Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

Foto: Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel is nu dan toch door de kerk. De Buffalo's peuteren bij Lille een Belgische recordsom los voor Jonathan David, wiens prijskaartje zelfs nog de kaap van 30 miljoen zou overschrijden. Wij wensen het goudhaantje alvast veel succes in Frankrijk en twijfelen er geen seconde aan dat hij er de schoenen van Victor Osimhen zal kunnen vullen. Rest alleen nog de vraag in welke mate zijn vertrek de titelambities in de Ghelamco Arena beïnvloedt.

Terwijl ook andere clubs zoals Antwerp voorzichtig een gooi willen doen naar het hoogste schavot, zijn de verwachtingen bij de huidige vicekampioen per slot van rekening nog altijd het meest uitgesproken. AA Gent wil de kloof met Club Brugge niet alleen dichten maar in één klap overbruggen, waarvoor het David liefst nog een jaar langer aan boord had gehouden. Of dat bleef Michel Louwagie toch telkens volhouden, zelfs wanneer zulk een verlengd verblijf alsmaar meer op een utopie begon te lijken. Vermits we de geslepen architect van de Buffalo's niet van een gebrek aan realiteitszin verdenken, nemen we dus aan dat het hier slimme verkooppraatjes om de prijs op te drijven betrof. Tenslotte gelden ook in het voetbal de regels van vraag en aanbod – én blijkt er post-corona nog steeds genoeg geld voorhanden.

PRIMUS ZONDER PRIJZEN

Toch nemen de Gentenaren ongetwijfeld met een dubbel gevoel afscheid van hun sterspeler. Hoewel aan de strenge en uiterst lucratieve voorwaarden voor een transfer werd voldaan, zal vooral coach Jess Thorup immers beseffen wat dat op sportief vlak voor zijn elftal betekent. Zo was David in de voorbije campagne, pas zijn tweede als voltijds lid van de A-kern, goed voor maar liefst 18 goals en acht assists in 27 optredens – waarmee hij dus betrokken was in 26 van de 59 Gentse doelpunten en zich co-topschutter mocht noemen. Tel daarbij nog zijn productie op het Europese toneel, en de polyvalente aanvaller klokte in totaal af op respectievelijk 23 en 10 stuks in 40 wedstrijden. En dat op amper 20-jarige leeftijd: een straffe prestatie.Zijn eindbalans in de Ghelamco Arena geeft zo 37 treffers en 15 assists in 83 matchen aan, een formidabel rapport. Prijzen leverde het echter niet op, zelfs geen individuele exemplaren. Nochtans had David, met alle respect voor laureaat Yari Verschaeren, in januari gerust de trofee als Belofte van het Jaar in ontvangst mogen nemen. Niet dat de Anderlecht-jonkie geen mooie winnaar is, verre van zelfs, maar het ontbreken van David zijn naam van David in de erelijst zal zo toch voor altijd een gemiste kans blijven. De jonge Canadees finishte in de hoofdverkiezing zélf overigens als vijfde in de stand, terwijl Verschaeren daar welgeteld nul punten wist te sprokkelen. Gent bleef zo ontgoocheld achter, al malen Louwagie en co daar vast al lang niet meer om.

WEER WERK OP DE PLANK (?)

Wat dan weer niet inhoudt dat het bestuur van de Buffalo's nu blij achterover kan leunen, want het vertrek van David betekent volgens de meeste waarnemers dat er terug flink wat werk op de plank ligt. Hoewel het Gentse huiswerk volgens velen recent nog af was, zeker voorafgaand aan de nederlaag bij STVV, werd bij de status als voornaamste uitdager voor de titel namelijk toch haast overal dezelfde asterisk geplaatst. Ondanks alle nieuwkomers zou die tenslotte een flinke knauw krijgen mocht het toptalent werkelijk de deuren achter zich dichtslaan, zo klonk het alom, een scenario dat zich weldra dus lijkt te voltrekken. Als het nummer twee van vorig seizoen trouw wil blijven aan haar forse doelstellingen, moet er in dat opzicht dan ook iets bij.Nochtans hield Gent zich vorig jaar in december vrij goed staande toen David er even tussenuit moest om de dood van zijn moeder te verwerken. Na de bekeruitschakeling in Charleroi won het elftal van Thorup in de Europa League immers van Oleksandriya en werd in eigen land tevens Zulte Waregem geklopt, weliswaar gevolgd door een uitschuiver in Oostende. Al hadden die twee nederlagen allicht ook wat met het gekende uitcomplex te maken. Met het goudklompje louter als invaller ging de vicekampioen trouwens eveneens onderuit in Moeskroen, maar nam het wél drie punten mee in Kortrijk. Ook thuis tegen Standard trok Gent zo aan het langste eind, waarbij David als wisselspeler wel zelf de wedstrijd deed kantelen – én besliste.

