De flater van Franky: waarom Vercauteren Dewaele wél kon wisselen

Foto: De flater van Franky: waarom Vercauteren Dewaele wél kon wisselen

Indien donderdag in de beker verloren wordt van Club Brugge is Anderlecht stilaan definitief uitgeteld voor de prijzen, maar één trofee hebben de Paars-Witte jonkies zondag toch alvast verdient: die van de strijdlust. Na de uitsluiting van Sieben Dewaele hielden zij met tien man immers moedig stand tegen Standard, wat hen na een moeilijke match op Sclessin alsnog een puntje opleverde. Een knap staaltje weerstand, al had het eigenlijk nooit zover mogen komen.

Voor de rust zag iedereen namelijk hoe de 20-jarige jeugdinternational in Luik een uiterst lastige namiddag beleefde. Tegen de rechterflank van de Rouches, waar Mërgim Vojvoda en Aleksandar Boljevic normaal gezien nochtans nu ook niet bepaald de grootste brokkenmakers zijn, zag Dewaele flink wat sterretjes. Toen de talloze fouten die hij nodig had om zijn directe tegenstrevers af te stoppen een tiental minuten voor de pauze eindelijk bestraft werd met een gele kaart, hadden velen hun conclusie dan ook al klaar. Frank Vercauteren zou ingrijpen en de tweede helft aanvatten met een verse kracht op de linksachter.

GEEN BACKS OP DE BANK

Fout gedacht, want Dewaele bleef tot ieders verbazing gewoon staan. Een gok die compleet verkeerd uitpakte, want met nog een twintigtal minuten op de klok ging de onervaren verdediger – in het algemeen, maar zeker op die plaats – nog maar eens aan de noodrem hangen. Kort nadat Kemar Roofe met een lucky goal nog de gelijkmaker had aangetekend, moest Anderlecht in plaats van de jacht op de broodnodige zege in te zetten dus plots weer met hand en tand dat ene puntje verdedigen. Een missie waar de jeugdige troepen lovenswaardig genoeg in slaagden, al schieten de Brusselaars zo maar weinig op met het oog op PO I.Na afloop gaf Vercauteren toe dat ook hij er wel degelijk aan had gedacht om Dewaele na de eerste helft te wisselen. Een gebrek aan alternatieven had hem er evenwel van weerhouden, zo verwoordde de trainer het zelf. In zekere zin heeft hij gelijk, want de spoeling op de beide backs oogt inderdaad al heel het seizoen bijzonder dunnetjes. Vreemd dan ook dat in de zomer niet gezocht werd naar versterking op die posities, iets wat op rechts wel al bijgesteld werd met de komst van Anthony Vanden Borre en Amir Murillo – allebei inzetbaar na nieuwjaar. Ook op links wordt er in de komende mercato dus mogelijk nog wat toegevoegd.

DEPANNEUR COBBAUT

Daar had Vercauteren zondag natuurlijk maar weinig aan, en dus focussen we ons op de alternatieven die hij momenteel wél al voorhanden heeft. Te beginnen uiteraard met Elias Cobbaut, anderhalf jaar geleden nog naar het Lotto Park gehaald om er precies die rol te vervullen. Vorig seizoen werd de Mechelaar echter al gewogen en te licht bevonden, Vincent Kompany schoof hem na het openingsduel tegen KV Oostende ook al opzij. Sindsdien knokte Cobbaut zich knap terug in de ploeg en schopte hij het zelfs tot Rode Duivel, zij het wel in het hart van de defensie. Een positie die de verdediger dan ook veel beter lijkt te liggen.Cobbaut zijn toekomst bevindt zich dus eerder in het centrum dan op de flank, maar daar eens een helft depanneren zou toch nog moeten lukken. Tegen Standard kon zo bijvoorbeeld Derrick Luckassen – aan de overkant eveneens uit zijn comfortzone gerukt – dan een plek opschuiven, Alexis Saelemaekers als vanouds een rij lager gaan spelen en een extra offensieve pion als Francis Amuzu of Michel Vlap in de strijd worden gegooid. Organisatorisch had het allemaal misschien wat minder gestaan, maar zoals hierboven gesteld moest Anderlecht de achterstand aan de rust eigenlijk nog ombuigen in een driepunter om goed te zitten. 

