No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

Foto: No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

De kogel is nog lang niet door de kerk, maar het lijkt hoe langer hoe onwaarschijnlijker dat de Jupiler Pro League een normaal einde zal kennen. De play-offs moeten er immers al bijna zeker aan geloven, waardoor alleen de laatste speeldag van het reguliere seizoen nog afgewerkt zou worden. Een scenario dat, hoe kan het ook anders, zowel winnaars als verliezers oplevert. Wij nemen de voornaamste begunstigden en benadeelden alvast even onder de loep.

Daarbij gaan we ervan uit dat, behalve voor de 30ste speelronde, ook voor de beker –en promotiefinale nog een gaatje wordt gevonden. Zij het met of zonder publiek, de oplossing waar we al van meet af aan voor opperden dus. Op die manier verkrijgen we dankzij ons bijzondere format namelijk een eindresultaat dat ongeveer overeenstemt met hoe de competities elders in Europa normaal gezien zouden besluiten: een rangschikking waarin iedereen het twee keer tegen elkaar heeft opgenomen, mét een duidelijke degradant en promovendus. En is er dus geen nood aan drastischere maatregelen als een complete annulering.

WINNAARS:

CLUB BRUGGE:

Eerst richten we onze aandacht echter naar de kop van het klassement, waar Club Brugge dan al vroegtijdig tot landskampioen gekroond zou worden en dus per definitie een winnaar is. Al kunnen we Blauw-Zwart tevens in de categorie van verliezers plaatsen, want de kans dat de oppergaai hen nog zou ontglippen leek gezien de riante voorsprong sowieso al uiterst miniem. De apotheose van een glorieuze campagne wordt de troepen van Philippe Clement in dit geval dus ontnomen, wat in de geschiedenisboeken na verloopt van tijd evenwel vast niet meer dan een voetnoot zal worden bij de zestiende landstitel in het clubbestaan. Al bij al dus toch een scenario waar ze zich op Jan Breydel gerust mee zullen kunnen vereenzelvigen.DE NUMMER 2:

Achter de leider vinden we in de huidige situatie achtereenvolgens AA Gent, Charleroi en Antwerp op telkens een puntje van elkaar terug. Alle drie gaan ze op de laatste speeldag bovendien een haalbare kaart tegemoet, met respectievelijk een bezoek aan Waasland-Beveren en thuisduels tegen Kortrijk en Moeskroen voor de boeg. De Buffalo's staan er dan ook het beste voor, maar kunnen mits een uitschuiver op de Freethiel wel plots terugzakken naar de vierde plaats – en dus nog een verliezer worden. Wie zich tot nummer twee weet te kronen, gaat dan weer automatisch met een ticket voor de voorronde van de Champions League lopen. Een aanlokkelijk vooruitzicht voor de gelukkige die, zoals Jess Thorup al aangaf, dan de best of the rest wordt.CHARLEROI:

Zowel Charleroi als Antwerp maakt dus nog aanspraak op meer, maar zelfs als de stand na de slotspeeldag ongewijzigd blijft zien we vooral op Mambourg weinig reden tot klagen. De Zebra's hebben als derde in de stand dan per slot van rekening Europees voetbal beet, iets wat hen op sportieve wijze misschien ook wel was gelukt. In drie eerdere deelnames aan PO I wist Charleroi echter nooit potten te breken en eindigde het slechts één keer niet als zesde, waarna de barragematchen toen wel Europa opbrachten. In die zin hoeft ook Antwerp, nochtans voorstander om de play-offs nog af te werken, zich geen zorgen meer te maken. Al reiken de ambities op de Bosuil verder én kan bekerwinst het ticket nog opwaarderen.STANDARD:

Vermits de Great Old samen met Club Brugge de bekerfinale betwist en de verdeling van de Champions –en Europa League-tickets zo andermaal opschuift, komt een definitief klassement na 30 speelronden ook Standard niet ongelegen. De Rouches kamperen op de vijfde plek en leken gezien hun wankele vorm niet te moeten hopen op meer. Wellicht mochten de Luikenaars zich in het beste geval dus opmaken voor barragewedstrijden tegen de winnaar van PO II om hun weg naar Europa nog te forceren, een finale die bij een annulering van de eindrondes uiteraard wegvalt. Standard zou nu dan ook rechtstreeks naar de tweede voorronde van de Europa League trekken. Niet het oorspronkelijke doel, maar toch beter dan niets.

