Implosie van de markt: transfergevolgen voor de G6

Foto: Implosie van de markt: transfergevolgen voor de G6

Een daling van in totaal ruim negen miljard aan marktwaardes. Dat is volgens het toonaangevende Transfermarkt de financiële impact van de coronacrisis op de voetballerij. Ook de Jupiler Pro League, waar veel clubs leven van lucratieve transfers, deelt in de klappen en ziet al haar goudhaantjes dalen in waarde. Al biedt dat in sommige gevallen net onverhoopte kansen. Wij namen de gevolgen op de aanstaande mercato voor de traditionele G5 plus Antwerp onder de loep.

CLUB BRUGGE

Ploegen die de afgelopen jaren goed werk leverden, staan vandaag sterk in hun schoenen en kunnen straks adus een slag slaan op de transfermarkt. De wet van de sterkste, zeg maar, die absoluut opgaat voor Club Brugge. De nakende landskampioen beschikt over voldoende middelen om na de break de normale gang van zaken snel weer op te pikken, al ging Vincent Mannaert sowieso geen drukke zomer tegemoet. De huidige kern zit goed in elkaar, kent geen aflopende contracten en heeft dus alleen hier en daar nog wat finetuning nodig. Zelfs voorin zullen na het vertrek van huurlingen Percy Tau en Mbaye Diagne nog genoeg opties voorhanden zijn, zeker indien Kaveh Rezaei een nieuwe kans wordt gegund.Hoewel hij nog altijd aan heel wat teams gelinkt wordt, is het bovendien nog maar de vraag of Club de verhoopte centen voor Emmanuel Dennis vangt. Een extra jaar zat voor beide partijen alvast niet in de plannen, mede omdat de wispelturige spits maar tot 2022 vastligt. Afwachten dus of Blauw-Zwart hier moet settelen voor minder, iets wat voor Krépin Diatta dan weer niet aan de orde is. De winger is tot 2024 aan Club verbonden en staat haast overal op de radar, dus zonder jackpot blijft hij gewoon op post. De kans dat iemand voor Hans Vanaken komt aankloppen ligt ook weer wat lager, terwijl onder andere Clinton Mata net een buitenkans wordt voor grotere clubs op zoek naar goedkope versterking.

KAA GENT

De transferzomer van KAA Gent beloofde uiteraard rond de verkoop van Jonathan David te draaien, de Canadese goudklomp die de Buffalo's een Belgische recordsom moest opbrengen. En, implosie van de markt of niet, dat mits een transfer ook vandaag allicht nog steeds zal doen. Volgens TM daalde zijn waarde dan wel naar 22,5 miljoen, met zoveel topclubs in de rij is het slechts een kwestie van tijd voor iemand met het grote geld komt zwaaien. Al zal 30 miljoen in het huidige klimaat misschien net iets te hoog gegrepen zijn. Toch geldt hier dezelfde bemerking als bij Diatta: vermits David nog tot 2023 onder contract staat, kan Gent hem bij het uitblijven van een topbod ook simpelweg nog wat langer houden.Wie weet is het stiekem zelfs het scenario waar Michel Louwagie op hoopt, want een jaar extra in de Ghelamco Arena kan zowel sportief áls financieel nog een meerwaarde opleveren. Al liep dat plannetje ooit wel verkeerd met Moses Simon. Die andere potentiële vertrekker, Roman Yaremchuk, lijkt nu dan weer zeker nergens heen te zullen gaan. Onthoofd zullen de troepen van Jess Thorup dus niet worden, iets wat in januari nochtans nog duchtig gevreesd werd. Het blijft wel uitkijken voor interesse in Elisha Owusu, maar voor het overige lijkt ook de Gentse selectie grotendeels compleet. Mogelijk kunnen de Buffalo's profiteren van de chaos bij andere ploegen om een paar broodnodige Belgen toe te voegen.