OUT OF THE BOX

Indien Vercauteren het toch nog wat behoudender wou aanpakken, kon hij ook Alexandru Chipciu tussen de lijnen brengen. Zó ver out of the box moest de coach dus niet denken om het gemis van de gekwetste Killian Sardella, die anders als doublure op de bank had kunnen zitten, op te vangen. Ook zij zijn van nature echter geen backs, net zomin als Edo Kayembe trouwens. De Congolese middenvelder werd door zijn coach als enige vermeld als iemand die Dewaele zijn plaats had kunnen innemen, ware het niet dat hij ook al een geel karton achter zijn naam had staan. Dat risico wou Vercauteren dus dan weer niét nemen.Kayembe beschikt vooral in defensief opzicht wel over het juiste profiel om de rol van inverted wingback te bekleden, maar van veel creativiteit getuigt die beperkte blik toch niet. Zeker in dat systeem én gezien de achterstand had Vercauteren immers tevens voor een avontuurlijkere optie als Adrien Trebel kunnen kiezen, later wel nog goed ingevallen voor de onfortuinlijke Yari Verschaeren. Zelfs in Sambi Lokonga zien wij nog een geschikte kandidaat om het speciale takenpakket in te vullen, al is hij wel rechtsvoetig. Maar ach, dat kan van Dewaele dan ook weer gezegd worden. Hoe het ook zij: iéts kon Vercauteren zeker doen.

ALTERNATIEF AMUZU

Vermits Anderlecht toch voor de aanval moest kiezen, had er gerust ook eens geëxperimenteerd mogen worden met Amuzu op de linksachter. Een voorstel dat wij reeds eerder indienden, vooral omdat hij daar voor veel meer snelheid, diepgang en overlaps kan zorgen dan de andere alternatieven. Niet meteen waar Kompany naar op zoek is, we weten het, maar sommige van diens principes mogen nu toch echt wel stilaan overboord gegooid worden. Net als Vercauteren zijn té voorzichtige aanpak, overigens. Amuzu zou alvast niet de eerste winger zijn die met succes tot back wordt omgevormd, voorbeelden zijn er bij de vleet.Wie weet gedijt de snelheidsduivel zelfs het best wanneer hij de hele zijlijn voor zich heeft. Door Amuzu in te brengen voor Dewaele had Vercauteren zo ook om kunnen schakelen naar een formatie met drie achterin en enkele flanken, bezet door Amuzu en Saelemaekers. Ook op langere termijn valt die formule trouwens te overwegen, met Nacer Chadli die na zijn terugkeer op een van beide kanten naadloos kan overnemen. Vermits Cobbaut en Kompany dan als linkse en centrale pion in een defensief trio zouden optreden, kan Anderlecht zo weldra een stukje veldbezetting vormen dat ook bij de Rode Duivels ooit van pas kan komen.

VERSCHILLENDE VISIES

Indien Michael Verschueren zich in januari alvast om één target minder druk wil maken, lijkt zulk een tactische ommezwaai misschien zelfs wel de enige optie. Anders mag Paars-Wit de transfermarkt al af beginnen speuren naar een échte linksachter, want zondag werd nog maar eens onderstreept wat eigenlijk al langer duidelijk is. En dat is dat Dewaele, met alle respect voor de ondankbare taak die de jongeling krijgt opgelegd, niet voldoet aan de vereisten. Zondag was het weer 72 minuten afzien, tot hij eindelijk uit zijn lijden werd verlost. Helaas was het niet Vercauteren, maar wel ref Jonathan Lardot die een einde maakte aan zijn wedstrijd. Wij weigeren echter te geloven dat die rode kaart de enige mogelijke uitkomst was en hopen dat, met zoveel verschillende visies in het Lotto Park, nóg iemand een alternatief ziet. Zo niet kan de nieuwe linksback maar best een voltreffer zijn.

