Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Foto: Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Dat vandaag heel wat profclubs voorlopig naast hun licentie grepen, is uiteraard geen verrassing. Toch trad de commissie bijzonder streng op. Drie eersteklassers dreigen teruggezet te worden naar de Amateurreeksen, terwijl in 1B maar liefst de helft van de acht teams in vieze papieren zit. Wat zijn nu zoal de mogelijke gevolgen van dat harde besluit?

Zoals verwacht ontving KV Oostende een negatief advies van de Pro League, maar dat de Kustboys het gezelschap zouden krijgen van Moeskroen en Standard was minder ingecalculeerd. Op Le Canonnier zijn ze intussen desalniettemin wel gewend aan de haast jaarlijkse strijd tegen de licentiecommissie, wat de Rouches betreft kwam het verdict dan weer als een donderslag bij heldere hemel. Een van de traditionele topclubs uit het Belgische voetbal dreigt zo plots te verdwijnen, Charleroi zou prompt zelfs overblijven als de enige 1A-ploeg in Franstalig België.

2 STIJGERS, 7 AFVALLERS

Vanzelfsprekend gaan al deze benadeelden straks in beroep tegen hun lot, meer zelfs: Oostende vecht ook nog altijd de licentie van Anderlecht aan. De constructie rond Wouter Vandenhaute mag volgens de Pro League dan wel geen probleem vormen, KVO vindt dat de invloed van RSCA-voorzitter Marc Coucke binnen zijn ex-club na de afgesprongen overname werd blootgelegd. Nu met Standard reeds een eerste groot huis in het vizier werd genomen, wachten ze in het Lotto Park ongetwijfeld dus toch nog een maand lang met een bang hartje af. Ten laatste dan neemt het BAS een definitieve beslissing.Indien de huidige veroordelingen bekrachtigd worden, zit ons voetbal met een probleem. Ook Virton, Roeselare, Lokeren en Lommel zijn op dit moment immers virtueel profclub af. Daartegenover kregen Deinze en RWDM als enige amateurclubs groen licht om de omgekeerde stap naar het profstatuut te maken. Amper twee stijgers voor zeven afvallers dus, wat maakt dat de Pro League in theorie vandaag nog maar 19 leden telt. Zelfs niet genoeg om het idee van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, met 20 profteams op het hoogste niveau en daarna direct de sprong naar amateur in tweede klasse, te realiseren.

NEUS OP DE FEITEN

Vanzelfsprekend valt nog af te wachten wie uiteindelijk effectief het nekschot krijgt, al maakt de impact van het coronavirus de situatie er alleen nog maar onzekerder op. Toch kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat Standard haar zaakjes niet genoeg op orde krijgt om een daadwerkelijke degradatie naar Tweede Amateur te ontlopen. Ook Moeskroen rekent er nog op om via een crisisbudget de dans andermaal te ontspringen, maar dat de toestand op heel wat plaatsen precair is mag duidelijk wezen. Net zoals de nood aan een nieuwe hervorming van ons voetbal zich meer dan ooit op lijkt te dringen.Recent toonden we ons nog voorstander van het unieke competitieformat in de Jupiler Pro League, met 16 ploegen en play-offs. Een formule die in 2009 in het leven werd geroepen, maar altijd al door sommigen ter discussie werd gesteld. Daaraan hangt sindsdien echter ook het gedrocht van 1B vast, wat het totaal aantal profclubs in België tot 24 deed oplopen. Een onhoudbare overdaad, zo lijkt nu, want de overvloed aan financiële problemen loopt stilaan de spuigaten uit. Nooit eerder zaten zó veel teams in het rood, zo drukte na de coronacrisis nu ook de licentiecommissie ons hard met de neus op de feiten.

VAN DERDE NAAR EERSTE? 

Dat flink wat ploegen die wél hun licentie verkregen aan de artificiële beademing van een buitenlandse investeerder hangen, sterkt alleen maar het vermoeden dat 24 profclubs simpelweg teveel is. Of toch zolang er al te kwistig wordt omgesprongen met budgetten en salarissen. Elk jaar krijgt het BAS zo wel één of meerdere dossiers voorgeschoteld, maar nu oogt de stapel dus toch bijzonder dik. Tel daarbij de twijfel over het verder verloop van de competitie, plus alle financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt, en we verstaan waarom Verhaeghe en co hun kans schoon zien om wat te veranderen.De preses van de nakende landskampioen wordt alvast gesteund in zijn mening dat in het Belgisch voetbal slechts ruimte is voor 20 profclubs. Die volgens hem dan allen op het hoogste niveau aan moeten treden. Zoals gezegd kregen nu zelfs maar 19 teams hun licentie, maar stel dat Standard als enige dat besluit omgebogen krijgt ligt de weg ineens open om dat format volgend seizoen – al dan niet tijdelijk – al toe te passen. In Deinze en Molenbeek zouden ze alvast een serieus gat in de lucht springen, want beide derdeklassers zouden in dat geval prompt rechtstreeks naar het hoogste niveau mogen promoveren.

