Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Foto: Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Twee officiële wedstrijden, twee nederlagen. Club Brugge had zich de start van het nieuwe voetbalseizoen ongetwijfeld anders voorgesteld. De huidige Belgische landskampioen verloor de bekerfinale van Antwerp FC en ook in de competitie tegen Sporting Charleroi werd Blauw-Zwart verslagen. Vooral de manier waarop Ryota Morioka de winning goal kon scoren voor de Carolo's was hallucinant.

CLUB HEER & MEESTER 

Nochtans kwam Club Brugge zaterdag erg goed uit de startblokken. In de beginfase eerst 45 minuten van de wedstrijd was de ploeg van coach Philippe Clement heer en meester, en dat vertaalde zich in een enorm hoog Brugs balbezit van maar liefst 75%. Tijdens het eerste halfuur werden ook acht pogingen genoteerd richting het doel van Nicolas Penneteau, en opvallend genoeg kwamen die er via acht verschillende stations. Youssouph Badji, Simon Deli, Brandon Mechele, Edouard Sobol, Ruud Vormer, Clinton Mata, Emmanuel Dennis en Eder Balanta slaagden echter niet in hun opzet.De bezoekers uit het Zwarte Land konden daar weinig tegenover stellen. Na tien minuten op de klok kopte Shamar Nicholson een hoekschop van Ryota Morioka flauwtjes in de armen van doelman Simon Mignolet, het was echter niet meer dan een opwarmertje voor de nationale nummer twee. Club Brugge toonde duidelijk meer honger en vechtlust dan tijdens de verloren bekerfinale tegen Antwerp FC. Toen werd de huidige landskampioen een bepaalde mate van hoogmoed of zelfs arrogantie verweten, maar tegen de Zebra's was daar oorspronkelijk weinig van te merken. Tot die veelbesproken minuut 78  …

ONBEGRIJPELIJKE MECHELE 

Keizerlijk à la Franz Beckenbauer rukte Brendon Mechele op met de bal, klaar kijkend welke ploegmaat hij straks zou aanspelen. Maar Charleroi maakte het de sobere verdediger niet gemakkelijk want alle passlijnen werden zorgvuldig afgesloten. Althans op de rechterkant van het veld, de richting waarin Mechele al ingedraaid stond. Clinton Mata werd gedekt door Mamadou Fall, terwijl Emmanuel Dennis te ver gepositioneerd stond om risicoloos aangespeeld te worden. De ruimte bevond zich echter op de linkerkant, waar Federico Ricca onbemand stond. Eventjes temporiseren en kappen naar links: dat was de enige logische volgende stap voor de doorgaans betrouwbare en risicoloze Mechele, maar de keuze viel op aanvoerder Ruud Vormer, die opgesteld stond op ettelijke meters van de verdediger. Het fluks passje van Mechele, met buitenkant rechts nota bene, werd echter gemakkelijk onderschept door Ryota Morioka en enkele seconden later stond de 0-1 op het bord. Een onbegrijpelijke blunder van Mechele, die nochtans te boek staat als een sobere verdediger die dergelijke risico's schuwt. Een foute pass kan uiteraard altijd gebeuren, maar vooral de nonchalante wijze was frappant.

DE VOORBEDACHTE RADE VAN MORIOKA 

Buitenkantje voet, het is één van de grootste ergernissen bij de voetbalcoaches op het hoogste niveau – en zeker al in het hart van de defensie. Maar ondanks de nonchalante wijze waarop Mechele de bal verloor, gaan de credits toch uit naar de inspanning van Morioka. Vanaf minuut één aasde de spelmaker van Charleroi namelijk op dat éne moment van achteloosheid, zo verklaarde de Japannner voor de camera's van Eleven Sports. “Ik werkte sinds het begin van de wedstrijd toe naar dat ene moment. Toen was het eindelijk zover, ik voelde dat hij een fout kon maken.” Bij Club Brugge nam iedereen de onfortuinlijke Mechele meteen in bescherming. “Dat is het drama van centrale verdedigers en doelmannen. Als zij een fout maken, is het meestal fataal. Ik vond Brandon overigens een heel goede wedstrijd spelen”, etaleerde Philippe Clement zijn peoplemanagement. “Hij was de beste speler bij Club Brugge. Dat heb ik hem ook gezegd. Zo'n fout kan iedereen overkomen. Zeker geen steen naar Brandon”, klonk het bij dan weer bij Simon Mignolet. No hard feelings dus voor Mechele. 

