Implosie van de markt: transfergevolgen voor de G6

Foto: Implosie van de markt: transfergevolgen voor de G6

Een daling van in totaal ruim negen miljard aan marktwaardes. Dat is volgens het toonaangevende Transfermarkt de financiële impact van de coronacrisis op de voetballerij. Ook de Jupiler Pro League, waar veel clubs leven van lucratieve transfers, deelt in de klappen en ziet al haar goudhaantjes dalen in waarde. Al biedt dat in sommige gevallen net onverhoopte kansen. Wij namen de gevolgen op de aanstaande mercato voor de traditionele G5 plus Antwerp onder de loep.

CLUB BRUGGE

Ploegen die de afgelopen jaren goed werk leverden, staan vandaag sterk in hun schoenen en kunnen straks adus een slag slaan op de transfermarkt. De wet van de sterkste, zeg maar, die absoluut opgaat voor Club Brugge. De nakende landskampioen beschikt over voldoende middelen om na de break de normale gang van zaken snel weer op te pikken, al ging Vincent Mannaert sowieso geen drukke zomer tegemoet. De huidige kern zit goed in elkaar, kent geen aflopende contracten en heeft dus alleen hier en daar nog wat finetuning nodig. Zelfs voorin zullen na het vertrek van huurlingen Percy Tau en Mbaye Diagne nog genoeg opties voorhanden zijn, zeker indien Kaveh Rezaei een nieuwe kans wordt gegund.Hoewel hij nog altijd aan heel wat teams gelinkt wordt, is het bovendien nog maar de vraag of Club de verhoopte centen voor Emmanuel Dennis vangt. Een extra jaar zat voor beide partijen alvast niet in de plannen, mede omdat de wispelturige spits maar tot 2022 vastligt. Afwachten dus of Blauw-Zwart hier moet settelen voor minder, iets wat voor Krépin Diatta dan weer niet aan de orde is. De winger is tot 2024 aan Club verbonden en staat haast overal op de radar, dus zonder jackpot blijft hij gewoon op post. De kans dat iemand voor Hans Vanaken komt aankloppen ligt ook weer wat lager, terwijl onder andere Clinton Mata net een buitenkans wordt voor grotere clubs op zoek naar goedkope versterking.

KAA GENT

De transferzomer van KAA Gent beloofde uiteraard rond de verkoop van Jonathan David te draaien, de Canadese goudklomp die de Buffalo's een Belgische recordsom moest opbrengen. En, implosie van de markt of niet, dat mits een transfer ook vandaag allicht nog steeds zal doen. Volgens TM daalde zijn waarde dan wel naar 22,5 miljoen, met zoveel topclubs in de rij is het slechts een kwestie van tijd voor iemand met het grote geld komt zwaaien. Al zal 30 miljoen in het huidige klimaat misschien net iets te hoog gegrepen zijn. Toch geldt hier dezelfde bemerking als bij Diatta: vermits David nog tot 2023 onder contract staat, kan Gent hem bij het uitblijven van een topbod ook simpelweg nog wat langer houden.Wie weet is het stiekem zelfs het scenario waar Michel Louwagie op hoopt, want een jaar extra in de Ghelamco Arena kan zowel sportief áls financieel nog een meerwaarde opleveren. Al liep dat plannetje ooit wel verkeerd met Moses Simon. Die andere potentiële vertrekker, Roman Yaremchuk, lijkt nu dan weer zeker nergens heen te zullen gaan. Onthoofd zullen de troepen van Jess Thorup dus niet worden, iets wat in januari nochtans nog duchtig gevreesd werd. Het blijft wel uitkijken voor interesse in Elisha Owusu, maar voor het overige lijkt ook de Gentse selectie grotendeels compleet. Mogelijk kunnen de Buffalo's profiteren van de chaos bij andere ploegen om een paar broodnodige Belgen toe te voegen.

