Marionet Martinez: debutant doet wenkbrauwen fronsen

Foto: Marionet Martinez: debutant doet wenkbrauwen fronsen

De Rode Duivels zijn tot op heden nog steeds nummer één op de FIFA ranking. De lat om tot het schare kransje gelukkigen te behoren, zou in principe dus torenhoog moeten liggen. Alleen blijkt dat voor de ene meer het geval dan voor de andere, zo illustreert bondscoach Roberto Martinez met zijn nieuwste selectie.

Daarin was het vooral uitkijken naar wie Vincent Kompany centraal achterin zou vervangen, waar de Spanjaard echter geen nieuwkomers in petto had. Zinho Vanheusden viel uiteindelijk af en moet, net zoals Sebastiaan Bornauw, het met een plaatsje bij de U21 van Jacky Mathijssen stellen. Wel terug van de partij is Brandon Mechele, ondanks de mindere vorm waarin hij en Club Brugge verkeren. Een notie die nog veel meer opgaat voor ploegmaat Hans Vanaken hoger op het veld, maar het duo maakt nu eenmaal deel uit van de vaste kern. Een verrassing kunnen we hun aanwezigheid dus niet noemen. In zekere zin geldt hetzelfde voor Elias Cobbaut, wiens selectie zelfs door de supporters van Anderlecht zelf nochtans op veel onbegrip wordt onthaald maar als linkspoot over een belangrijke troef beschikt.

DEBUTANT DOKU

Neen, dan doen de keuzes voorin heel wat meer wenkbrauwen fronsen. Niet per se met betrekking tot Jérémy Doku, voor wie het als raspaard pur sang slechts een kwestie van tijd was vooraleer hij op prille leeftijd de rangen zou vervoegen. Al zullen pakweg Benito Raman en Dodi Lukebakio in Duitsland toch nog maar eens stevig vloeken. Vooral die laatste, die in tegenstelling tot iemand als Mike Trésor Ndayishimiye zelfs net niet meer voor de Jonge Duivels mag uitkomen, kan klagen over twee maten en twee gewichten. Per slot van rekening is hij nu toch al een tijdje een vaste waarde in de Bundesliga.Hoewel Lukebakio zelf ook nog maar 22 jaar oud is, mag het desalniettemin geen immense verrassing heten dat Martinez met Doku nóg meer een stap richting de toekomst zet. De grootste toptalenten hebben nu eenmaal een flink streepje voor bij de bondscoach, zo bleek eerder al met Yari Verschaeren. Ook hij is er ondanks een zwakke start bij Anderlecht, na eerder al een mislukt jaar van de bevestiging, opnieuw bij. Nogmaals een bewijs dat de jeugdige tiener, die nu dus het gezelschap krijgt van team –en generatiegenoot Doku, net zoals Vanaken reeds als een vast lid van de selectie wordt beschouwd.

IN RSCA WE TRUST

Zonder meteen vergaande conclusies te willen trekken – we zouden bijvoorbeeld kunnen wijzen op de band tussen Martinez en Kompany, al komt de Spanjaard net zo goed overeen met Club Brugge-preses Bart Verhaeghe – lijkt een Paars-Wit plunje daarbij toch een licht voordeel te vormen. Tenslotte had hij ook eens andere aanstormende talenten hun kans kunnen gunnen, zoals Charles De Ketelaere of KV Mechelen-jonkie Aster Vranckx. Net als Standard-revelatie Nicolas Raskin en opvallend genoeg ook Marco Kana maakt die laatste niet eens deel uit van de beloften. Ook daar zijn de plekjes in de as duur.De naam die echter het meest over de tongen rolt, is natuurlijk die van Landry Dimata. Samen met de bovengenoemde Brusselaars én doelman Hendrik Van Crombrugge, brengt hij het totale aantal RSCA-spelers in de 29-koppige kern op vijf stuks – wat al geleden was van 2005. Niemand doet beter, en dat in een tijdperk waarin Anderlecht een laagconjunctuur beleeft. Een knap gevolg van het In Youth We Trust-principe, met zelfs nog enkele (ex-)jongeren als Sambi Lokonga, Alexis Saelemaekers, Bornauw en Kana in de wachtkamer. Nu alleen nog hopen dat het ook in het Lotto Park zélf vruchten afwerpt.

