De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Foto: De Brugse contradictie: 'Ongeziene passing'

Met de steun van de trouwe achterban wist Club Brugge vorig weekend op een overtuigende wijze te winnen van – een weliswaar naïef spelend – Waasland-Beveren. Naast de behaalde driepunter tankte de huidige landskampioen ook veel vertrouwen en krikte bovendien haar statistieken op. Blauw-Zwart lijkt eindelijk terug op het goede spoor te zitten, en dat blijkt uit verschillende vaststellingen.

TWEEDE ADEM 

Na een de compleet gemiste competitiestart – waarin Club Brugge amper drie punten op negen haalde -, werden enkele excuses ingeroepen voor die rampzalige resultaten. De afwezigheid van de hondstrouwe en enthousiaste twaalfde man zou de voornaamste reden zijn waarom de Belgische landskampioen o zo stroef uit de startblokken kwam in de recentste editie van de Jupiler Pro League. Voor aanvoerder Ruud Vormer was de aanwezigheid van de Brugse fans alvast een serieuze opsteker tijdens de gewonnen match tegen Waasland-Beveren. “Het doet vooral deugd dat er terug fans in de tribunes zitten. Zowel voor de fans, dat ze terug voetbal kunnen kijken, als voor ons. Het is een volledig ander gevoel om het veld te betreden mét fans, je bent meteen een tikkeltje feller”, verklaarde de Nederlander aan de officiële clubkanalen.Philippe Clement ging zelfs nog een stapje verder en was zelfs tot tranen bewogen na de eerste thuismatch mét publiek sinds 7 maart 2020. “Ik zit intussen dertig jaar in het profvoetbal en in die periode zijn er altijd belangrijke momenten die je onthoudt. De match van vandaag is sowieso iets dat ik mijn hele leven zal onthouden. Na de opwarming begonnen onze fans de traditionele Clubliederen te zingen en dat ontroerde me. Het was een heel rare beleving en er begonnen zelfs tranen te vloeien”, aldus een geëmotioneerde Club Brugge-coach. Ook de Blauw-Zwarte spelers vonden precies hun tweede adem en leidden een mak Waasland-Beveren naar de slachtbank. 

INVLOED OP AANVALLENDE CREATIVITEIT 

Volgens verschillende statistieken zou het ontbreken van de fans tijdens voetbalmatchen een negatieve invloed hebben op de creativiteit en aanvalsdrift van de voetballers. In het geval van Club Brugge kan dat wel gelden, gezien de fletse indruk die de zestienvoudige landskampioen achterliet in de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen. Het was een euvel dat Clement al in juli – vooraleer de competitie van start ging – alarmeerde bij Het Laatste Nieuws. “Procentgewijs zie je minder goals vóór corona, minder dribbels, minder schoten op doel, minder acties, maar de fysiéke parameters zijn dezelfde en bij sommige ploegen zelfs beter. De conclusie is dat voetballen zonder publiek niet zozeer het rendement van de taakgerichte spelers beïnvloedt, maar des te meer van de creatieve spelers. Voor mij is dat belangrijke kennis.”Toch heeft Clement – in het geval van Club Brugge – niet helemaal gelijk. We namen namelijk de proef op de som en stelden vast dat de voorgenoemde parameters (dribbels, schoten op doel en offensieve acties) dit seizoen nagenoeg hetzelfde zijn gebleven in vergelijking met de voorbije jaargang. Zo bleef het aantal Brugse dribbels per wedstrijd gelijk met een gemiddelde van 33 stuks, iets wat ook geldt voor de aanvallende acties per wedstrijd die op 74 eenheden per match stagneren. Enkel het gegenereerde balbezit per wedstrijd nam noemenswaardig af van 59,4% in het vorige seizoen, waarmee Club toen de primus was, naar 58,1% in de huidige jaargang. Met dat balaandeel doen voorlopig enkel RSC Anderlecht (58,5%) en AA Gent (59%) nog iets beter. 

