SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Crisis is het niet op Jan Breydel, daarvoor hebben voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert te veel vertrouwen in de kwaliteiten van coach Philippe Clement. Maar Club Brugge startte wél dramatisch aan het nieuwe voetbalseizoen na een verloren bekerfinale en een nederlaag in de competitieopener tegen Sporting Charleroi. De sterkhouders van het voorbije kampioenenjaar waren telkens niet op de afspraak en Krépin Diatta was misschien wel de grootste teleurstelling.

TRANSFERBESLOMMERINGEN 

Tijdens de voorbije seizoensvoorbereiding lag de focus bij Club Brugge op het winnen van de Beker van België, waardoor de huidige landskampioen voor de derde keer in haar geschiedenis zou kunnen uitpakken met de dubbel. Tegen een ultradefensief Antwerp FC liep Club Brugge echter met het hoofd tegen de muur, waarbij vooral het gebrek aan grinta en enthousiasme opvallend was bij de troepen van Philippe Clement.



Tijd voor revanche tegen Charleroi dan maar. Op Jan Breydel straalde Club Brugge weliswaar meer goesting en animo uit –  op de nonchalante actie van Brendon Mechele na -, maar desondanks werd er wederom aan het kortste eind getrokken. De verliespartij tegen de Carolo's betekende meteen de eerste thuisnederlaag in de Jupiler Pro League, en dat in bijna anderhalf jaar tijd. Het was niet bepaald de start waar de Brugse clubleiding zich aan verwacht had.



Opvallend genoeg kan Clement nog steeds beschikken over dezelfde type-ploeg waarmee hij vorig seizoen kampioen speelde én tevens indruk maakte op het Europese toneel. Voorlopig zag Club Brugge (nog) geen enkele sterkhouder vertrekken, maar kampen verschillende spelers toch met diverse transferbeslommeringen. Terwijl Emmanuel Dennis tegen Charleroi één van de meest bedrijvigste Bruggelingen was, zakte Krépin Diatta al voor de twee maal door de ondergrens. 

“DE GROOTSTE TELEURSTELLING” 

Er werd nochtans oorspronkelijk geopperd dat Dennis meer mentale hinder ondervond met het oog op een nakende transfer dan zijn Senegalese ploegmaat. Net om die reden zat Dennis in de bekerfinale tegen Antwerp FC de ganse wedstrijd aan de bank gekluisterd, maar tegen de Zebra's toonde hij zich opvallend ijverig en actief. Bij Diatta werd dan weer het tegenovergestelde geconstateerd, de 21-jarige oogde afwezig tegen Charleroi en er ging erg weinig initiatief uit van de Senegalese winger. 



Vorig seizoen dartelde Diatta steevast vanop de rechterflank en hij bleek op die positie van groot belang te zijn in de Brugse successen. Tegen Charleroi moest Diatta echter plaats ruimen voor Dennis, en daarom acteerde hij vanop de linkerkant. Daar werd Diatta geholpen door ploegmaat Edouard Sobol, om de Senegalees te ontlasten van zijn defensieve taken. Het bleek tevergeefs, want Diatta raakte nooit echt in de wedstrijd. “De grootste teleurstelling heette Krépin Diatta”, was de algemene teneur in de Belgische media.

ONVINDBARE DIATTA 

In de eerste verloren Brugse thuiswedstrijd in bijna anderhalf jaar tijd maakte Diatta weinig tot zelfs geen impact op het spelbeeld. De vorig jaar zo belangrijke geachte kracht in het team van Philippe Clement was afwezig en zowat onvindbaar voor zijn ploegmaats. Dat mag ook letterlijk worden genomen want Diatta kreeg amper achttien passes toegespeeld, terwijl dat vorig seizoen gemiddeld bijna dubbel zo veel was. 



Tegen compacte en rigide tegenstanders zoals Charleroi wordt er verwacht van flankspelers zoals Diatta om zich vrij te lopen, waardoor de noodzakelijke dynamiek en schwung ontstaat om de opponent uit verband te kunnen spelen. Dat was dus zeker niet het geval bij Diatta, gezien zijn erg laag aantal verworven passes. Anderzijds nam Dennis opvallend genoeg méér passes in ontvangst dan zijn vorig seizoensgemiddelde, de Nigeriaan was niet top tegen de Carolo's maar hij nam duidelijk veel meer initiatief dan zijn collega op de linkerflank.