ANTWERP

Ook op de Bosuil gaat de crisis schijnbaar onopgemerkt voorbij. Antwerp verlengt verbintenissen, licht opties en werkt verder aan de opbouw van een nieuwe tribune alsof er niets aan de hand is. Al viel over de grootste twee vissen, Dieumerci Mbokani en Sinan Bolat, wel nog geen nieuws te rapen. Gezien de toestand van vandaag lijkt het echter alleen maar waarschijnlijker dat de ervaren rotten aan boord zullen blijven, terwijl Southampton hopelijk de prijs voor defensieve steunpilaar Wesley Hoedt gevoelig laat zakken. Vermoedelijk wordt ook met diens partner Dino Arslanagic en Steven Defour alsnog over een verlengd verblijf gepraat, voor Kevin Mirallas lijkt het verhaal in Antwerpen over en uit. Alhoewel.De ex-Rode Duivel kon het vooral moeilijk vinden met Laszlo Bölöni, die evenwel leek te hinten op zijn afscheid. Wie weet wordt Mirallas onder een andere trainer, zij het vanzelfsprekend aan verminderde voorwaarden, dus wel een nieuwe kans gegund. Voor Didier Lamkel Zé zal dan weer niemand staan springen, Aurélio Buta blijft allicht wél goed in de markt liggen. Met Robbe Quirynen staat daar echter al een opvolger uit de eigen jeugd klaar, dus ondanks de dreigende duiventil heeft Antwerp haar zaken toch prima op orde. Voor een terugkeer van Mbokani naar Anderlecht hoeft het alvast niet meer te vrezen, op zich al het grootste gewin. Verder kan de Great Old zélf op jacht gaan bij clubs in geldnood.

STANDARD

Voorlopig behoort Standard tot die laatste categorie, want de Rouches werden door licentiecommissie zowaar zelfs teruggezet naar Tweede Amateur. Een verrassend verdict dat door het BAS wellicht nog tenietgedaan zal worden, maar dat het met de boekhouding op Sclessin niet al te rooskleurig gesteld is mag duidelijk wezen. Nochtans pakten de Luikenaars in de zomer nog zwaar uit door de inkomsten op Moussa Djenepo en Razvan Marin meteen opnieuw te investeren, al bleek het merendeel van die aanwinsten vooralsnog geen succes. Dat in de winter zowel Renaud Emond als Paul-José Mpoku voor bescheiden bedragen mochten beschikken, was een teken aan de wand over de gebrekkige financiën.Mogelijk valt het een en ander te wijten aan de deal met Inter rond Zinho Vanheusden, met circa 12 miljoen de duurste inkomende transfer ooit in ons land. Al ging het vooral om een handig Financial Fair Play-foefje opdat de Milanezen Romelu Lukaku in huis konden halen. In 2021 zou de verdediger dan voor een al dan niet verplichte optie van 15 tot 18 miljoen terugkeren naar San Siro, een simpele zes miljoen winst voor de Luikenaars. Na een mindere campagne en de huidige crisis is Vanheusden echter nog maar 13,5 miljoen waard. Terwijl voelt ook Inter de klappen van het virus, dus het is niet ondenkbaar dat zij vanonder de afspraak muizen. En Standard zo met een toch wel érg dure verdediger opzadelen.

KRC GENK

Corona of geen corona: in de Luminus Arena hoopten ze hun huiswerk voor deze zomer grotendeels al af te hebben. Niet omdat KRC Genk zoals Club Brugge of AA Gent een goede campagne achter de rug heeft, maar wel omdat het nog meer dan Standard al stevig in de buidel tastte in de voorbije twee mercato's. Al bleken die investeringen tot dusver geen waardige opvolgers te zijn voor de kwaliteit die de deur uitwandelde. De kans bestaat dat Joakim Maehle en Jhon Lucumi zich straks bij dat rijtje vertrekkers voegen, want beide verdedigers worden ondanks hun vrij wisselvallige vorm al een tijdje intensief gevolgd. Met hun relatief goedkope prijskaartje zullen zij komende zomer vast in trek zijn.Achterin, en dan vooral op de backs, mag er dus misschien nog wel wat bij, maar verder is het vingers kruisen voor minder blessures. En de ontwikkeling van spelers als Stephen Odey, Benjamin Nygren en winteraankopen Mats Daehli en Kristian Thorstvedt. Dure aankopen als Théo Bongonda, Paul Onuachu en Patrik Hrsovosky, die ook allen stappen moeten zetten, zullen dan ook wellicht achterwege blijven. Hoewel het budget de Limburgers wel zou toelaten een nieuw gokje te wagen. Desalniettemin gaat Dimitri de Condé vooral weer op zoek naar iets goedkopere goudhaantjes, om later met veel winst door te verkopen. De stiel waar de technisch directeur per slot van rekening het best in blijft.