WIE NIET LUISTEREN WIL ... 

Na de verloren bekerfinale tegen Antwerp kreeg Club Brugge veel kritiek te verwerken door hun hoogmoedige manier van voetballen. De huidige landskampioen leek tegen Sporting Charleroi oorspronkelijk niet te hervallen in diezelfde fout, wat de zeldzame uitschuiver van Mechele des te pijnlijker maakt. Voor minuut 78 had Blauw-Zwart de wedstrijd nog volledig in handen, en iedereen weet dat een achterstand ophalen tegen Charleroi een haast onmogelijke opdracht is. Dat bewees de ploeg van coach Karim Belhocine meerdere keren in het vorige voetbalseizoen.De technische staff van Club Brugge zal bovendien genoeg benadrukt hebben dat Charleroi een meester is op het vlak van intercepteren. Vorig seizoen waren de Carolo's namelijk  – na AA Gent –  de ploeg die het het meest aantal intercepties per wedstrijd kon realiseren. En nog belangrijker: Riyota Morioka was toen na Franck Boya (destijds bij Moeskroen nu AA Gent) de middenvelder was die het meest intercepties per wedstrijd kon plegen. En laat het nu net de Japanner zijn die de bal afhandig kon maken van de doorgaans betrouwbare Brandon Mechele …

'BLEKE' MAN VAN DE MATCH

Het moet wel gezegd, Morioka speelde zaterdag op Jan Breydel niet de beste wedstrijd van zijn carrière. De Japanner kon door het ontbreken van Massimo Bruno namelijk niet fungeren op zijn geliefkoosde nummer zes waar hij vorig seizoen op een bovenmatig niveau acteerde. Belhocine opteerde voor Guillaume Gillet en Marco Ilaimaharitra als centrale middenvelders, waardoor Morioka een rijtje hoger doorschoof in steun van diepste man Shamar Nicholson. Een logische keuze van Belhocine omdat Morioka op die positie meer kan bijbrengen dan Gillet en/of Ilaimaharitra.Maar het was duidelijk opnieuw wennen voor de ex-speler van RSC Anderlecht en Waasland-Beveren. Het spel van de Japanner bevatte opvallend veel afval, iets wat blijkt uit zijn geslaagde passing die met 75% namelijk vijf percentages lager lag dan zijn vorig seizoensgemiddelde. Daarnaast maakte Morioka zich ook schuldig aan veelvuldig balverlies, wat tevens grotere proporties aannam dan vorig jaar. Bovendien kon Morioka amper twee intercepties plegen, wat vier stuks minder is dan zijn gemiddelde tijdens het vorige seizoen. Maar één interceptie bleek voldoende om te scoren, de zege binnen te halen én uitgeroepen te worden tot 'Man van de Match'.

