Team v/h Jaar: de ultieme 11 van het reguliere seizoen

Foto: Team v/h Jaar: de ultieme 11 van het reguliere seizoen

Akkoord, officieel zit het reguliere gedeelte van de Jupiler Pro League er nog niet helemaal op. Door de recente maatregelen die werden getroffen tegen het coronavirus, is het echter lang niet zeker of de 30ste speeldag ooit zelfs wel nog afgewerkt geraakt. Hoewel die ene wedstrijd voor veel teams nog van grote invloed kan zijn op hun uiteindelijk ranking in de stand, liggen de elf namen die ons het meest konden bekoren bovendien reeds zo goed als vast. Daarom nu al: de ultieme XI van het regulier seizoen 2019/20!

GK: Simon MIGNOLET (Club Brugge)

De voornaamste concurrentie komt uit Charleroi en Anderlecht, waar Nicolas Penneteau en Hendrik Van Crombrugge elk 12 keer hun netten schoonhielden. De ene vormde zo het slot van een ijzersterke defensie, terwijl de andere vooral met individuele prestaties uitblonk. Simon Mignolet deed in zijn eerste campagne met Club Brugge evenwel beide, liet zo maar liefst 16 clean sheets optekenen én loste daarmee in één klap het aanslepende keepersprobleem in Jan Breydel op. De spraakmakende zomertransfer was dan ook een echte voltreffer, wat hem direct de titel van Doelman v/h Jaar opleverde. En nu dus een plek in ons elftal.

RA: Aurélio BUTA (Antwerp)

We opteerden hier voor een 4-4-2 opstelling, met twee traditionele backs. Op de rechterkant is Antwerp-wervelwind Aurélio Buta dan een logische keuze. De 23-jarige Portugees loopt vooral in de kijker met zijn offensieve impulsen, waar zijn snelheid, techniek en balvastheid goed van pas komen. Net zoals zijn prima voorzet, zo getuigen de drie assists die hij op zijn naam zette – om nog te zwijgen van de vele penalty"s die Buta uitlokte. De sneltrein legt bovendien ook almaar meer defensieve discipline aan de dag én liet van alle veldspelers alleen Dieumerci Mbokani voorgaan wat aantal minuten betreft. Een toptransfer wenkt.CV: Clinton MATA (Club Brugge)

Al het bovenstaande gaat eveneens op voor Clinton Mata, die bij Club Brugge in zijn centrale rol wel meer reserve inbouwt. De 27-jarige Angolees vormt er de meest rechtse pion in het trio achterin, een positie die hij zich intussen volledig eigen heeft gemaakt. Week na week trekt Mata er een onverzettelijke muur op, in die mate dat we ons soms zelfs afvragen waarom teams überhaupt nog over zijn flank een aanval proberen op te zetten. Zonde dat de Rode Duivels geen optie meer zijn, want met zijn vele troeven – ook in de combinatie – is hij hét prototype van de moderne verdediger. Én stilaan rijp voor de Premier League.

CV: Michael NGADEU (AA Gent)

Voor onze tweede en meteen laatste zomerse nieuwkomer trekken we naar de Ghelamco Arena. Daar kon Michael Ngadeu niet beletten dat AA Gent weer redelijk wat doelpunten slikte, al wierp de recordtransfer zich wel in geen tijd op tot de defensieleider waar de Buffalo's zo hard naar op zoek waren. De Kameroense beer stond van alle Gentenaren het vaakst op het veld, nam daarbij het verzorgen van de opbouw op zich én leverde met zijn drie goals ook nog eens een offensieve bijdrage tijdens stilstaande fases. Hier en daar wel al eens een serieuze offday, maar wanneer Ngadeu wél zijn dagje heeft is er geen doorkomen aan.LA: Fortuna NÚRIO (Charleroi)

Club Brugge slikte in 29 wedstrijden amper 14 tegentreffers, een fenomenale prestatie waar de leider dan ook voor beloond wordt met twee nominaties in onze achterhoede. Dat de verdediging van Charleroi met slechts 23 stuks op de tweede plaats volgt, is echter toch ook het vermelden waard. De Zebra’s rekenden daarvoor vooral op een uitstekend collectief, waarvan we hier graag Nùrio Fortuna uitlichten. De 24-jarige linksachter herpakte zich na een mindere periode en groeide uit tot de onbetwiste nummer één op zijn positie. Niet alleen in Mambourg, maar allicht zelfs in heel de JPL. Hetzelfde type als Buta aan de overkant.

