INTERVIEW Van Tornhout: "Hij speelt niet meer, maar dat maakt weinig verschil"

Foto: INTERVIEW Van Tornhout:

Voor de winterstop beleefde KSV Roeselare bange momenten. De ploeg begon met heel wat gelijke spelen aan het seizoen, en zakte gaandeweg steeds dieper weg in het klassement. Maar in 2014 begonnen de spelers van Sergiy Serebrennikov met nieuwe moed, en voorlopig resulteert dat in drie overwinningen op rij. VoetbalNieuws sprak met aanvaller Dieter Van Tornhout.

Roeselare schoot sterk uit de startblokken na de winterstop, met negen op negen. "De sfeer is optimaal, maar aan de andere kant beseft iedereen ook maar al te goed dat we er nog niet zijn", vertelt de spits. "We hebben nog een vrij moeilijk parcours af te leggen, maar het spel na de winterstop is sowieso beter dan voordien. Ik denk dat de laatste drie overwinningen allemaal volledig terecht waren."

"Er is eigenlijk niets veranderd in de winterstop, maar misschien is er op één of andere manier in de kopjes wel een klik gemaakt. Misschien begonnen de jongens toch te beseffen dat het kritiek begon te worden, dat het er toch heel gevaarlijk begon uit te zien. Maar wat precies voor die klik heeft gezorgd, weet ik niet want de manier van werken en de trainingsintensiteit zijn allemaal hetzelfde gebleven. Ook wat de namen op het veld betreft is er bijna niets veranderd."

Bonuspunten tegen toppers

Roeselare staat momenteel veertiende. Is dat nog steeds onder de waarde geklasseerd? "Ik denk dat we niet te veel moeten kijken naar dat klassement", vindt de 28-jarige Van Tornhout. "Na de eerste ronde stonden we op twee na laatste, en nu moeten we gewoon die eindronde proberen vermijden. Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat dat zal lukken. We moeten gewoon maken dat we het seizoen positief beëindigen, en dan moet Roeselare zich op volgend seizoen beginnen richten."

"Nu is het onze opdracht om een vervolg te breien aan die negen op negen. Zo snel mogelijk x aantal punten nemen zodat we veilig zijn." De komende weken staan wel enkele lastige wedstrijden op het programma, tegen titelkandidaten Sint-Truiden en Westerlo. "Daar verwacht eigenlijk niemand iets van ons. Als we daar punten kunnen rapen, zijn dat bonuspunten. Maar het zal niet van die wedstrijden afhangen voor ons. We moeten kijken naar de rechtstreekse concurrenten, die we ook bijna allemaal thuis ontmoeten. In die wedstrijden moeten we de drie punten thuis houden."

Einde verhaal bij Antwerp

Van Tornhout speelt dit seizoen op uitleenbasis voor Roeselare, maar is nog steeds eigendom van Antwerp. Het is een stap terug, moet hij toegeven, maar hij zag geen toekomst meer op de Bosuil. "Omdat er een nieuwe trainer kwam, en die haalde twintig nieuwe spelers. En als de trainer die zelf haalt, weet je ook dat je weinig of niet gaat spelen."

"Dan is er met Roeselare een snel alternatief en een goede oplossing gekomen. Ik heb toen ook gesproken met de trainer, die ik nog kende van vroeger want ik heb nog met Sergiy samengespeeld bij Club Brugge. Dat was iets makkelijker praten, en ik had een goed gevoel bij de mensen en bij de club. Je moet natuurlijk altijd knokken voor je plaats, maar het zag er positiever uit dan bij Antwerp. Daar zag ik gewoon dat het einde verhaal zou worden."

Serebrennikov vatte het seizoen voor het derde jaar op rij aan als speler-trainer bij Roeselare. Maar sinds de winterstop is hij voetballer af, en focust hij zich nog louter op het trainerschap. "Iedereen luisterde naar hem, op en naast het veld. Iedereen respecteert hem ook, en zo hoort het. Toen hij voor de winterstop meespeelde, was hij ook aan het coachen en corrigeren. Na de winterstop heeft hij de beslissing genomen om niet meer te spelen. Maar uiteindelijk is er nu weinig of geen verschil."Van Tornhout begon zijn carrière bij Club Brugge, waar hij nog samenspeelde met zijn huidige coach, Sergiy Serebrennikov.

Van Tornhout heeft er al een turbulente carrière op zitten, waarin hij met heel wat tegenslagen kreeg af te rekenen. Hij is op zijn 28ste al aan zijn achtste profploeg toe. "Dat komt door omstandigheden. Ik ben op mijn twintigste van Club Brugge naar Nederland gegaan. Bij Roda JC kreeg ik een zware blessure en nadien kreeg ik nog weinig speelkansen. Toen heb ik de beslissing genomen om naar Cyprus te gaan, omdat (voormalig (beloften)trainer bij Club Brugge) Cedomir Janevski daar trainer was. Daar heb ik drie mooie jaren gehad. Maar toen was er die financiële crisis, en dan moet je ook een beetje aan jezelf denken."