RSC ANDERLECHT

Eindigen doen we met RSC Anderlecht, dat in tegenstelling tot Standard wél een licentie kreeg maar toch diepere putten te vullen heeft. Hoewel de Brusselaars hun rode cijfers liever op allerhande andere manieren weg zouden werken, kan Mannaert wel eens gelijk krijgen dat de aartsrivaal dan maar een paar van haar geprijsde jonkies van de hand moet doen. Jérémy Doku zal alleszins ook in het huidige klimaat grof wild blijven, net zoals Sambi Lokonga vast nog altijd heel wat miljoenen kan opleveren. Verder zou Hendrik Van Crombrugge op uiterst korte termijn toch een aanzienlijk rendement kunnen genereren. Tot slot is het hopen op een degelijke aanbieding voor Francis Amuzu en/of Elias Cobbaut.Met uitzondering van die twee laatsten staat Anderlecht afkerig tegenover elk van die transfers, maar ze zouden wel stuk voor stuk meer zoden aan de dijk brengen dan de opportunistische poging om de Europese vetpotten te herverdelen. Al is het verre van het ideale moment om te cashen, want anders dan pakweg David of Diatta hebben de RSCA-talenten al bij al nog maar weinig bewezen. Alleen Doku en Lokonga zien we zo al een bedrag opbrengen dat hun werkelijke waarde enigszins reflecteert, voor Yari Verschaeren en co lijkt het zeker nog te vroeg. In omgekeerde richting gaat Peter Verbeke op zoek naar goedkopere alternatieven van maximum 2,5 miljoen. En duimt hij allicht voor de doorstroming van alweer een nieuwe generatie uit Neerpede.

POLL: Wie zal volgens u de zwaarste gevolgen ondervinden van de huidige crisis?

Leko in de fout: duidelijke repliek van Lamkel Zé

AA Gent maakt deal bekend: "Meer dan 30 miljoen euro"

'Twee spelers van Anderlecht wellicht van basis naar bank tegen STVV'

Vandaag 11 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Leko in de fout: duidelijke repliek van Lamkel Zé

Antwerp FC zorgde in de bekerfinale tegen Club Brugge voor een stunt van formaat, maar The Great Old ...

234
{insert image alt}

Dromen zonder David: geld boven de titel voor AA Gent?

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel is nu dan toch door de ...

397
{insert image alt}

Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Twee officiële wedstrijden, twee nederlagen. Club Brugge had zich de start van het nieuwe ...

745
{insert image alt}

Club Brugge vindt nieuwe thuishaven voor zijn beloften

Club Brugge zal volgend seizoen ook in 1B te zien zijn. Door het feit dat zowel Waasland-Beveren, OH ...

22
{insert image alt}

De Witte na vertrek David: "Dit is een doorbraak voor alle Belgische clubs"

Het zat er de voorbije weken al aan te komen, maar dinsdagavond werd het eindelijk ook helemaal ...

57
{insert image alt}

Thuisvoordeel lijkt helemaal weg door afwezigheid van de fans

Paul Okon kaartte het al aan: het zou wel eens een heel speciaal seizoen kunnen worden in 1A. De ...

89
{insert image alt}

'Twee spelers van Anderlecht wellicht van basis naar bank tegen STVV'

RSC Anderlecht opende met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. RSCA speelde nit goed en twee ...

190
{insert image alt}

AA Gent maakt deal bekend: "Meer dan 30 miljoen euro"

Het zat er al weken en zelfs maanden aan te komen: Jonathan David heeft AA Gent verlaten. De ...

380
{insert image alt}

Tottenham en Southampton ronden twee onderlinge transfers af

Tottenham en Southampton hebben twee transfers afgerond. Beide ploegen nemen van elkaar een speler ...

63
{insert image alt}

Cercle tevreden: "Zij maakten komst Didillon mogelijk"

RSC Anderlecht heeft eindelijk eens een overbodige speler definitief van de hand gedaan. Met Thomas ...

277
{insert image alt}

Boskamp over Lukaku: "Beter dan Inzaghi"

Romelu Lukaku geeft al heel zijn loopbaan criticasters lik op stuk met zijn doelpunten. Dit seizoen ...

145
{insert image alt}

OHL komt met slecht nieuws over vier geblesseerde spelers

Oud-Heverlee Leuven vierde maandag zijn terugkeer in Eerste Klasse A en pakte een punt tegen KAS ...

115
{insert image alt}

'Belgische Eredivisie-sensatie kan fraaie transfer versieren'

Cyriel Dessers was vorig jaar niet de enige Belg die hoge ogen gooide in de Eredivisie, want bij ...