CVM: Samuel BASTIEN (Standard)

We blijven nog even over de taalgrens, zij het wel bij aartsrivaal Standard. De Rouches hebben andermaal een woelige campagne achter de rug, met recent nog een één op zes om (voorlopig) af te sluiten. Nochtans kon Michel Preud'homme in beide partijen een beroep doen op talisman Samuel Bastien. Die miste eerder drie duels, waarin de Luikenaars prompt ook driemaal onderuit gingen. Na een prille carrière vol ups en downs, is de nog steeds pas 23-jarige middenvelder nu dus onmisbaar in Sclessin. Bastien is dan ook sterk in de duels, onvermoeibaar én gevaarlijk voorin, met vier goals en evenveel assists. Een complete speler.CM: Ryota MORIOKA (Charleroi)

Dat kan ook gezegd van Ryota Morioka, hoewel voor dit seizoen allicht weinigen het daarmee eens waren geweest. Karim Belhocine verrichte evenwel wonderen met de Japanner door hem een rijtje achteruit te trekken, een zet die niemand aan had zien komen. Zeker niet nadat Morioka met zes treffers na elf weken vlammend uit de startblokken was geschoten op de nummer 10-positie. Sindsdien stokte de teller, al wil dat niet zeggen dat Charleroi minder rendement haalt uit haar spelmaker. Die combineert zijn verfijnde voeten nu gewoon ook met hard labeur, balrecuperaties en hier en daar zelfs een foutje. Een ontdekking.

CM: Ruud VORMER (Club Brugge)

Iemand die de stijlwissel van Morioka al aan den lijve mocht ondervinden, is Ruud Vormer. De aanvoerder van Club Brugge lag de afgelopen weken dan ook in de lappenmand, en kreeg zo dus niet de kans om zijn statistieken verder aan te scherpen. Amper één doelpuntje, maar daartegenover staan wel maar liefst 14 beslissende passes – waarmee hij opnieuw zijn troon als assistkoning in België bestijgt. Blauw-Zwart blijft wel ook zonder de Nederlander winnen, al werd in Europa toch een aantal keren duidelijk hoe belangrijk die is voor de algemene kwaliteit bij de competitieleider. Vormer is en blijft dus dé aanjager in Jan Breydel.CAM: Hans VANAKEN (Club Brugge)

De rol van draaischijf, die behoort daarentegen nog altijd aan Hans Vanaken toe. Zoals wel meer spelers in ons elftal toonde de Limburger zich om te beginnen nog maar eens Mister Reliable, want geen enkele Bruggeling bracht meer tijd tussen de lijnen door. Daar schitterde de Gouden Schoen ook als vanouds, wat al beloond werd met een tweede exemplaar voor in zijn collectie. Vanaken telt wel veel minder assists dan Vormer, maar zijn 13 doelpunten leken er dan weer stuk voor stuk toe te doen. Als Club Brugge dit seizoen af en toe eens de dans wist te ontspringen, heeft het dat voor een aanzienlijk deel aan Vanaken te danken.