Hetzelfde geldt tevens voor het aantal passes die verstuurd werden via de voeten van Diatta. Zijn passing-efficiëntie bleef weliswaar op hetzelfde degelijke niveau, maar ook hier viel er een flinke kwantiteitsdaling te constateren in vergelijking met de vorige jaargang. Toen leverde Diatta per wedstrijd gemiddeld 41 passes aan, terwijl dat er tegen Charleroi slechts 26 waren. Enkel de eenzame targetman Youssouph Badji kon nog minder gelanceerde passes laten noteren aan Brugse kant.

NEGATIEVE EVOLUTIE 

Tegen Sporting Charleroi ontving én gaf Diatta veel minder passes volgens zijn hoogstaande normen van het voorbije seizoen. Daarmee wordt het alleen maar duidelijker dat de 21-jarige momenteel zijn beste niveau niet haalt. Mocht Diatta zijn gewoonlijke vorm geëtaleerd hebben tegen Charleroi, dan zou er onvermijdelijk ook meer dreiging en gevaar voortgevloeid zijn vanuit Brugse kant. Dat was ook strikt noodzakelijk, maar de aanvallende acties van Diatta waren echter heel ondermaats tegen de Zebra's.



Diatta waagde zich wel nog aan twee lange rushes met de bal aan de voet, maar hij verloor het momentum door te temporiseren of de bal te verliezen middels een verkeerde pass. Ook op dat vlak is het contrast erg groot met het voorgaande seizoen, toen hij per wedstrijd gemiddeld vier keer oprukte met de bal aan de voet én daar meermaals een kwieke én geslaagde dribbel aan toevoegde. Maar ook met zijn dribbels wist Diatta zich allerminst te onderscheiden in de partij tegen de Carolo's.



De aanvallende afwezigheid van de dertienvoudige international vertaalt zich duidelijk in het aantal offensieve acties die hij ondernam in de voorbije competitiewedstrijd. Tegen de Zebra's waren er dat namelijk zes stuks, terwijl zijn vorig seizoensgemiddelde zich bevond op elf offensieve acties per wedstrijd. Zelfs verdediger Clinton Mata was nadrukkelijker aanwezig in het aanvallende spelbeeld. En om het contrast nog groter te maken: Dennis was de Brugse slokop met vijftien offensieve acties, dat is dus bijna drie keer zoveel als Diatta.

PROFESSIONELE DENNIS, ZOEKENDE DIATTA 

Tijdens de voorbije weken en maanden werd het steeds duidelijker. Club Brugge wordt steeds vaker gelinkt aan transfertargets die dezelfde posities bezetten zoals Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. De Nigeriaan is nog steeds de grootste kandidaat om als eerste het Brugse schip te verlaten tijdens de huidige zomermercato, hij zakte onlangs zelfs af naar Cannes om er te spreken met een niet nader genoemde geïnteresseerde club. Toch lijkt Dennis niet al te veel moeite te hebben met die transferbeslommeringen want tegen Charleroi was hij één van de ijverigste spelers van Club Brugge.



Op het veld kan Dennis aldus een nakende transfer van zich afzetten, wat hem overigens op positieve kritieken kwam te staan van meerdere analisten. Bij Diatta ligt dat blijkbaar wat moeilijker. Het is erg opvallend hoe de Senegalees op zoek is naar zijn beste vorm, nochtans draaide hij ook de volledige voorbereiding mee bij Club Brugge. Maar zowel tegen Antwerp FC als tegen Sporting Charleroi was de sterkhouder van vorig seizoen onherkenbaar ondermaats. Transferbeslommeringen, of toch gewoon nog wat 'roest' om er volledig te kunnen invliegen? De volgende wedstrijd tegen KAS Eupen zal mogelijk wat meer antwoorden bieden. 

POLL: Is Diatta de grootste teleurstelling bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

0
0
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

41
41
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

34
34
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

501
501
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

210
210
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

169
169
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

444
444
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

457
457
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

133
133
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

786
786
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

747
747
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

338
338
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

485
485
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1184
1184
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1102
1102