OPTIES VOOR THORUP

Daarmee willen we het belang van de kersverse recordtransfer voor zijn nu ex-werkgever zeker niet minimaliseren, want uiteraard kostte zijn gemis punten. En kon Gent hem ook zondag in Sint-Truiden maar al te goed gebruiken. Ondanks de enorme productie die verloren gaat bij zijn afwezigheid, een euvel waar Thorup zich straks dus definitief de kop over mag breken, is het evenwel niet zo dat diens troepen vorig seizoen dan prompt als een kaartenhuis in elkaar zakten. Ook nu heeft de Deen op papier voldoende opties voorhanden, te beginnen met Roman Bezus. In de zomer ei zo na reeds afgedankt als flop, maar vorig seizoen vooral bij gebrek aan landgenoot Roman Yaremchuk een revelatie in de rol van David – die toen een rij vooruit schoof.Verder is het uitkijken naar Giorgi Chakvetadze, tenminste indien hij eindelijk fit wordt bevonden. De nog altijd pas 20-jarige Georgiër werd nog vóór er ooit sprake was van David eigenlijk al getipt als de coming man in de Ghelamco Arena, hoge verwachtingen die hij wie weet nog steeds waar kan maken. Ook naar de concrete plannen met Niklas Dorsch blijft het voorlopig gissen. De nieuwe dirigent uit Duitsland kan op zowat alle posities op het middenveld uit de slag en lijkt zo de ideale pion voor Thorup zijn ruit. Mogelijk pakt hij daar het plekje van Vadis Odjidja in, die dan zelf wat hoger kan gaan voetballen. De draaischijf zou er qua goals natuurlijk voor minder rendement zorgen dan David, maar kan wel helpen om het defensief evenwicht beter te bewaren.

ONVERMIJDELIJK VERLIES

Een wat offensiever ingestelde kandidaat uit de eigen kleedkamer om de honneurs achter het spitsenduo waar te nemen, is Anderson Niangbo. We zouden het tussen al het huidige transfergeweld haast vergeten, maar de Ivoriaan werd in januari nog voor vier miljoen in huis gehaald – tegenwoordig goed voor de vierde plaats in het lijstje van duurste Gentse aankopen aller tijden. Vorig weekend mocht hij alvast reeds invallen voor Bezus, een kans die de polyvalente aanvaller gezien zijn fikse kostplaatje en nuttig profiel vast vaker zal krijgen. Tot slot zijn er nog enkele onorthodoxe oplossingen, waarbij zelfs Yaremchuk de taak van David zijn eigen invulling kan geven – en zo plaats maken voor die andere Duitse aankoop Tim Kleindienst in de punt.Ook een systeemwissel kan een uitweg bieden, met als nadeel echter dat Gent behalve de jonge Dylan Mbayo weinig wingers in de rangen telt. Al kunnen Yaremchuk en Niangbo daar desnoods wel uit de voeten. Hoewel het nakend afscheid van David hoegenaamd geen cadeau is voor Thorup, beschikt hij in theorie in zijn huidige selectie dus toch al over een pak alternatieven om diens vertrek op te vangen. Ondanks het verlies aan kwaliteit, wat evenwel allicht ook bij een rechtstreekse opvolger het geval zou zijn, zijn we er dus niet helemaal van overtuigd dat de Buffalo's nu in zeven haasten op zoek moeten naar hetzelfde type. Per slot van rekening is de kans sowieso erg klein dat één enkele aanwinst zulk een sleutelfiguur zomaar kan vervangen.

