Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Foto: Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Dat vandaag heel wat profclubs voorlopig naast hun licentie grepen, is uiteraard geen verrassing. Toch trad de commissie bijzonder streng op. Drie eersteklassers dreigen teruggezet te worden naar de Amateurreeksen, terwijl in 1B maar liefst de helft van de acht teams in vieze papieren zit. Wat zijn nu zoal de mogelijke gevolgen van dat harde besluit?

Zoals verwacht ontving KV Oostende een negatief advies van de Pro League, maar dat de Kustboys het gezelschap zouden krijgen van Moeskroen en Standard was minder ingecalculeerd. Op Le Canonnier zijn ze intussen desalniettemin wel gewend aan de haast jaarlijkse strijd tegen de licentiecommissie, wat de Rouches betreft kwam het verdict dan weer als een donderslag bij heldere hemel. Een van de traditionele topclubs uit het Belgische voetbal dreigt zo plots te verdwijnen, Charleroi zou prompt zelfs overblijven als de enige 1A-ploeg in Franstalig België.

2 STIJGERS, 7 AFVALLERS

Vanzelfsprekend gaan al deze benadeelden straks in beroep tegen hun lot, meer zelfs: Oostende vecht ook nog altijd de licentie van Anderlecht aan. De constructie rond Wouter Vandenhaute mag volgens de Pro League dan wel geen probleem vormen, KVO vindt dat de invloed van RSCA-voorzitter Marc Coucke binnen zijn ex-club na de afgesprongen overname werd blootgelegd. Nu met Standard reeds een eerste groot huis in het vizier werd genomen, wachten ze in het Lotto Park ongetwijfeld dus toch nog een maand lang met een bang hartje af. Ten laatste dan neemt het BAS een definitieve beslissing.Indien de huidige veroordelingen bekrachtigd worden, zit ons voetbal met een probleem. Ook Virton, Roeselare, Lokeren en Lommel zijn op dit moment immers virtueel profclub af. Daartegenover kregen Deinze en RWDM als enige amateurclubs groen licht om de omgekeerde stap naar het profstatuut te maken. Amper twee stijgers voor zeven afvallers dus, wat maakt dat de Pro League in theorie vandaag nog maar 19 leden telt. Zelfs niet genoeg om het idee van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, met 20 profteams op het hoogste niveau en daarna direct de sprong naar amateur in tweede klasse, te realiseren.

NEUS OP DE FEITEN

Vanzelfsprekend valt nog af te wachten wie uiteindelijk effectief het nekschot krijgt, al maakt de impact van het coronavirus de situatie er alleen nog maar onzekerder op. Toch kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat Standard haar zaakjes niet genoeg op orde krijgt om een daadwerkelijke degradatie naar Tweede Amateur te ontlopen. Ook Moeskroen rekent er nog op om via een crisisbudget de dans andermaal te ontspringen, maar dat de toestand op heel wat plaatsen precair is mag duidelijk wezen. Net zoals de nood aan een nieuwe hervorming van ons voetbal zich meer dan ooit op lijkt te dringen.Recent toonden we ons nog voorstander van het unieke competitieformat in de Jupiler Pro League, met 16 ploegen en play-offs. Een formule die in 2009 in het leven werd geroepen, maar altijd al door sommigen ter discussie werd gesteld. Daaraan hangt sindsdien echter ook het gedrocht van 1B vast, wat het totaal aantal profclubs in België tot 24 deed oplopen. Een onhoudbare overdaad, zo lijkt nu, want de overvloed aan financiële problemen loopt stilaan de spuigaten uit. Nooit eerder zaten zó veel teams in het rood, zo drukte na de coronacrisis nu ook de licentiecommissie ons hard met de neus op de feiten.

VAN DERDE NAAR EERSTE? 

Dat flink wat ploegen die wél hun licentie verkregen aan de artificiële beademing van een buitenlandse investeerder hangen, sterkt alleen maar het vermoeden dat 24 profclubs simpelweg teveel is. Of toch zolang er al te kwistig wordt omgesprongen met budgetten en salarissen. Elk jaar krijgt het BAS zo wel één of meerdere dossiers voorgeschoteld, maar nu oogt de stapel dus toch bijzonder dik. Tel daarbij de twijfel over het verder verloop van de competitie, plus alle financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt, en we verstaan waarom Verhaeghe en co hun kans schoon zien om wat te veranderen.De preses van de nakende landskampioen wordt alvast gesteund in zijn mening dat in het Belgisch voetbal slechts ruimte is voor 20 profclubs. Die volgens hem dan allen op het hoogste niveau aan moeten treden. Zoals gezegd kregen nu zelfs maar 19 teams hun licentie, maar stel dat Standard als enige dat besluit omgebogen krijgt ligt de weg ineens open om dat format volgend seizoen – al dan niet tijdelijk – al toe te passen. In Deinze en Molenbeek zouden ze alvast een serieus gat in de lucht springen, want beide derdeklassers zouden in dat geval prompt rechtstreeks naar het hoogste niveau mogen promoveren.