CA: Jonathan DAVID (AA Gent)

Als iemand de Brugse dirigent van een derde bekroning als Profvoetballer v/h Jaar op rij kan houden, is het echter Jonathan David wel. Het Gentse goudhaantje greep naast de titel van beste Belofte, maar legt met zijn 18 goals en acht assists wel voortreffelijke cijfers voor. Rechtstreeks betrokken in 26 doelpunten: niemand in de JPL doet beter. Op 20-jarige leeftijd is David dan ook een absolute topper in wording, die nu reeds alle aspecten van het spelletje beheerst en zo zelfs op meerdere posities uit de voeten kan. Geen ziel die eraan twijfelt dat hij een grootse toekomst tegemoet gaat. Maar eerst AA Gent nog wat opleveren.SP: Dieumerci MBOKANI (Antwerp)

De enige speler op de Belgische velden die nog maar in de buurt komt van David zijn efficiëntie, is uiteraard Dieumerci Mbokani. De rotervaren spits van de Great Old tekende in deze campagne voor 18 treffers en zes assists, waarmee hij een voetje had in 24 van de 49 Antwerpse doelpunten. Niemand was van groter belang voor zijn ploeg, om dan nog te zwijgen over de manier waarop Laszlo Bölöni zijn hele elftal ophangt aan de beresterke kapstok. De architecten achter het succes op de Bosuil zijn gekend en verdienen alle lof. Hun beste zet blijft evenwel toch de komst van Mbokani, die Antwerp haast eigenhandig naar de top lijkt te slepen.

POLL: Wie was volgens u de Speler v/h Seizoen?

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

TRANSFERUURTJE: 'Club strijdt met PSG, Genk aast op Dessers'

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1440
{insert image alt}

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

KRC Genk heeft de voorbije weken al de nodige knopen doorgehakt met het oog op zijn kern voor ...

66
{insert image alt}

'Komst Leko zorgt voor onduidelijkheid over Antwerp-duo'

Antwerp pakte vorige week uit met de komst van Ivan Leko als nieuwe trainer voor volgend seizoen, ...

111
{insert image alt}

'Standard moet door coronacrisis stevig ingrijpen in voorbereiding'

De Pro League hakte na een maand getalm eindelijk de knoop door om dit seizoen niet meer te ...

68
{insert image alt}

AZ neemt afscheid van Belgische verdediger

In Nederland werd er bij het stopzetten van de competitie geen kampioen aangeduid, want de ...

58
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club strijdt met PSG, Genk aast op Dessers'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

101
{insert image alt}

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk ...

191
{insert image alt}

'Real Madrid gaat voor Pogba, Ajax-speler is tweede keuze'

Nog niet eens zo heel lang geleden leek het zo klaar als een klontje: Donny van de Beek zou deze ...

113
{insert image alt}

Favre heeft goed nieuws over blessure van Witsel

Axel Witsel moest de laatste twee wedstrijden van Borussia Dortmund missen vanwege een blessure, ...

28
{insert image alt}

'Didillon zet transferdeal van Anderlecht 'on hold''

RSC Anderlecht wordt met een resem doelmannen in verband gebracht. Paars-Wit is vooral op zoek naar ...

291
{insert image alt}

'KRC Genk ziet ook tweede bod op Dessers geweigerd worden'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

399
{insert image alt}

'Higuain voor 'prikje' op te halen bij Juventus'

Gonzalo Higuain vluchtte na het uitbreken van het coronavirus weg uit Italië en het is nog maar de ...

83
{insert image alt}

'Geen Roda JC, wel andere opvallende buitenlandse club polst Vreven'

Stijn Vreven stapte enkele maanden geleden in bij Sporting Lokeren, maar de club ging failliet. ...

80
{insert image alt}

'Sterkhouder van Waasland-Beveren onderhandelt met Moeskroen'

Waasland-Beveren speelt voorlopig volgend seizoen in Eerste Klasse B, al gaat de club via de ...

225
{insert image alt}

Wuytens verlaat AZ, Belgische topclubs krijgen uitgelezen kans

AZ kende een topseizoen en zonder annulering van het seizoen maakte het zeker kans op de landstitel. ...

242
{insert image alt}

Club-held Mata maakt grote transferdroom bekend

Afgelopen zondag was Clinton Mata nog de grote sfeermaker op de virtuele kampioenenviering van Club ...

923

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

79
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

95
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

158
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

141
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

154
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

762
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

267
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

297
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

384
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

391
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

419
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

279
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1081
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

557