GEEN HERHAALD DOEMSCENARIO 

Na de eerste drie wedstrijden van het nieuwe voetbalseizoen, toen Club Brugge amper drie punten op negen haalde, kon er een duidelijke trend worden vastgesteld: hoe hoger het verworven balbezit van Club Brugge, hoe meer moeilijkheden de huidige Belgische landskampioen ondervindt om het verschil te maken. Tegen Charleroi werd het Brugs balbezit besloten op 57% en tegen Beerschot was dat zelfs 63%: beide wedstrijden werden verloren. “Dit scenario zullen we dit seizoen nog vaker meemaken”, de woorden van Simon Mignolet waren bijna profetisch na de eerste competitiematch tegen Charleroi. In de enige gewonnen partij van het eerste drieluik – tegen KAS Eupen nota bene - bedroeg het Blauw-Zwarte balbezit 53%.  Die tendens zette zich vervolgens door tegen – een weliswaar heel tegenvallend – KRC Genk, waartegen Club Brugge slechts 52% balbezit haalde maar wél met 1-2 kon winnen. Het was dan ook bang afwachten hoe Club Brugge zou presteren tegen Waasland-Beveren, die voor de match op Jan Breydel gemiddeld amper 47% balbezit vergaarde – een immens verschil met de toenmalige 57% van Club Brugge. Want het was eerder bewezen door Sporting Charleroi en Beerschot VA: laat je het balbezit aan Club Brugge, dan heb je meer kans tot slagen. Maar al snel was het duidelijk dat de Waaslanders niet over dezelfde kwaliteit beschikken van het kaliber zoals Charleroi en Beerschot. Het Brugse balbezit nam in de tweede helft zelfs een ongeziene 76% aan en werd uiteindelijk besloten op 62%, wat amper één percentage minder is dan de match tegen Beerschot.

GEHOOPTE POSITIEVE EVOLUTIE 

De troepen van coach Philippe Clement kunnen het dus nog wel: met een overgroot aandeel veldoverwicht de tegenstander uit verband spelen – al was de speelwijze van Waasland-Beveren ietwat naïef te noemen. Coach Nicky Hayen verzuimde namelijk om een realistische aanpak te hanteren en stelde voornamelijk het romantische voetbalaspect voorop. Tegen een herboren Club Brugge, met de verlangde steun van de eigen supporters, wordt zo'n opvatting meteen afgestraft. Voor Blauw-Zwart betekende de gemakkelijke 4-1 zege alleszins een serieuze opsteker, zeker nadat de ploeg hun dominantie nog eens ten volle konden etaleren, want dat was namelijk al geleden van in het voorbije seizoen. Club Brugge werkte een nagenoeg perfecte wedstrijd af, zonder zichzelf al te veel te moeten forceren. Op verschillende vlakken presteerde Blauw-Zwart boven haar huidige seizoensgemiddeldes en die trend zal coach Clement op langere termijn willen aanhouden. Zo was de afwerking op doel alvast pakken beter: 50% van de gelanceerde doelpogingen belandden uiteindelijk op het doel van Waasland-Beveren goalie Nordin Jackers, een gemiddelde dat dit seizoen nog niet overstegen werd bij Club. Ter vergelijking: vorig seizoen lag dat percentage overigens op 35%.

