Kanu: "Ik zou graag terugkeren naar Anderlecht, het is mijn tweede thuis"

Foto: Kanu:

Kanu, oftewel Rubenilson dos Santos Da Rocha, kwam in 2008 als 20-jarige jongen naar RSC Anderlecht. Hij won er vele titels, speelde er met geweldige spelers samen en nadien ging zijn voetbalavontuur onder meer verder in Rusland, Thailand en Cyprus. De ondertussen 32-jarige Braziliaan blikte met Voetbalnieuws terug op zijn parcours en kijkt ook even naar de toekomst.

"Het was Philippe Collin die naar Brazilië kwam en daar een Braziliaanse speler ging scouten, maar ik viel hem op. Na de partij zei hij tegen mij: ‘jij gaat mee naar Anderlecht’. Hij vertelde mij toen ook dat ik zeker beter zou gaan doen dan andere Braziliaanse spelers die er niet wisten door te breken. Kijk maar naar onder meer Rafael Gallardo (die na Kanu naar RSCA kwam nvdr.), die maar één duel speelde. Nochtans kwam hij van een topclub als Gremio. Veel Brazilianen komen naar België en denken dat het een makkelijke competitie is, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb hier heel veel geleerd, ik kwam als een aanvaller en groeide uit tot een nummer ‘6’ of ‘8’."

Kanu speelde een half jaar op huurbasis bij Cercle Brugge.

"In het begin was het zeer moeilijk, want in Brazilië was ik het gewend om altijd met de bal te spelen of trainen, in België moest ik plots veel lopen. Ik herinner mij het lopen in het park in Anderlecht maar al te goed. Toen vond ik dat vreselijk, nu geniet ik daar zelfs van. Fysiek ben ik enorm gegroeid in België en dat heeft mij heel veel geholpen."

Geweldige jaren bij Anderlecht

Kanu kende fantastische jaren bij Anderlecht, maar eerst werd hij uitgeleend aan Cercle Brugge. "Glen De Boeck was er toen trainer en ik speelde er een half jaar op huurbasis. Ik weet nog dat ik toen een zeer goede match op Anderlecht speelde en na enkele maanden zeiden ze toen: ‘jij komt volgend jaar terug’."

Het begin van een gouden periode bij Anderlecht. Paars-Wit was toen een topteam en Kanu speelde van 2008-2013 met een pak toppers: Matias Suarez, Lucas Biglia, Dieumerci Mbokani, Romelu Lukaku…. "Het was een geweldige tijd. We wonnen in die periode met 5-0 van Standard, 6-1 van Club Brugge en ik weet nog dat ik in de Play-Offs toen belangrijk was met goals tegen Standard, KRC Genk en thuis tegen AA Gent. Die ploeg in die periode, pfoeh. Mbokani (met wie hij nog een goed contact heeft, nvdr.) was en is een topper. Krachtig, snel, bal bijhouden, scoren… Ik gaf hem veel assists (lacht) en soms ging het zelfs zo ver dat we voor de match afspraken hoe we gingen scoren. Dan gebeurde dat ook regelmatig op het veld, we voelden mekaar heel goed aan."

Kanu en Mbokani hadden een goede band bij Anderlecht.

"Dan had je nog Suarez daarbij. Hij was de beste, knap dat hij nu bij River Plate speelt. Ik kwam samen met Mati aan bij Anderlecht. Biglia was positioneel zo sterk. Anderlecht zou hem willen terughalen? Ik denk dat het moeilijk gaat worden, hij verdient erg veel bij AC Milan. Juhasz, Jovanovic… Een enorm sterke ploeg." Hij speelde nadien ook samen met Romelu Lukaku. Beiden zijn nog altijd goed bevriend. "'Rom' was ook een fenomeen. Ik heb nog heel veel contact met hem (blijkbaar kan talenfenomeen Lukaku ook Portugees, want Kanu laat een spraakbericht horen, nvdr.) Een geweldige spits en dat bewijst hij nu ook bij Inter."

Kanu won twee titels bij Anderlecht en één Beker van België en is één van de weinige Braziliaanse spelers die zich er wist door te zetten. Je kan ook vier titels zeggen, maar twee keer vertrok hij tijdens de wintermercato bij RSCA. Eén keer op huurbasis naar Cercle, en één keer voor drie miljoen euro naar Terek Grozny. Die laatste was een zeer moeilijke beslissing.

