Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

Foto: Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel is nu dan toch door de kerk. De Buffalo's peuteren bij Lille een Belgische recordsom los voor Jonathan David, wiens prijskaartje zelfs nog de kaap van 30 miljoen zou overschrijden. Wij wensen het goudhaantje alvast veel succes in Frankrijk en twijfelen er geen seconde aan dat hij er de schoenen van Victor Osimhen zal kunnen vullen. Rest alleen nog de vraag in welke mate zijn vertrek de titelambities in de Ghelamco Arena beïnvloedt.

Terwijl ook andere clubs zoals Antwerp voorzichtig een gooi willen doen naar het hoogste schavot, zijn de verwachtingen bij de huidige vicekampioen per slot van rekening nog altijd het meest uitgesproken. AA Gent wil de kloof met Club Brugge niet alleen dichten maar in één klap overbruggen, waarvoor het David liefst nog een jaar langer aan boord had gehouden. Of dat bleef Michel Louwagie toch telkens volhouden, zelfs wanneer zulk een verlengd verblijf alsmaar meer op een utopie begon te lijken. Vermits we de geslepen architect van de Buffalo's niet van een gebrek aan realiteitszin verdenken, nemen we dus aan dat het hier slimme verkooppraatjes om de prijs op te drijven betrof. Tenslotte gelden ook in het voetbal de regels van vraag en aanbod – én blijkt er post-corona nog steeds genoeg geld voorhanden.

PRIMUS ZONDER PRIJZEN

Toch nemen de Gentenaren ongetwijfeld met een dubbel gevoel afscheid van hun sterspeler. Hoewel aan de strenge en uiterst lucratieve voorwaarden voor een transfer werd voldaan, zal vooral coach Jess Thorup immers beseffen wat dat op sportief vlak voor zijn elftal betekent. Zo was David in de voorbije campagne, pas zijn tweede als voltijds lid van de A-kern, goed voor maar liefst 18 goals en acht assists in 27 optredens – waarmee hij dus betrokken was in 26 van de 59 Gentse doelpunten en zich co-topschutter mocht noemen. Tel daarbij nog zijn productie op het Europese toneel, en de polyvalente aanvaller klokte in totaal af op respectievelijk 23 en 10 stuks in 40 wedstrijden. En dat op amper 20-jarige leeftijd: een straffe prestatie.Zijn eindbalans in de Ghelamco Arena geeft zo 37 treffers en 15 assists in 83 matchen aan, een formidabel rapport. Prijzen leverde het echter niet op, zelfs geen individuele exemplaren. Nochtans had David, met alle respect voor laureaat Yari Verschaeren, in januari gerust de trofee als Belofte van het Jaar in ontvangst mogen nemen. Niet dat de Anderlecht-jonkie geen mooie winnaar is, verre van zelfs, maar het ontbreken van David zijn naam van David in de erelijst zal zo toch voor altijd een gemiste kans blijven. De jonge Canadees finishte in de hoofdverkiezing zélf overigens als vijfde in de stand, terwijl Verschaeren daar welgeteld nul punten wist te sprokkelen. Gent bleef zo ontgoocheld achter, al malen Louwagie en co daar vast al lang niet meer om.

WEER WERK OP DE PLANK (?)

Wat dan weer niet inhoudt dat het bestuur van de Buffalo's nu blij achterover kan leunen, want het vertrek van David betekent volgens de meeste waarnemers dat er terug flink wat werk op de plank ligt. Hoewel het Gentse huiswerk volgens velen recent nog af was, zeker voorafgaand aan de nederlaag bij STVV, werd bij de status als voornaamste uitdager voor de titel namelijk toch haast overal dezelfde asterisk geplaatst. Ondanks alle nieuwkomers zou die tenslotte een flinke knauw krijgen mocht het toptalent werkelijk de deuren achter zich dichtslaan, zo klonk het alom, een scenario dat zich weldra dus lijkt te voltrekken. Als het nummer twee van vorig seizoen trouw wil blijven aan haar forse doelstellingen, moet er in dat opzicht dan ook iets bij.Nochtans hield Gent zich vorig jaar in december vrij goed staande toen David er even tussenuit moest om de dood van zijn moeder te verwerken. Na de bekeruitschakeling in Charleroi won het elftal van Thorup in de Europa League immers van Oleksandriya en werd in eigen land tevens Zulte Waregem geklopt, weliswaar gevolgd door een uitschuiver in Oostende. Al hadden die twee nederlagen allicht ook wat met het gekende uitcomplex te maken. Met het goudklompje louter als invaller ging de vicekampioen trouwens eveneens onderuit in Moeskroen, maar nam het wél drie punten mee in Kortrijk. Ook thuis tegen Standard trok Gent zo aan het langste eind, waarbij David als wisselspeler wel zelf de wedstrijd deed kantelen – én besliste.