DROMEN ZONDER DAVID

Gent ziet natuurlijk wel een pak miljoenen binnenstromen om mee aan de slag te gaan, al moet er wel nog rekening worden gehouden met de financiële impact van het coronavirus en bieden zelfs peperdure transfers geen garantie op succes. Bovendien zitten Louwagie en co straks ook qua timing met een dilemma opgezadeld. Profiteren ze in de Ghelamco Arena van de uitgestelde deadline tot begin oktober om nog even af te wachten hoe de zaken evolueren, en vervolgens indien nodig pas aan het einde van de mercato toe te slaan? Of wil Gent met het oog op de Champions League-voorrondes, waar het midden september reeds aan de bak moet, geen enkel risico nemen en probeert het zich dadelijk na zijn verkoop alweer te wapenen met de inkomsten voor David? Mocht dat het geval zijn, raden wij de ambitieuze vicekampioen alvast aan dat geld elders te spenderen.Vooral achterin dan, waar nog veel ruimte voor verbetering is. Meteen een adequate vervanger voor David vinden, lijkt tenslotte toch een onmogelijke missie. Hoewel zijn vertrek vanzelfsprekend dus een serieuze handicap vormt, zijn wij echter wel niet bereid om de Gentse titelkansen daarom op te bergen. Zeker als Club Brugge dit keer meer steken laat vallen, blijft er immers genoeg kwaliteit aanwezig. Zelfs op zijn positie. Een dure investering in een nieuwe topper om hopelijk tóch in David zijn schoenen te treden, is wat ons betreft dan ook evenmin een absolute must. Op voorwaarde tenminste dat AA Gent vooral als collectief wat sterker voor de dag komt en in geen enkele linie nog zwakke schakels kent. Thorup mag het alleszins hopen, want zijn contract loopt nog steeds volgende zomer af. De Deen weet dus wat hem te doen staat. Ook zonder David of eventuele versterking.

POLL: Denkt u dat AA Gent zonder David nog kans maakt op de titel?

'Woensdag D-Day voor Anderlecht'

'Ex-speler Antwerp en KVM kan terug naar Jupiler Pro League'

Antwerp heeft er een verrassende international bij

Vandaag 22 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De nieuwe ster van Genk: 'Rivaal voor Doku'

KRC Genk hecht veel aandacht aan haar eigen jeugdwerking, en die inspanningen werden in het verleden ...

376
{insert image alt}

Genks geluk: De Condé tevreden met ingrepen Olivieri

De trainerswissel heeft zijn effect niet gemist. Voor het eerst sinds speeldag één graaide KRC ...

310
{insert image alt}

Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Door het vervroegde pensioen van Vincent Kompany als profvoetballer en de langdurige blessure van ...

769
{insert image alt}

'Barça maakt werk van zeer verrassende aanwinst'

Bij FC Barcelona komt de mercato stilaan goed op gang. De voorbije dagen werden al de uitgaande ...

0
{insert image alt}

Hertha BSC vertrouwt Boyata sleutelrol toe

Hertha BSC toonde zich sinds vorig seizoen hyperambitieus en tastte regelmatig diep in de buidel om ...

16
{insert image alt}

'Woensdag D-Day voor Anderlecht'

Anderlecht lijkt de jongste weken stilaan zijn beste vorm terug te vinden. Het pakte tegen ...

163
{insert image alt}

Coach Dynamo Kiev in Gent: "Duel met Bölöni was mooi geweest"

AA Gent zet woensdagavond zijn avontuur in de Champions League verder. De Buffalo's gaan op zoek ...

53
{insert image alt}

Antwerp heeft er een verrassende international bij

Antwerp heeft dit seizoen niet de start genomen waarop het gehoopt had. Terwijl ze op de Bosuil ...

62
{insert image alt}

'Ex-speler Antwerp en KVM kan terug naar Jupiler Pro League'

De transfermarkt is nog open tot 5 oktober en dat betekent dat ook de clubs uit de Jupiler Pro ...

82
{insert image alt}

Oliveiri looft 'vergeten' aankoop: "Een voorbeeldprof"

KRC Genk spendeerde bijna 50 miljoen euro aan nieuwe spelers de afgelopen drie mercato’s en een ...

166
{insert image alt}

De Decker: "Andere benadering als tegen Rapid Wenen"

AA Gent schakelde in de vorige ronde Rapid Wenen uit in één wedstrijd. Tegen Dinamo Kiev moet het ...

58
{insert image alt}

'KRC Genk stelt woensdag mogelijk nieuwe coach voor'

Intussen is de kogel door de kerk: Vercauteren wordt met zekerheid níét de nieuwe trainer van KRC ...

429
{insert image alt}

'Lamkel Zé kan mooie transfer versieren'

Royal Antwerp FC wil graag Didier Lamkel Zé voor een mooie som geld verkopen. Het zou veel ...