"Herman Van Holsbeeck is toen meegegaan naar Rusland om alles af te ronden en Anderlecht heeft toen nog drie miljoen euro gekregen voor mij. Als ik alleen had moeten kiezen en als ik geen familie had, dan was ik bij Anderlecht gebleven. Bovendien stond ik toen op drie maanden van een Belgisch paspoort. Maar het voorstel van Terek was financieel niet te weigeren en ik moest ook aan de toekomst van mijn gezin en familie denken. Ik kocht toen een huis voor mijn moeder in Brazilië."

Hasi en Kanu werden vrienden bij Anderlecht.

"Ik woonde het eerste jaar net buiten Grozny, maar nadien woonde ik in een ‘compound’ (gesloten wijk, nvdr.) in Grozny. Het was een hele moderne stad en ik voelde mij er wel goed. Het was wel grappig dat de mensen in de supermarkt zelfs met mij op de foto gingen, omdat ze het niet gewend waren om een 'donkere' man te zien. Dat was wel heel apart, maar ze waren wel zeer beleefd. Racisme? Neen, daar heb ik in de stad nooit last van gehad. Ik voelde mij er zeer welkom. In de voetbalstadions gebeurde het wel in Rusland, nooit bij Terek Grozny. In Moskou, en Zenit was veruit het ergste, daar kreeg je het zwaar te verduren met oerwoudgeluiden... Het waren nooit duizenden fans, maar pakweg honderd fans."

De leeuwen van Kadyrov

Bij Terek was de beruchte Ramzan Kadyrov de eigenaar. Kanu hoorde de verhalen over zijn 'wreedheden' ook, maar inzake persoonlijk contact kan hij er niks verkeerd over zeggen. "Hoe ik hem heb meegemaakt, dat was enkel positief. Hij was vriendelijk en eigenlijk een rustige man. De betalingen waren er ook altijd stipt in orde, heel correct. Ik vergeet nooit dat hij ons regelmatig uitnodigde bij zijn thuis en dat was een hele belevenis. Een prachtig domein, maar het was net een dierentuin! Daar liepen zelfs leeuwen rond, nooit gezien. Maar ik heb zelf nooit slechte ervaringen gehad met hem, daarover kan ik niks negatief zeggen."

Na 3,5 jaar in Rusland was het plots Thailand voor Kanu. Althans, dat was de bedoeling. "Ik tekende een voorcontract van 2 jaar bij Buriram United en financieel was dat een mooi contract. Maar toen ik er was om het contract af te ronden, waren de voorwaarden plots een stuk minder. Ik ging niet akkoord en daar waren ze niet blij mee en dat ging zo acht maanden lang verder. De voorzitter zette mij onder druk en zei: ‘dit contract of niks’. Toen ben ik vertrokken."

Vorig seizoen speelde Kanu een half jaar bij KV Kortrijk.

Bijna terug bij Anderlecht

Kanu keerde terug naar Europa en ging in Cyprus spelen en was een jaar lang aan de slag bij Omonia Nicosia, toen kwam KV Kortrijk aankloppen. "Ik tekende voor drie jaar in Cyprus, maar na één jaar kwam Kortrijk. Glen De Boeck was er trainer en we kenden elkaar nog van bij Cercle. Het ging goed bij Kortrijk, maar in januari kwam Besnik Hasi dan aankloppen."

Beiden hadden al jaren een zeer goede band. "Besnik is een echte vriend geworden. Hij wou me bij Al Raed en zij kochten me voor ongeveer 60.000 euro weg bij Kortrijk. Met Besnik had ik al een zeer goede band bij Anderlecht (Hasi was er toen T2, nvdr.) en hij hield me toen rustig als ik ongeduldig was als jonge speler. Toen hij hoofdtrainer was bij Anderlecht probeerde hij mij een jaar na mijn vertrek terug te halen. Alles leek in orde te komen, maar financieel kwam er geen akkoord. Jammer en Besnik probeerde mij nadien ook naar Legia Warschau te halen, maar ook dat ging uiteindelijk niet door. Ik respecteer hem enorm."

"Bij Al Raed moest ik de ervaren man op het middenveld worden en dat ging goed. We eindigden nog achtste en het doel was bereikt. Ik had een contract voor één jaar getekend en in mei gingen we aan tafel zitten voor een nieuw contract. Ik ging niet meteen akkoord met de voorwaarden en begreep niet waarom de voorwaarden plots gewijzigd moesten worden."