ANTWERP

Ook op de Bosuil gaat de crisis schijnbaar onopgemerkt voorbij. Antwerp verlengt verbintenissen, licht opties en werkt verder aan de opbouw van een nieuwe tribune alsof er niets aan de hand is. Al viel over de grootste twee vissen, Dieumerci Mbokani en Sinan Bolat, wel nog geen nieuws te rapen. Gezien de toestand van vandaag lijkt het echter alleen maar waarschijnlijker dat de ervaren rotten aan boord zullen blijven, terwijl Southampton hopelijk de prijs voor defensieve steunpilaar Wesley Hoedt gevoelig laat zakken. Vermoedelijk wordt ook met diens partner Dino Arslanagic en Steven Defour alsnog over een verlengd verblijf gepraat, voor Kevin Mirallas lijkt het verhaal in Antwerpen over en uit. Alhoewel.De ex-Rode Duivel kon het vooral moeilijk vinden met Laszlo Bölöni, die evenwel leek te hinten op zijn afscheid. Wie weet wordt Mirallas onder een andere trainer, zij het vanzelfsprekend aan verminderde voorwaarden, dus wel een nieuwe kans gegund. Voor Didier Lamkel Zé zal dan weer niemand staan springen, Aurélio Buta blijft allicht wél goed in de markt liggen. Met Robbe Quirynen staat daar echter al een opvolger uit de eigen jeugd klaar, dus ondanks de dreigende duiventil heeft Antwerp haar zaken toch prima op orde. Voor een terugkeer van Mbokani naar Anderlecht hoeft het alvast niet meer te vrezen, op zich al het grootste gewin. Verder kan de Great Old zélf op jacht gaan bij clubs in geldnood.

STANDARD

Voorlopig behoort Standard tot die laatste categorie, want de Rouches werden door licentiecommissie zowaar zelfs teruggezet naar Tweede Amateur. Een verrassend verdict dat door het BAS wellicht nog tenietgedaan zal worden, maar dat het met de boekhouding op Sclessin niet al te rooskleurig gesteld is mag duidelijk wezen. Nochtans pakten de Luikenaars in de zomer nog zwaar uit door de inkomsten op Moussa Djenepo en Razvan Marin meteen opnieuw te investeren, al bleek het merendeel van die aanwinsten vooralsnog geen succes. Dat in de winter zowel Renaud Emond als Paul-José Mpoku voor bescheiden bedragen mochten beschikken, was een teken aan de wand over de gebrekkige financiën.Mogelijk valt het een en ander te wijten aan de deal met Inter rond Zinho Vanheusden, met circa 12 miljoen de duurste inkomende transfer ooit in ons land. Al ging het vooral om een handig Financial Fair Play-foefje opdat de Milanezen Romelu Lukaku in huis konden halen. In 2021 zou de verdediger dan voor een al dan niet verplichte optie van 15 tot 18 miljoen terugkeren naar San Siro, een simpele zes miljoen winst voor de Luikenaars. Na een mindere campagne en de huidige crisis is Vanheusden echter nog maar 13,5 miljoen waard. Terwijl voelt ook Inter de klappen van het virus, dus het is niet ondenkbaar dat zij vanonder de afspraak muizen. En Standard zo met een toch wel érg dure verdediger opzadelen.

KRC GENK

Corona of geen corona: in de Luminus Arena hoopten ze hun huiswerk voor deze zomer grotendeels al af te hebben. Niet omdat KRC Genk zoals Club Brugge of AA Gent een goede campagne achter de rug heeft, maar wel omdat het nog meer dan Standard al stevig in de buidel tastte in de voorbije twee mercato's. Al bleken die investeringen tot dusver geen waardige opvolgers te zijn voor de kwaliteit die de deur uitwandelde. De kans bestaat dat Joakim Maehle en Jhon Lucumi zich straks bij dat rijtje vertrekkers voegen, want beide verdedigers worden ondanks hun vrij wisselvallige vorm al een tijdje intensief gevolgd. Met hun relatief goedkope prijskaartje zullen zij komende zomer vast in trek zijn.Achterin, en dan vooral op de backs, mag er dus misschien nog wel wat bij, maar verder is het vingers kruisen voor minder blessures. En de ontwikkeling van spelers als Stephen Odey, Benjamin Nygren en winteraankopen Mats Daehli en Kristian Thorstvedt. Dure aankopen als Théo Bongonda, Paul Onuachu en Patrik Hrsovosky, die ook allen stappen moeten zetten, zullen dan ook wellicht achterwege blijven. Hoewel het budget de Limburgers wel zou toelaten een nieuw gokje te wagen. Desalniettemin gaat Dimitri de Condé vooral weer op zoek naar iets goedkopere goudhaantjes, om later met veel winst door te verkopen. De stiel waar de technisch directeur per slot van rekening het best in blijft.