GROTE GEVOLGEN

Ook Beerschot en OH Leuven voegen zich dan allebei bij de grote jongens, wat maakt dat de tweede promotiefinale overbodig zou worden. Voorstanders van de definitieve competitiestop wrijven zich na het licentieverdict dan ook in de handen, Waasland-Beveren voorop. Op de Freethiel zien hun kans namelijk schoon om in eerst klasse te mogen blijven, want maar liefst drie 1A-clubs staan op de rand van de afgrond. Indien minstens een van hen zijn vel niet weet te redden, mogen de Waaslanders op hun beide oren slapen en heeft het afwerken van de laatste speeldag ook voor hen geen zin meer.Mocht Standard wegvallen, komt er trouwens ook weer een Europees ticket vrij. Dat gaat volgens de huidige stand in theorie dan naar KV Mechelen, tenminste: indien Malinwa ditmaal wél door de UEFA toegelaten wordt. Zo niet kan KRC Genk, samen met Anderlecht op dit moment een van de weinige clubs die de actie nog wil hervatten, zelfs nog lachende derde worden. Uiteraard kan de situatie tegen het definitieve oordeel van het BAS er alweer anders uitzien, al ziet het er niet meteen naar uit dat de bal binnen een maand alweer aan het rollen gaat. Noch dat de stekker er dan al van bovenaf is uitgetrokken.

KOPPEN ROLLEN

Op eigen houtje de jaargang vroegtijdig besluiten, zal dan weer pas kunnen eens alle kaarten geschud zijn. Al kan het zoals gezegd dan wel plots razendsnel gaan, afhankelijk van wie zijn licentie al dan niet beet heeft. 16, 18 of 20 clubs, in elk van deze scenario’s eventueel met Waasland-Beveren, OH Leuven, Beerschot én misschien ook Westerlo op het hoogste niveau, en een hervormde of zelfs geschrapte Proximus League: alles is vandaag nog mogelijk. Slechts één ding lijkt hoe langer hoe meer vast te staan: het Belgisch voetbal kan een nieuwe hervorming opperbest gebruiken. In die zin kwam de coronacrisis enigszins niet eens zo ongelegen om alle ongezonde structuren nog eens pijnlijk bloot te leggen. En biedt de huidige chaos de uitgelezen kans om een aantal koppen die al langer op het kapblok liggen eindelijk te laten rollen.

POLL: Hoeveel van de 7 gebuisde clubs zullen volgens u alsnog hun licentie krijgen?

Joma geeft update over nieuwe shirts Anderlecht

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

Vandaag 31 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het lijstje van Leko: de versterkingen die Antwerp nodig heeft

Antwerp staat voor een revolutie. De Great Old verving niet alleen Laszlo Bölöni door Ivan Leko ...

1546
{insert image alt}

Joma geeft update over nieuwe shirts Anderlecht

RSC Anderlecht heeft een teleurstellend seizoen achter de rug en greep voor het tweede jaar op rij ...

174
{insert image alt}

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

FC Barcelona hoopt deze zomer zijn selectie te renoveren met de hulp van ruildeals en inkomende ...

57
{insert image alt}

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

Na enkele seizoen te hebben uitgeblonken bij Standard, versierde Razvan Marin vorige zomer een ...

96
{insert image alt}

Gladbach wint vlot, alle aandacht naar eerbetoon George Floyd

In de Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de ...

53
{insert image alt}

OVERZICHT: Dit is wanneer de topcompetities weer losbarsten!

Het EK werd zoals alom geweten met een jaartje uitgesteld, toch zijn we op weg naar een erg drukke ...

61
{insert image alt}

Diagne: "Heb zoveel mogelijk bijgedragen aan titel Club"

Club Brugge mag terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen, maar één element zal het bestuur zo ...

258
{insert image alt}

Emotionele Messi: "Het is oneerlijk voor iedereen"

Lionel Messi verwacht dat de (voetbal)wereld structureel gaat veranderen door de coronacrisis. Toch ...

131
{insert image alt}

Extra wapen voor Beerschot in 'wedstrijd van het jaar'

Beerschot VA en OH Leuven hebben deze week een akkoord gevonden over het afwerken van de ...

225
{insert image alt}

Louwagie fluit Antwerp terug: "Bayat deed niets unfair"

Antwerp FC dropte begin deze week een nieuw bommetje binnen het Belgische voetbal. De Great Old ...