VERLIEZERS:

KV MECHELEN, GENK & RSCA:

De eerste echte verliezer is dan vanzelfsprekend het team dat net uit de boot valt. Niet alleen voor een plaatsje in de top zes, want dat houdt dan nog weinig betekenis in, maar tevens de ploeg die zich op het nippertje wél weet te verzekeren van de virtuele PO I. Voor KV Mechelen zou het na een paar mislukte pogingen de eerste beurt tussen de grote jongens zijn geweest, de ultieme afsluiter van een memorabel jaar waar heel Malinwa al reikhalzend naar uitkeek. Genk en Anderlecht waren dan weer vast met nog flink wat ambitie ten strijde getrokken en kanten zich nu dan ook tegen het voorstel om de nacompetitie af te schaffen, want zij zien alle hoop op Europa dan de mist ingaan. Niet alleen als mogelijke nummer zes, maar eventueel zelfs via PO II.AMBITIEUZE CLUBS IN PO II:

Dat brengt ons meteen bij de volgende verliezers: de clubs die er in PO II nog het beste van wouden maken. Dan kijken we in de eerste plaats dus naar Anderlecht en/of Genk, dat zich eerder al eens op die manier Europa in knokte, maar ook naar teams als Zulte Waregem, STVV of KV Kortrijk. Hoewel de kans op succes erg klein is, koesterden zij wie weet ergens nog wel een stiekeme ambitie. Vooral voor Anderlecht blijft de situatie echter desastreus. Zelfs ten tijde van de beruchte Open Brief bleef voorzitter Marc Coucke immers benadrukken dat een tweede jaar op rij zonder deelname aan Europees voetbal toch maar best vermeden kon worden. Indien de eindronde werkelijk definitief afgeschaft wordt, is die veroordeling onherroepelijk een feit.W-BEVEREN OF KVO (& CO):

Helemaal onderin de stand hoopt de hekkensluiter – op dit moment Waasland-Beveren, al kan ook KV Oostende nog in die positie verzeild geraken – op een alternatief van een nog veel drastischere orde: een complete annulering van de jaargang 2019/2020. De degradant heeft na speeldag 30 nu alvast weinig in de pap te brokken, want play-offs zouden hen sowieso niet kunnen redden. Om ook de clubs uit 1B tevreden te stellen wordt daarom geopperd voor een scenario waarin zowel Beerschot, OH Leuven, Westerlo áls Virton over zouden gaan naar een eerste klasse met 20 clubs. In die zin komen ook die laatste twee en de verliezer van de promotiefinale als verliezer uit de strijd indien het Salomonsoordeel dat vandaag op tafel ligt doorgaat.JPL IN HET ALGEMEEN:

We openden met de winnaars van een seizoen zonder PO's, al bekeken we de huidige toestand toen louter vanuit een sportieve oogpunt met de blik al op volgend jaar gericht. In werkelijkheid is natuurlijk niemand echter gebaat bij een vroegtijdige stopzetting van de competitie, met uiteraard het financiële aspect op kop. Alle clubs in de JPL lopen op die manier namelijk tal van inkomsten mis, wat zich nu al laat voelen en allerhande ingrepen met de lonen van spelers en staf veroorzaakt. De sportkanalen blijven dan weer lange tijd zonder content zitten, om nog maar te zwijgen over eventuele compensaties die nog de kop zouden kunnen opsteken. De allergrootste verliezer, dat is tot slot evenwel toch de voetbalsupporter zelf. Al blijft de publieke gezondheid vanzelfsprekend de voorrang genieten.

POLL: Moeten de PO's meteen maar definitief weer afgeschaft worden?

EXCLUSIEF: "De Bruyne naar Real Madrid of Barcelona? Waar halen ze het toch?"

Hoe Club Brugge vijf jaar geleden stiekem de fakkel overnam van Anderlecht

'Anderlecht aast op speler van Tottenham'

Vandaag 05 April 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. ...

244
{insert image alt}

Virtuele Ronde van Vlaanderen: pronostikeer en win!

Niet alleen het voetbal is zwaar getroffen door het coronavirus, ook de andere sporttakken lijden ...

53
{insert image alt}

'Chelsea betaalt megabedrag voor droomtrio met Ziyech'

Chelsea heeft Hakim Ziyech al voor 44 miljoen euro overgenomen van Ajax, maar de Blues zijn nog niet ...

19
{insert image alt}

Ciman: "Standard moet hem zeker houden"

RSC Anderlecht nam op een slechte manier afscheid van Olivier Deschacht en Pär Zetterberg, maar ook ...

