Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het stamnummer 322 konden verschillende aanvallers zich ontwikkelen tot echte goalgetters en Cyriel Dessers moet de volgende worden in het lange rijtje van goaltjesdieven. De verwachtingen bij de 25-jarige Belg liggen bijgevolg ook torenhoog, maar van een leien dakje zal het wellicht niet gaan. 

VAN OULARE TOT SAMATTA 

Souleymane Oulare, Branko Strupar, Kevin Vandenbergh, Moumouni Dagano, Jelle Vossen, Elyaniv Barda, Christian Benteke, Mbwana Samatta... KRC Genk heeft van oudsher een rijke historie aan pure doelpuntenmakers. Maar voor de laatste Genkse topschutter in de Belgische Eerste Klasse is het wel bijna twee decennia terugkeren naar het seizoen 2002/2003, toen Wesley Sonck de titel als topschutter deelde met Cédric Roussel van RAEC Bergen. 



In het huidige seizoen lijkt de viervoudige Belgische landskampioen opnieuw een garantie aan veel doelpunten binnengehaald te hebben. Cyriel Dessers lukte in de voorbije jaargang van de Eredivisie namelijk vijftien stuks voor Heracles Almelo, en met dat aantal kroonde hij zich tot Nederlands topschutter. De Genkies legden maar liefst vier miljoen euro neer voor de 25-jarige, waardoor de verwachtingen logischerwijze érg hoog liggen voor Dessers.

MAKKELIJKER IN NEDERLAND 

In de voorbije seizoenen scoorde Dessers doelpunten bij de vleet. Niet alleen bij Heracles vond hij aardig de weg naar het doel, maar ook bij FC Utrecht en NAC Breda. Opvallend genoeg bleek Dessers in Nederland veel effectiever dan in België, want bij Sporting Lokeren was hij niet meteen een doelpuntenmaker pur sang. Ook tijdens zijn debuutwedstrijd voor Genk in Zulte Waregem gaf Dessers niet meteen de indruk te beschikken over een enorm scherp vizier op Belgische bodem.



“Het is wel een goalgetter, maar verder moet je niet te veel van hem verwachten”, oordeelde Arnar Vidarsson in Extra Time. “Ik vond hem tegen Zulte Waregem ook niet zo goed spelen. Doelpunten, dat verwacht je. Topschutter worden in Nederland is wel gemakkelijker dan topschutter worden in België. Als hij dit seizoen topschutter wil worden, dan zal het toch wat beter moeten. Maar ik gun het die jongen”, aldus Vidarsson.



Een onuitwisbare indruk liet Dessers inderdaad niet na in het Regenboogstadion, maar scoren deed hij wel. Al gebeurde dat wel van op de stip. De nieuwbakken aanvaller van KRC Genk kon overigens nog meerdere keren de netten doen trillen, maar telkens stond zijn vizier telkens niet scherp genoeg gesteld. “Hij kende vandaag pech in de afwerking, maar werd toch matchwinnaar”, zo luidde het opvallend positieve verdict bij Het Laatste Nieuws. Dessers zal zijn doelpunten wel maken, daar mag naar verluidt niet aan worden getwijfeld.

MISTER 25%

Pure afwerkers hebben niet veel kansen nodig om tot scoren te komen, maar bij Dessers is dat niet meteen het geval. Tegen Essevee waren er vier kansen vereist – de strafschop inbegrepen – om zijn eerste doelpunt in Genkse loondienst te kunnen maken. Omgerekend betekent dat per afgevuurde poging richting het doel 25% kans op een doelpunt, en daarmee presteert Dessers een pak minder efficiënt dan de andere scorende spitsen in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League.



In het voorbije weekend konden vijf spitsen de netten doen trillen voor hun team. Ploegmaat Paul Onuachu, Igor De Camargo (KV Mechelen) en Yuma Suzuki (Sint-Truiden) hadden aan amper één kans genoeg om een doelpunt te lukken, terwijl Marius Noubissi twee keer kon scoren uit vijf opgelegde doelkansen. Onuachu, De Camargo, Suzuki werkten aldus af aan 100%, Noubissi aan 40%. Dessers is met 25% dus de minst efficiënte spits die kon scoren vorig weekend, maar hij scoorde wel. Van op de stip weliswaar.

