Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Twee officiële wedstrijden, twee nederlagen. Club Brugge had zich de start van het nieuwe voetbalseizoen ongetwijfeld anders voorgesteld. De huidige Belgische landskampioen verloor de bekerfinale van Antwerp FC en ook in de competitie tegen Sporting Charleroi werd Blauw-Zwart verslagen. Vooral de manier waarop Ryota Morioka de winning goal kon scoren voor de Carolo's was hallucinant.

CLUB HEER & MEESTER 

Nochtans kwam Club Brugge zaterdag erg goed uit de startblokken. In de beginfase eerst 45 minuten van de wedstrijd was de ploeg van coach Philippe Clement heer en meester, en dat vertaalde zich in een enorm hoog Brugs balbezit van maar liefst 75%. Tijdens het eerste halfuur werden ook acht pogingen genoteerd richting het doel van Nicolas Penneteau, en opvallend genoeg kwamen die er via acht verschillende stations. Youssouph Badji, Simon Deli, Brandon Mechele, Edouard Sobol, Ruud Vormer, Clinton Mata, Emmanuel Dennis en Eder Balanta slaagden echter niet in hun opzet.



De bezoekers uit het Zwarte Land konden daar weinig tegenover stellen. Na tien minuten op de klok kopte Shamar Nicholson een hoekschop van Ryota Morioka flauwtjes in de armen van doelman Simon Mignolet, het was echter niet meer dan een opwarmertje voor de nationale nummer twee. Club Brugge toonde duidelijk meer honger en vechtlust dan tijdens de verloren bekerfinale tegen Antwerp FC. Toen werd de huidige landskampioen een bepaalde mate van hoogmoed of zelfs arrogantie verweten, maar tegen de Zebra's was daar oorspronkelijk weinig van te merken. Tot die veelbesproken minuut 78  …

ONBEGRIJPELIJKE MECHELE 

Keizerlijk à la Franz Beckenbauer rukte Brendon Mechele op met de bal, klaar kijkend welke ploegmaat hij straks zou aanspelen. Maar Charleroi maakte het de sobere verdediger niet gemakkelijk want alle passlijnen werden zorgvuldig afgesloten. Althans op de rechterkant van het veld, de richting waarin Mechele al ingedraaid stond. Clinton Mata werd gedekt door Mamadou Fall, terwijl Emmanuel Dennis te ver gepositioneerd stond om risicoloos aangespeeld te worden. De ruimte bevond zich echter op de linkerkant, waar Federico Ricca onbemand stond. 



Eventjes temporiseren en kappen naar links: dat was de enige logische volgende stap voor de doorgaans betrouwbare en risicoloze Mechele, maar de keuze viel op aanvoerder Ruud Vormer, die opgesteld stond op ettelijke meters van de verdediger. Het fluks passje van Mechele, met buitenkant rechts nota bene, werd echter gemakkelijk onderschept door Ryota Morioka en enkele seconden later stond de 0-1 op het bord. Een onbegrijpelijke blunder van Mechele, die nochtans te boek staat als een sobere verdediger die dergelijke risico's schuwt. Een foute pass kan uiteraard altijd gebeuren, maar vooral de nonchalante wijze was frappant.

DE VOORBEDACHTE RADE VAN MORIOKA 

Buitenkantje voet, het is één van de grootste ergernissen bij de voetbalcoaches op het hoogste niveau – en zeker al in het hart van de defensie. Maar ondanks de nonchalante wijze waarop Mechele de bal verloor, gaan de credits toch uit naar de inspanning van Morioka. Vanaf minuut één aasde de spelmaker van Charleroi namelijk op dat éne moment van achteloosheid, zo verklaarde de Japannner voor de camera's van Eleven Sports. “Ik werkte sinds het begin van de wedstrijd toe naar dat ene moment. Toen was het eindelijk zover, ik voelde dat hij een fout kon maken.” 



Bij Club Brugge nam iedereen de onfortuinlijke Mechele meteen in bescherming. “Dat is het drama van centrale verdedigers en doelmannen. Als zij een fout maken, is het meestal fataal. Ik vond Brandon overigens een heel goede wedstrijd spelen”, etaleerde Philippe Clement zijn peoplemanagement. “Hij was de beste speler bij Club Brugge. Dat heb ik hem ook gezegd. Zo'n fout kan iedereen overkomen. Zeker geen steen naar Brandon”, klonk het bij dan weer bij Simon Mignolet. No hard feelings dus voor Mechele. 

WIE NIET LUISTEREN WIL ... 