DRALEN MET DIMATA

Waar we het debuut van Doku nog gerust kunnen plaatsen, net zoals de aanwezigheid van Cobbaut, Verschaeren en uiteraard Van Crombrugge trouwens, roept de eerste selectie van Dimata evenwel toch een pak vraagtekens op. Akkoord dat de nog steeds pas 22-jarige spits al langer op de radar stond, maar of dit nu het ideale moment is om hem erbij te nemen? Martinez zijn uitleg om dat standpunt te verantwoorden, raakte alvast kant noch wal. Zo speelde Dimata tot dusver nog niet drie keer de volle 90 minuten, zoals werd beweerd, maar kwam hij telkens na een dik uur reeds afgepeigerd naar de kant.Logisch ook na anderhalf jaar in de lappenmand te hebben gelegen, net zoals het feit dat Dimata ondanks zijn twee treffers – waarvan eentje op strafschop – eigenlijk nog geen grootse indruk naliet. Al vond de bondscoach, wiens tv-toestel blijkbaar steeds een kwartier na rust de geest geeft, dus van wel. Versta ons niet verkeerd: ook wij geloofden altijd al in het potentieel van Dimata, vloekten om zijn vele blessureleed en zijn blij dat de geboren goalgetter zichzelf eindelijk weer echt een volwaardig voetballer mag noemen. Op alle vlakken komt deze eer echter toch veel te vroeg, ook voor zichzelf.

BENTEKE & BATSHUAYI

Het is namelijk nog maar de vraag of Anderlecht wel zo blij zal zijn met de extra werklast voor de man die Antoine Colassin op de bank houdt. Hoewel het natuurlijk een uitgelezen kans is om hem in de schijnwerpers te plaatsen. Per slot van rekening werd destijds toch maar liefst vijf miljoen voor de spits neergeteld, een investering die de kapitaalarme recordkampioen maar wat graag zou terugverdienen. Net zoals Doku en Verschaeren, voor wie Martinez expliciet hintte op speelkansen, mag Dimata alvast hopen op minuten. Hij is immers zowat de enige doublure voor Romelu Lukaku, die rust kan gebruiken.Ook de verklaring voor de afwezigheid van Christian Benteke en Michy Batshuayi, geen puur sportieve beslissing volgens de selectieheer, wekt evenwel argwaan op. Zo oogt de uitleg dat het in samenspraak met hun Londense clubs beter leek om hen op trainingskamp te laten weinig plausibel, vermits beide mogen vertrekken bij respectievelijk Crystal Palace en Chelsea. Net zoals de opmerking over hun fitheid geen oprecht argument lijkt. Dat gaat immers voor nog heel wat meer spelers die wél van de partij zijn op, zoals Martinez – die overigens laat verstaan dat het duo nog tot de plannen behoort – zelf erkent.

MARIONET MARTINEZ

Toegegeven: mochten Benteke en Batshuayi werkelijk verstek geven, zijn de alternatieven diep voorin op één hand te tellen. Er is vanzelfsprekend nog Divock Origi, die wel over een ander profiel beschikt en eveneens deel uitmaakt van de ruime kern, maar verder komen we al snel uit bij pakweg Laurent Depoitre, Renaud Emond of misschien zelfs Cyriel Dessers – wiens keuze voor Nigeria nog niet vastligt en wellicht dus openstaat voor een charmeoffensief. Dan is Dimata op korte en vooral lange termijn inderdaad een betere optie. Tenminste als hij nu fit kan blijven en gestaag zijn oude niveau terugvindt.Wie weet vinden we het binnen een paar weken dus niet meer dan logisch dat het speerpunt van Anderlecht zijn plek afdwingt, maar vandaag is dat nog niet het geval. Dat de bondscoach het daarbij nodig acht om de waarheid omtrent zijn vorm en fysieke paraatheid te verbloemen, doet alleen nog maar meer de wenkbrauwen fronsen. Én voedt het vermoeden dat hij als een marionet naar de pijpen van Kompany danst, zoals de vele reacties op sociale media ook laten uitschijnen. Dat lijkt net een brug te ver, al mogen we toch minstens spreken van een gulle geste van Martinez richting Coach Vinnie en zijn poppen.