RSC ANDERLECHT

Eindigen doen we met RSC Anderlecht, dat in tegenstelling tot Standard wél een licentie kreeg maar toch diepere putten te vullen heeft. Hoewel de Brusselaars hun rode cijfers liever op allerhande andere manieren weg zouden werken, kan Mannaert wel eens gelijk krijgen dat de aartsrivaal dan maar een paar van haar geprijsde jonkies van de hand moet doen. Jérémy Doku zal alleszins ook in het huidige klimaat grof wild blijven, net zoals Sambi Lokonga vast nog altijd heel wat miljoenen kan opleveren. Verder zou Hendrik Van Crombrugge op uiterst korte termijn toch een aanzienlijk rendement kunnen genereren. Tot slot is het hopen op een degelijke aanbieding voor Francis Amuzu en/of Elias Cobbaut.Met uitzondering van die twee laatsten staat Anderlecht afkerig tegenover elk van die transfers, maar ze zouden wel stuk voor stuk meer zoden aan de dijk brengen dan de opportunistische poging om de Europese vetpotten te herverdelen. Al is het verre van het ideale moment om te cashen, want anders dan pakweg David of Diatta hebben de RSCA-talenten al bij al nog maar weinig bewezen. Alleen Doku en Lokonga zien we zo al een bedrag opbrengen dat hun werkelijke waarde enigszins reflecteert, voor Yari Verschaeren en co lijkt het zeker nog te vroeg. In omgekeerde richting gaat Peter Verbeke op zoek naar goedkopere alternatieven van maximum 2,5 miljoen. En duimt hij allicht voor de doorstroming van alweer een nieuwe generatie uit Neerpede.

POLL: Wie zal volgens u de zwaarste gevolgen ondervinden van de huidige crisis?

Breekt Anderlecht weldra contract van Doku langer open?

'PSG heeft eerste grote aanwinst voor volgend seizoen beet'

'Inter twijfelt om één reden nog aan transfer Vertonghen'

Vandaag 27 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in ...

1942
{insert image alt}

Zo win jij 640 euro met 10 euro inzet op midweekspeeldag Bundesliga!

Het coronavirus bracht de kalender danig in de war, en dus moeten de competities die wél nog ...

31
{insert image alt}

Breekt Anderlecht weldra contract van Doku langer open?

Jérémy Doku werd vandaag achttien jaar en dat is goed nieuws voor RSC Anderlecht. De Brusselaars ...

8
{insert image alt}

Antwerp aangepakt voor demarche tegen Bayat: "Bijzonder cynisch"

Het rommelt dezer dagen serieus in de Belgische voetbalwereld, want het regent klachten en verwijten ...

16
{insert image alt}

'PSG heeft eerste grote aanwinst voor volgend seizoen beet'

Paris Saint-Germain haalde de voorbije jaren meer dan eens stevig uit op de transfermarkt en het ...

32
{insert image alt}

'Moeskroen komt net als Cercle in handen van Franse club'

Moeskroen haalde de voorbije weken met de grootste moeite zijn licentie voor volgend seizoen binnen, ...

39
{insert image alt}

Boskamp blijft geloven in Musonda: "Zeker geen afscheid van hoogste niveau"

Het zijn zware tijden geweest voor Charly Musonda Junior, want de middenvelder zag de voorbije twee ...

55
{insert image alt}

"Ik speelde met Pirlo en Villa, maar Beerschot is mijn beste herinnering"

Beerschot mag dezer dagen dromen van een terugkeer in de Jupiler Pro League, zeven jaar nadat het ...

138
{insert image alt}

'KV Mechelen neemt tijdelijk afscheid van jonge doelman'

KV Mechelen kan terugblikken op een uitstekend eerste seizoen in de Jupiler Pro League, dat het ...

66
{insert image alt}

'Inter twijfelt om één reden nog aan transfer Vertonghen'

Het lijkt inmiddels zo goed als zeker dat Jan Vertonghen deze zomer Tottenham zal verlaten, want het ...

133
{insert image alt}

'KV Kortrijk komt aankloppen voor Genkse doelman'

Bij KRC Genk zaten ze even met een keeperskwestie, want op een gegeven moment hadden de Limburgers ...

240
{insert image alt}

'Mazzu wil nog drie oude bekenden naar Union halen'

Felice Mazzu werd aangesteld als trainer van Union SG en gaat de transfermarkt op. De coach liet ...