Kanu lag wel nog een aantal maanden onder contract, maar keerde terug naar België en traint sinds de zomer bij Move to Cure, de praktijk van Lieven Maesschalck. Tussen Al Raed en Kanu komt het niet meer goed en zijn manager probeert alles af te handelen, want de club moet hem nog geld. Vanaf 15 december is de middenvelder weer een vrije speler en u kon eerder al lezen dat er de nodige interesse is. Kanu droomt stiekem om de cirkel rond te maken en terug te keren naar Anderlecht, waar ze een nummer ‘6’ kunnen gebruiken.

Kanu is vanaf 15 december weer een vrije speler.

Toekomst

“Ik ben een veel slimmere speler dan vroeger geworden, als jonge gast loop je overal. Fysiek ben ik in orde, alleen mis ik ritme. Ik kom nog vaak in Brussel en als ik op Anderlecht ben, is de ontvangst van de fans goed, ze kennen mij nog. Ik zou Anderlecht héél graag helpen, het is mijn tweede thuis en een terugkeer zou me zeer gelukkig maken. Ze kunnen wel ervaren spelers gebruiken, kijk maar naar Antwerp. Daar zijn het de ervaren spelers zoals Mbokani die het verschil maken. Ze hebben voor mij de deuren geopend in Europa en dat zal ik nooit vergeten. Ik zal de club altijd dankbaar zijn."

"Ondanks de situatie waar ze nu al een tijdje inzitten, blijft Anderlecht altijd een topclub. Het maakt me triest dat het zo moeilijk gaat de laatste jaren. Ik denk dat ze met de mensen die er nu voor het beleid instaan op de goede weg zijn en met Frank Vercauteren hebben ze volgens mij een zeer goede keuze gemaakt. De fans moeten in het nieuwe bestuur blijven geloven en het vertrouwen blijven behouden."

Tot slot hebben we het over zijn toekomst na het voetbal. Kanu zal in België blijven wonen. "Ik zal eerst de nodige tijd nemen om te genieten van mijn gezin. Dat verdienen ze, want het was niet makkelijk om van hen gescheiden te zijn als ik in het buitenland was. Daarna zou ik graag in het voetbal blijven. Wie weet als makelaar. Braziliaanse spelers begeleiden met mijn goede vriend Igor De Camargo? Waarom niet? Het is nu nog te vroeg om daar al concreet plannen over te maken, want ik wil zeker nog enkele jaren voetballen. Ik heb nog een aantal topjaren in me", besluit de sympathieke Braziliaan, die eigenlijk al een beetje Belg is geworden.

POLL: Moet Anderlecht hem een nieuwe kans geven?

Paul Okon: "Sprak met een Belgische eersteklasser om er T2 te worden"

Anastasiou: "Voor coronacrisis toonde Belgische club interesse"

Luc Nilis vindt nieuwe uitdaging in Turkije

Vandaag 10 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Erewoord: op het moment dat we de eerste hand legden aan dit stuk, had Anderlecht een 0-2 voorsprong ...

386
{insert image alt}

Kampioenen worden knoeiers: plots paniek bij Club Brugge?

Van een valse start gesproken. Vorige week verloor Club Brugge de bekerfinale tegen Antwerp, nu ging ...

520
{insert image alt}

Club en Anderlecht strijden om 'nieuwe Havertz'

De moderne aanvallende middenvelder van vandaag wordt getypeerd door een vleugje creativiteit en een ...

1490
{insert image alt}

'Stanciu kan droomtransfer richting Premier League maken'

Nicolae Stanciu werd vier jaar geleden door RSC Anderlecht voor 7,8 miljoen euro weggehaald bij ...

15
{insert image alt}

'Nasri kan zeer opvallende transfer versieren'

De carrière van Samir Nasri zit al vele jaren in een neerwaartse spiraal. De Fransman gaat mogelijk ...

70
{insert image alt}

KRC Genk wint oefenpot van RWDM

RWDM is zich aan het klaarstomen voor de start van Eerste Klasse B en trok naar Genk, om er een ...

145
{insert image alt}

Anastasiou: "Voor coronacrisis toonde Belgische club interesse"

Yannis Anastasiou is op zoek naar een nieuwe club als trainer. De Griek zit sinds november 2019 ...

38
{insert image alt}

Messi maakt hartverwarmend gebaar in Argentinië

Lionel Messi heeft naast het winnen van de Champions League nog een ander aandachtspunt: de ...

0
{insert image alt}

Luc Nilis vindt nieuwe uitdaging in Turkije

Luc Nilis liet een tijdje geleden nog vallen dat hij graag zou terugkeren naar RSC Anderlecht of ...

101
{insert image alt}

'Lommel SK vindt akkoord met Flamengo'

Lommel SK wist al een aantal nieuwe spelers vast te leggen en er zijn er nog een aantal komst. Er is ...