EINDELIJK ZUIVERE PASSING  

Daarnaast leed Club Brugge zaterdagavond ook opvallend minder balverlies dan in de eerste competitiewedstrijden. Dat resulteerde rechtstreeks in een hoger aandeel balbezit, iets wat – zoals eerder vermeld – toch voor een bepaalde bekommernis zorgde bij Blauw-Zwart. Maar dankzij een een nadrukkelijke offensieve aanwezigheid kon Club Brugge die onderliggende schrik van zich af spelen. Moeiteloos. De huidige Belgische landskampioen etaleerde dit seizoen bijvoorbeeld nooit een zuiverdere passing dan tegen Waasland-Beveren. En dat is wel broodnodig want met een gemiddelde passing-accuraatheid van 82,6% is Club Brugge in dat onderdeel pas het negende beste presterende team in de Jupiler Pro League dit seizoen. De grootste Brugse exponent van die vloeiende passing was tweevoudig Gouden Schoen-winnaar Hans Vanaken, die na een aarzelende start – samen met al zijn ploegmaats overigens – opnieuw de sterkhouder van weleer bleek. Waar Vanaken het seizoensbegin nog bedolven werd onder de kritiek, voornamelijk over zijn mindere kwaliteit van passing, bewees hij tegen Waasland-Beveren zijn criticasters het tegendeel. Met een ongeziene geslaagde passing van 94% deed hij meer dan tien procent beter dan zijn gemiddelde in de eerste vier competitiematchen. Door zijn twee gescoorde doelpunten zaterdagavond werkt Vanaken zich trouwens ook terug op tot één van de beslissendste spelers van de Jupiler Pro League. Hans Vanaken is alvast back. Club Brugge ook? 

POLL: Is Club Brugge over het dipje heen?

Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

'Anderlecht mag kruis maken over talentvolle flankspeler'

'Lamkel Zé jaagt publiekslieveling weg bij Antwerp'

Vandaag 21 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Door het vervroegde pensioen van Vincent Kompany als profvoetballer en de langdurige blessure van ...

120
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

1311
{insert image alt}

Vier nieuwkomers bij Cercle, één wijziging bij STVV

Cercle Brugge en STVV sluiten vanavond de zesde speeldag van de Jupiler Pro League af. In het Jan ...

17
{insert image alt}

'Anderlecht mag kruis maken over talentvolle flankspeler'

De voorbije weken werd RSC Anderlecht veelvuldig in verband gebracht met Yunus Akgun. De talentvolle ...

23
{insert image alt}

Arsenal heeft zoon van Kristinsson definitief beet

Arsenal realiseerde enkele dagen geleden al zijn allerbeste deal van de mercato door het contract ...

22
{insert image alt}

'Lamkel Zé jaagt publiekslieveling weg bij Antwerp'

Antwerp stak haar ambities voor het seizoen niet onder stoelen of banken, maar met een acht op 18 en ...

196
{insert image alt}

Pro League erkent benadeling OHL na VAR-hetze in Oostende

Marc Brys en bij uitbreiding heel OH Leuven schreeuwde zaterdag moord en brand na de nederlaag op ...

70
{insert image alt}

Leko op de wip? Antwerp-aanhang schreeuwt om ... Bölöni

Dankzij de bekerzege tegen zijn voormalig werkgever Club Brugge beleefde Ivan Leko een droomdebuut ...

395
{insert image alt}

'Club Brugge mag miljoenen uit Marseille vergeten'

Al een hele zomer lang wordt er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Emmanuel Dennis, die Club ...

386
{insert image alt}

Zulte Waregem-fans nemen bestuur & Dury op de korrel

De terugkeer van de fans naar het Regenboogstadion kon voor Zulte Waregem op geen slechter moment ...

179
{insert image alt}

KV Mechelen krijgt speurders over de vloer

Alsof ze de laatste tijd nog niet genoeg negatief in het nieuws waren gekomen, zag KV Mechelen ...

206
{insert image alt}

'Carrasco kan alweer nieuwe toptransfer versieren'

De internationale transfermarkt trekt zich stilaan op gang, waarbij de Europese topclubs tevens ...

430
{insert image alt}

'Club Brugge nog steeds in de running voor oude bekende'

Na een mislukte start lijkt Club Brugge eindelijk weer de goede vorm beet te hebben. Toch zou ...

729
{insert image alt}

Simons over Kompany: “Is uiteraard een verlies"

Vincent Kompany begon de voorbereiding als speler van RSC Anderlecht, maar na een nieuwe blessure ...

