Heimwee naar Hein: Bölöni kan Gentse bobo's snel blij maken

Foto: Heimwee naar Hein: Bölöni kan Gentse bobo's snel blij maken

Nul op negen en eenzaam laatste. Dat is het harde en vooral onverwachte verdict voor AA Gent na drie speeldagen. De zelfverklaarde titelpretendent moet dan ook dringend uit een ander vaatje tappen, te beginnen komende zondag in eigen huis tegen KV Mechelen. Het moment voor kersvers coach Laszlo Bölöni om zijn hand te doen gelden?

In zijn vuurdoop tegen ex-ploeg Antwerp liet de Roemeen reeds enkele voorzichtige ingrepen noteren, maar om werkelijk te gaan sleutelen aan zijn elftal achtte hij het na het ontslag van Jess Thorup – dat voorlopig niet het verhoopte shockeffect opleverde – nog te vroeg dag. Met een extra trainingsweek achter de boeg, verwachten we tegen Malinwa echter toch al wat meer de stempel van Bölöni te zien. Mogelijk gaat dat ook gepaard met een systeemwissel, want na het vertrek van Jonathan David lijkt de gekende ruit op het middenveld van zijn voorganger te hebben afgedaan. De bekende 4-4-2 zien we in de Ghelamco Arena wellicht dus niet snel meer terug.

HINT NAAR 4-3-3

Zelf verkiest Bölöni doorgaans een 4-3-3, met een dubbele bezetting op de flanken, twee controleurs in de as en één diepe spits. Een formatie die op basis van de doordeweekse oefenmatch tegen Willem II vermoedelijk ook in Gent snel haar intrede maakt. Een veredeld B-team van de Buffalo's bleef daarin wel steken op een 1-1 gelijkspel, al was het resultaat uiteraard van ondergeschikt belang. Interessanter om te onthouden zijn de opstekers waar Bölöni getuige van was, zoals de terugkeer van recordaankoop Nurio Fortuna, de fraaie treffer van Giorgi Chakvetadze en de volwassen prestatie van enkele jonkies.Een van hen is Dylan Mbayo, die rechts voorin een potentiële sleutelfiguur vormt voor de omschakeling naar een 4-3-3. Door de afstemming op de tactiek van Thorup zit AA Gent tenslotte niet dik in wingers, waardoor er verder al gekeken moet worden naar aanvallers als Anderson Niangbo – dinsdag op links te vinden – of Roman Yaremchuk om de rol in te vullen. In principe kan ook Chakvetadze op de vleugel aan de slag, maar hij verkiest liever de concurrentie met Roman Bezus aan te gaan voor de positie van enige spelmaker. Een plekje waar echter ook aanvoerder Vadis Odjidja na zijn herstel naar zal dingen.

STABILITEIT & CREATIVITEIT

Voor de twee plaatsen in zijn rug lijkt het immers vooral te gaan tussen Sven Kums, Elisha Owusu en Niklas Dorsch, die zelf aangaf zich beter in zijn sas te voelen als defensieve pion. Als de flanken dan ver genoeg terugzakken om steun te verlenen, kunnen de Gentenaren zo in één klap zowel meer stabiliteit áls creativiteit inpassen. Dat gaat dan misschien wel ietwat ten koste van de bezetting voor doel, waar nog slechts ruimte is voor één diepe spits. Dinsdag was dat Giorgi Kvilitaia, zondag maakt Bölöni allicht de afweging tussen Laurent Depoitre en Tim Kleindienst – zeker indien Yaremchuk naar links verhuist.Hoewel de vicekampioen tot dusver bleef steken op amper twee goals in drie duels, is dat momenteel evenwel niet de grootste zorg. Problematischer is andermaal de verdediging, die reeds vijf keer geklopt werd. Mogelijk neemt Dino Arslanagic, die tegen Willem II gekoppeld werd aan enige linkspoot Bruno Godeau, tegen KV Mechelen de stek van Igor Plastun in. Michael Ngadeu geniet iets meer krediet, al zou een extra linksvoetig alternatief toch welkom zijn. Op de backs kan Alessio Castro-Montes dankzij de comeback van Nurio tot slot opnieuw rechts achterin plaatsnemen, ten koste van Jordan Botaka.

MOSTERD VAN LEKO

Op zich klinkt het allemaal niet verkeerd, maar misschien zien wij wel graten in een ander plan. Bölöni zou namelijk kunnen verrassen door de mosterd bij zijn opvolger in Antwerpen Ivan Leko te halen en te kiezen voor een 3-5-2. Met het oog op de defensieve focus kunnen Nurio en Castro-Montes dan de flanken afdweilen, terwijl Botaka wie weet in Clinton Mata-stijl excelleert als meest rechtse pion in een verdediging met drie. Aan de overkant geldt hetzelfde voor Milad Mohammadi, die zo in de voetsporen kan treden van Nana Asare. Centraal lijkt Ngadeu de meest logische optie, boven Plastun en Arslanagic.Op het middenveld zou Kums dan weer de kans krijgen om zijn hoogdagen onder Hein Vanhaezebrouck te herbeleven, toen Gent in die opstelling de titel pakte en schitterde in de Champions League – twee doelstellingen die ook nu de ambitie vormen. Naast hem moet Owusu of Dorsch dan de rol van Renato Neto op zich nemen, waarbij die laatste tevens een rijtje hoger als aanjager kan fungeren. Een opdracht die destijds tot het takenpakket van Brecht Dejaegere behoorde, eveneens van de partij tegen Willem II en ongetwijfeld gebeten op een nieuwe kans. Al dreigt dan wel een gebrek aan offensieve vuurkracht.

