Genkse investeringen slaan (nog) niet aan: betaalde De Condé te veel?

Foto: Genkse investeringen slaan (nog) niet aan: betaalde De Condé te veel?

De titel leverde KRC Genk geen windeieren op. Verspreid over zomer en winter brachten Leandro Trossard, Ruslan Malinovskyi, Joseph Aidoo, Sander Berge en Ally Samatta maar liefst 73,70 miljoen in het laatje, al betekende dat dus wel dat Dimitri de Condé een pak kwaliteit moest zien te vervangen. Zowat de helft van die inkomsten werd door de sportief directeur dan ook reeds opnieuw geïnvesteerd in nieuw talent. Inspanningen die voorlopig echter nog niet allemaal lijken te renderen.

Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en deze week de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de nieuwkomers in de Luminus Arena afwegen tegenover het bedrag dat De Condé neertelde om hen dit seizoen in huis te halen. Een balans die uiteindelijk maar nipt geen slecht rapport oplevert, zoals u hieronder kunt lezen. Te beginnen met de grootste verliezen.

(TIJDELIJKE) TEGENVALLERS: - 3,2 MILJOEN

De Limburgers staan erom bekend jonge talenten de kans te geven om zich volledig te ontplooien. In dat opzicht past Stephen Odey (22) perfect in dat plaatje, want zijn progressiemarge is uiteraard nog groot. Toch kan de Nigeriaanse aanvaller zijn kostprijs van 3,5 miljoen vooralsnog niet rechtvaardigen. Odey scoorde dan wel in de Champions League tegen Liverpool, maar in de JPL staat de teller nog altijd op nul. Met amper één basisplaats achter de kiezen daalde zijn marktwaarde dan ook naar 2,5 miljoen.Ook Théo Bongonda heeft op 24-jarige leeftijd zijn piek nog niet bereikt. Vermits voor de winger wel een recordsom van zeven miljoen werd neergeteld, maakte dat de verwachtingen in Genk er toch niet minder hooggespannen op. Mede door een aanslepende rugblessure kende Bongonda evenwel een trage start, en ook nadien kon hij zijn goede vorm van bij Essevee nooit evenaren. Na nieuwjaar gingen de prestaties wel terug in stijgende lijn, maar zijn devaluatie van anderhalf miljoen blijft toch een feit.

In het zog van Odey en Bongonda verrijkte Genk zich in de zomer met nog enkele andere offensieve versterkingen. Benjamin Nygren (18) werd bijvoorbeeld binnengehaald als the next big thing van het Zweedse voetbal. De Condé was met zijn bod van 3,7 miljoen tal van concurrenten te snel af voor de polyvalente aanvaller, die echter nog altijd amper vier keer in actie kwam. Te weinig, zelfs voor een wissel met het oog op de toekomst. Zijn geschatte waarde daalde intussen dan ook naar drie miljoen.

STATUS QUO: + 0 MILJOEN

Om al dat jeugdig talent te gidsen, keken ze bij de landskampioen tevens uit naar meer ervaren nieuwkomers. Spelers die een meerwaarde kunnen bieden, hebben vaak dan wel een fiks prijskaartje rond hun nek halen. Voor middenvelder Patrik Hrosovsky (27) werd zo maar liefst 5,2 miljoen op tafel gelegd, een som die hij bijwijlen ook waard bleek te zijn. Toch dreigt de prijs-kwaliteitverhouding van de Slowaak, wiens marktwaarde met 200 duizend euro afnam, ietwat naar de dure kant uit te vallen.Door het vertrek van Berge en Samatta was er ook in januari nood aan een kwaliteitsinjectie. Die werd gevonden in Mats Möller Daehli, al kon de 25-jarige middenvelder door een dijblessure nog niet echt zijn stempel drukken. Toch zit er muziek in de Noor, voor wie Genk drie miljoen overmaakte aan de Duitse cultclub FC St. Pauli. Vandaag is dat ook de marktwaarde van het voormalige toptalent, die op 16-jarige leeftijd naar Manchester United trok en twee jaar later debuteerde voor zijn nationaal elftal.

De eerste aankoop die een (lichtjes) stijgende evolutie doormaakte is Carlos Cuesta, net als landgenoot Jhon Lucumi weggeplukt uit Colombia. Dankzij het succes van die laatste durfde Genk diep in de buidel tasten voor de 21-jarige verdediger, want hij kostte maar liefst 3,8 miljoen. Een fikse som voor iemand die nog veel moet leren, al is Cuesta intussen wel de afgeronde som van vier miljoen waard, een cijfer dat gezien zijn kwaliteiten alleen nog maar zal toenemen. Zeker indien de foutjes uit zijn spel geraken.

