De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Foto: De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Met de steun van de trouwe achterban wist Club Brugge vorig weekend op een overtuigende wijze te winnen van – een weliswaar naïef spelend – Waasland-Beveren. Naast de behaalde driepunter tankte de huidige landskampioen ook veel vertrouwen en krikte bovendien haar statistieken op. Blauw-Zwart lijkt eindelijk terug op het goede spoor te zitten, en dat blijkt uit verschillende vaststellingen.

TWEEDE ADEM 

Na een de compleet gemiste competitiestart – waarin Club Brugge amper drie punten op negen haalde -, werden enkele excuses ingeroepen voor die rampzalige resultaten. De afwezigheid van de hondstrouwe en enthousiaste twaalfde man zou de voornaamste reden zijn waarom de Belgische landskampioen o zo stroef uit de startblokken kwam in de recentste editie van de Jupiler Pro League. Voor aanvoerder Ruud Vormer was de aanwezigheid van de Brugse fans alvast een serieuze opsteker tijdens de gewonnen match tegen Waasland-Beveren. “Het doet vooral deugd dat er terug fans in de tribunes zitten. Zowel voor de fans, dat ze terug voetbal kunnen kijken, als voor ons. Het is een volledig ander gevoel om het veld te betreden mét fans, je bent meteen een tikkeltje feller”, verklaarde de Nederlander aan de officiële clubkanalen.Philippe Clement ging zelfs nog een stapje verder en was zelfs tot tranen bewogen na de eerste thuismatch mét publiek sinds 7 maart 2020. “Ik zit intussen dertig jaar in het profvoetbal en in die periode zijn er altijd belangrijke momenten die je onthoudt. De match van vandaag is sowieso iets dat ik mijn hele leven zal onthouden. Na de opwarming begonnen onze fans de traditionele Clubliederen te zingen en dat ontroerde me. Het was een heel rare beleving en er begonnen zelfs tranen te vloeien”, aldus een geëmotioneerde Club Brugge-coach. Ook de Blauw-Zwarte spelers vonden precies hun tweede adem en leidden een mak Waasland-Beveren naar de slachtbank. 

INVLOED OP AANVALLENDE CREATIVITEIT 

Volgens verschillende statistieken zou het ontbreken van de fans tijdens voetbalmatchen een negatieve invloed hebben op de creativiteit en aanvalsdrift van de voetballers. In het geval van Club Brugge kan dat wel gelden, gezien de fletse indruk die de zestienvoudige landskampioen achterliet in de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen. Het was een euvel dat Clement al in juli – vooraleer de competitie van start ging – alarmeerde bij Het Laatste Nieuws. “Procentgewijs zie je minder goals vóór corona, minder dribbels, minder schoten op doel, minder acties, maar de fysiéke parameters zijn dezelfde en bij sommige ploegen zelfs beter. De conclusie is dat voetballen zonder publiek niet zozeer het rendement van de taakgerichte spelers beïnvloedt, maar des te meer van de creatieve spelers. Voor mij is dat belangrijke kennis.”Toch heeft Clement – in het geval van Club Brugge – niet helemaal gelijk. We namen namelijk de proef op de som en stelden vast dat de voorgenoemde parameters (dribbels, schoten op doel en offensieve acties) dit seizoen nagenoeg hetzelfde zijn gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo bleef het aantal Brugse dribbels per wedstrijd gelijk met een gemiddelde van 33 stuks, iets wat ook geldt voor de aanvallende acties per wedstrijd die op 74 eenheden per match stagneren. Enkel het gegenereerde balbezit per wedstrijd nam noemenswaardig af van 59,4% in het vorige seizoen, waarmee Club toen de primus was, naar 58,1% in de huidige jaargang. Met dat balaandeel doen voorlopig enkel RSC Anderlecht (58,5%) en AA Gent (59%) nog iets beter. 

