De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Met de steun van de trouwe achterban wist Club Brugge vorig weekend op een overtuigende wijze te winnen van – een weliswaar naïef spelend – Waasland-Beveren. Naast de behaalde driepunter tankte de huidige landskampioen ook veel vertrouwen en krikte bovendien haar statistieken op. Blauw-Zwart lijkt eindelijk terug op het goede spoor te zitten, en dat blijkt uit verschillende vaststellingen.


TWEEDE ADEM 

Na een de compleet gemiste competitiestart – waarin Club Brugge amper drie punten op negen haalde -, werden enkele excuses ingeroepen voor die rampzalige resultaten. De afwezigheid van de hondstrouwe en enthousiaste twaalfde man zou de voornaamste reden zijn waarom de Belgische landskampioen o zo stroef uit de startblokken kwam in de recentste editie van de Jupiler Pro League. Voor aanvoerder Ruud Vormer was de aanwezigheid van de Brugse fans alvast een serieuze opsteker tijdens de gewonnen match tegen Waasland-Beveren. “Het doet vooral deugd dat er terug fans in de tribunes zitten. Zowel voor de fans, dat ze terug voetbal kunnen kijken, als voor ons. Het is een volledig ander gevoel om het veld te betreden mét fans, je bent meteen een tikkeltje feller”, verklaarde de Nederlander aan de officiële clubkanalen.



Philippe Clement ging zelfs nog een stapje verder en was zelfs tot tranen bewogen na de eerste thuismatch mét publiek sinds 7 maart 2020. “Ik zit intussen dertig jaar in het profvoetbal en in die periode zijn er altijd belangrijke momenten die je onthoudt. De match van vandaag is sowieso iets dat ik mijn hele leven zal onthouden. Na de opwarming begonnen onze fans de traditionele Clubliederen te zingen en dat ontroerde me. Het was een heel rare beleving en er begonnen zelfs tranen te vloeien”, aldus een geëmotioneerde Club Brugge-coach. Ook de Blauw-Zwarte spelers vonden precies hun tweede adem en leidden een mak Waasland-Beveren naar de slachtbank. 

INVLOED OP AANVALLENDE CREATIVITEIT 

Volgens verschillende statistieken zou het ontbreken van de fans tijdens voetbalmatchen een negatieve invloed hebben op de creativiteit en aanvalsdrift van de voetballers. In het geval van Club Brugge kan dat wel gelden, gezien de fletse indruk die de zestienvoudige landskampioen achterliet in de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen. Het was een euvel dat Clement al in juli – vooraleer de competitie van start ging – alarmeerde bij Het Laatste Nieuws. “Procentgewijs zie je minder goals vóór corona, minder dribbels, minder schoten op doel, minder acties, maar de fysiéke parameters zijn dezelfde en bij sommige ploegen zelfs beter. De conclusie is dat voetballen zonder publiek niet zozeer het rendement van de taakgerichte spelers beïnvloedt, maar des te meer van de creatieve spelers. Voor mij is dat belangrijke kennis.”



Toch heeft Clement – in het geval van Club Brugge – niet helemaal gelijk. We namen namelijk de proef op de som en stelden vast dat de voorgenoemde parameters (dribbels, schoten op doel en offensieve acties) dit seizoen nagenoeg hetzelfde zijn gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo bleef het aantal Brugse dribbels per wedstrijd gelijk met een gemiddelde van 33 stuks, iets wat ook geldt voor de aanvallende acties per wedstrijd die op 74 eenheden per match stagneren. Enkel het gegenereerde balbezit per wedstrijd nam noemenswaardig af van 59,4% in het vorige seizoen, waarmee Club toen de primus was, naar 58,1% in de huidige jaargang. Met dat balaandeel doen voorlopig enkel RSC Anderlecht (58,5%) en AA Gent (59%) nog iets beter. 

GEEN HERHAALD DOEMSCENARIO 

Na de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen, toen Club Brugge amper drie punten op negen haalde, kon er een duidelijke trend worden vastgesteld: hoe hoger het verworven balbezit van Club Brugge, hoe meer moeilijkheden de huidige Belgische landskampioen ondervindt om het verschil te maken. Tegen Charleroi werd het Brugs balbezit besloten op 57% en tegen Beerschot was dat zelfs 63%: beide wedstrijden werden verloren. “Dit scenario zullen we dit seizoen nog vaker meemaken”, de woorden van Simon Mignolet waren bijna profetisch na de eerste competitiematch tegen Charleroi. In de enige gewonnen partij van het eerste drieluik – tegen KAS Eupen nota bene - bedroeg het Blauw-Zwarte balbezit 53%.  Die tendens zette zich vervolgens door tegen – een weliswaar heel tegenvallend – KRC Genk, waartegen Club Brugge slechts 52% balbezit haalde maar wél met 1-2 kon winnen. 



