Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Foto: Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. Niet omdat dan de laatste speeldag wordt afgewerkt, wel omdat het akkoord tot stopzetting op die dag officieel zal worden gemaakt. Tenminste, indien de UEFA geen stokken in de wielen steekt. In de tussentijd doen de betrokkenen met hand en tand hun best om hun beslissing te rechtvaardigen. Al kunnen we toch enkele gaten in hun theorie prikken.

Sinds het nieuws twee dagen geleden bekend geraakte, lieten we al voldoende ons licht schijnen over de potentiële gevolgen van de definitieve stop. Zowel op nationaal áls internationaal vlak. Hoewel ook wij vanzelfsprekend vinden dat het voetbal in de huidige coronacrisis op de achtergrond staat, haalden we daarin reeds uitgebreid onze argumenten aan waarom dat besluit mogelijk iets te voorbarig is. Hier focussen we ons daarom liever op de communicatie rond de maatregel, alsook de ware toedracht erachter: volop besparen op de spelerslonen, als het moet eventueel zelfs ten koste van de staatskas.

BAAT HET NIET, …

Uiteraard wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. De term die nu het vaakst naar voren wordt geschoven, is immers de volksgezondheid. En dan vooral het beschermen ervan, waarvoor 'vanuit maatschappelijk standpunt de enige logische en zelfs noodzakelijke beslissing' werd genomen. Of zo luidt het toch althans. Wij stellen ons echter de vraag hoe dat concreet in zijn werk gaat. Wie is vandaag beter af omdat de Pro League nu al een kruis maakt over het seizoen? Zijn er daardoor ineens minder besmettingen? Meer genezingen? Of is er nu plots een betere ondersteuning voor het zorgpersoneel?Andersom werd, of toch voor zover wij weten, tot dusver niemand geschaad bij het in leven houden van de hoop. Natuurlijk staat het algemeen belang voorop, is voetbal nu niet de voornaamste prioriteit en kunnen we ons op dit moment moeilijk voorstellen dat de bal straks weer aan het rollen gaat. Wat er verkeerd is met af te wachten of de huidige situatie nog tijdig een gunstige evolutie kan doormaken, blijft voor ons evenwel een vraagteken. Per slot van rekening zijn we nog altijd maar begin april en liet na de UEFA nu ook de FIFA de deur reeds open voor een verderzetting tot in juni, juli of zelfs nog later.

ETHISCHE ILLUSIE

Al dan niet met publiek in het stadion, afhankelijk van de lokale toestand. In dat laatste geval kunnen we ons afvragen of de play-offs nog zin zouden hebben, maar het afwerken van de laatste speeldag – en promotiefinale, waarover net zoals over de bekerfinale een werkgroep ook nu nog uitsluitsel moet brengen – zou alvast de hetze omtrent degradatie en promotie uit de weg helpen. Net zoals het risico op juridische procedures door clubs die straks als benadeelden overblijven. Ook het competitieformat, waarover vandaag weer volop gepalaverd wordt, zou op die manier nog buiten schot kunnen blijven.Waarom dan die overhaaste beslissing? De indruk wordt gewekt dat ethische overwegingen centraal staan en de clubs vooral hun sociale verantwoordelijkheid willen opnemen. Ook willen ze graag nu al duidelijkheid, iets waar andere sectoren echter evenzeer naar snakken en op dit moment niet meer dan een ijdele illusie is. De ware toedracht is dan ook veel eenvoudiger: zo snel mogelijk beginnen met besparen op de spelerslonen om zo de financiële klap in te perken. Logisch ook, want heel wat ploegen – tevens in het buitenland – dreigen kopje onder te gaan en geven daaraan het meeste kosten uit.

WRAAKROEPEND WANBELEID

De vraag is evenwel wie nu op moet draaien voor dat wanbeleid. Zoals we al vreesden volgde Cercle Brugge alvast het voorbeeld van Waasland-Beveren door haar spelers technisch werkloos te maken. Een stap die, nu de actie een paar maanden stilligt, veel gemakkelijker om nemen wordt. Toch blijft ze wraakroepend, want op die manier belasten de heren voetballers het systeem van sociale zekerheid waar ze, in verhouding tot hun salaris, zelf nauwelijks een bijdrage aan leveren. Een fiscaal voordeel dat een flink deel van de politiek sowieso al aan wil pakken en zo nu nog meer in het vizier komt te liggen.Zelfs Anderlecht lijkt, ondanks de gemaakte afspraken, de deur alweer op een kier te zetten om in de toekomst over te gaan tot technische werkloosheid. Voorlopig dringen de Brusselaars bij hun spelers echter aan om de voorgestelde loonvermindering te aanvaarden, een regeling die nu eveneens met minder moeite doorgedrukt kan worden. Per slot van rekening is het gezien de omstandigheden voor alle partijen de beste oplossing, al proberen vooral ploegen die de afgelopen jaren wanbeleid voerden nu de dans te ontspringen. Teams als Club Brugge of Genk komen er allicht zonder kleerscheuren vanaf.