GEEN HERHAALD DOEMSCENARIO 

Na de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen, toen Club Brugge amper drie punten op negen haalde, kon er een duidelijke trend worden vastgesteld: hoe hoger het verworven balbezit van Club Brugge, hoe meer moeilijkheden de huidige Belgische landskampioen ondervindt om het verschil te maken. Tegen Charleroi werd het Brugs balbezit besloten op 57% en tegen Beerschot was dat zelfs 63%: beide wedstrijden werden verloren. “Dit scenario zullen we dit seizoen nog vaker meemaken”, de woorden van Simon Mignolet waren bijna profetisch na de eerste competitiematch tegen Charleroi. In de enige gewonnen partij van het eerste drieluik – tegen KAS Eupen nota bene - bedroeg het Blauw-Zwarte balbezit 53%.  Die tendens zette zich vervolgens door tegen – een weliswaar heel tegenvallend – KRC Genk, waartegen Club Brugge slechts 52% balbezit haalde maar wél met 1-2 kon winnen. Het was dan ook bang afwachten hoe Club Brugge zou presteren tegen Waasland-Beveren, die voor de match op Jan Breydel gemiddeld amper 47% balbezit vergaarde – een immens verschil met de toenmalige 57% van Club Brugge. Want het was eerder bewezen door Sporting Charleroi en Beerschot VA: laat je het balbezit aan Club Brugge, dan heb je meer kans tot slagen. Maar al snel was het duidelijk dat de Waaslanders niet over dezelfde kwaliteit beschikken van het kaliber zoals Charleroi en Beerschot. Het Brugse balbezit nam in de tweede helft zelfs een ongeziene 76% aan en werd uiteindelijk besloten op 62%, wat amper één percentage minder is dan de match tegen Beerschot.

GEHOOPTE POSITIEVE EVOLUTIE 

De troepen van coach Philippe Clement kunnen het dus nog wel: met een overgroot aandeel veldoverwicht de tegenstander uit verband spelen – al was de speelwijze van Waasland-Beveren ietwat naïef te noemen. Coach Nicky Hayen verzuimde namelijk om een realistische aanpak te hanteren en stelde voornamelijk het romantische voetbalaspect voorop. Tegen een herboren Club Brugge, met de verlangde steun van de eigen supporters, wordt zo'n opvatting meteen afgestraft. Voor Blauw-Zwart betekende de gemakkelijke 4-1 zege alleszins een serieuze opsteker, zeker nadat de ploeg hun dominantie nog eens ten volle konden etaleren, want dat was namelijk al geleden van in het voorbije seizoen. Club Brugge werkte een nagenoeg perfecte wedstrijd af, zonder zichzelf al te veel te moeten forceren. Op verschillende vlakken presteerde Blauw-Zwart boven haar huidige seizoensgemiddeldes en die trend zal coach Clement op langere termijn willen aanhouden. Zo was de afwerking op doel alvast pakken beter: 50% van de gelanceerde doelpogingen belandden uiteindelijk op het doel van Waasland-Beveren goalie Nordin Jackers, een gemiddelde dat dit seizoen nog niet overstegen werd bij Club. Ter vergelijking: vorig seizoen lag dat percentage overigens op 35%.

EINDELIJK ZUIVERE PASSING  

Daarnaast leed Club Brugge zaterdagavond ook opvallend minder balverlies dan in de eerste competitiewedstrijden. Dat resulteerde rechtstreeks in een hoger aandeel balbezit, iets wat – zoals eerder vermeld – toch voor een bepaalde bekommernis zorgde bij Blauw-Zwart. Maar dankzij een een nadrukkelijke offensieve aanwezigheid kon Club Brugge die onderliggende schrik van zich af spelen. Moeiteloos. De huidige Belgische landskampioen etaleerde dit seizoen bijvoorbeeld nooit een zuiverdere passing dan tegen Waasland-Beveren. En dat is wel broodnodig want met een gemiddelde passing-accuraatheid van 82,6% is Club Brugge in dat onderdeel pas het negende beste presterende team in de Jupiler Pro League dit seizoen. De grootste Brugse exponent van die vloeiende passing was tweevoudig Gouden Schoen-winnaar Hans Vanaken, die na een aarzelende start – samen met al zijn ploegmaats overigens – opnieuw de sterkhouder van weleer bleek. Waar Vanaken het seizoensbegin nog bedolven werd onder de kritiek, voornamelijk over zijn mindere kwaliteit van passing, bewees hij tegen Waasland-Beveren zijn criticasters het tegendeel. Met een ongeziene geslaagde passing van 94% deed hij meer dan tien procent beter dan zijn gemiddelde in de eerste vier competitiematchen. Door zijn twee gescoorde doelpunten zaterdagavond werkt Vanaken zich trouwens ook terug op tot één van de beslissendste spelers van de Jupiler Pro League. Hans Vanaken is alvast back. Club Brugge ook? 

POLL: Is Club Brugge over het dipje heen?

Atlético Madrid maakt komst Luis Suarez bekend, Barça maakt transferprijs bekend

'Done deal: Thorup nieuwe coach van KRC Genk'

Leko laat zich uit over uitblijven van transfers bij Antwerp

Vandaag 24 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes ...

1154
{insert image alt}

Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Ei zo na was hij al bijna afgeschreven op Jan Breydel, maar Michael Krmencik lijkt dan toch aan te ...