IN DE STERREN GESCHREVEN

De manier waarop het pijnlijke tegendoelpunt van Club Brugge tot stand kwam was verrassend maar tegelijk zeker vermijdbaar. Ten eerste speelde Brandon Mechele de bal veel te laconiek in op Ruud Vormer, terwijl de logische oplossing zich bevond op de linkerkant waar Federico Ricca beschikte over een zee van ruimte. Mechele had echter alleen oog voor het rechter gedeelte van het veld, en dat had de intelligente Riyota Morioka als dusdanig in de gaten. De Japanner anticipeerde sinds minuut één geduldig op dergelijke situaties, en als één van de beste recuperateurs van de Jupiler Pro League slaagde hij dan ook in zijn opzet. Het lijkt sterk dat de technische staf van Club Brugge het recupatievermogen van Morioka – en bij uitbreiding de ganse équipe van Charleroi – niet heeft aangehaald tijdens de analyse van de tegenstander, wat de actie van Mechele alleen maar dramatischer én onbegrijpelijker maakt. Nochtans was het spelbeeld bij Club Brugge veelbelovend vooraleer Mechele aan het flateren sloeg. Blauw-Zwart tapte duidelijk uit een ander vaatje dan tijdens de verloren bekerfinale tegen Antwerp FC. Het leek slechts een kwestie van tijd vooraleer Club de openingstreffer zou scoren. Maar toen gaf Mechele de slimme Morioka eigenhandig een vrijgeleide, en bovendien via één van de sterkste punten van de Japanner: de balrecuperatie. Buitenkantje voet, hoogmoedig. Met de beste recuperateur van de Jupiler Pro League op minder dan twee meter verwijderd … Met alle gevolgen van dien. 

POLL: Is Mechele een overschatte voetballer?

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

126
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

822
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

551
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

48
{insert image alt}

Jeugd bezorgt Dortmund vlotte zege, domper voor Hazard

Borussia Dortmund is goed begonnen in de Bundesliga. Het heeft op de eerste speeldag een vlotte zege ...

29
{insert image alt}

De Decker blijft voorlopig foutloos als T1 met zuinige zege bij Moeskroen

In een wedstrijd die het grotendeels domineerde heeft AA Gent zijn tweede zege van het seizoen ...

40
{insert image alt}

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Manchester United mocht nog rusten op de eerste speeldag van de Premier League omdat het in actie ...

53
{insert image alt}

Montanier kiest niet voor verwachte vervanger Gavory

Standard leed vorige week zijn eerste nederlaag in de competitie. Op het veld van OH Leuven ging het ...

33
{insert image alt}

Anderlecht start met Verschaeren en Delcroix, Hayen geeft aanwinst kans

Waasland-Beveren moet punten gaan pakken en RSC Anderlecht wil verder gaan op zijn elan. Nicky Hayen ...

257
{insert image alt}

Pirlo spreekt zich duidelijk uit over mogelijke komst Suárez

De kans is klein dat Luis Suárez van FC Barcelona naar Juventus verkast. Dat maakte trainer Andrea ...

31
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

AA Gent moét winnen op het veld van Moeskroen. De achterstand op leider Sporting Charleroi bedraagt ...

111
{insert image alt}

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

De Serie A herneemt weer. Met onder meer Romelu Lukaku en Dries Mertens spelen er heel wat bekenden ...

35
{insert image alt}

Tottenham maakt komst van Gareth Bale bekend

Tottenham heeft twee toptransfers afgerond. De Spurs hebben versterking gevonden bij Real Madrid. ...

222
{insert image alt}

Liverpool maakt komst nieuwe spits bekend

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

91
{insert image alt}

Juventus vindt nieuwe club voor Pjaca

RSC Anderlecht haalde in januari Marko Pjaca weg bij Juventus. Zijn start was moeizaam, maar net op ...

58
{insert image alt}

Leeds verzorgt spektakel, Boyata en Lukebakio beginnen goed

In de Bundesliga kwamen vandaag een heel deel ploegen aan spelen toe. In de Premier League zorgde ...

56
{insert image alt}

KV Oostende wint overtuigend van OHL

KV Oostende is zeer goed bezig. De club won vanavond overtuigend met 3-1 van OHL. De kustploeg ging ...

70
{insert image alt}

'Anderlecht ontkent interesse in verdediger ondanks aankondiging club'

RSC Anderlecht beleefde al een drukke transferperiode tot dusver. Zo slaagden de Brusselaars erin om ...

157
{insert image alt}

De 11 namen: De Decker vindt vervanger voor Chakvetadze, nog geen Odjidja

Wim De Decker nam dinsdagavond een goede start als T1 bij AA Gent door in de voorrondes van de ...

84

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

417
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

197
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

370
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

534
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

83
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

297
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

241
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

165
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

1016
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

255
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

287
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

219
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

188
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

884