735
{insert image alt}

Lampard bevestigt volgende inkomende recordtransfer bij Chelsea

Edouard Mendy moet nog even geduld hebben voordat hij naar Londen kan afreizen. De onderhandelingen ...

104
{insert image alt}

'Mignolet en Van Crombrugge niet naar Frankrijk'

Club Brugge haalde zondagmiddag vernietigend uit op het veld van Zulte Waregem en won uiteindelijk ...

370
{insert image alt}

Hoe Anderlecht het vertrouwen in Delcroix nooit verloor

De afgelopen weken en maanden lazen we meermaals dat Hannes Delcroix RSC Anderlecht mocht verlaten. ...

281
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: Kvilitaia en Dragus maken debuut

Ook dit seizoen verhuren de Belgische eersteklassers een resem spelers aan buitenlandse clubs. Loïs ...

72
{insert image alt}

Kompany krijgt 4 opties om Verschaeren te vervangen

Het coronavirus hield de afgelopen weken stevig huis in het Lotto Park, waar na Michel Vlap een ...

380

Gisteren 21 September 2020

{insert image alt}

Joos met kritiek voor Antwerp: "Ze brengen Leko in de problemen"

Royal Antwerp FC slaagde er gisteren niet in om KAS Eupen over de knie te leggen. The Great Old ...

867
{insert image alt}

Extra Time-panel vergelijkt Club met Bayern: "De kloof is enorm groot"

Club Brugge maakte gisteren indruk tegen Zulte Waregem. Aan de Gaverbeek ging Blauw-Zwart met 0-6 ...

1705
{insert image alt}

EA Sports komt met opmerkelijke update rond FIFA21

De fans van het populaire videospel FIFA kijken op dit moment reikhalzend uit naar 9 oktober. Dan ...

550
{insert image alt}

De Bruyne loodst City zonder problemen voorbij Dendoncker en co

Manchester City nam het vanavond op tegen Wolverhampton in zijn openingswedstrijd van het ...

194
{insert image alt}

Invaller Saelemaekers ziet Milan perfecte seizoensstart nemen

AC Milan trapte zijn Serie A-seizoen vanavond op gang tegen Bologna. Bij de thuisploeg zag Alexis ...

97
{insert image alt}

Cercle Brugge heeft geen medelijden met kansloos STVV

Cercle Brugge en STVV sloten vanavond de zesde speeldag van de Jupiler Pro League af. In een leuke ...

319
{insert image alt}

'Overbodige Nainggolan maakt zich op voor transfer'

Radja Nainggolan maakt voorlopig nog steeds deel uit van de Inter-selectie. De Belgische ...

384
{insert image alt}

Geniale KDB zet City op rozen in openingswedstrijd (🎥)

Manchester City neemt het op dit moment op tegen Wolverhampton in zijn eerste competitiewedstrijd ...

272
{insert image alt}

'Real Madrid maakt werk van sterkhouder Feyenoord'

Real Madrid heeft zich (voorlopig) nog niet versterkt in de transfermercato. De Spaanse topclub is ...

219
{insert image alt}

Dessers maakt zich op voor debuut bij Nigeria

Cyriel Dessers kan terugkijken op een turbulente seizoensstart bij KRC Genk. De voormalig ...

217
{insert image alt}

Brugse revelatie weigerde transfer: "Vertrekken was geen optie"

Club Brugge lijkt zich helemaal herpakt te hebben na een mindere seizoensstart. Aan de Gaverbeek was ...

972
{insert image alt}

Zien we Wilmots weldra als coach van Duitse topclub?

Schalke 04 kreeg in zijn openingswedstrijd van de Bundesliga een pak slaag van Bayern München. Die ...

300
{insert image alt}

Voetbal Vlaanderen denkt niet aan stopzetting amateurvoetbal

De voorbije weken werd nog maar eens duidelijk dat de coronacrisis in het voetbal allesbehalve ...

381
{insert image alt}

'Manchester United strikt tweede zomeraanwinst'

Manchester United nam zaterdag een valse start in de Premier League. De Mancunians verloren in eigen ...

242
{insert image alt}

Vier nieuwkomers bij Cercle, één wijziging bij STVV

Cercle Brugge en STVV sluiten vanavond de zesde speeldag van de Jupiler Pro League af. In het Jan ...

118