TOPSCHUTTER MET KARRENVRACHT AAN KANSEN  

Het lijkt eerder contradictorisch aangezien hij Nederlands topschutter werd, maar vorig seizoen leek Dessers ook in de Eredivisie moeite te hebben met een hoogstaande efficiëntie voor het doel. Om tot zijn vijftien gescoorde eenheden te komen voor Heracles Almelo had Dessers wel een karrenvracht aan doelkansen nodig. In totaal waagde hij zich namelijk aan 81 pogingen richting het doel, waar uiteindelijk dus vijftien doelpunten uit voortkwamen. 



Gemiddeld betekende elke doelpoging van Dessers 18% kans op een goal, waarmee hij maar net de top tien haalde onder de centrale spitsen in de Eredivisie. Haris Vuckic van FC Twente was bijvoorbeeld de primus op dat vlak met tien procent meer efficiëntie dan Dessers. En dat is toch best wel een opvallende constatering, zeker omdat geen enkele spits in de Eredivise meer beproevingen waagde dan de Dessers. Met die 18% zou Dessers vorig seizoen zelfs uit de top vijftien vallen in de Jupiler Pro League.

EFFECTIEF VERSUS EFFICIËNT  

Heel erg efficiënt was Dessers dus niet vorig seizoen in de Eredivisie, en ook tijdens zijn eerste wedstrijd voor KRC Genk miste hij een pak rijpe doelkansen. Het is dan maar de vraag of Dessers zich als echte 'killer voor doel' kan opwerpen, wat men bij Genk logischerwijze hoopt na de flinke investering van vier miljoen euro. Wat alvast wél spreekt wel in het voordeel van Dessers, is dat hij veel kansen kan afdwingen. 



Zijn prestatie tegen Zulte Waregem ondersteunt dat misschien niet meteen, maar Dessers kan zijn doelpogingen wél goed mikken tussen het doelkader. In de Eredivisie eindigde 55% van zijn kansen tussen de palen, waarmee hij op één na beste centrale aanvaller was na Myron Boadu (AZ Alkmaar), die één procent beter mikte dan Dessers. De nieuwe spits van KRC Genk moet dus vooral meer overtuiging proberen te leggen in zijn doelpogingen, wat overigens ook bleek tegen Essevee.



Dankzij de vele gelanceerde doelkansen kon Dessers alsnog vijftien doelpunten puren in de voorbije jaargang van de Eredivisie. Met 0,55 doelpunt per 90 minuten was hij dan ook één van de regelmatigste scorende centrale spitsen in Nederland. Enkel Boadu (0,6 doelpunt per 90 minuten) en Donyell Malen (PSV Eindhoven, 0,79 doelpunt per 90 minuten) overtroffen het gemiddelde van Dessers. De 25-jarige was dus zeker niet de efficiëntste spits uit de Eredivisie, maar Dessers was wel erg effectief.

GOUDEN STIER? 

Vorig seizoen kaapte Cyriel Dessers de Nederlandse topschutterstitel weg, maar of hij in deze jaargang de Belgische primus zal worden, dat laten we nog in het midden. De nieuwe spits van KRC Genk opende alvast zijn doelpuntenrekening tegen Zulte Waregem, maar hij viel voornamelijk op door meerdere opgelegde kansen te verkwanselen. Dat bleek ook al vorig seizoen bij Heracles Almelo een werkpunt te zijn, ondanks dat er in de Eredivisie niemand meer doelpunten scoorde dan de 25-jarige. In de Jupiler Pro League zal het verschil tussen effectiviteit en efficiëntie wellicht een grotere rol spelen in de strijd om de Gouden Stier. Aan Dessers om zijn scorende efficiëntie aan te tonen, te beginnen met de volgende competitiematch tegen zijn ex-club OH Leuven.

POLL: Wint Dessers de Gouden Stier dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

216
216
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

59
59
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

505
505
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

150
150
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

157
157
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

557
557
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

218
218
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

89
89
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

462
462
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

143
143
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1671
1671
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1044
1044
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

280
280