161
{insert image alt}

Didillon spuit mist over transferdetails, Anderlecht neemt afscheid

Zijn overgang hing al een tijdje in de lucht, nu lijkt de transfer stilaan ook officieel rond: ...

248
{insert image alt}

Club Brugge stelt nieuw talent voor: "Al veel geleerd van Clement"

Vorig jaar maakten we bij Club Brugge reeds kennis met talenten als Charles De Ketelaere en Maxim De ...

453
{insert image alt}

Anderlecht en Cercle vinden akkoord, bonus voor Genk?

Zijn overgang hing al een tijdje in de lucht, nu lijkt de transfer stilaan ook officieel rond: ...

433
{insert image alt}

'Genk mag woensdag nieuwe aanwinst verwelkomen'

Als een van de weinige traditionele topclubs won KRC Genk afgelopen weekend haar openingsduel. ...

307
{insert image alt}

Reden bekend voor afwezigheid van Anderlecht-topaankoop

Anderlecht moest deze zomer met uiterst beperkte middelen op zoek naar versterking, maar toch ...

733

Gisteren 10 Augustus 2020

{insert image alt}

Manchester United recht rug en plaatst zich voor halve finale

Manchester United nam het vanavond in Keulen op tegen FC Kopenhagen. In de kwartfinale van de Europa ...

329
{insert image alt}

Extra Time-panel duidt zondebok Club aan: "Veel te passief"

Club Brugge verslikte zich zaterdag in Sporting Charleroi. De landskampioen ging verrassend onderuit ...

1007
{insert image alt}

Verheyen fileert Gent-verdediger: "Hij is gewoon niet goed genoeg"

KAA Gent verloor gisteren op het veld van Sint-Truiden met 2-1. Vooral de verdediging van de ...

581
{insert image alt}

Lukaku knalt Inter naar halve finale, United speelt verlengingen

Internazionale plaatste zich vanavond voor de halve finale van de Europa League. De Italianen waren ...

181
{insert image alt}

'Real Madrid neemt afscheid van 9 (!) grote namen'

Real Madrid beleefde een wisselvallig seizoen. De Koninklijke wist de Spaanse landstitel te ...

1160
{insert image alt}

'Recordtransfer Gent bijna rond, David tekent morgen voor vijf seizoenen'

De transfer van Jonathan David richting het Franse Lille lijkt eindelijk rond te zijn. Een echte ...

344
{insert image alt}

Losada duidt werkpunten aan ondanks winst Beerschot

Beerschot heeft zijn start in de Jupiler Pro League alvast niet gemist. Ondanks een sterke ...

327
{insert image alt}

'Spits uit La Liga nadert akkoord met Eupen'

KAS Eupen raakt zojuist niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen promovendus OHL. Tijd voor een ...

108
{insert image alt}

'Anderlecht raakt Vranjes niet kwijt, Griekse topclub trekt zich terug'

Ognjen Vranjes maakt dit seizoen (opnieuw) deel uit van de A-kern van RSC Anderlecht. Desondanks zal ...

618
{insert image alt}

Lukaku zet zichzelf op het scorebord tegen Leverkusen (🎥)

Internazionale neemt het op dit moment op tegen Bayer Leverkusen in de kwartfinale van de Europa ...

242
{insert image alt}

"Club en Gent zijn de grootste titelkandidaten, Charleroi dé outsider"

Club Brugge en KAA Gent werden voor de start van het seizoen nog als dé grootste titelkandidaten ...

367
{insert image alt}

Liverpool heeft beet en legt eerste zomertransfer vast

Liverpool won dit seizoen voor het eerst sinds 1990 de Premier League. De Reds kunnen zo na de ...

180
{insert image alt}

Promovendus OHL begint met gevleid gelijkspel tegen de Panda's

Marc Brys en OHL hebben één puntje overgehouden aan hun comeback in de Jupiler Pro League. Een fel ...

141
{insert image alt}

Beerschot verrast meteen en laat KVO puntenloos achter

Nadat het vorig week al een terugkeer langs de grote poort maakte, heeft Beerschot die comeback nu ...

331
{insert image alt}

Waasland-Beveren neemt definitief afscheid van middenvelder

Waasland-Beveren schoot gisteren uitstekend uit de startblokken tegen KV Kortrijk. In het ...

390