Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Foto: Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Vrijdag zou het doek vallen over de Jupiler Pro League editie 2019/2020. Althans dat was de bedoeling, want de Algemene Vergadering daaromtrent werd andermaal opgeschoven. Intussen klinken zelfs geluiden dat de definitieve stopzetting van de competitie lang niet meer zo zeker is, waarmee de chaos alleen maar verder toeneemt. Wij deden een poging om het kluwen te ontwarren.

Op 2 april kwamen de 24 profclubs tot de consensus om elke hoop op een hervatting van de JPL op te bergen, en dus de brui te geven aan de huidige jaargang. Een beslissing die volgens de oorspronkelijke plannen nog geen twee weken later reeds bekrachtigd moest worden, maar nu dus al voor de tweede keer werd uitgesteld. De voornaamste reden lijkt de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag, wat mogelijk nieuwe adviezen kan opleveren over de striktheid van de verdere coronamaatregelen. Een verdict dat de Pro League dus liever wenst af te wachten vooraleer nog stappen te ondernemen.

MACHT VAN HET GELD

Vreemd, want was de annulering van de rest van het seizoen niet louter een kwestie van gezond verstand? Of dat is toch hoe die conclusie naar de buitenwereld toe werd gecommuniceerd. Nu er een waterkansje op een gunstige update over massa-evenementen in de nabije toekomst bestaat, wordt de deur echter gretig weer op een kier gezet. Het bewijst andermaal hoe het, alle mooipraterij ten spijt, in de hele kwestie vooral om één ding te doen is: centen, en dan vooral besparingen ervan als de stadions niet gevuld mogen worden. Al verwachten we tevens nieuws over de eventuele organisatie van wedstrijden zonder publiek.In Duitsland maken ze zich wat dat betreft alvast sterk dat de actie in mei al achter gesloten deuren kan hervatten, net zoals de Serie A en andere topcompetities nog hopen op matchen voor lege tribunes. Zoals geweten draait het ook daar in de eerste plaats om geld, met name de tv-inkomsten die de Belgische clubs reeds incasseerden – en bij ons vooralsnog dus geen item op de agenda vormen. Geen fans staat hier dan ook liever gelijk aan geen duels, want dat zorgt alleen maar voor kosten zonder rendement. Zeker bij teams die veroordeeld waren tot PO II en nu, mits looninleveringen, allicht zelfs nog baat hebben bij deze leegte.

WRINGENDE SCHOENTJES

Mocht de Algemene Vergadering van de Pro League wél zoals voorzien op vrijdag zijn doorgegaan, was de bevestiging van het eerder nochtans unanieme voorstel sowieso al niet langer een formaliteit. Plots doken namelijk nieuwe berichten van tegenkanting op, ditmaal vooral vanuit het kamp van promotiekandidaten OH Leuven en Beerschot – en dus niet met Anderlecht-voorzitter Marc Coucke aan het front. Meer zelfs: Paars-Wit stond naar verluidt nog altijd open voor een verdict op vrijdag, zij het dan wel indien in één klap tevens duidelijke afspraken en voorwaarden werden vastgelegd. Laat daar nu net het schoentje wringen.Een korte schets van de situatie. Een zogenaamde werkgroep moest, na de intentie tot stopzetting begin april, een antwoord formuleren op de meest heikele thema's. Dat autoritaire leider Club Brugge de titel zou krijgen stond daarbij niet echt ter discussie, de verdeling van de Europese tickets al iets meer. Vooral het vraagstuk van degradatie en promotie beloofde echter kopzorgen op te leveren, vermits hekkensluiter Waasland-Beveren er vast niet mee akkoord zou gaan om na 29 speeldagen zomaar te zakken. Bovendien moet het tweede luik van de promotiefinale nog afgewerkt worden, en is de stijger dus evenmin gekend.

WACHTEN OP WERKGROEP

Tot op heden bleef de werkgroep op al deze vragen nog steeds het antwoord schuldig. Het probleem is dus dat de clubs gevraagd wordt om een beslissing te nemen zónder een inschatting te kunnen maken van de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een vrijwel onmogelijke spreidstand, wat bij sommigen blijkbaar nu pas stilaan door begint te dringen. Bovendien werden de zaken nog eens extra bemoeilijkt door de licentiecommissie, waar maar liefst zeven ploegen doorverwezen werden naar het BAS. Dat het onzinnig is om vóór diens uitspraak op 10 mei aan het format te beginnen sleutelen, behoeft geen verdere uitleg.De verwachting is wel dat Moeskroen daar definitief de kop zal leggen, waarmee Waasland-Beveren gered wordt en één groot euvel al van de baan is. Het verklaart allicht waarom ze zich op de Freethiel voorlopig zo gedeisd houden. De vraag blijft wél nog altijd wie dan mag overgaan, met Westerlo zelfs nog als derde hond in het spel naast Beerschot en OH Leuven. De enige oplossing lijkt dus een terugkeer naar een eerste klasse met 18 teams, wat op zijn beurt voor machtige figuren als Peter Croonen en Mehdi Bayat geen optie vormt. Zij willen koste wat het kost PO I in leven houden, voornamelijk om het tv-contract niet te schaden.