108
{insert image alt}

Paul Okon: "Sprak met een Belgische eersteklasser om er T2 te worden"

Club Brugge had in zijn geschiedenis een pak topspelers in zijn rangen en één van hen is ...

218
{insert image alt}

'Anderlecht haalt zoon van gewezen wereldster aan boord'

Anderlecht zet sinds de terugkeer van Vincent Kompany volop in op zijn eigen jeugd en dat betekent ...

414
{insert image alt}

RWDM vindt eindelijk zijn felbegeerde spits

In 1A zijn ze er dit weekend alweer aan begonnen, in 1B is het nog een tweetal weken wachten op de ...

82
{insert image alt}

'Vertonghen denkt serieus na over verrassende transfer'

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

234
{insert image alt}

Kwartfinale Atletico kan doorgaan ondanks twee besmette spelers

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

37
{insert image alt}

'Hoedt kan verrassende terugkeer maken'

Antwerp verraste vorige zomer door Wesley Hoedt op huurbasis weg te plukken bij Southampton en de ...

309
{insert image alt}

Losada geeft transferplannen Beerschot prijs

Beerschot tankte vorige week al vertrouwen door de titel in 1B binnen te halen met een vlotte ...

295
{insert image alt}

'Feyenoord troeft Standard af voor Belgisch belofteninternational'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

178

Gisteren 09 Augustus 2020

{insert image alt}

Jonge Belg breekt door bij Hamburg: "Hij verrast"

De voorbije jaren wisten een aantal jonge Belgen in Duitsland hun doorbraak te forceren. Benito ...

200
{insert image alt}

Vanderhaeghe scherp voor zijn spelers: "Niet scherp genoeg"

KV Kortrijk is ontgoochelend aan het seizoen begonnen, want het ging meteen in eigen huis onderuit ...

216
{insert image alt}

Heymans benoemt oorzaak voor verrassende zege Waasland-Beveren

Waasland-Beveren is op zondagavond de verrassende leider in 1A. Het ging met 1-3 winnen op het veld ...

419
{insert image alt}

Lukaku boezemt geen angst in: "Hij is geen Messi"

Er wordt deze maand in sneltempo gevoetbald om de Europese competities nog afgewerkt te krijgen. ...

520
{insert image alt}

Waasland-Beveren verrassend leider: "Geen betere illustratie van 2020"

De eerste speeldag in de Jupiler Pro League heeft tot dusver meteen de nodige verrassingen ...

330
{insert image alt}

Waasland-Beveren pakt meteen gouden driepunter bij KV Kortrijk

Tot een dikke week geleden stond Waasland-Beveren nog met anderhalf been in 1B, vanavond wonnen de ...

362
{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over terugkeer Kompany

Anderlecht blonk vorig seizoen uit door wisselvalligheid en dat euvel lijkt nog steeds niet helemaal ...

506
{insert image alt}

'Real Madrid verrast en dient bod in voor Dybala'

De Champions League bracht de voorbije dagen enkele verrassingen. Zo sneuvelde Juventus tegen ...

493
{insert image alt}

La Voix du Nord: "David legt maandag medische testen af bij Lille"

De kogel lijkt door de kerk: Jonathan David zou op punt staan om AA Gent te verlaten. De Canadese ...

176
{insert image alt}

Dimata eindelijk terug: "Nooit gevreesd voor het einde van mijn carrière"

Anderlecht begon niet aan het seizoen met een zege, want op het veld van KV Mechelen gaf het een ...

309
{insert image alt}

KV Mechelen baalt: "Kregen niet wat we verdienen"

KV Mechelen kende een bijzonder matige voorbereiding en tegen Anderlecht leek het ook op weg naar ...

241
{insert image alt}

Atletico moet afreis voor Champions League uitstellen na positieve coronatesten

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

224
{insert image alt}

Vercauteren: "Offensief bleef het onder de verwachtingen"

Anderlecht begon met veel optimisme aan het seizoen, maar het is er toch weer niet in geslaagd om ...

560
{insert image alt}

Vanzeir: "Premier League is niet realistisch"

KRC Genk stuurde Dante Vanzeir door en Union SG haalde hem in huis. De talentvolle aanvaller is ...

307
{insert image alt}

De 11 namen: Hayen geeft aanwinsten de kans, Kortrijk start met jong talent

Waasland-Beveren neemt het vanavond op tegen KV Kortrijk. Nicky Hayen en Yves Vanderhaeghe gaven hun ...

155