OPTIES VOOR THORUP

Daarmee willen we het belang van de kersverse recordtransfer voor zijn nu ex-werkgever zeker niet minimaliseren, want uiteraard kostte zijn gemis punten. En kon Gent hem ook zondag in Sint-Truiden maar al te goed gebruiken. Ondanks de enorme productie die verloren gaat bij zijn afwezigheid, een euvel waar Thorup zich straks dus definitief de kop over mag breken, is het evenwel niet zo dat diens troepen vorig seizoen dan prompt als een kaartenhuis in elkaar zakten. Ook nu heeft de Deen op papier voldoende opties voorhanden, te beginnen met Roman Bezus. In de zomer ei zo na reeds afgedankt als flop, maar vorig seizoen vooral bij gebrek aan landgenoot Roman Yaremchuk een revelatie in de rol van David – die toen een rij vooruit schoof.Verder is het uitkijken naar Giorgi Chakvetadze, tenminste indien hij eindelijk fit wordt bevonden. De nog altijd pas 20-jarige Georgiër werd nog vóór er ooit sprake was van David eigenlijk al getipt als de coming man in de Ghelamco Arena, hoge verwachtingen die hij wie weet nog steeds waar kan maken. Ook naar de concrete plannen met Niklas Dorsch blijft het voorlopig gissen. De nieuwe dirigent uit Duitsland kan op zowat alle posities op het middenveld uit de slag en lijkt zo de ideale pion voor Thorup zijn ruit. Mogelijk pakt hij daar het plekje van Vadis Odjidja in, die dan zelf wat hoger kan gaan voetballen. De draaischijf zou er qua goals natuurlijk voor minder rendement zorgen dan David, maar kan wel helpen om het defensief evenwicht beter te bewaren.

ONVERMIJDELIJK VERLIES

Een wat offensiever ingestelde kandidaat uit de eigen kleedkamer om de honneurs achter het spitsenduo waar te nemen, is Anderson Niangbo. We zouden het tussen al het huidige transfergeweld haast vergeten, maar de Ivoriaan werd in januari nog voor vier miljoen in huis gehaald – tegenwoordig goed voor de vierde plaats in het lijstje van duurste Gentse aankopen aller tijden. Vorig weekend mocht hij alvast reeds invallen voor Bezus, een kans die de polyvalente aanvaller gezien zijn fikse kostplaatje en nuttig profiel vast vaker zal krijgen. Tot slot zijn er nog enkele onorthodoxe oplossingen, waarbij zelfs Yaremchuk de taak van David zijn eigen invulling kan geven – en zo plaats maken voor die andere Duitse aankoop Tim Kleindienst in de punt.Ook een systeemwissel kan een uitweg bieden, met als nadeel echter dat Gent behalve de jonge Dylan Mbayo weinig wingers in de rangen telt. Al kunnen Yaremchuk en Niangbo daar desnoods wel uit de voeten. Hoewel het nakend afscheid van David hoegenaamd geen cadeau is voor Thorup, beschikt hij in theorie in zijn huidige selectie dus toch al over een pak alternatieven om diens vertrek op te vangen. Ondanks het verlies aan kwaliteit, wat evenwel allicht ook bij een rechtstreekse opvolger het geval zou zijn, zijn we er dus niet helemaal van overtuigd dat de Buffalo's nu in zeven haasten op zoek moeten naar hetzelfde type. Per slot van rekening is de kans sowieso erg klein dat één enkele aanwinst zulk een sleutelfiguur zomaar kan vervangen.