STOKKEN & BLOKKADES

Daarom wordt naar verluidt nu Westerlo naar voren geschoven, dat doorheen de hele campagne in 1B de meeste punten sprokkelde maar geen periodetitel pakte. Een plan dat op 't Kiel en Den Dreef uiteraard op weerstand stoot. Het lijkt dan ook een gevaarlijk voorstel, want wellicht is een meerderheid van 80 procent nodig om de stop te bevestigen. Dat betekent dus dat de tegenwerking van slechts vijf clubs kan volstaan om een stok in de wielen te steken. Anderlecht en Antwerp zijn alvast twee potentiële bondgenoten, het Genk van Croonen – zelf nochtans voorstander om de stekker eruit te trekken – kan de beslissende stem zijn.Tel daarbij nog de druk vanwege de UEFA om het seizoen af te maken, en we begrijpen hoe de unanimiteit van drie weken geleden ineens veraf lijkt. Al waarschuwden we al van meet af aan hoe elk van die punten blokkades konden vormen op weg naar de verhoopte definitieve stillegging, die dus altijd al voorbarig van aard was. Een betere optie lijkt ons nog steeds om af te wachten, misschien zelf tot er van bovenaf een streep door de competitie wordt getrokken. Sinds het bloedbad voor de licentiecommissie, is het per slot van rekening helemaal onmogelijk geworden om voorspellingen te doen over wat de toekomst nog brengt.

GELIJK VAN COUCKE & CO?

Dat vindt blijkbaar ook de werkgroep, en terecht. Al blijf het dan toch vreemd dat zij per se een besluit willen doordrukken waarvan de gevolgen niet gekend zijn, en dus niet wachten op het verdict van het BAS aangaande de licenties van Moeskroen, KV Oostende en in mindere mate Standard. De enige oplossing die in dit scenario kans heeft op slagen, is namelijk eentje die op het einde zoveel mogelijk – of zelfs enkel – winnaars oplevert. Anders is het slechts een kwestie van tijd vooraleer we andermaal aan de obligatoire procedureslagen kunnen beginnen, want wie zich dan benadeeld voelt trekt straks ongetwijfeld ten strijde.De mogelijkheden om een eventuele stopzetting tot een goed einde te brengen, zijn dan ook beperkt – al deden we HIER wel graag een poging. Logisch dus dat nu enkele voorvechters opduiken die (een deel van) de jaargang nog willen afwerken. Zelfs al handelen ze, net zoals Coucke toen hij overal afgebrand werd voor zijn opportunisme, misschien vooral uit eigenbelang. Het neemt immers niet weg dat ze gelijk kunnen hebben om de deur toch nog op een kier te houden. Al was het maar tot we weten welke profclubs volgend seizoen al dan niet nog van de partij zijn.

POLL: Denkt u dat de JPL maandag definitief zal worden stopgezet?

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

'Man City wil derde zomeraanwinst bij concurrent weghalen'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

407
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

1025
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

249
{insert image alt}

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

Jan Vertonghen heeft zijn nieuwe werkgever (bijna helemaal) beet. Het wordt niet de Serie A, noch La ...

29
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

3
{insert image alt}

'Man City wil derde zomeraanwinst bij concurrent weghalen'

Manchester City moest dit seizoen ruimschoots zijn meerdere erkennen in Liverpool in de Premier ...

19
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Anderlecht begon zijn seizoen niet zoals verhoopt met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. ...

107
{insert image alt}

'Eupen moet door rechtszaak voorlopig wachten op aanwinst'

Bij AS Eupen hopen ze op een rustig seizoen en daarvoor blijven de Panda's zich versterken. De ...

29
{insert image alt}

'Onduidelijkheid over toekomst huurling bij Anderlecht'

Anderlecht wil deze zomer nog af van een pak spelers. De voorbije dagen vonden Thomas Didillon ...

142
{insert image alt}

'KV Mechelen kan bijna weer op sterkhouder rekenen'

KV Mechelen toonde op de eerste speeldag meteen dat het nog niets aan weerbaarheid ingeboet heeft ...

123
{insert image alt}

'OHL onderneemt opmerkelijke stap na blessuregolf'

OH Leuven begon degelijk aan zijn seizoen in de Jupiler Pro League met een 1-1-gelijkspel tegen AS ...

111
{insert image alt}

"Gemiste start Club speelt niet in ons voordeel"

Club Brugge domineerde vorig seizoen het Belgische voetbal en dus begon de landskampioen ook als ...

225
{insert image alt}

'Kovac hakt knoop door over Chadli bij AS Monaco'

Nacer Chadli bleek vorig seizoen indien fit een absolute meerwaarde voor Anderlecht, maar een ...

279
{insert image alt}

'KV Oostende duwt doelman naar de uitgang'

KV Oostende heeft zich deze zomer al stevig geroerd op de transfermarkt en dat was ook nodig nadat ...

211
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt opnieuw twee spelers naar satellietclub'

KV Mechelen verraste vorig seizoen vriend en vijand door in zijn eerste seizoen terug op het hoogste ...

126
{insert image alt}

'Spanningen bij Anderlecht: hevige discussies tussen Kompany en Vercauteren'

Anderlecht speelt zondag zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen en tegen Sint-Truiden lijkt ...

811
{insert image alt}

Antwerp kwam net op tijd: "Anders was ik daar gebleven"

Antwerp zag afgelopen zomer een pak spelers vertrekken en verloor bovendien ook nog Coopman en De ...

323
{insert image alt}

'Ambitieus Inter richt zijn pijlen nu op sterkhouder Real Madrid'

Internazionale kan al bij al tevreden zijn over zijn prestaties van het afgelopen seizoen. Het werd ...

139

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

575
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

477
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

375
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

327
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

319
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

615
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

917
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

224
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

712
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

403
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

288
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

241
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

91
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

921
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

595