222
{insert image alt}

Sporting Portugal eert 'grootste symbool ooit' Ronaldo op fraaie wijze

Sporting Portugal doopt de eigen jeugdopleiding en het complex tot Academia Cristiano Ronaldo. Dit ...

136
{insert image alt}

'Eupen en Perugia ronden mogelijk transfer af'

KAS Eupen liet al stevig van zich horen op de transfermarkt. De club gaat mogelijk nog een uitgaande ...

86
{insert image alt}

"Charleroi heeft niet minder kwaliteit dan Anderlecht"

Charleroi is al jaren een zeer stabiele club. De Carolo’s staan met een 18 op 18 aan de leiding, ...

231

Gisteren 20 September 2020

{insert image alt}

'PSG onderhandelt met Tottenham over verrassende transfer'

De verlengde zomermercato leverde al enkele interessante deals op. Zo verraste Tottenham deze week ...

336
{insert image alt}

Vrancken hard voor enkele van zijn spelers: "Onder hun niveau"

Bij KV Mechelen kunnen ze stilaan spreken van een gemiste start dit seizoen, want na zes speeldagen ...

285
{insert image alt}

Lille laat leidersplaats liggen met gelijkspel tegen Marseille

In de Ligue 1 stond er zondagavond een mini-topper op het programma, want met Lille en Olympique ...

74
{insert image alt}

Pirlo debuteert bij Juventus met klinkende zege

Andrea Pirlo beleefde zondagavond zijn vuurdoop als hoofdtrainer, want zijn Juventus nam het op de ...

195
{insert image alt}

Real opent zijn seizoen met een brilscore tegen Januzaj en co

Real Madrid is niet optimaal uit de startblokken geschoten in La Liga. Het werkte zondagavond zijn ...

153
{insert image alt}

Antwerp sleept punt uit de brand tegen Eupen na knappe comeback

Antwerp heeft geen tweede zege op rij geboekt, maar dat tegen AS Eupen mocht het nog blij zijn dat ...

219
{insert image alt}

Olivieri ondanks zege: "Hopelijk is er snel een nieuwe trainer"

KRC Genk lijkt het ontslag van Hannes Wolf goed verteerd te hebben, want in zijn eerste wedstrijd na ...

264
{insert image alt}

Inter bevestigt nakende transferdeal met Barça

Barcelona hoopt zo spoedig mogelijk een punt te zetten achter de samenwerking met Nélson Semedo. De ...

244
{insert image alt}

Heerlijke goal Praet en Castagne stuwen Leicester naar zes op zes

Leicester City heeft zich naast Everton, Arsenal, Liverpool en Crystal Palace geschaard als één ...

285
{insert image alt}

"Castagne zal de beste rechtsachter ter wereld worden"

Timothy Castagne maakt indruk in zijn eerste weken in de Premier League. De Rode Duivel scoorde in ...

702
{insert image alt}

Krmencik reageert na eerste tweeklapper voor Club

Hij werd door sommigen al afgeschreven na enkele moeilijke eerste maanden bij Club Brugge waarin hij ...

1241
{insert image alt}

Castagne is ook in zijn tweede match beslissend voor Leicester (🎥)

Timothy Castagne beleefde vorige week een droomdebuut bij Leicester City, want hij scoorde meteen en ...

155
{insert image alt}

'Blacklist Koeman: 12 (!) spelers mogen weg bij Barcelona'

Ronald Koeman wil deze zomer nog flink de bezem door de selectie van FC Barcelona gaan halen. Dat ...

670
{insert image alt}

"Zelfs als Kompany nog zou spelen, zou hij interessant zijn voor België"

Zinho Vanheusden kende vorig seizoen nog een wisselvallig jaar bij Standard, maar de afgelopen drie ...

320
{insert image alt}

Van der Bruggen: "Standard heeft zege niet gestolen"

Standard won met 2-1 van KV Kortrijk. De Rouches hadden met een groter verschil kunnen winnen. ...

178