POLL: Voor wie zou u Dewaele gewisseld hebben?

Fans van Standard brengen mooi eerbetoon aan Mpoku & co

'KRC Genk kan doelman voor peulschil vastleggen'

Kompany lijkt één transfer uit te sluiten: "Dat heeft het verleden geleerd"

Vandaag 24 Januari 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Roofe, Colassin of Dimata: wie is dé spits voor Anderlecht?

Verrassing in het Lotto Park vorig weekend. Niet Nacer Chadli maar wel de 18-jarige Antoine Colassin ...

273
{insert image alt}

De Experts: "Gent favoriet in topper, uitzeges Anderlecht en Club"

Na de bekerwedstrijden van de afgelopen dagen, is het vanaf vrijdagavond weer tijd voor ...

181
{insert image alt}

Charles De Ketelaere: het Brugse antwoord op Neerpede

Als Club Brugge dit seizoen effectief de dubbel in huis wil halen, mag het binnen twee weken op ...

1641
{insert image alt}

Crasson: "Die keuze van Anderlecht moet je respecteren"

Heel wat ex-spelers van RSC Anderlecht waren al zeer kritisch voor de club, maar Bertrand Crasson ...

27
{insert image alt}

'Zulte Waregem aast op sterkhouder van STVV'

STVV zag Yohan Boli voor bijna drie miljoen euro naar Al Rayyan vertrekken en de kans bestaat dat er ...

60
{insert image alt}

Snelders weet waarom Kums slaagt bij AA Gent en flopte bij Anderlecht

AA Gent doet het zeer goed en dat is vooral te denken aan de zeer sterke aanval. Daar maakt de club ...

99
{insert image alt}

'KRC Genk kan doelman voor peulschil vastleggen'

Thomas Didillon was op weg naar Genk, maar die transfer lijkt plots af te zullen springen. ...

252
{insert image alt}

Fans van Standard brengen mooi eerbetoon aan Mpoku & co

Bij Standard namen ze deze mercato vooral afscheid van spelers en toch niet de minsten. De Rouches ...

91
{insert image alt}

Kompany lijkt één transfer uit te sluiten: "Dat heeft het verleden geleerd"

Geen enkele Belgische club heeft zoveel talent bij de jeugd rondlopen als RSC Anderlecht. Dat komt ...

206
{insert image alt}

"Van Damme heeft nog niet gebracht wat er van hem verwacht wordt"

Sporting Lokeren haalde afgelopen zomer Jelle Van Damme terug naar de club en dat onderstreepte toen ...

81
{insert image alt}

Belgische clubs weigeren voorstel van 92 miljoen euro

Vandaag werden er biedingen gedaan op de tv-rechten van het Belgische voetbal. De Pro League kreeg ...

161
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE 2/2: Didillon wil weg, Vertonghen moet nieuwe club zoeken

De winterse transfermarkt draait op volle toeren en er mag nog heel wat beweging verwacht worden in ...

170
{insert image alt}

Bölöni trapt nog eens na op Lamkel Zé: "Ik kan van alles vertellen"

Je kan veel zeggen over Lamkel Zé, maar vervelen doet hij nooit. Irriteren daarentegen, begint hij ...

306
{insert image alt}

'Verhaeghe mag groots BeNeLiga-plan op zijn buik schrijven'

Donderdag was er een bijeenkomst met de Beneliga als inzet en die verliep alleszins positief. ...

300
{insert image alt}

De 11 namen: Preud'homme behoudt vertrouwen, geen Avenatti

Het zijn weer drukke tijden in het Belgische voetbal. Afgelopen week werden de heenwedstrijden in de ...