227
{insert image alt}

'Anderlecht neemt zeer opvallende beslissing over zomerstage'

Nu er dit seizoen zeker niet meer gevoetbald wordt, kunnen de Belgische eersteklassers zich beginnen ...

293
{insert image alt}

'Dortmund zet Rode Duivel op driekoppig verlanglijstje'

Borussia Dortmund kreeg dinsdag een flinke opdoffer in de Duitse titelstrijd, want het verloor de ...

151
{insert image alt}

"Dessers zou zeker niet misstaan in de kern van Genk"

KRC Genk heeft zijn zinnen gezet op Cyriel Dessers, zo werd de voorbije dagen duidelijk. De ...

130
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club verliest talent aan Hoffenheim, tegenvaller voor RSCA'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

240
{insert image alt}

Mag AA Gent zich aan bod van 15 miljoen euro verwachten?

AA Gent was al actief op de transfermarkt door Davy Roef en Jordan Botaka naar de Ghelamco Arena te ...

482

Gisteren 26 Mei 2020

{insert image alt}

Trainerswissel op komst bij Dortmund?

Borussia Dortmund lijkt alweer zijn meerdere te moeten erkennen in Bayern München in de Duitse ...

262
{insert image alt}

'Real Madrid gaat voor verrassing om middenveld te versterken'

Zinedine Zidane moest dit seizoen bijsturen op het middenveld, waar de jonge Fede Valverde een ...

251
{insert image alt}

Mulder doet Anderlecht suggestie: "Ze moeten hem nemen"

Voor Anderlecht zijn het drukke tijden, want de club is volop bezig zich voor te bereiden op volgend ...

856
{insert image alt}

'Osimhen geeft jawoord voor fraaie transfer'

Victor Osimhen maakte vorige zomer voor 12 miljoen euro de overstap van Charleroi naar Lille, maar ...

294
{insert image alt}

Coucke komt met opmerkelijk voorstel: "Beperkt aantal toeschouwers toelaten"

Nadat de regering besliste dat er zeker tot en met 31 juli geen voetbal georganiseerd mag worden in ...

635
{insert image alt}

Casteels en co vernederen Leverkusen en doen zaakje in strijd om Europees ticket

In de Bundesliga heeft het Wolfsburg van Koen Casteels een goede zaak gedaan in de strijd om een ...

145
{insert image alt}

Caraïbisch eiland stelt zich kandidaat voor Nederlandse bekerfinale

In Nederland werd enkele weken beslist om het huidge seizoen te annuleren, waardoor er geen kampioen ...

109
{insert image alt}

Hoop voor Waasland-Beveren: "Klacht maakt kans"

Waasland-Beveren is bereid om alle middelen in te zetten om toch maar niet naar 1B te degraderen. Op ...

1105
{insert image alt}

Virton haalt zwaar uit: "Mogi Bayat heeft de touwtjes in handen bij Charleroi"

Sporting Charleroi heeft een uitstekend seizoen achter de rug en pronkte zelfs op de derde plaats op ...

281
{insert image alt}

'Manchester City heeft boodschap voor Anderlecht'

RSC Anderlecht wist vorige zomer Philippe Sandler voor een jaar te huren van Manchester City en die ...

1275
{insert image alt}

Bayern München wint topper en telt Dortmund wellicht uit voor de landstitel

In de Bundesliga stond er met Borussia Dortmund-Bayern München een absolute topwedstrijd op het ...

237
{insert image alt}

"Leko was niet de keuze van D'Onofrio"

Ivan Leko werd door Royal Antwerp FC aangesteld als de opvolger van Laszlo Bölöni. Volgens analist ...

720
{insert image alt}

RWDM vindt eerste grote versterking met ex-speler van Lokeren

RWDM speelt komend seizoen weer in Eerste Klasse B en de club kan de nodige versterking dus ...

226
{insert image alt}

Perbet en Milicevic op weg naar Union SG?

Felice Mazzu werd aangesteld als trainer van Union SG en gaat de transfermarkt op. De coach liet ...

469
{insert image alt}

'Nederlandse club wil Rigo weghalen bij PSV'

Dante Rigo is nog steeds eigendom van PSV en afgelopen seizoen speelde hij voor Sparta Rotterdam. ...

102