PESSIMISTISCH PERSPECTIEF

Mits de veiligheid gegarandeerd kan worden, zien de bobo’s van FIFA en UEFA – het moet gezegd, ook gedreven door de macht van het geld – het zitten om zo lang als nodig door te voetballen. Op eigen houtje besloten onze clubs dat scenario evenwel nu al te schrappen. Mogelijk volgen nog competities in ons kielzog, en worden uiteindelijk zelfs ook de plannen in de Premier League en consorten om het seizoen af te maken opgeborgen. Voorspellen wanneer het normale leven weer zijn gang zal gaan, kan vandaag tenslotte niemand. Noch met een optimistische visie, noch vanuit pessimistisch perspectief.Toch opteerde de Pro League voor dat laatste, al lijkt het zogenaamde sociaal engagement toch vooral een handig middel om zich achter te verschuilen. Waarschijnlijker is dat de clubs beseften dat voetbal mét fans in het stadion een heikele kwestie wordt, zeker omdat het door de UEFA niet als prioriteit wordt gezien. Aangezien die wél eisen dat de actie bij groen licht zo snel mogelijk hervat, konden teams dan ook sowieso fluiten naar verdere inkomsten uit ticketverkoop – om dan nog maar te zwijgen van de compensaties voor abonnees die zullen volgen. Onvermijdelijke verliezen, zelfs bij een herstart dus.

KLEUR BEKENNEN

Vermits het tv-geld toch al binnen is, had het vanuit een economisch standpunt daarom geen zin om de boel draaiende te houden. Liever boeken dicht en besparen dan hopen op een mirakel dus, een begrijpelijke beslissing waarmee het sportieve wel even tot bijzaak werd gedegradeerd. Zij het niet ten dienste van het maatschappelijk belang, zoals voor de publieke goedkeuring nu alom wordt beweerd, maar wél vooral om het eigen hachje te redden. Op zich uiteraard geen probleem, hoewel het dus aangeeft welke ploegen boven hun stand leven en zonde is dat de spelers daar nu zelf voor moeten opdraaien. Alleen hadden we het graag dan ook zo gecommuniceerd gezien, in plaats van zich te verstoppen achter de volksgezondheid en wordt er liefst toch geen beroep doen op de belastingbetaler. Afwachten wie in de komende dagen en weken kleur zal bekennen dus.

POLL: Het stopzetten van de JPL gebeurde volgens mij vooral uit ...

Van Eetvelt bevestigt grote plannen bij Anderlecht

Beerschot en OHL maken details promotiefinale bekend

Club-supporter Eric Goens deelt stevige sneer uit aan AA Gent

Vandaag 29 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

22
{insert image alt}

Messi naar het middenveld? "Hij kan perfect als Xavi spelen"

Lionel Messi gaat in de toekomst mogelijk een totáál andere rol bekleden bij FC Barcelona. Volgens ...

16
{insert image alt}

Van Eetvelt bevestigt grote plannen bij Anderlecht

De top van RSC Anderlecht staat voor een zoveelste gedaanteverwisseling. Donderdag geraakte immers ...

192
{insert image alt}

Club-supporter Eric Goens deelt stevige sneer uit aan AA Gent

AA Gent werkt met een pak ambitie naar volgend seizoen toe, dat werd donderdag nog eens duidelijk ...

288
{insert image alt}

Beerschot en OHL maken details promotiefinale bekend

Even zag het naar uit dat zowel Beerschot VA als OH Leuven zouden mogen promoveren naar de Jupiler ...

120
{insert image alt}

'Juventus wil verrassen met komst Philippe Coutinho'

Juventus heeft na de afwijzing van middenvelder Arthur een nieuwe transfertarget gevonden bij FC ...

58
{insert image alt}

'AA Gent wil voetballen met 5.000 fans in stadion'

Het is de bedoeling om het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League te gaan beginnen op 7 augustus, ...

91
{insert image alt}

'PSG maakt werk van twee oude bekenden uit Jupiler Pro League'

Paris Saint-Germain investeerde de voorbije jaren zwaar om ook in de Champions League succes te ...

54
{insert image alt}

KRC Genk rondt uitgaande transfer af

KRC Genk heeft Ianis Hagi verkocht aan Glasgow Rangers, maar er is nog een uitgaande transfer op ...

