Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

Foto: Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel is nu dan toch door de kerk. De Buffalo's peuteren bij Lille een Belgische recordsom los voor Jonathan David, wiens prijskaartje zelfs nog de kaap van 30 miljoen zou overschrijden. Wij wensen het goudhaantje alvast veel succes in Frankrijk en twijfelen er geen seconde aan dat hij er de schoenen van Victor Osimhen zal kunnen vullen. Rest alleen nog de vraag in welke mate zijn vertrek de titelambities in de Ghelamco Arena beïnvloedt.

Terwijl ook andere clubs zoals Antwerp voorzichtig een gooi willen doen naar het hoogste schavot, zijn de verwachtingen bij de huidige vicekampioen per slot van rekening nog altijd het meest uitgesproken. AA Gent wil de kloof met Club Brugge niet alleen dichten maar in één klap overbruggen, waarvoor het David liefst nog een jaar langer aan boord had gehouden. Of dat bleef Michel Louwagie toch telkens volhouden, zelfs wanneer zulk een verlengd verblijf alsmaar meer op een utopie begon te lijken. Vermits we de geslepen architect van de Buffalo's niet van een gebrek aan realiteitszin verdenken, nemen we dus aan dat het hier slimme verkooppraatjes om de prijs op te drijven betrof. Tenslotte gelden ook in het voetbal de regels van vraag en aanbod – én blijkt er post-corona nog steeds genoeg geld voorhanden.

PRIMUS ZONDER PRIJZEN

Toch nemen de Gentenaren ongetwijfeld met een dubbel gevoel afscheid van hun sterspeler. Hoewel aan de strenge en uiterst lucratieve voorwaarden voor een transfer werd voldaan, zal vooral coach Jess Thorup immers beseffen wat dat op sportief vlak voor zijn elftal betekent. Zo was David in de voorbije campagne, pas zijn tweede als voltijds lid van de A-kern, goed voor maar liefst 18 goals en acht assists in 27 optredens – waarmee hij dus betrokken was in 26 van de 59 Gentse doelpunten en zich co-topschutter mocht noemen. Tel daarbij nog zijn productie op het Europese toneel, en de polyvalente aanvaller klokte in totaal af op respectievelijk 23 en 10 stuks in 40 wedstrijden. En dat op amper 20-jarige leeftijd: een straffe prestatie.Zijn eindbalans in de Ghelamco Arena geeft zo 37 treffers en 15 assists in 83 matchen aan, een formidabel rapport. Prijzen leverde het echter niet op, zelfs geen individuele exemplaren. Nochtans had David, met alle respect voor laureaat Yari Verschaeren, in januari gerust de trofee als Belofte van het Jaar in ontvangst mogen nemen. Niet dat de Anderlecht-jonkie geen mooie winnaar is, verre van zelfs, maar het ontbreken van David zijn naam van David in de erelijst zal zo toch voor altijd een gemiste kans blijven. De jonge Canadees finishte in de hoofdverkiezing zélf overigens als vijfde in de stand, terwijl Verschaeren daar welgeteld nul punten wist te sprokkelen. Gent bleef zo ontgoocheld achter, al malen Louwagie en co daar vast al lang niet meer om.

WEER WERK OP DE PLANK (?)

Wat dan weer niet inhoudt dat het bestuur van de Buffalo's nu blij achterover kan leunen, want het vertrek van David betekent volgens de meeste waarnemers dat er terug flink wat werk op de plank ligt. Hoewel het Gentse huiswerk volgens velen recent nog af was, zeker voorafgaand aan de nederlaag bij STVV, werd bij de status als voornaamste uitdager voor de titel namelijk toch haast overal dezelfde asterisk geplaatst. Ondanks alle nieuwkomers zou die tenslotte een flinke knauw krijgen mocht het toptalent werkelijk de deuren achter zich dichtslaan, zo klonk het alom, een scenario dat zich weldra dus lijkt te voltrekken. Als het nummer twee van vorig seizoen trouw wil blijven aan haar forse doelstellingen, moet er in dat opzicht dan ook iets bij.Nochtans hield Gent zich vorig jaar in december vrij goed staande toen David er even tussenuit moest om de dood van zijn moeder te verwerken. Na de bekeruitschakeling in Charleroi won het elftal van Thorup in de Europa League immers van Oleksandriya en werd in eigen land tevens Zulte Waregem geklopt, weliswaar gevolgd door een uitschuiver in Oostende. Al hadden die twee nederlagen allicht ook wat met het gekende uitcomplex te maken. Met het goudklompje louter als invaller ging de vicekampioen trouwens eveneens onderuit in Moeskroen, maar nam het wél drie punten mee in Kortrijk. Ook thuis tegen Standard trok Gent zo aan het langste eind, waarbij David als wisselspeler wel zelf de wedstrijd deed kantelen – én besliste.

