SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Foto: SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Crisis is het niet op Jan Breydel, daarvoor hebben voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert te veel vertrouwen in de kwaliteiten van coach Philippe Clement. Maar Club Brugge startte wél dramatisch aan het nieuwe voetbalseizoen na een verloren bekerfinale en een nederlaag in de competitieopener tegen Sporting Charleroi. De sterkhouders van het voorbije kampioenenjaar waren telkens niet op de afspraak en Krépin Diatta was misschien wel de grootste teleurstelling.

TRANSFERBESLOMMERINGEN 

Tijdens de voorbije seizoensvoorbereiding lag de focus bij Club Brugge op het winnen van de Beker van België, waardoor de huidige landskampioen voor de derde keer in haar geschiedenis zou kunnen uitpakken met de dubbel. Tegen een ultradefensief Antwerp FC liep Club Brugge echter met het hoofd tegen de muur, waarbij vooral het gebrek aan grinta en enthousiasme opvallend was bij de troepen van Philippe Clement.Tijd voor revanche tegen Charleroi dan maar. Op Jan Breydel straalde Club Brugge weliswaar meer goesting en animo uit –  op de nonchalante actie van Brendon Mechele na -, maar desondanks werd er wederom aan het kortste eind getrokken. De verliespartij tegen de Carolo's betekende meteen de eerste thuisnederlaag in de Jupiler Pro League, en dat in bijna anderhalf jaar tijd. Het was niet bepaald de start waar de Brugse clubleiding zich aan verwacht had.Opvallend genoeg kan Clement nog steeds beschikken over dezelfde type-ploeg waarmee hij vorig seizoen kampioen speelde én tevens indruk maakte op het Europese toneel. Voorlopig zag Club Brugge (nog) geen enkele sterkhouder vertrekken, maar kampen verschillende spelers toch met diverse transferbeslommeringen. Terwijl Emmanuel Dennis tegen Charleroi één van de meest bedrijvigste Bruggelingen was, zakte Krépin Diatta al voor de twee maal door de ondergrens. 

“DE GROOTSTE TELEURSTELLING” 

Er werd nochtans oorspronkelijk geopperd dat Dennis meer mentale hinder ondervond met het oog op een nakende transfer dan zijn Senegalese ploegmaat. Net om die reden zat Dennis in de bekerfinale tegen Antwerp FC de ganse wedstrijd aan de bank gekluisterd, maar tegen de Zebra's toonde hij zich opvallend ijverig en actief. Bij Diatta werd dan weer het tegenovergestelde geconstateerd, de 21-jarige oogde afwezig tegen Charleroi en er ging erg weinig initiatief uit van de Senegalese winger. Vorig seizoen dartelde Diatta steevast vanop de rechterflank en hij bleek op die positie van groot belang te zijn in de Brugse successen. Tegen Charleroi moest Diatta echter plaats ruimen voor Dennis, en daarom acteerde hij vanop de linkerkant. Daar werd Diatta geholpen door ploegmaat Edouard Sobol, om de Senegalees te ontlasten van zijn defensieve taken. Het bleek tevergeefs, want Diatta raakte nooit echt in de wedstrijd. “De grootste teleurstelling heette Krépin Diatta”, was de algemene teneur in de Belgische media.

ONVINDBARE DIATTA 

In de eerste verloren Brugse thuiswedstrijd in bijna anderhalf jaar tijd maakte Diatta weinig tot zelfs geen impact op het spelbeeld. De vorig jaar zo belangrijke geachte kracht in het team van Philippe Clement was afwezig en zowat onvindbaar voor zijn ploegmaats. Dat mag ook letterlijk worden genomen want Diatta kreeg amper achttien passes toegespeeld, terwijl dat vorig seizoen gemiddeld bijna dubbel zo veel was. Tegen compacte en rigide tegenstanders zoals Charleroi wordt er verwacht van flankspelers zoals Diatta om zich vrij te lopen, waardoor de noodzakelijke dynamiek en schwung ontstaat om de opponent uit verband te kunnen spelen. Dat was dus zeker niet het geval bij Diatta, gezien zijn erg laag aantal verworven passes. Anderzijds nam Dennis opvallend genoeg méér passes in ontvangst dan zijn vorig seizoensgemiddelde, de Nigeriaan was niet top tegen de Carolo's maar hij nam duidelijk veel meer initiatief dan zijn collega op de linkerflank.Hetzelfde geldt tevens voor het aantal passes die verstuurd werden via de voeten van Diatta. Zijn passing-efficiëntie bleef weliswaar op hetzelfde degelijke niveau, maar ook hier viel er een flinke kwantiteitsdaling te constateren in vergelijking met de vorige jaargang. Toen leverde Diatta per wedstrijd gemiddeld 41 passes aan, terwijl dat er tegen Charleroi slechts 26 waren. Enkel de eenzame targetman Youssouph Badji kon nog minder gelanceerde passes laten noteren aan Brugse kant.