19
{insert image alt}

Hoe Club Brugge vijf jaar geleden stiekem de fakkel overnam van Anderlecht

Club Brugge-Anderlecht, 22 maart 2015. Lior Refaelov schiet Blauw-Zwart naar zijn eerste trofee in ...

225
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "De Bruyne naar Real Madrid of Barcelona? Waar halen ze het toch?"

Onlangs werd Kevin De Bruyne door Duitse media nog maar eens aan Real Madrid of FC Barcelona ...

119
{insert image alt}

Enorme ophef over 'walgelijke' corona-actie Liverpool

Liverpool heeft door de coronacrisis besloten om ongeveer 200 werknemer met verlof te sturen en ...

96
{insert image alt}

'Anderlecht aast op speler van Tottenham'

RSC Anderlecht is volop bezig met het brainstormen over de kern van komend seizoen. De Brusselaars ...

174
{insert image alt}

Proto neemt besluit over voetbalpensioen

Silvio Proto maakte zijn droom waar door naar de Serie A te verkassen. Hij is er tweede doelman bij ...

84
{insert image alt}

Hein ziet één vreemde oplossing voor Anderlecht: "Dan incasseren ze 60 miljoen"

RSC Anderlecht investeerde dit seizoen 23 miljoen euro in nieuwe spelers en incasseerde 31 miljoen ...

383

Gisteren 04 April 2020

{insert image alt}

Bijna-kampioenenmaker van Standard houdt het voor bekeken

Het voetbalseizoen in België is ten einde en dat betekent dat een aantal spelers uit onze ...

158
{insert image alt}

"Ik wil de concurrentie met Courtois aangaan"

Vorig seizoen was er nog twijfel over Thibaut Courtois bij Real Madrid en moest hij regelmatig zijn ...

172
{insert image alt}

'Donkere wolken pakken zich samen boven Roeselare'

Er heersen nog heel wat vragen over hoe de reeksen in 1A en 1B er volgend seizoen uit zullen zien. ...

175
{insert image alt}

Goed nieuws voor Club en co: "De UEFA kan niets doen"

Dat de Pro League besliste om dit seizoen niet meer te voetballen, viel niet in goede aarde bij de ...

761
{insert image alt}

Italianen willen verrassende symbolische kampioen aanduiden

Italië is het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus en het is dan ook ...

335
{insert image alt}

Degradatieregeling in amateurreeksen op de helling?

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het Belgische voetbalseizoen er vroeger dan verwacht op ...

203
{insert image alt}

Rivaldo tipt Barça: "Hij is de enige die een plaats naast Messi kan claimen"

FC Barcelona lijkt in de zomer op zoek te gaan naar aanvallende versterking. De spoeling in de ...

173
{insert image alt}

'Lazio ligt op vinkenslag om deal van 10 miljoen met Genk te sluiten'

Het coronavirus zorgt voor heel wat onzekerheid in de voetbalwereld, onder meer met het oog op de ...

485
{insert image alt}

Brugs icoon Stanic: "Voor hen is de Belgische competitie perfect"

In de jaren '90 was Mario Stanic één van de iconen van Club Brugge. De Kroaat speelde van 1995 tot ...

215
{insert image alt}

'Club en Standard krijgen nieuws over mogelijke komst Diaby'

De voorbije dagen werd Abdoulay Diaby gelinkt aan een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Een ...

414
{insert image alt}

Standard grijpt net naast finale in Ultimate QuaranTeam-toernooi

Door het coronavirus liggen alle voetbalcompetities voor enkele maanden stil en dus zoeken clubs en ...

71
{insert image alt}

'Nainggolan moet Inter straks topaanwinst opleveren'

Voor Radja Nainggolan was dit seizoen geen plaats meer bij Internazionale en de ex-Rode Duivel ...

166
{insert image alt}

Robinho over vergelijking met Pelé en jiujitsu-gevecht bij AC Milan-training

Robinho speelde bij 's werelds grootste clubs als Real Madrid, Manchester City en AC Milan, maar ...

116
{insert image alt}

Wolf: "We incasseerden 30 miljoen euro, daar profiteren we nu van"

Hannes Wolf nam dit seizoen het stokje over van Felice Mazzu, maar KRC Genk speelde zeker niet ...

405
{insert image alt}

Concurrent voor Courtois: "Wil de nummer één bij Real Madrid worden"

Thibaut Courtois is de onbetwistbare nummer één bij Real Madrid, maar de Rode Duivel moet blijven ...

250