Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Foto: Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. Niet omdat dan de laatste speeldag wordt afgewerkt, wel omdat het akkoord tot stopzetting op die dag officieel zal worden gemaakt. Tenminste, indien de UEFA geen stokken in de wielen steekt. In de tussentijd doen de betrokkenen met hand en tand hun best om hun beslissing te rechtvaardigen. Al kunnen we toch enkele gaten in hun theorie prikken.

Sinds het nieuws twee dagen geleden bekend geraakte, lieten we al voldoende ons licht schijnen over de potentiële gevolgen van de definitieve stop. Zowel op nationaal áls internationaal vlak. Hoewel ook wij vanzelfsprekend vinden dat het voetbal in de huidige coronacrisis op de achtergrond staat, haalden we daarin reeds uitgebreid onze argumenten aan waarom dat besluit mogelijk iets te voorbarig is. Hier focussen we ons daarom liever op de communicatie rond de maatregel, alsook de ware toedracht erachter: volop besparen op de spelerslonen, als het moet eventueel zelfs ten koste van de staatskas.

BAAT HET NIET, …

Uiteraard wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. De term die nu het vaakst naar voren wordt geschoven, is immers de volksgezondheid. En dan vooral het beschermen ervan, waarvoor 'vanuit maatschappelijk standpunt de enige logische en zelfs noodzakelijke beslissing' werd genomen. Of zo luidt het toch althans. Wij stellen ons echter de vraag hoe dat concreet in zijn werk gaat. Wie is vandaag beter af omdat de Pro League nu al een kruis maakt over het seizoen? Zijn er daardoor ineens minder besmettingen? Meer genezingen? Of is er nu plots een betere ondersteuning voor het zorgpersoneel?Andersom werd, of toch voor zover wij weten, tot dusver niemand geschaad bij het in leven houden van de hoop. Natuurlijk staat het algemeen belang voorop, is voetbal nu niet de voornaamste prioriteit en kunnen we ons op dit moment moeilijk voorstellen dat de bal straks weer aan het rollen gaat. Wat er verkeerd is met af te wachten of de huidige situatie nog tijdig een gunstige evolutie kan doormaken, blijft voor ons evenwel een vraagteken. Per slot van rekening zijn we nog altijd maar begin april en liet na de UEFA nu ook de FIFA de deur reeds open voor een verderzetting tot in juni, juli of zelfs nog later.

ETHISCHE ILLUSIE

Al dan niet met publiek in het stadion, afhankelijk van de lokale toestand. In dat laatste geval kunnen we ons afvragen of de play-offs nog zin zouden hebben, maar het afwerken van de laatste speeldag – en promotiefinale, waarover net zoals over de bekerfinale een werkgroep ook nu nog uitsluitsel moet brengen – zou alvast de hetze omtrent degradatie en promotie uit de weg helpen. Net zoals het risico op juridische procedures door clubs die straks als benadeelden overblijven. Ook het competitieformat, waarover vandaag weer volop gepalaverd wordt, zou op die manier nog buiten schot kunnen blijven.Waarom dan die overhaaste beslissing? De indruk wordt gewekt dat ethische overwegingen centraal staan en de clubs vooral hun sociale verantwoordelijkheid willen opnemen. Ook willen ze graag nu al duidelijkheid, iets waar andere sectoren echter evenzeer naar snakken en op dit moment niet meer dan een ijdele illusie is. De ware toedracht is dan ook veel eenvoudiger: zo snel mogelijk beginnen met besparen op de spelerslonen om zo de financiële klap in te perken. Logisch ook, want heel wat ploegen – tevens in het buitenland – dreigen kopje onder te gaan en geven daaraan het meeste kosten uit.

WRAAKROEPEND WANBELEID

De vraag is evenwel wie nu op moet draaien voor dat wanbeleid. Zoals we al vreesden volgde Cercle Brugge alvast het voorbeeld van Waasland-Beveren door haar spelers technisch werkloos te maken. Een stap die, nu de actie een paar maanden stilligt, veel gemakkelijker om nemen wordt. Toch blijft ze wraakroepend, want op die manier belasten de heren voetballers het systeem van sociale zekerheid waar ze, in verhouding tot hun salaris, zelf nauwelijks een bijdrage aan leveren. Een fiscaal voordeel dat een flink deel van de politiek sowieso al aan wil pakken en zo nu nog meer in het vizier komt te liggen.Zelfs Anderlecht lijkt, ondanks de gemaakte afspraken, de deur alweer op een kier te zetten om in de toekomst over te gaan tot technische werkloosheid. Voorlopig dringen de Brusselaars bij hun spelers echter aan om de voorgestelde loonvermindering te aanvaarden, een regeling die nu eveneens met minder moeite doorgedrukt kan worden. Per slot van rekening is het gezien de omstandigheden voor alle partijen de beste oplossing, al proberen vooral ploegen die de afgelopen jaren wanbeleid voerden nu de dans te ontspringen. Teams als Club Brugge of Genk komen er allicht zonder kleerscheuren vanaf.

