en andere topcompetities nog hopen op matchen voor lege tribunes. Zoals geweten draait het ook daar in de eerste plaats om geld, met name de tv-inkomsten die de Belgische clubs reeds incasseerden – en bij ons vooralsnog dus geen item op de agenda vormen. Geen fans staat hier dan ook liever gelijk aan geen duels, want dat zorgt alleen maar voor kosten zonder rendement. Zeker bij teams die veroordeeld waren tot PO II en nu, mits looninleveringen, allicht zelfs nog baat hebben bij deze leegte.

WRINGENDE SCHOENTJES

Mocht de Algemene Vergadering van de Pro League wél zoals voorzien op vrijdag zijn doorgegaan, was de bevestiging van het eerder nochtans unanieme voorstel sowieso al niet langer een formaliteit. Plots doken namelijk nieuwe berichten van tegenkanting op, ditmaal vooral vanuit het kamp van promotiekandidaten OH Leuven en Beerschot – en dus niet met Anderlecht-voorzitter Marc Coucke aan het front. Meer zelfs: Paars-Wit stond naar verluidt nog altijd open voor een verdict op vrijdag, zij het dan wel indien in één klap tevens duidelijke afspraken en voorwaarden werden vastgelegd. Laat daar nu net het schoentje wringen.Een korte schets van de situatie. Een zogenaamde werkgroep moest, na de intentie tot stopzetting begin april, een antwoord formuleren op de meest heikele thema's. Dat autoritaire leider Club Brugge de titel zou krijgen stond daarbij niet echt ter discussie, de verdeling van de Europese tickets al iets meer. Vooral het vraagstuk van degradatie en promotie beloofde echter kopzorgen op te leveren, vermits hekkensluiter Waasland-Beveren er vast niet mee akkoord zou gaan om na 29 speeldagen zomaar te zakken. Bovendien moet het tweede luik van de promotiefinale nog afgewerkt worden, en is de stijger dus evenmin gekend.

WACHTEN OP WERKGROEP

Tot op heden bleef de werkgroep op al deze vragen nog steeds het antwoord schuldig. Het probleem is dus dat de clubs gevraagd wordt om een beslissing te nemen zónder een inschatting te kunnen maken van de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een vrijwel onmogelijke spreidstand, wat bij sommigen blijkbaar nu pas stilaan door begint te dringen. Bovendien werden de zaken nog eens extra bemoeilijkt door de licentiecommissie, waar maar liefst zeven ploegen doorverwezen werden naar het BAS. Dat het onzinnig is om vóór diens uitspraak op 10 mei aan het format te beginnen sleutelen, behoeft geen verdere uitleg.De verwachting is wel dat Moeskroen daar definitief de kop zal leggen, waarmee Waasland-Beveren gered wordt en één groot euvel al van de baan is. Het verklaart allicht waarom ze zich op de Freethiel voorlopig zo gedeisd houden. De vraag blijft wél nog altijd wie dan mag overgaan, met Westerlo zelfs nog als derde hond in het spel naast Beerschot en OH Leuven. De enige oplossing lijkt dus een terugkeer naar een eerste klasse met 18 teams, wat op zijn beurt voor machtige figuren als Peter Croonen en Mehdi Bayat geen optie vormt. Zij willen koste wat het kost PO I in leven houden, voornamelijk om het tv-contract niet te schaden.

STOKKEN & BLOKKADES

Daarom wordt naar verluidt nu Westerlo naar voren geschoven, dat doorheen de hele campagne in 1B de meeste punten sprokkelde maar geen periodetitel pakte. Een plan dat op 't Kiel en Den Dreef uiteraard op weerstand stoot. Het lijkt dan ook een gevaarlijk voorstel, want wellicht is een meerderheid van 80 procent nodig om de stop te bevestigen. Dat betekent dus dat de tegenwerking van slechts vijf clubs kan volstaan om een stok in de wielen te steken. Anderlecht en Antwerp zijn alvast twee potentiële bondgenoten, het Genk van Croonen – zelf nochtans voorstander om de stekker eruit te trekken – kan de beslissende stem zijn.Tel daarbij nog de druk vanwege de UEFA om het seizoen af te maken, en we begrijpen hoe de unanimiteit van drie weken geleden ineens veraf lijkt. Al waarschuwden we al van meet af aan hoe elk van die punten blokkades konden vormen op weg naar de verhoopte definitieve stillegging, die dus altijd al voorbarig van aard was. Een betere optie lijkt ons nog steeds om af te wachten, misschien zelf tot er van bovenaf een streep door de competitie wordt getrokken. Sinds het bloedbad voor de licentiecommissie, is het per slot van rekening helemaal onmogelijk geworden om voorspellingen te doen over wat de toekomst nog brengt.