317
{insert image alt}

'Liverpool vindt 'nieuwe Wijnaldum' voor 50 miljoen'

Liverpool FC wil zijn eerste landstitel in 30 jaar zo snel mogelijk veiligstellen als de Premier ...

162
{insert image alt}

Anderlecht en Genk slaan handen in mekaar: "Aantal scenario's op tafel"

Indien er in de komende weken geen tweede coronagolf opduikt, gaat het nieuwe seizoen in de Jupiler ...

425
{insert image alt}

'Imposant plan Serie A: élke weekdag minstens één wedstrijd'

De Jupiler Pro League werd inmiddels definitief stopgezet, maar elders in Europa zal deze zomer wel ...

61
{insert image alt}

'Speciale constructie kan Genk nieuwe aanvaller opleveren'

De meeste eersteklassers zijn momenteel volop aan het speuren naar versterking voor het komende ...

318
{insert image alt}

Bouwwerken schieten op: vernieuwde Bosuil oogt indrukwekkend

Antwerp FC zal binnen enkele weken met een compleet ander gelaat aan de start van het nieuwe seizoen ...

695
{insert image alt}

Trainingsbeest Mignolet maakt indruk: "Een ongelofelijke prof"

Simon Mignolet heeft een uitstekend eerste seizoen bij Club Brugge achter de rug. Op het Gala van de ...

414

Gisteren 30 Mei 2020

{insert image alt}

Argentijnse doelman pakt uit met speciale 'Messi-clausule'

Lionel Messi begeestert al zestien jaar de voetbalwereld bij FC Barcelona en ook op zijn 32ste doet ...

216
{insert image alt}

Makelaar Osimhen speelt open kaart: "Enkel zij willen hem 100 procent"

Het lijkt er alsmaar meer op dat Victor Osimhen deze zomer opnieuw een lucratieve transfer zal ...

197
{insert image alt}

'Diagne krijgt er nog een optie in Turkije bij'

Bij Club Brugge zullen ze maar al te blij zijn om straks Mbaye Diagne te zien vertrekken, nadat de ...

303
{insert image alt}

Bestuurslid Bayern lijkt eerste grote aanwinst aan te kondigen

Door het coronavirus zullen we straks wellicht een bijzondere zomermercato beleven, waarin clubs ...

201
{insert image alt}

'Barça geeft Juventus nul op het rekest voor transfer'

Het lijkt erop dat FC Barcelona en Juventus deze zomer zaken gaan doen. De twee clubs onderhandelen ...

279
{insert image alt}

Martinez had graag één hervorming in 1B gezien

Roberto Martinez liet zien dat hij zeer begaan blijft met het Belgische voetbal door zijn aflopende ...

429
{insert image alt}

Makelaar Gaich lijkt goed en slecht nieuws te hebben voor Club

Club Brugge probeerde in januari lange tijd om Adolfo Gaich naar het Jan Breydelstadion te halen, ...

1198
{insert image alt}

"Hazard verveelde zich op training onder Sarri"

Hoewel hij bij Real Madrid dit seizoen door blessures nog niet de verhoopte potten kon breken, ...

360
{insert image alt}

Premier League krijgt uitstekend nieuws met oog op herstart

De voetbalwereld komt alsmaar meer weer op gang nadat het coronavirus zowat alle competities voor ...

70
{insert image alt}

'Newcastle en Leicester strijden om speler die bij Cercle weg moest'

Cercle Brugge zag de voorbije seizoenen heel wat spelers passeren, want het kreeg heel wat spelers ...

404
{insert image alt}

De Decker: "Ik zal in het stadion zitten voor de bekerfinale"

Antwerp nam twee weken geleden al afscheid van Laszlo Bölöni en in zijn slipstream is nu ook Wim ...

418
{insert image alt}

Bayern haalt de voorhamer boven en is weer stap dichter bij titel

Bayern München staat weer een stap dichter bij de landstitel. De Rekordmeister haalde de voorhamer ...

237
{insert image alt}

'Charleroi stuurt belangrijk signaal in gesprekken met Club en Gillet'

Charleroi verraste dit seizoen vriend en vijand door een knappe derde plaats te pakken. Daardoor ...

493
{insert image alt}

Leko heeft extra motivatie bij Antwerp: "Ga me niet verstoppen"

Na een mislukt avontuur bij Al-Ain en enkele maanden zonder werkgever, heeft Ivan Leko zijn comeback ...

373
{insert image alt}

Lewandowski zet Bayern op rozen met historische treffer (🎥)

In de Bundesliga lijkt Bayern München recht op de titel af te stevenen, dat werd zaterdagavond ...

113