LICHTE STIJGINGEN: + 1 MILJOEN

Hij is vier jaar ouder, maar ook Paul Onuachu (25) is nog een project. De boomlange spits heeft een uniek profiel en bewees al een meerwaarde te kunnen zijn (LEES MEER), maar mist soms nog iets meer constante in zijn prestatie. Met zijn transfersom van zes miljoen was hij wel hoegenaamd geen koopje, al zouden we daar binnenkort anders over kunnen spreken. Op dit moment is Onuachu alvast reeds een half miljoen meer waard. Na het vertrek van Samatta ligt de weg open om volledig door te breken.Ook de marktwaarde van Kristian Thorstvedt steeg van anderhalf naar twee miljoen, een knappe 33 procent. De 21-jarige middenvelder bezit dan ook een onmiskenbaar talent en mag nu al bestempeld worden als een geslaagde aankoop. Helaas blesseerde hij zich in de laatste match tegen KV Oostende wel aan zijn fijnbesnaarde linkervoet, waardoor zijn seizoen zelfs bij een eventuele hervatting na de coronastop hoe dan ook voorbij is. Toch lijkt de Noor zijn investering reeds dubbel en dik waard te zijn.

GROTE STIJGINGEN: + 2,3 MILJOEN

De twee nieuwkomers wiens waarde in deze campagne het gevoeligst toenam, zijn opvallend genoeg niet zeker van hun toekomst in de Luminus Arena. Te beginnen met Ianis Hagi, een welbekend verhaal. De 21-jarige Roemeen heeft talent en klasse zat, maar kon ondanks alle verwachtingen niet aarden in Genk. Op huur bij Glasgow Rangers vond de spelmaker zijn vorm echter terug en steeg zijn schatting zelfs van vier naar vijf miljoen. Precies zijn aankoopoptie, dus wie weet maakt Genk zelfs nog winst.De komst van Thomas Didillon was dan weer nodig door het tekort aan keepers. De 24-jarige Fransman werd voor een half miljoen gehuurd van Anderlecht, een investering die oploopt tot 2,2 miljoen als de Limburgers hun optie lichten. Vermits hij nu 3,5 miljoen waard is, realiseert De Condé zo een virtuele winst van 1,3 miljoen. Zelfs indien Didillon terugkeert naar het Lotto Park, graait Genk trouwens 25 procent mee bij een eventuele verkoop. Waarmee het, uitgaand van 3,5 miljoen, dus nog altijd profijt genereert.

CONCLUSIE

Door de vele sterkhouders die vertrokken, moest De Condé flink aan de bak op de transfermarkt. De sportief directeur zette andermaal in op jonge spelers met potentieel, waarvoor ditmaal wel veel meer budget uitgetrokken werd dan gewoonlijk. Aangevuld met de eveneens prijzige routiniers spendeerde Genk in de laatste twee mercato’s zo ruim 38 miljoen aan inkomende transfers, naar Belgische normen een gigantische som op één seizoen tijd. Al pakte dat spierbalgerol toch niet helemaal uit naar wens.

Op sportief vlak moest de landskampioen alvast hopen om met de hakken over de sloot nog in PO I te geraken, en ook de virtuele balans staat uiteindelijk maar net op een schamele bonus van 100 duizend euro. Toch wordt De Condé, die al vaak genoeg bewees over een neus voor zakendoen te beschikken (LEES HIER), meer dan voldoende krediet gegund. Wie weet draaien zijn investeringen immers alsnog goed uit, maar op dit moment kunnen we niet anders dan concluderen dat hij wellicht net wat te veel heeft betaald. You win some, you lose some.

POLL: Betaalde de Condé te veel voor transfers dit seizoen?

Bölöni mysterieus na vertrek bij Antwerp: "Interne provocaties"

'Barça laat Dembélé met gigantisch verlies vertrekken'

'Gent dicht bij derde aanwinst uit Jupiler Pro League'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1193
{insert image alt}

Bölöni mysterieus na vertrek bij Antwerp: "Interne provocaties"

De Jupiler Pro League heeft afscheid moeten nemen van één van zijn kleurrijkste figuren. Zo ...

0
{insert image alt}

'Gent dicht bij derde aanwinst uit Jupiler Pro League'

AA Gent werkt met de nodige ambitie naar het komende seizoen toe. Zo werden met Jordan Botaka (STVV) ...

108
{insert image alt}

'Barça laat Dembélé met gigantisch verlies vertrekken'

FC Barcelona wil komende mercato heel wat spelers van de hand doen, zodat het zelf de nodige ...

35
{insert image alt}

'Club toont 'sterke interesse' in Chadli: AS Monaco aan zet'

Bij Club Brugge is het voorlopig wachten op de eerste grote aanwinsten voor volgend seizoen. ...

295
{insert image alt}

'Ook Zidane in opspraak na overtreden corona-regels'

In Spanje zorgden een aantal spelers van Sevilla FC afgelopen weekend voor opschudding. Zo lieten ze ...

38
{insert image alt}

'Anderlecht stelt transferplannen bij: nieuwe prioriteit duikt op'

RSC Anderlecht wil zich tijdens de zomermercato versterken met enkele gerichte aanwinsten. Maar de ...

213
{insert image alt}

'Genk moet geldbuidel stevig opentrekken voor Dessers'

Nu de competitie definitief achter de rug is, begint het transfergeweld zich op gang te trekken op ...

184

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

49
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

60
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

89
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

120
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

79
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

427
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

170
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

216
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

347
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

294
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

295
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

204
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1024
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

462