146
{insert image alt}

"Vandenhaute? De investering van Kompany is belangrijker"

Anderlecht eiste donderdagnamiddag plots alle headlines op, want Paars-Wit kwam met het zeer ...

186
{insert image alt}

Valdes probeert het na Barça-fiasco opnieuw als trainer

Victor Valdes won in zijn rijkgevulde carrière prijzen met twee clubs. Met FC Barcelona won hij zes ...

43
{insert image alt}

'Coucke ging vlak voor Vandenhaute nog bij D'Onofrio aankloppen'

Grote verrassing alweer bij Anderlecht donderdag: Marc Coucke zette verrassend een stap opzij als ...

357
{insert image alt}

Engeland volgt Belgisch voorbeeld met datum FA Cup-finale

In Engeland krijgt 'Project Restart' alsmaar meer vorm. De kalender voor het uitspelen van het ...

19
{insert image alt}

'Bayern wil na één seizoen alweer af van recordaankoop'

Veel geld over de balk gooien, is niet altijd een garantie voor succes. Dat ondervinden ze nu ook ...

116
{insert image alt}

Anderlecht-fans geven duidelijke voorkeur aan voor transfers

De zoveelste paleisrevolutie bij Anderlecht is een feit, nadat de club donderdag aankondigde dat ...

509
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Napoli klopt aan bij Club, Genk heeft beet'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

544

Gisteren 28 Mei 2020

{insert image alt}

Zaakwaarnemer De Jong ontkracht rel met Messi: "Onzin"

Een bizar gerucht vanuit Italië. De Italiaanse journalist Paolo Paganini, werkzaam voor RaiSport en ...

182
{insert image alt}

Nieuw Anderlecht-project noodzakelijk: 'Anders was Kompany weg'

Een nieuwe paleisrevolutie vond vandaag plaats binnen Anderlecht. Hoewel het een beetje afgezeurd ...

762
{insert image alt}

Odjidja helpt AA Gent aan fraaie transfer: "Veel gepraat"

AA Gent verraste vanochtend vriend en vijand met de aanstelling van Wim De Decker als nieuwe T2. ...

384
{insert image alt}

Verlossend transfernieuws voor Lukaku: "Gesprekken vergevorderd"

Frans kampioen Paris Saint-Germain zou dicht bij zijn eerste grote zomeraanwinst staan. Volgens het ...

321
{insert image alt}

Moeskroen nog niet safe: KBVB gaat licentiedossier uitpluizen

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport lag de voorbije dagen zwaar onder vuur vanuit de Belgische ...

469
{insert image alt}

Degryse tempert verwachtingen: "Titel zal niet voor volgend jaar zijn"

Wouter Vandenhaute wordt straks de nieuwe voorzitter van Anderlecht, en begint uiteraard aan zijn ...

662
{insert image alt}

Antwerp komt met hoopgevend transfernieuws: "Hij wil graag blijven"

Antwerp hield vanochtend een persconferentie waarin de nieuwe staf rond Ivan Leko werd ...

641
{insert image alt}

Nieuwe Anderlecht-verschuivingen zorgen voor hilariteit: "F**k dees"

Er vond donderdag een zoveelste paleisrevolutie plaats binnen Anderlecht. Maar zooals analist Gilles ...

528
{insert image alt}

'Neymar drijft PSG-selectie uiteen om transferzin te krijgen'

Neymar dreigt zich niet neer te leggen bij een langer verblijf bij Paris Saint-Germain. De ...

266
{insert image alt}

Simons neemt afscheid van Club: "Hoop mekaar snel terug te zien"

Na heel wat succesvolle jaren bij Club Brugge heeft Timmy Simons de poorten van Jan Breydel achter ...

209
{insert image alt}

Aandeelhouders Anderlecht fluiten Vandenhaute nog even terug

Donderdag volgde een zoveelste aardverschuiving binnen de bestuurskamers van RSC Anderlecht. Zo ...

910
{insert image alt}

'Real Madrid heeft glasheldere mededeling voor Bale'

Real Madrid wil deze zomer ondanks de coronacrisis vers bloed toevoegen aan de selectie. Daarvoor is ...

382
{insert image alt}

Fans gek van 'commentator' Pedro Elias: "Geef hem Joos zijn plaats!"

Door het coronavirus vielen alle grote sportevenementen dit voorjaar in het water, gelukkig ...

722
{insert image alt}

De Bilde: "Kompany droomt om op termijn trainer bij City te worden"

Vincent Kompany heeft zijn engagement namens RSC Anderlecht nog versterkt. De Rode Duivel was er al ...

200
{insert image alt}

Premier League heeft datum voor herstart, ook Serie A krijgt groen licht

De Engelse Premier League gaat definitief herstart worden. Een vergadering van de twintig clubs ...

71