PESSIMISTISCH PERSPECTIEF

Mits de veiligheid gegarandeerd kan worden, zien de bobo’s van FIFA en UEFA – het moet gezegd, ook gedreven door de macht van het geld – het zitten om zo lang als nodig door te voetballen. Op eigen houtje besloten onze clubs dat scenario evenwel nu al te schrappen. Mogelijk volgen nog competities in ons kielzog, en worden uiteindelijk zelfs ook de plannen in de Premier League en consorten om het seizoen af te maken opgeborgen. Voorspellen wanneer het normale leven weer zijn gang zal gaan, kan vandaag tenslotte niemand. Noch met een optimistische visie, noch vanuit pessimistisch perspectief.Toch opteerde de Pro League voor dat laatste, al lijkt het zogenaamde sociaal engagement toch vooral een handig middel om zich achter te verschuilen. Waarschijnlijker is dat de clubs beseften dat voetbal mét fans in het stadion een heikele kwestie wordt, zeker omdat het door de UEFA niet als prioriteit wordt gezien. Aangezien die wél eisen dat de actie bij groen licht zo snel mogelijk hervat, konden teams dan ook sowieso fluiten naar verdere inkomsten uit ticketverkoop – om dan nog maar te zwijgen van de compensaties voor abonnees die zullen volgen. Onvermijdelijke verliezen, zelfs bij een herstart dus.

KLEUR BEKENNEN

Vermits het tv-geld toch al binnen is, had het vanuit een economisch standpunt daarom geen zin om de boel draaiende te houden. Liever boeken dicht en besparen dan hopen op een mirakel dus, een begrijpelijke beslissing waarmee het sportieve wel even tot bijzaak werd gedegradeerd. Zij het niet ten dienste van het maatschappelijk belang, zoals voor de publieke goedkeuring nu alom wordt beweerd, maar wél vooral om het eigen hachje te redden. Op zich uiteraard geen probleem, hoewel het dus aangeeft welke ploegen boven hun stand leven en zonde is dat de spelers daar nu zelf voor moeten opdraaien. Alleen hadden we het graag dan ook zo gecommuniceerd gezien, in plaats van zich te verstoppen achter de volksgezondheid en wordt er liefst toch geen beroep doen op de belastingbetaler. Afwachten wie in de komende dagen en weken kleur zal bekennen dus.

POLL: Het stopzetten van de JPL gebeurde volgens mij vooral uit ...

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

'Van Eetvelt & co grijpen in: RSCA-spelers krijgen ervan langs'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

413
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

1025
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

250
{insert image alt}

'Van Eetvelt & co grijpen in: RSCA-spelers krijgen ervan langs'

Bij Anderlecht zouden er de voorbije dagen enkele pittige discussies hebben plaatsgevonden tussen ...

10
{insert image alt}

Vertonghen straks te bewonderen in de Ghelamco?

Jan Vertonghen heeft zijn nieuwe werkgever (bijna helemaal) beet. Het wordt niet de Serie A, noch La ...

54
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

3
{insert image alt}

'Man City wil derde zomeraanwinst bij concurrent weghalen'

Manchester City moest dit seizoen ruimschoots zijn meerdere erkennen in Liverpool in de Premier ...

29
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenvallend nieuws over Kompany'

Anderlecht begon zijn seizoen niet zoals verhoopt met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. ...

134
{insert image alt}

'Eupen moet door rechtszaak voorlopig wachten op aanwinst'

Bij AS Eupen hopen ze op een rustig seizoen en daarvoor blijven de Panda's zich versterken. De ...

34
{insert image alt}

'Onduidelijkheid over toekomst huurling bij Anderlecht'

Anderlecht wil deze zomer nog af van een pak spelers. De voorbije dagen vonden Thomas Didillon ...

150
{insert image alt}

'KV Mechelen kan bijna weer op sterkhouder rekenen'

KV Mechelen toonde op de eerste speeldag meteen dat het nog niets aan weerbaarheid ingeboet heeft ...

128
{insert image alt}

'OHL onderneemt opmerkelijke stap na blessuregolf'

OH Leuven begon degelijk aan zijn seizoen in de Jupiler Pro League met een 1-1-gelijkspel tegen AS ...

113
{insert image alt}

"Gemiste start Club speelt niet in ons voordeel"

Club Brugge domineerde vorig seizoen het Belgische voetbal en dus begon de landskampioen ook als ...

232
{insert image alt}

'Kovac hakt knoop door over Chadli bij AS Monaco'

Nacer Chadli bleek vorig seizoen indien fit een absolute meerwaarde voor Anderlecht, maar een ...

287
{insert image alt}

'KV Oostende duwt doelman naar de uitgang'

KV Oostende heeft zich deze zomer al stevig geroerd op de transfermarkt en dat was ook nodig nadat ...

217
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt opnieuw twee spelers naar satellietclub'

KV Mechelen verraste vorig seizoen vriend en vijand door in zijn eerste seizoen terug op het hoogste ...

128
{insert image alt}

'Spanningen bij Anderlecht: hevige discussies tussen Kompany en Vercauteren'

Anderlecht speelt zondag zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen en tegen Sint-Truiden lijkt ...

827
{insert image alt}

Antwerp kwam net op tijd: "Anders was ik daar gebleven"

Antwerp zag afgelopen zomer een pak spelers vertrekken en verloor bovendien ook nog Coopman en De ...

329

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

583
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

479
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

377
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

331
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

319
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

617
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

929
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

225
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

716
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

406
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

291
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

243
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

91
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

923
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

596