Na de verloren bekerfinale tegen Antwerp kreeg Club Brugge veel kritiek te verwerken door hun hoogmoedige manier van voetballen. De huidige landskampioen leek tegen Sporting Charleroi oorspronkelijk niet te hervallen in diezelfde fout, wat de zeldzame uitschuiver van Mechele des te pijnlijker maakt. Voor minuut 78 had Blauw-Zwart de wedstrijd nog volledig in handen, en iedereen weet dat een achterstand ophalen tegen Charleroi een haast onmogelijke opdracht is. Dat bewees de ploeg van coach Karim Belhocine meerdere keren in het vorige voetbalseizoen.



De technische staff van Club Brugge zal bovendien genoeg benadrukt hebben dat Charleroi een meester is op het vlak van intercepteren. Vorig seizoen waren de Carolo's namelijk  – na AA Gent –  de ploeg die het het meest aantal intercepties per wedstrijd kon realiseren. En nog belangrijker: Riyota Morioka was toen na Franck Boya (destijds bij Moeskroen nu AA Gent) de middenvelder was die het meest intercepties per wedstrijd kon plegen. En laat het nu net de Japanner zijn die de bal afhandig kon maken van de doorgaans betrouwbare Brandon Mechele …

'BLEKE' MAN VAN DE MATCH

Het moet wel gezegd, Morioka speelde zaterdag op Jan Breydel niet de beste wedstrijd van zijn carrière. De Japanner kon door het ontbreken van Massimo Bruno namelijk niet fungeren op zijn geliefkoosde nummer zes waar hij vorig seizoen op een bovenmatig niveau acteerde. Belhocine opteerde voor Guillaume Gillet en Marco Ilaimaharitra als centrale middenvelders, waardoor Morioka een rijtje hoger doorschoof in steun van diepste man Shamar Nicholson. Een logische keuze van Belhocine omdat Morioka op die positie meer kan bijbrengen dan Gillet en/of Ilaimaharitra.



Maar het was duidelijk opnieuw wennen voor de ex-speler van RSC Anderlecht en Waasland-Beveren. Het spel van de Japanner bevatte opvallend veel afval, iets wat blijkt uit zijn geslaagde passing die met 75% namelijk vijf percentages lager lag dan zijn vorig seizoensgemiddelde. Daarnaast maakte Morioka zich ook schuldig aan veelvuldig balverlies, wat tevens grotere proporties aannam dan vorig jaar. Bovendien kon Morioka amper twee intercepties plegen, wat vier stuks minder is dan zijn gemiddelde tijdens het vorige seizoen. Maar één interceptie bleek voldoende om te scoren, de zege binnen te halen én uitgeroepen te worden tot 'Man van de Match'.

IN DE STERREN GESCHREVEN

De manier waarop het pijnlijke tegendoelpunt van Club Brugge tot stand kwam was verrassend maar tegelijk zeker vermijdbaar. Ten eerste speelde Brandon Mechele de bal veel te laconiek in op Ruud Vormer, terwijl de logische oplossing zich bevond op de linkerkant waar Federico Ricca beschikte over een zee van ruimte. Mechele had echter alleen oog voor het rechter gedeelte van het veld, en dat had de intelligente Riyota Morioka als dusdanig in de gaten. 



De Japanner anticipeerde sinds minuut één geduldig op dergelijke situaties, en als één van de beste recuperateurs van de Jupiler Pro League slaagde hij dan ook in zijn opzet. Het lijkt sterk dat de technische staf van Club Brugge het recupatievermogen van Morioka – en bij uitbreiding de ganse équipe van Charleroi – niet heeft aangehaald tijdens de analyse van de tegenstander, wat de actie van Mechele alleen maar dramatischer én onbegrijpelijker maakt. 



Nochtans was het spelbeeld bij Club Brugge veelbelovend vooraleer Mechele aan het flateren sloeg. Blauw-Zwart tapte duidelijk uit een ander vaatje dan tijdens de verloren bekerfinale tegen Antwerp FC. Het leek slechts een kwestie van tijd vooraleer Club de openingstreffer zou scoren. Maar toen gaf Mechele de slimme Morioka eigenhandig een vrijgeleide, en bovendien via één van de sterkste punten van de Japanner: de balrecuperatie. Buitenkantje voet, hoogmoedig. Met de beste recuperateur van de Jupiler Pro League op minder dan twee meter verwijderd … Met alle gevolgen van dien. 

POLL: Is Mechele een overschatte voetballer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

295
295
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

80
80
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

618
618
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

170
170
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

178
178
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

616
616
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

242
242
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

89
89
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

586
586
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

478
478
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1718
1718
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1070
1070
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284