Het was dan ook bang afwachten hoe Club Brugge zou presteren tegen Waasland-Beveren, die voor de match op Jan Breydel gemiddeld amper 47% balbezit vergaarde – een immens verschil met de toenmalige 57% van Club Brugge. Want het was eerder bewezen door Sporting Charleroi en Beerschot VA: laat je het balbezit aan Club Brugge, dan heb je meer kans tot slagen. Maar al snel was het duidelijk dat de Waaslanders niet over dezelfde kwaliteit beschikken van het kaliber zoals Charleroi en Beerschot. Het Brugse balbezit nam in de tweede helft zelfs een ongeziene 76% aan en werd uiteindelijk besloten op 62%, wat amper één percentage minder is dan de match tegen Beerschot.

GEHOOPTE POSITIEVE EVOLUTIE 

De troepen van coach Philippe Clement kunnen het dus nog wel: met een overgroot aandeel veldoverwicht de tegenstander uit verband spelen – al was de speelwijze van Waasland-Beveren ietwat naïef te noemen. Coach Nicky Hayen verzuimde namelijk om een realistische aanpak te hanteren en stelde voornamelijk het romantische voetbalaspect voorop. Tegen een herboren Club Brugge, met de verlangde steun van de eigen supporters, wordt zo'n opvatting meteen afgestraft. Voor Blauw-Zwart betekende de gemakkelijke 4-1 zege alleszins een serieuze opsteker, zeker nadat de ploeg hun dominantie nog eens ten volle konden etaleren, want dat was namelijk al geleden van in het voorbije seizoen. 



Club Brugge werkte een nagenoeg perfecte wedstrijd af, zonder zichzelf al te veel te moeten forceren. Op verschillende vlakken presteerde Blauw-Zwart boven haar huidige seizoensgemiddeldes en die trend zal coach Clement op langere termijn willen aanhouden. Zo was de afwerking op doel alvast pakken beter: 50% van de gelanceerde doelpogingen belandden uiteindelijk op het doel van Waasland-Beveren goalie Nordin Jackers, een gemiddelde dat dit seizoen nog niet overstegen werd bij Club. Ter vergelijking: vorig seizoen lag dat percentage overigens op 35%.

EINDELIJK ZUIVERE PASSING  

Daarnaast leed Club Brugge zaterdagavond ook opvallend minder balverlies dan in de eerste competitiewedstrijden. Dat resulteerde rechtstreeks in een hoger aandeel balbezit, iets wat – zoals eerder vermeld – toch voor een bepaalde bekommernis zorgde bij Blauw-Zwart. Maar dankzij een een nadrukkelijke offensieve aanwezigheid kon Club Brugge die onderliggende schrik van zich af spelen. Moeiteloos. De huidige Belgische landskampioen etaleerde dit seizoen bijvoorbeeld nooit een zuiverdere passing dan tegen Waasland-Beveren. En dat is wel broodnodig want met een gemiddelde passing-accuraatheid van 82,6% is Club Brugge in dat onderdeel pas het negende beste presterende team in de Jupiler Pro League dit seizoen. 



De grootste Brugse exponent van die vloeiende passing was tweevoudig Gouden Schoen-winnaar Hans Vanaken, die na een aarzelende start – samen met al zijn ploegmaats overigens – opnieuw de sterkhouder van weleer bleek. Waar Vanaken het seizoensbegin nog bedolven werd onder de kritiek, voornamelijk over zijn mindere kwaliteit van passing, bewees hij tegen Waasland-Beveren zijn criticasters het tegendeel. Met een ongeziene geslaagde passing van 94% deed hij meer dan tien procent beter dan zijn gemiddelde in de eerste vier competitiematchen. Door zijn twee gescoorde doelpunten zaterdagavond werkt Vanaken zich trouwens ook terug op tot één van de beslissendste spelers van de Jupiler Pro League. Hans Vanaken is alvast back. Club Brugge ook? 

POLL: Is Club Brugge over het dipje heen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

215
215
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

58
58
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

503
503
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

150
150
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

155
155
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

557
557
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

218
218
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

89
89
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

143
143
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1671
1671
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1044
1044
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

279
279