"Toen heb ik ervoor gekozen om naar Kilmarnock in Schotland te gaan, maar door familiale omstandigheden- ik ben op anderhalf jaar tijd mijn beide ouders verloren- ben ik moeten terugkeren naar België. Als dat niet gebeurd was, zat ik waarschijnlijk nog in Schotland." Hij schonk er zijn club zelfs de Schotse beker, door in de finale het winnende doelpunt te maken. "Dat was het hoogtepunt van mijn carrière, sowieso. Ik speelde daar ook op regelmatige basis, en dat was gewoon heel plezant. Het was ook zeer professioneel daar. Kilmarnock is echt een club die me altijd in het hart zal blijven."

Wat brengt de toekomst?

"Maar goed, door omstandigheden heb ik die club toch verlaten, en gekozen voor Antwerp. Daar ben ik na een jaar ook weer vertrokken, omwille van de redenen die ik al schetste. Nieuwe trainer, nieuwe wetten, en als voetballer wil je toch voetballen, dus toen heb ik voor Roeselare gekozen. Maar ik ben uitgeleend, dus ik weet niet wat de volgende stap zal zijn."

"Er zijn hier en daar al contacten geweest, zowel in het binnen- als in het buitenland. Maar niet in de Belgische eerste klasse, dat is voor mij voorbij. Misschien blijf ik ook bij Roeselare, misschien ook niet. Dus wie weet wordt er weer een nieuwe club toegevoegd aan mijn lijstje (lacht)."

Deze tien spelers uit de Jupiler Pro League zijn het meeste waard

Beloften Anderlecht halen uit en bekeren voort, Club Brugge plaatst zich nipt

EK: Engeland haalt verschroeiend uit, Portugal moet nog vol aan de bak

Gisteren 14 Oktober 2019

{insert image alt}

Sterling reageert na wangedrag Bulgaarse fans: "Idioten"

De wedstrijd tussen Engeland en Bulgarije werd vanavond ontsierd door de Bulgaarse fans. Zo waren er ...

74
{insert image alt}

Opvallend: Turkse speler de laan uitgestuurd na openlijke steun aan Erdogan

FC Sankt Pauli kwam de voorbije dagen bijzonder negatief in de Duitse pers na wangedrag van één ...

149
{insert image alt}

Buffon openhartig over depressies: "Ik bracht chaos in mijn hoofd"

Gianluigi Buffon is een van de beste keepers van de laatste decennia. De Italiaan stond maar liefst ...

49
{insert image alt}

EK: Engeland haalt verschroeiend uit, Portugal moet nog vol aan de bak

Vanavond werden heel wat kwalificatiewedstrijden gespeeld met het oog op het EK in 2020. Toplanden ...

75
{insert image alt}

Beloften Anderlecht halen uit en bekeren voort, Club Brugge plaatst zich nipt

Vanavond werden in de Beker van België voor de Beloften heel wat wedstrijden afgerond. Enkele ...

249
{insert image alt}

CR700: Cristiano Ronaldo bereikt legendarische mijlpaal tegen Oekraïne (📽️)

Cristiano Ronaldo heeft vanavond een legendarische mijlpaal bereikt tegen Oekraïne. De Portugees ...

182
{insert image alt}

Engeland slachtoffer van racisme in Bulgarije, Sterling antwoordt op zijn manier

Engeland waarschuwde in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden van deze maand korte metten te ...

136
{insert image alt}

Yaremchuk trapt Oekraïne op rozen tegen Ronaldo en co. (📽️)

Oekraïne en Portugal strijden vanavond om de leidersplaats in Groep B. Indien de Oekraïners weten ...

68
{insert image alt}

Deze tien spelers uit de Jupiler Pro League zijn het meeste waard

Vrijdag wordt de Jupiler Pro League opnieuw op gang getrapt na een interlandbreak van twee weken. ...

1385
{insert image alt}

Rashford schiet Engeland op voorsprong na heerlijke solo (📽️)

Engeland kan zich vanavond plaatsen voor het Europees Kampioenschap in 2020. Daarvoor moeten de ...

33
{insert image alt}

'Manchester United wil malaise beëindigen met Ajax-transfer'

Manchester United hoopt zich dit seizoen te herpakken na een dramatische start in de Premier League. ...

210
{insert image alt}

José Riga vindt nieuwe job bij Waalse amateurploeg

Sinds zijn passage bij Cercle Brugge in 2017 zat José Riga zonder club. De Belgische trainer heeft ...

56
{insert image alt}

Gelukje voor Courtois: "Navas hoefde niet te vertrekken bij Real"

Thibaut Courtois is op dit moment aan zijn tweede seizoen bezig bij Real Madrid. De wisselvallige ...

318
{insert image alt}

Tottenham lost keepersprobleem op en trekt oude bekende aan

Tottenham Hotspur kan voorlopig terugkijken op een bijzonder matige seizoensstart. De Spurs ...

160
{insert image alt}

Yannick Ferrera verrast en gaat aan de slag in Saudi-Arabië

De 39-jarige Yannick Ferrera kent ondanks zijn jonge leeftijd al een rijkgevulde loopbaan. Vorig ...

137