92
{insert image alt}

Lukebakio maakt Bayern-verdediger belachelijk met héérlijke panna (🎥)

Dodi Lukebakio is sedert afgelopen zomer actief bij het Duitse Hertha Berlijn. Ook daar doet hij het ...

125
{insert image alt}

Klopp grapt met journalist: '"Een sh*tvraag, en toch stel je hem"

Het Liverpool van Jürgen Klopp heeft een voorsprong van liefst zestien punten op achtervolger ...

110
{insert image alt}

Vercauteren laat zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Frank Vercauteren zou volgens Het Laatste Nieuws een contract tot het einde van het seizoen hebben, ...

514

Gisteren 23 Januari 2020

{insert image alt}

Mignolet maakte al brokken vóór bekerwedstrijd tegen Essevee (🎥)

Simon Mignolet ging woensdag voor een eerste keer pijnlijk in de fout bij Club Brugge. Zo zie je ...

426
{insert image alt}

Woedende Bölöni viseert ook Mbokani en Refaelov: "Er is een probleem"

Na Club Brugge wist ook Antwerp vanavond geen afstand te nemen van zijn tegenstander in de ...

1035
{insert image alt}

Opvallend: Anderlecht favoriete tegenstander van Vanaken

Hans Vanaken sleepte vorige week zijn tweede opeenvolgende Gouden Schoen in de wacht. Hij maakt dus ...

179
{insert image alt}

Lamkel Zé helemaal uitgespuwd: "Hopelijk klopt Hoedt hem compleet lam"

Antwerp geraakte vanavond niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen KV Kortrijk. The Great Old was ...

1020
{insert image alt}

Firmino bezorgt Liverpool ultieme zege bij Wolves en Dendoncker

Liverpool blijft maar winnen in de Engelse Premier League. Ook het zware uitduel bij Wolverhampton ...

98
{insert image alt}

Antwerp niet voorbij stug Kortrijk, Lamkel Zé eist hoofdrol op

Deze week werden de heenwedstrijden in de Beker van België, ook Croky Cup genaamd, afgewerkt. Club ...

388
{insert image alt}

BeNeLiga wordt volledig afgeschoten: "Compleet waardeloos"

Donderdag vond er in Eindhoven een topoverleg plaats tussen de grote clubs uit België en Nederland ...

898
{insert image alt}

Dan toch? 'Club legt 15 miljoen op tafel voor nieuwe aanvaller'

Dé transferprioriteit bij Club Brugge aan het begin van deze mercato was duidelijk: een vervanger ...

1047
{insert image alt}

Lamkel Zé doet Diagne'ke: "Stel die clown nooit meer op!"

Antwerp FC stond donderdagavond voor de heenwedstrijd in de halve finales van de beker tegen KV ...

493
{insert image alt}

Kompany waarschuwt Club en co: "Wij gaan strijd aan met wie dan ook"

Vincent Kompany heeft donderdag opnieuw van zich laten horen. In een videoboodschap op de officiële ...

501
{insert image alt}

'Transferakkoord nabij: Carrasco gaat in Premier League aan de slag'

De wintermercato vat vrijdag zijn laatste week aan en ook voor een aantal Rode Duivels begint de ...

978
{insert image alt}

Rits neemt ploegmaat bij Club in bescherming

Er werd verwacht dat Club Brugge de klus al in de heenwedstrijd ging klaren, maar om zich te ...

417
{insert image alt}

'Barça ruikt buitenkansje en meldt zich in Manchester'

FC Barcelona is momenteel nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits om de maandenlange afwezigheid ...

339
{insert image alt}

Club denkt aan toekomst en legt veelbelovende winger vast

Bij Club Brugge is het tot dusver een opvallend rustige wintermercato. De leider in de Jupiler Pro ...

754
{insert image alt}

Antwerp-fans zetten 't Stad in brand vlak voor bekerclash

Door de overmacht van Club Brugge lijkt de titel dit seizoen nog wat te hoog gegrepen, maar de Great ...

1063