1099
{insert image alt}

Triomf v/d targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

De targetman. Een paar jaar geleden leek het concept nog dood en begraven, nadat Spanje met Cesc ...

472
{insert image alt}

Markovic: "Goede herinneringen aan België"

Sporting Charleroi heeft met Partizan Belgrado een zeer zware tegenstander voor zich in de Europa ...

0
{insert image alt}

Gillet weigerde Belgische club: "Boden me project voor na mijn carrière aan"

Mehdi Bayat is als clubleider een voorbeeld voor veel clubs. Stabiliteit is het sleutelwoord en geen ...

30
{insert image alt}

Atlético Madrid maakt komst Luis Suarez bekend, Barça maakt transferprijs bekend

Luis Suárez blijft dit seizoen in Spanje voetballen. De Uruguayaanse aanvaller heeft voor 6 miljoen ...

183
{insert image alt}

'Ajax vindt opvolger Van de Beek voor 20 miljoen in Brazilië'

Matheus Henrique mag zich verheugen op voorzichtige belangstelling van Ajax. Marc Overmars zou ...

42
{insert image alt}

Leko laat zich uit over uitblijven van transfers bij Antwerp

Met de huidige kern zal Royal Antwerp FC moeten vechten om een Europees ticket te bemachtigen. ...

153
{insert image alt}

AA Gent baalt: "Het is het verhaal van onze seizoensstart"

AA Gent blijft matig presteren. Tegen Dynamo Kiev gaf het niet thuis en verloor het met 1-2. Elisha ...

96
{insert image alt}

'Done deal: Thorup nieuwe coach van KRC Genk'

Intussen is de kogel door de kerk: Vercauteren wordt met zekerheid níét de nieuwe trainer van KRC ...

270

Gisteren 23 September 2020

{insert image alt}

De Decker streng voor basisspeler Gent: "Kan echt niet"

Wim De Decker heeft zijn eerste nederlaag beet als hoofdtrainer van AA Gent. In de voorronde van de ...

286
{insert image alt}

Spuwende Di Maria heeft zware sanctie aan de broek

Paris Saint-Germain kan in de komende wedstrijden niet beschikken over Angel Di María. De ...

124
{insert image alt}

Gent geeft CL niet op: "We maken nog kans"

AA Gent had gehoopt om zich via de voorrondes te plaatsen voor de groepsfase van de Champions ...

82
{insert image alt}

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

In Engeland stond werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de derde ronde van de Carabao Cup, beter ...

130
{insert image alt}

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

Voor AA Gent lijkt de campagne in de Champions League te stranden in de laatste voorronde. De ...

403
{insert image alt}

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Voor AA Gent lijkt de groepsfase van de Champions League onhaalbaar te zijn geworden. Om hun kansen ...

341
{insert image alt}

Montanier duidelijk over situatie Bastien en Oulare

Standard neemt donderdagavond zijn tweede horde op weg naar de groepsfase van de Europa League. ...

128
{insert image alt}

'Koeman lonkt naar Londen voor defensieve versterking'

Nu er stilaan meer spelers van de hand worden gedaan, kan FC Barcelona ook zelf werd gaan maken van ...

120
{insert image alt}

FIFA 21 beloont Club Brugge: vier spelers in JPL-top zes

Nog een tweetal weekjes wachten en dan is het eindelijk zover. Op 9 oktober brengt gamesproducent EA ...

727
{insert image alt}

Kijkers Gent-Dynamo ergeren zich: "Wat een commentator weer"

AA Gent kon in zijn voorbije wedstrijden wat vertrouwen tanken met twee nipte zeges, maar woensdag ...

489
{insert image alt}

'Uitverkoop Barça: Coutinho kan naar Premier League'

FC Barcelona blijft maar spelers verkopen om zelf versterkingen te kunnen aantrekken. Nelson Semedo ...

238
{insert image alt}

'Anderlecht wil Hoffenheim aftroeven voor laatste zomeraanwinst'

RSC Anderlecht kende tot dusver een geslaagde zomermercato. De Brusselaars deden een pak overbodige ...

525
{insert image alt}

Opvallende naam verschijnt op training Anderlecht

Bij Anderlecht zitten ze toch stilaan met de handen in het haar. Zo werden er vandaag opnieuw twee ...

531
{insert image alt}

'Leko neemt definitieve beslissing over Lamkel Zé'

Hoewel het seizoen nog geen twee maanden ver is, hebben ze bij Antwerp alweer de nodige problemen ...

443
{insert image alt}

Barça hengelt wereldtalent bij A-kern: clausule van 400 miljoen

Ronald Koeman heeft besloten dat Ansu Fati definitief aansluit bij het eerste elftal van Barcelona. ...

282