NEGATIEVE EVOLUTIE 

Tegen Sporting Charleroi ontving én gaf Diatta veel minder passes volgens zijn hoogstaande normen van het voorbije seizoen. Daarmee wordt het alleen maar duidelijker dat de 21-jarige momenteel zijn beste niveau niet haalt. Mocht Diatta zijn gewoonlijke vorm geëtaleerd hebben tegen Charleroi, dan zou er onvermijdelijk ook meer dreiging en gevaar voortgevloeid zijn vanuit Brugse kant. Dat was ook strikt noodzakelijk, maar de aanvallende acties van Diatta waren echter heel ondermaats tegen de Zebra's.Diatta waagde zich wel nog aan twee lange rushes met de bal aan de voet, maar hij verloor het momentum door te temporiseren of de bal te verliezen middels een verkeerde pass. Ook op dat vlak is het contrast erg groot met het voorgaande seizoen, toen hij per wedstrijd gemiddeld vier keer oprukte met de bal aan de voet én daar meermaals een kwieke én geslaagde dribbel aan toevoegde. Maar ook met zijn dribbels wist Diatta zich allerminst te onderscheiden in de partij tegen de Carolo's.De aanvallende afwezigheid van de dertienvoudige international vertaalt zich duidelijk in het aantal offensieve acties die hij ondernam in de voorbije competitiewedstrijd. Tegen de Zebra's waren er dat namelijk zes stuks, terwijl zijn vorig seizoensgemiddelde zich bevond op elf offensieve acties per wedstrijd. Zelfs verdediger Clinton Mata was nadrukkelijker aanwezig in het aanvallende spelbeeld. En om het contrast nog groter te maken: Dennis was de Brugse slokop met vijftien offensieve acties, dat is dus bijna drie keer zoveel als Diatta.

PROFESSIONELE DENNIS, ZOEKENDE DIATTA 

Tijdens de voorbije weken en maanden werd het steeds duidelijker. Club Brugge wordt steeds vaker gelinkt aan transfertargets die dezelfde posities bezetten zoals Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. De Nigeriaan is nog steeds de grootste kandidaat om als eerste het Brugse schip te verlaten tijdens de huidige zomermercato, hij zakte onlangs zelfs af naar Cannes om er te spreken met een niet nader genoemde geïnteresseerde club. Toch lijkt Dennis niet al te veel moeite te hebben met die transferbeslommeringen want tegen Charleroi was hij één van de ijverigste spelers van Club Brugge.Op het veld kan Dennis aldus een nakende transfer van zich afzetten, wat hem overigens op positieve kritieken kwam te staan van meerdere analisten. Bij Diatta ligt dat blijkbaar wat moeilijker. Het is erg opvallend hoe de Senegalees op zoek is naar zijn beste vorm, nochtans draaide hij ook de volledige voorbereiding mee bij Club Brugge. Maar zowel tegen Antwerp FC als tegen Sporting Charleroi was de sterkhouder van vorig seizoen onherkenbaar ondermaats. Transferbeslommeringen, of toch gewoon nog wat 'roest' om er volledig te kunnen invliegen? De volgende wedstrijd tegen KAS Eupen zal mogelijk wat meer antwoorden bieden. 

POLL: Is Diatta de grootste teleurstelling bij Club Brugge?

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

103
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

819
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

549
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

48
{insert image alt}

Jeugd bezorgt Dortmund vlotte zege, domper voor Hazard

Borussia Dortmund is goed begonnen in de Bundesliga. Het heeft op de eerste speeldag een vlotte zege ...

13
{insert image alt}

De Decker blijft voorlopig foutloos als T1 met zuinige zege bij Moeskroen

In een wedstrijd die het grotendeels domineerde heeft AA Gent zijn tweede zege van het seizoen ...

16
{insert image alt}

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Manchester United mocht nog rusten op de eerste speeldag van de Premier League omdat het in actie ...

10
{insert image alt}

Montanier kiest niet voor verwachte vervanger Gavory

Standard leed vorige week zijn eerste nederlaag in de competitie. Op het veld van OH Leuven ging het ...

25
{insert image alt}

Anderlecht start met Verschaeren en Delcroix, Hayen geeft aanwinst kans

Waasland-Beveren moet punten gaan pakken en RSC Anderlecht wil verder gaan op zijn elan. Nicky Hayen ...

236
{insert image alt}

Pirlo spreekt zich duidelijk uit over mogelijke komst Suárez

De kans is klein dat Luis Suárez van FC Barcelona naar Juventus verkast. Dat maakte trainer Andrea ...

28
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

AA Gent moét winnen op het veld van Moeskroen. De achterstand op leider Sporting Charleroi bedraagt ...

97
{insert image alt}

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

De Serie A herneemt weer. Met onder meer Romelu Lukaku en Dries Mertens spelen er heel wat bekenden ...

32
{insert image alt}

Tottenham maakt komst van Gareth Bale bekend

Tottenham heeft twee toptransfers afgerond. De Spurs hebben versterking gevonden bij Real Madrid. ...

221
{insert image alt}

Liverpool maakt komst nieuwe spits bekend

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

86
{insert image alt}

Juventus vindt nieuwe club voor Pjaca

RSC Anderlecht haalde in januari Marko Pjaca weg bij Juventus. Zijn start was moeizaam, maar net op ...

56
{insert image alt}

Leeds verzorgt spektakel, Boyata en Lukebakio beginnen goed

In de Bundesliga kwamen vandaag een heel deel ploegen aan spelen toe. In de Premier League zorgde ...

55
{insert image alt}

KV Oostende wint overtuigend van OHL

KV Oostende is zeer goed bezig. De club won vanavond overtuigend met 3-1 van OHL. De kustploeg ging ...

69
{insert image alt}

'Anderlecht ontkent interesse in verdediger ondanks aankondiging club'

RSC Anderlecht beleefde al een drukke transferperiode tot dusver. Zo slaagden de Brusselaars erin om ...

154
{insert image alt}

De 11 namen: De Decker vindt vervanger voor Chakvetadze, nog geen Odjidja

Wim De Decker nam dinsdagavond een goede start als T1 bij AA Gent door in de voorrondes van de ...

84

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

417
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

197
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

368
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

534
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

83
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

297
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

241
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

165
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

1012
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

254
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

287
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

218
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

188
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

883