RECEPT VAN HVH

Vanhaezebrouck opteerde daarom geregeld ook voor Danijel Milicevic, die uit hetzelfde hout geslepen is als Bezus. In afwachting van Odjidja, op papier toch de aangewezen man voor de job, lijkt hij dan ook de beste optie. Nadien kan de Oekraïner eventueel een linie opschuiven, net zoals Milicevic vaak deed. In steun van de diepe spits, mogelijk opnieuw Depoitre, zouden wij dan echter eerder kiezen voor een type als Chakvetadze, Niangbo of zelfs Yaremchuk om Benito Raman-gewijs in de ruimtes te duiken. Hoewel die eerste onze voorkeur wegdraagt, is er zo wie weet dus zelfs alsnog plek voor twee spitsen.Waar een keuze voor zijn eigen formule AA Gent min of meer zou dwingen op de transfermarkt af te speuren naar nieuwe flankaanvallers, zijn de ingrediënten voor het recept van Vanhaezebrouck reeds nagenoeg allemaal aanwezig. Bölöni kan zo zijn bazen alvast meteen plezieren, want eerder gaven Ivan De Witte en Michel Louwagie al het signaal niet van plan te zijn om nog geld uit te geven. Het maximale uit de huidige kern puren is de boodschap, liever vandaag dan morgen. Met de ultieme deadline binnen drie weken, wanneer de Buffalo’s aan hun kwalificatiecampagne voor het kampioenenbal beginnen.

PUNTEN PAKKEN

In de tussentijd moet er dus eerst gewonnen van KV Mechelen, waarna de Gentenaren wel een relatief eenvoudig programma voorgeschoteld krijgen. Eupen en Moeskroen uit, gevolgd door promovendi OH Leuven en Beerschot thuis en een bezoek aan Cercle Brugge. Ondanks de nederlagen tegen soortgelijke bescheiden tegenstanders als STVV en KV Kortrijk – en de verrassende start van Beerschot – stuk voor stuk haalbare kaarten, wat maakt dat de concurrentie snel kan worden bijgebeend. Tenminste indien Gent in die vijf wedstrijden, net zoals komend weekend tegen Malinwa, weinig laat liggen en bovenal punten pakt. In welke formatie dat dan gebeurt, zal heel de Ghelamco Arena worst wezen. Al denkt Bölöni er misschien toch maar best nog eens goed over na.

POLL: Wat is volgens u het beste systeem voor AA Gent?

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Vandaag 24 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes ...

1036
{insert image alt}

Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Ei zo na was hij al bijna afgeschreven op Jan Breydel, maar Michael Krmencik lijkt dan toch aan te ...

987
{insert image alt}

Triomf v/d targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

De targetman. Een paar jaar geleden leek het concept nog dood en begraven, nadat Spanje met Cesc ...

469

Gisteren 23 September 2020

{insert image alt}

De Decker streng voor basisspeler Gent: "Kan echt niet"

Wim De Decker heeft zijn eerste nederlaag beet als hoofdtrainer van AA Gent. In de voorronde van de ...

113
{insert image alt}

Spuwende Di Maria heeft zware sanctie aan de broek

Paris Saint-Germain kan in de komende wedstrijden niet beschikken over Angel Di María. De ...

60
{insert image alt}

Gent geeft CL niet op: "We maken nog kans"

AA Gent had gehoopt om zich via de voorrondes te plaatsen voor de groepsfase van de Champions ...

47
{insert image alt}

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

In Engeland stond werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de derde ronde van de Carabao Cup, beter ...

83
{insert image alt}

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

Voor AA Gent lijkt de campagne in de Champions League te stranden in de laatste voorronde. De ...

326
{insert image alt}

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Voor AA Gent lijkt de groepsfase van de Champions League onhaalbaar te zijn geworden. Om hun kansen ...

242
{insert image alt}

Montanier duidelijk over situatie Bastien en Oulare

Standard neemt donderdagavond zijn tweede horde op weg naar de groepsfase van de Europa League. ...

85
{insert image alt}

'Koeman lonkt naar Londen voor defensieve versterking'

Nu er stilaan meer spelers van de hand worden gedaan, kan FC Barcelona ook zelf werd gaan maken van ...

103
{insert image alt}

FIFA 21 beloont Club Brugge: vier spelers in JPL-top zes

Nog een tweetal weekjes wachten en dan is het eindelijk zover. Op 9 oktober brengt gamesproducent EA ...

570
{insert image alt}

Kijkers Gent-Dynamo ergeren zich: "Wat een commentator weer"

AA Gent kon in zijn voorbije wedstrijden wat vertrouwen tanken met twee nipte zeges, maar woensdag ...

415
{insert image alt}

'Uitverkoop Barça: Coutinho kan naar Premier League'

FC Barcelona blijft maar spelers verkopen om zelf versterkingen te kunnen aantrekken. Nelson Semedo ...

210
{insert image alt}

'Anderlecht wil Hoffenheim aftroeven voor laatste zomeraanwinst'

RSC Anderlecht kende tot dusver een geslaagde zomermercato. De Brusselaars deden een pak overbodige ...

469
{insert image alt}

Opvallende naam verschijnt op training Anderlecht

Bij Anderlecht zitten ze toch stilaan met de handen in het haar. Zo werden er vandaag opnieuw twee ...

462
{insert image alt}

'Leko neemt definitieve beslissing over Lamkel Zé'

Hoewel het seizoen nog geen twee maanden ver is, hebben ze bij Antwerp alweer de nodige problemen ...

392
{insert image alt}

Barça hengelt wereldtalent bij A-kern: clausule van 400 miljoen

Ronald Koeman heeft besloten dat Ansu Fati definitief aansluit bij het eerste elftal van Barcelona. ...

258