GROTE GEVOLGEN

Ook Beerschot en OH Leuven voegen zich dan allebei bij de grote jongens, wat maakt dat de tweede promotiefinale overbodig zou worden. Voorstanders van de definitieve competitiestop wrijven zich na het licentieverdict dan ook in de handen, Waasland-Beveren voorop. Op de Freethiel zien hun kans namelijk schoon om in eerst klasse te mogen blijven, want maar liefst drie 1A-clubs staan op de rand van de afgrond. Indien minstens een van hen zijn vel niet weet te redden, mogen de Waaslanders op hun beide oren slapen en heeft het afwerken van de laatste speeldag ook voor hen geen zin meer.Mocht Standard wegvallen, komt er trouwens ook weer een Europees ticket vrij. Dat gaat volgens de huidige stand in theorie dan naar KV Mechelen, tenminste: indien Malinwa ditmaal wél door de UEFA toegelaten wordt. Zo niet kan KRC Genk, samen met Anderlecht op dit moment een van de weinige clubs die de actie nog wil hervatten, zelfs nog lachende derde worden. Uiteraard kan de situatie tegen het definitieve oordeel van het BAS er alweer anders uitzien, al ziet het er niet meteen naar uit dat de bal binnen een maand alweer aan het rollen gaat. Noch dat de stekker er dan al van bovenaf is uitgetrokken.

KOPPEN ROLLEN

Op eigen houtje de jaargang vroegtijdig besluiten, zal dan weer pas kunnen eens alle kaarten geschud zijn. Al kan het zoals gezegd dan wel plots razendsnel gaan, afhankelijk van wie zijn licentie al dan niet beet heeft. 16, 18 of 20 clubs, in elk van deze scenario’s eventueel met Waasland-Beveren, OH Leuven, Beerschot én misschien ook Westerlo op het hoogste niveau, en een hervormde of zelfs geschrapte Proximus League: alles is vandaag nog mogelijk. Slechts één ding lijkt hoe langer hoe meer vast te staan: het Belgisch voetbal kan een nieuwe hervorming opperbest gebruiken. In die zin kwam de coronacrisis enigszins niet eens zo ongelegen om alle ongezonde structuren nog eens pijnlijk bloot te leggen. En biedt de huidige chaos de uitgelezen kans om een aantal koppen die al langer op het kapblok liggen eindelijk te laten rollen.

POLL: Hoeveel van de 7 gebuisde clubs zullen volgens u alsnog hun licentie krijgen?

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

'Van Eetvelt & co grijpen in: RSCA-spelers krijgen ervan langs'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

412
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

1025
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

250
{insert image alt}

'Van Eetvelt & co grijpen in: RSCA-spelers krijgen ervan langs'

Bij Anderlecht zouden er de voorbije dagen enkele pittige discussies hebben plaatsgevonden tussen ...

0
{insert image alt}

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

Jan Vertonghen heeft zijn nieuwe werkgever (bijna helemaal) beet. Het wordt niet de Serie A, noch La ...

48
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

3
{insert image alt}

'Man City wil derde zomeraanwinst bij concurrent weghalen'

Manchester City moest dit seizoen ruimschoots zijn meerdere erkennen in Liverpool in de Premier ...

27
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Anderlecht begon zijn seizoen niet zoals verhoopt met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. ...

123
{insert image alt}

'Eupen moet door rechtszaak voorlopig wachten op aanwinst'

Bij AS Eupen hopen ze op een rustig seizoen en daarvoor blijven de Panda's zich versterken. De ...

33
{insert image alt}

'Onduidelijkheid over toekomst huurling bij Anderlecht'

Anderlecht wil deze zomer nog af van een pak spelers. De voorbije dagen vonden Thomas Didillon ...

148
{insert image alt}

'KV Mechelen kan bijna weer op sterkhouder rekenen'

KV Mechelen toonde op de eerste speeldag meteen dat het nog niets aan weerbaarheid ingeboet heeft ...

128
{insert image alt}

'OHL onderneemt opmerkelijke stap na blessuregolf'

OH Leuven begon degelijk aan zijn seizoen in de Jupiler Pro League met een 1-1-gelijkspel tegen AS ...

113
{insert image alt}

"Gemiste start Club speelt niet in ons voordeel"

Club Brugge domineerde vorig seizoen het Belgische voetbal en dus begon de landskampioen ook als ...

231
{insert image alt}

'Kovac hakt knoop door over Chadli bij AS Monaco'

Nacer Chadli bleek vorig seizoen indien fit een absolute meerwaarde voor Anderlecht, maar een ...

287
{insert image alt}

'KV Oostende duwt doelman naar de uitgang'

KV Oostende heeft zich deze zomer al stevig geroerd op de transfermarkt en dat was ook nodig nadat ...

216
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt opnieuw twee spelers naar satellietclub'

KV Mechelen verraste vorig seizoen vriend en vijand door in zijn eerste seizoen terug op het hoogste ...

128
{insert image alt}

'Spanningen bij Anderlecht: hevige discussies tussen Kompany en Vercauteren'

Anderlecht speelt zondag zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen en tegen Sint-Truiden lijkt ...

825
{insert image alt}

Antwerp kwam net op tijd: "Anders was ik daar gebleven"

Antwerp zag afgelopen zomer een pak spelers vertrekken en verloor bovendien ook nog Coopman en De ...

329

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

581
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

479
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

376
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

330
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

319
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

616
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

927
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

225
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

712
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

406
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

291
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

243
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

91
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

922
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

596