GELIJK VAN COUCKE & CO?

Dat vindt blijkbaar ook de werkgroep, en terecht. Al blijf het dan toch vreemd dat zij per se een besluit willen doordrukken waarvan de gevolgen niet gekend zijn, en dus niet wachten op het verdict van het BAS aangaande de licenties van Moeskroen, KV Oostende en in mindere mate Standard. De enige oplossing die in dit scenario kans heeft op slagen, is namelijk eentje die op het einde zoveel mogelijk – of zelfs enkel – winnaars oplevert. Anders is het slechts een kwestie van tijd vooraleer we andermaal aan de obligatoire procedureslagen kunnen beginnen, want wie zich dan benadeeld voelt trekt straks ongetwijfeld ten strijde.De mogelijkheden om een eventuele stopzetting tot een goed einde te brengen, zijn dan ook beperkt – al deden we HIER wel graag een poging. Logisch dus dat nu enkele voorvechters opduiken die (een deel van) de jaargang nog willen afwerken. Zelfs al handelen ze, net zoals Coucke toen hij overal afgebrand werd voor zijn opportunisme, misschien vooral uit eigenbelang. Het neemt immers niet weg dat ze gelijk kunnen hebben om de deur toch nog op een kier te houden. Al was het maar tot we weten welke profclubs volgend seizoen al dan niet nog van de partij zijn.

POLL: Denkt u dat de JPL maandag definitief zal worden stopgezet?

Joma geeft update over nieuwe shirts Anderlecht

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

Vandaag 31 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het lijstje van Leko: de versterkingen die Antwerp nodig heeft

Antwerp staat voor een revolutie. De Great Old verving niet alleen Laszlo Bölöni door Ivan Leko ...

1525
{insert image alt}

Joma geeft update over nieuwe shirts Anderlecht

RSC Anderlecht heeft een teleurstellend seizoen achter de rug en greep voor het tweede jaar op rij ...

110
{insert image alt}

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

FC Barcelona hoopt deze zomer zijn selectie te renoveren met de hulp van ruildeals en inkomende ...

43
{insert image alt}

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

Na enkele seizoen te hebben uitgeblonken bij Standard, versierde Razvan Marin vorige zomer een ...

83
{insert image alt}

Gladbach wint vlot, alle aandacht naar eerbetoon George Floyd

In de Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de ...

47
{insert image alt}

OVERZICHT: Dit is wanneer de topcompetities weer losbarsten!

Het EK werd zoals alom geweten met een jaartje uitgesteld, toch zijn we op weg naar een erg drukke ...

58
{insert image alt}

Diagne: "Heb zoveel mogelijk bijgedragen aan titel Club"

Club Brugge mag terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen, maar één element zal het bestuur zo ...

238
{insert image alt}

Emotionele Messi: "Het is oneerlijk voor iedereen"

Lionel Messi verwacht dat de (voetbal)wereld structureel gaat veranderen door de coronacrisis. Toch ...

122
{insert image alt}

Extra wapen voor Beerschot in 'wedstrijd van het jaar'

Beerschot VA en OH Leuven hebben deze week een akkoord gevonden over het afwerken van de ...

215
{insert image alt}

Louwagie fluit Antwerp terug: "Bayat deed niets unfair"

Antwerp FC dropte begin deze week een nieuw bommetje binnen het Belgische voetbal. De Great Old ...

309
{insert image alt}

'Liverpool vindt 'nieuwe Wijnaldum' voor 50 miljoen'

Liverpool FC wil zijn eerste landstitel in 30 jaar zo snel mogelijk veiligstellen als de Premier ...

157
{insert image alt}

Anderlecht en Genk slaan handen in mekaar: "Aantal scenario's op tafel"

Indien er in de komende weken geen tweede coronagolf opduikt, gaat het nieuwe seizoen in de Jupiler ...