OPTIES VOOR THORUP

Daarmee willen we het belang van de kersverse recordtransfer voor zijn nu ex-werkgever zeker niet minimaliseren, want uiteraard kostte zijn gemis punten. En kon Gent hem ook zondag in Sint-Truiden maar al te goed gebruiken. Ondanks de enorme productie die verloren gaat bij zijn afwezigheid, een euvel waar Thorup zich straks dus definitief de kop over mag breken, is het evenwel niet zo dat diens troepen vorig seizoen dan prompt als een kaartenhuis in elkaar zakten. Ook nu heeft de Deen op papier voldoende opties voorhanden, te beginnen met Roman Bezus. In de zomer ei zo na reeds afgedankt als flop, maar vorig seizoen vooral bij gebrek aan landgenoot Roman Yaremchuk een revelatie in de rol van David – die toen een rij vooruit schoof.Verder is het uitkijken naar Giorgi Chakvetadze, tenminste indien hij eindelijk fit wordt bevonden. De nog altijd pas 20-jarige Georgiër werd nog vóór er ooit sprake was van David eigenlijk al getipt als de coming man in de Ghelamco Arena, hoge verwachtingen die hij wie weet nog steeds waar kan maken. Ook naar de concrete plannen met Niklas Dorsch blijft het voorlopig gissen. De nieuwe dirigent uit Duitsland kan op zowat alle posities op het middenveld uit de slag en lijkt zo de ideale pion voor Thorup zijn ruit. Mogelijk pakt hij daar het plekje van Vadis Odjidja in, die dan zelf wat hoger kan gaan voetballen. De draaischijf zou er qua goals natuurlijk voor minder rendement zorgen dan David, maar kan wel helpen om het defensief evenwicht beter te bewaren.

ONVERMIJDELIJK VERLIES

Een wat offensiever ingestelde kandidaat uit de eigen kleedkamer om de honneurs achter het spitsenduo waar te nemen, is Anderson Niangbo. We zouden het tussen al het huidige transfergeweld haast vergeten, maar de Ivoriaan werd in januari nog voor vier miljoen in huis gehaald – tegenwoordig goed voor de vierde plaats in het lijstje van duurste Gentse aankopen aller tijden. Vorig weekend mocht hij alvast reeds invallen voor Bezus, een kans die de polyvalente aanvaller gezien zijn fikse kostplaatje en nuttig profiel vast vaker zal krijgen. Tot slot zijn er nog enkele onorthodoxe oplossingen, waarbij zelfs Yaremchuk de taak van David zijn eigen invulling kan geven – en zo plaats maken voor die andere Duitse aankoop Tim Kleindienst in de punt.Ook een systeemwissel kan een uitweg bieden, met als nadeel echter dat Gent behalve de jonge Dylan Mbayo weinig wingers in de rangen telt. Al kunnen Yaremchuk en Niangbo daar desnoods wel uit de voeten. Hoewel het nakend afscheid van David hoegenaamd geen cadeau is voor Thorup, beschikt hij in theorie in zijn huidige selectie dus toch al over een pak alternatieven om diens vertrek op te vangen. Ondanks het verlies aan kwaliteit, wat evenwel allicht ook bij een rechtstreekse opvolger het geval zou zijn, zijn we er dus niet helemaal van overtuigd dat de Buffalo's nu in zeven haasten op zoek moeten naar hetzelfde type. Per slot van rekening is de kans sowieso erg klein dat één enkele aanwinst zulk een sleutelfiguur zomaar kan vervangen.