DROMEN ZONDER DAVID

Gent ziet natuurlijk wel een pak miljoenen binnenstromen om mee aan de slag te gaan, al moet er wel nog rekening worden gehouden met de financiële impact van het coronavirus en bieden zelfs peperdure transfers geen garantie op succes. Bovendien zitten Louwagie en co straks ook qua timing met een dilemma opgezadeld. Profiteren ze in de Ghelamco Arena van de uitgestelde deadline tot begin oktober om nog even af te wachten hoe de zaken evolueren, en vervolgens indien nodig pas aan het einde van de mercato toe te slaan? Of wil Gent met het oog op de Champions League-voorrondes, waar het midden september reeds aan de bak moet, geen enkel risico nemen en probeert het zich dadelijk na zijn verkoop alweer te wapenen met de inkomsten voor David? Mocht dat het geval zijn, raden wij de ambitieuze vicekampioen alvast aan dat geld elders te spenderen.Vooral achterin dan, waar nog veel ruimte voor verbetering is. Meteen een adequate vervanger voor David vinden, lijkt tenslotte toch een onmogelijke missie. Hoewel zijn vertrek vanzelfsprekend dus een serieuze handicap vormt, zijn wij echter wel niet bereid om de Gentse titelkansen daarom op te bergen. Zeker als Club Brugge dit keer meer steken laat vallen, blijft er immers genoeg kwaliteit aanwezig. Zelfs op zijn positie. Een dure investering in een nieuwe topper om hopelijk tóch in David zijn schoenen te treden, is wat ons betreft dan ook evenmin een absolute must. Op voorwaarde tenminste dat AA Gent vooral als collectief wat sterker voor de dag komt en in geen enkele linie nog zwakke schakels kent. Thorup mag het alleszins hopen, want zijn contract loopt nog steeds volgende zomer af. De Deen weet dus wat hem te doen staat. Ook zonder David of eventuele versterking.

POLL: Denkt u dat AA Gent zonder David nog kans maakt op de titel?

OHL verbijsterd na VAR-probleem: "Onaanvaardbaar"

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

199
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

838
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

561
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

48
{insert image alt}

Blessin hard voor zijn spelers: "Vanaf dan was ik boos op hen"

KV Oostende miste nog zijn start met een nul op zes, maar de kustploeg is aan het oprukken in het ...

4
{insert image alt}

Barça wint ook laatste oefengalop voor competitiestart

FC Barcelona begint pas volgende week aan zijn seizoen in La Liga, want hun eerste ...

30
{insert image alt}

OHL verbijsterd na VAR-probleem: "Onaanvaardbaar"

OH Leuven boekte vorige week nog een knappe zege tegen Standard, maar zaterdagavond ging het weer ...

88
{insert image alt}

Jeugd bezorgt Dortmund vlotte zege, domper voor Hazard

Borussia Dortmund is goed begonnen in de Bundesliga. Het heeft op de eerste speeldag een vlotte zege ...

62
{insert image alt}

De Decker blijft voorlopig foutloos als T1 met zuinige zege bij Moeskroen

In een wedstrijd die het grotendeels domineerde heeft AA Gent zijn tweede zege van het seizoen ...

80
{insert image alt}

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Manchester United mocht nog rusten op de eerste speeldag van de Premier League omdat het in actie ...

120
{insert image alt}

Montanier kiest niet voor verwachte vervanger Gavory

Standard leed vorige week zijn eerste nederlaag in de competitie. Op het veld van OH Leuven ging het ...

58
{insert image alt}

Anderlecht start met Verschaeren en Delcroix, Hayen geeft aanwinst kans

Waasland-Beveren moet punten gaan pakken en RSC Anderlecht wil verder gaan op zijn elan. Nicky Hayen ...

299
{insert image alt}

Pirlo spreekt zich duidelijk uit over mogelijke komst Suárez

De kans is klein dat Luis Suárez van FC Barcelona naar Juventus verkast. Dat maakte trainer Andrea ...

48
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

AA Gent moét winnen op het veld van Moeskroen. De achterstand op leider Sporting Charleroi bedraagt ...

144
{insert image alt}

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

De Serie A herneemt weer. Met onder meer Romelu Lukaku en Dries Mertens spelen er heel wat bekenden ...

48
{insert image alt}

Tottenham maakt komst van Gareth Bale bekend

Tottenham heeft twee toptransfers afgerond. De Spurs hebben versterking gevonden bij Real Madrid. ...

234
{insert image alt}

Liverpool maakt komst nieuwe spits bekend

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

99
{insert image alt}

Juventus vindt nieuwe club voor Pjaca

RSC Anderlecht haalde in januari Marko Pjaca weg bij Juventus. Zijn start was moeizaam, maar net op ...

63
{insert image alt}

Leeds verzorgt spektakel, Boyata en Lukebakio beginnen goed

In de Bundesliga kwamen vandaag een heel deel ploegen aan spelen toe. In de Premier League zorgde ...

58

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

422
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

200
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

372
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

539
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

83
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

297
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

242
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

167
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

1021
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

255
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

289
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

222
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

190
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

886