416
{insert image alt}

'Imposant plan Serie A: élke weekdag minstens één wedstrijd'

De Jupiler Pro League werd inmiddels definitief stopgezet, maar elders in Europa zal deze zomer wel ...

59
{insert image alt}

'Speciale constructie kan Genk nieuwe aanvaller opleveren'

De meeste eersteklassers zijn momenteel volop aan het speuren naar versterking voor het komende ...

316
{insert image alt}

Bouwwerken schieten op: vernieuwde Bosuil oogt indrukwekkend

Antwerp FC zal binnen enkele weken met een compleet ander gelaat aan de start van het nieuwe seizoen ...

680
{insert image alt}

Trainingsbeest Mignolet maakt indruk: "Een ongelofelijke prof"

Simon Mignolet heeft een uitstekend eerste seizoen bij Club Brugge achter de rug. Op het Gala van de ...

408

Gisteren 30 Mei 2020

{insert image alt}

Argentijnse doelman pakt uit met speciale 'Messi-clausule'

Lionel Messi begeestert al zestien jaar de voetbalwereld bij FC Barcelona en ook op zijn 32ste doet ...

215
{insert image alt}

Makelaar Osimhen speelt open kaart: "Enkel zij willen hem 100 procent"

Het lijkt er alsmaar meer op dat Victor Osimhen deze zomer opnieuw een lucratieve transfer zal ...

196
{insert image alt}

'Diagne krijgt er nog een optie in Turkije bij'

Bij Club Brugge zullen ze maar al te blij zijn om straks Mbaye Diagne te zien vertrekken, nadat de ...

300
{insert image alt}

Bestuurslid Bayern lijkt eerste grote aanwinst aan te kondigen

Door het coronavirus zullen we straks wellicht een bijzondere zomermercato beleven, waarin clubs ...

200
{insert image alt}

'Barça geeft Juventus nul op het rekest voor transfer'

Het lijkt erop dat FC Barcelona en Juventus deze zomer zaken gaan doen. De twee clubs onderhandelen ...

279
{insert image alt}

Martinez had graag één hervorming in 1B gezien

Roberto Martinez liet zien dat hij zeer begaan blijft met het Belgische voetbal door zijn aflopende ...

427
{insert image alt}

Makelaar Gaich lijkt goed en slecht nieuws te hebben voor Club

Club Brugge probeerde in januari lange tijd om Adolfo Gaich naar het Jan Breydelstadion te halen, ...

1194
{insert image alt}

"Hazard verveelde zich op training onder Sarri"

Hoewel hij bij Real Madrid dit seizoen door blessures nog niet de verhoopte potten kon breken, ...

358
{insert image alt}

Premier League krijgt uitstekend nieuws met oog op herstart

De voetbalwereld komt alsmaar meer weer op gang nadat het coronavirus zowat alle competities voor ...

70
{insert image alt}

'Newcastle en Leicester strijden om speler die bij Cercle weg moest'

Cercle Brugge zag de voorbije seizoenen heel wat spelers passeren, want het kreeg heel wat spelers ...

404
{insert image alt}

De Decker: "Ik zal in het stadion zitten voor de bekerfinale"

Antwerp nam twee weken geleden al afscheid van Laszlo Bölöni en in zijn slipstream is nu ook Wim ...

418
{insert image alt}

Bayern haalt de voorhamer boven en is weer stap dichter bij titel

Bayern München staat weer een stap dichter bij de landstitel. De Rekordmeister haalde de voorhamer ...

237
{insert image alt}

'Charleroi stuurt belangrijk signaal in gesprekken met Club en Gillet'

Charleroi verraste dit seizoen vriend en vijand door een knappe derde plaats te pakken. Daardoor ...

493
{insert image alt}

Leko heeft extra motivatie bij Antwerp: "Ga me niet verstoppen"

Na een mislukt avontuur bij Al-Ain en enkele maanden zonder werkgever, heeft Ivan Leko zijn comeback ...

373
{insert image alt}

Lewandowski zet Bayern op rozen met historische treffer (🎥)

In de Bundesliga lijkt Bayern München recht op de titel af te stevenen, dat werd zaterdagavond ...

113