DROMEN ZONDER DAVID

Gent ziet natuurlijk wel een pak miljoenen binnenstromen om mee aan de slag te gaan, al moet er wel nog rekening worden gehouden met de financiële impact van het coronavirus en bieden zelfs peperdure transfers geen garantie op succes. Bovendien zitten Louwagie en co straks ook qua timing met een dilemma opgezadeld. Profiteren ze in de Ghelamco Arena van de uitgestelde deadline tot begin oktober om nog even af te wachten hoe de zaken evolueren, en vervolgens indien nodig pas aan het einde van de mercato toe te slaan? Of wil Gent met het oog op de Champions League-voorrondes, waar het midden september reeds aan de bak moet, geen enkel risico nemen en probeert het zich dadelijk na zijn verkoop alweer te wapenen met de inkomsten voor David? Mocht dat het geval zijn, raden wij de ambitieuze vicekampioen alvast aan dat geld elders te spenderen.Vooral achterin dan, waar nog veel ruimte voor verbetering is. Meteen een adequate vervanger voor David vinden, lijkt tenslotte toch een onmogelijke missie. Hoewel zijn vertrek vanzelfsprekend dus een serieuze handicap vormt, zijn wij echter wel niet bereid om de Gentse titelkansen daarom op te bergen. Zeker als Club Brugge dit keer meer steken laat vallen, blijft er immers genoeg kwaliteit aanwezig. Zelfs op zijn positie. Een dure investering in een nieuwe topper om hopelijk tóch in David zijn schoenen te treden, is wat ons betreft dan ook evenmin een absolute must. Op voorwaarde tenminste dat AA Gent vooral als collectief wat sterker voor de dag komt en in geen enkele linie nog zwakke schakels kent. Thorup mag het alleszins hopen, want zijn contract loopt nog steeds volgende zomer af. De Deen weet dus wat hem te doen staat. Ook zonder David of eventuele versterking.

POLL: Denkt u dat AA Gent zonder David nog kans maakt op de titel?

'Benteke kan plots transfer naar Engelse topclub versieren'

Gemis van Kompany zorgt voor problemen bij Luckassen & co

Westerlo-Deinze opnieuw uitgesteld

Vandaag 28 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany vs. Clement: hoe Anderlecht kan winnen van Club Brugge

De generale repetitie zit erop. Club Brugge trok aan het langste eind in de derby tegen Cercle, ...

129
{insert image alt}

PSV slaat slag en legt aanwinst van negen miljoen vast

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het ook bevestigd: Ibrahim Sangaré maakt de ...

2
{insert image alt}

'Benteke kan plots transfer naar Engelse topclub versieren'

Christian Benteke zit op een zijspoor bij Crystal Palace, waar ze meer hebben aan spitsen als Michy ...

109
{insert image alt}

Clement laat twee zaken 'links liggen': "Anderlecht is belangrijk"

Het gaat een drukke week worden voor Club Brugge. Het is de laatste week van de zomermercato, er is ...

130
{insert image alt}

Westerlo-Deinze opnieuw uitgesteld

Het coronavirus heeft de spelersgroep van KVC Westerlo stevig in zijn greep. De wedstrijden tegen ...

12
{insert image alt}

Gemis van Kompany zorgt voor problemen bij Luckassen & co

RSC Anderlecht moet nog de transfermarkt op. De club ontbreekt een leidinggevende defensieve speler. ...

125
{insert image alt}

Cristiano Ronaldo weet al: "Het wordt dit seizoen moeilijker"

Juventus leed gisteren puntenverlies tegen AS Roma: in het Stadio Olimpico werd het namelijk 2-2. ...

62
{insert image alt}

Lichtpunt bij Anderlecht: "Nam zijn verantwoordelijkheid"

RSC Anderlecht speelde niet goed tegen Eupen, wat niet vreemd was na de moeilijke coronaweken in ...

151
{insert image alt}

Antwerp reageert op geruchten over Teodorczyk, Fellaini en Edmilson

Royal Antwerp FC gaat deze week nog uitpakken op de transfermarkt. De afgelopen weken werd heel wat ...

654
{insert image alt}

Duivels spelen hoofdrol in wereldgoal Vardy (🎥)

Manchester City werd zondagavond stevig met de voeten op de grond gezet. In de thuiswedstrijd tegen ...

111
{insert image alt}

'Thorup schuift met basisploeg tijdens Genk-debuut'

Jess Thorup maakt maandagavond zijn officiële debuut als nieuwe hoofdtrainer van KRC Genk. Hij ...