POLL: Heeft u begrip voor de selectie van Dimata?

Olivieri zorgt meteen voor surprise in Genk-selectie

'Koeman verbaast iedereen en stuurt goudhaantje door'

Losada klopt zich op de borst: "Kunnen niet veel ploegen zeggen"

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

720
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

506
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

40
{insert image alt}

Losada klopt zich op de borst: "Kunnen niet veel ploegen zeggen"

Beerschot VA heeft zijn tweede nederlaag van het seizoen beet. De Mannekes moesten vrijdagavond ...

1
{insert image alt}

Olivieri zorgt meteen voor surprise in Genk-selectie

KRC Genk kende een erg matige start van het seizoen, met de 5-2-nederlaag van maandag tegen ...

99
{insert image alt}

'Koeman verbaast iedereen en stuurt goudhaantje door'

Bij FC Barcelona maakt men zich langzaam op voor de start van een nieuw seizoen. Zaterdagavond wordt ...

83
{insert image alt}

Dury benoemt grootste verschil tussen Club en Charleroi

Voor het seizoen werd Club Brugge bestempeld als de absolute favoriet om zichzelf op te volgen als ...

161
{insert image alt}

'Tottenham legt Spartaans schema klaar voor Bale'

Het heeft er alle schijn van dat Gareth Bale eerstdaags wordt voorgesteld bij Tottenham Hotspur. De ...

103
{insert image alt}

Brys alert: "Steken drie jongens bovenuit bij KVO"

OH Leuven boekte afgelopen week een fraaie zege en kon voor het eerst in zijn geschiedenis de volle ...

77
{insert image alt}

Courtois schept duidelijkheid over vroegtijdig vertrek bij Duivels

Real Madrid opent zondagavond zijn seizoen op het veld van Real Sociedad. Vanuit Belgisch ...

174
{insert image alt}

'Talentvolle verdediger op weg naar Anderlecht'

RSC Anderlecht beleefde al een drukke transferperiode tot dusver. Zo slaagden de Brusselaars erin om ...

311
{insert image alt}

Lewandowski zorgt nu al voor 'assist van het jaar' (🎥)

Bayern München is als een pletwals aan het seizoen in de Bundesliga begonnen en haalde het ...

166
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Mignolet op Franse radar, drie targets bij Barça'

De Jupiler Pro League is inmiddels weer van start gegaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot ...

288
{insert image alt}

Kompany maakt keuzes: "Wil gezonde arrogantie zien"

Vorige speeldag was het feest bij RSC Anderlecht. Vincent Kompany pakte zijn eerst overwinning als ...

232
{insert image alt}

Dennis moet lachen met Leko: "He killed us"

Langdurige en veelvuldige analyses zijn niet besteed aan Emmanuel Dennis. De Brugse flankenflitser ...

392
{insert image alt}

'Wolf had niet juiste spelersmateriaal bij Genk'

Er heerst momenteel een grote malaise in Genk, en wie daar ook kan van meespreken is Johan Boskamp. ...

378
{insert image alt}

'Suarez wijst recorddeal af: "Acht miljoen per jaar"

Luis Suarez en Ronald Koeman zouden niet meteen de beste vrienden zijn, maar naar verluidt zou de ...

303
{insert image alt}

"Sportdirecteur Verbeke verdient een chapeau"

Ognjen Vranjes laat weer van zich horen. Op het veld sprak hij vorige week met zijn voeten, en ook ...

474

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

378
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

186
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

346
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

478
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

79
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

294
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

238
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

147
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

869
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

121
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

239
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

264
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

208
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

157
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

831