324
{insert image alt}

"Er is zeker buitenlandse interesse voor Vanaken"

Club Brugge maakt zich op voor een drukke laatste week van de transferperiode. Coach Philippe ...

287
{insert image alt}

Costa verwelkomt Suarez: "De ene bijt, de andere schopt"

Luis Suarez heeft zijn debuut bij Atlético Madrid niet gemist. De Uruguayaanse spits mocht ...

108
{insert image alt}

Spanning bij Gent neemt toe: ook De Witte geviseerd

AA Gent reist maandag af naar Oekraïne waar het Dynamo Kiev gaat bekampen om een ticket voor de ...

523
{insert image alt}

Clement laat zich uit over versterking Club Brugge

Club Brugge sluit komend weekend het tweede luik van de competitie af met de topper tegen ...

491
{insert image alt}

Zondebok na puntenverlies Anderlecht: "Zorgwekkend"

RSC Anderlecht slaagde er niet in om zijn reeks van overwinningen door te trekken in de ...

584

Gisteren 27 September 2020

{insert image alt}

Mignolet geeft Europese ambities Club Brugge prijs

Club Brugge pakte zondagavond zijn vierde zege op rij door stadsgenoot Cercle met 2-1 opzij te ...

538
{insert image alt}

Geen paniek bij Charleroi: "Er zullen hier nog ploegen punten laten"

Charleroi is na zeven speeldagen zijn perfecte rapport kwijt. Rode lantaarn Moeskroen was verrassend ...

105
{insert image alt}

'Barça heeft nieuw doelwit in de spits bepaald'

FC Barcelona deed deze week Luis Suarez van de hand en dus is er een vacature vrij voor een nieuwe ...

249
{insert image alt}

Clement lovend voor Clement: "Het beste Cercle in jaren"

De stadsderby tussen Club en Cercle Brugge was ook het eerste duel tussen de twee bijna-naamgenoten ...

247
{insert image alt}

Fati en Messi bezorgen Koeman droomdebuut met ruime zege

Ronald Koeman heeft een geslaagde officiële vuurdoop als trainer van FC Barcelona beleefd. Tegen ...

352
{insert image alt}

Ronaldo redt nog een punt voor tienkoppig Juventus

Juventus heeft op de tweede speeldag al zijn eerste punten laten liggen. Op het veld van AS Roma ...

99
{insert image alt}

Charleroi lijdt eerste puntenverlies tegen rode lantaarn Moeskroen

De zegereeks van Charleroi is op speeldag zeven aan zijn einde gekomen. Het is verrassend genoeg ...

176
{insert image alt}

Cercle voelt zich bestolen: "Het was zuiver strafschop"

Cercle Brugge kon uiteindelijk in de stadsderby Club Brugge niet verrassen, al had de Vereniging ...

589
{insert image alt}

Lommel en Lierse Kempenzonen laten leidersplaats 1B liggen, Seraing profiteert

Na de nederlaag van Union tegen RWDM op zaterdagavond waren er drie kandidaten om de koppositie in ...

86
{insert image alt}

'Club Brugge haalt oude samenwerking opnieuw aan'

Club Brugge gaat de voorbije jaren opvallend vaak voor jong Afrikaans talent. Soms worden die ...

613
{insert image alt}

Anderlecht-huurling baalt: "Ik had gehoopt al een voorstel gekregen te hebben"

Anderlecht heeft nog een pak overbodige spelers onder contract liggen, maar een aantal van hen ...

444
{insert image alt}

Suarez: "Barça had veranderingen nodig"

Luis Suarez maakte zondag zijn officiële debuut en deed dat ook in stijl. Tegen Granada was hij ...

308
{insert image alt}

Clement geeft uitleg bij verrassende debutant

Club Brugge heeft zich op de tweede plaats in de Jupiler Pro League, nadat het zijn vierde zege op ...

429
{insert image alt}

Diatta spreekt zich uit over mogelijk vertrek bij Club Brugge

Bij Club Brugge is Krépin Diatta een bijzonder belangrijke speler. De 21-jarige flankaanvaller ...

551
{insert image alt}

Koeman kiest bij debuut voor De Jong, Messi en Fati

Ronald Koeman beleeft vanavond zijn vuurdoop als coach van FC Barcelona. De Catalanen spelen hun ...

174