De voorspelling van VN: wie wordt kampioen?

Foto: De voorspelling van VN: wie wordt kampioen?

Nu alle obstakels eindelijk helemaal uit de weg zijn, is de laatste rechte lijn richting de competitiestart definitief ingezet. Hoewel het huiswerk van heel wat clubs nog lang niet klaar is, en we voor de sluiting van de mercato begin oktober dus nog een pak transferactiviteit mogen verwachten, wagen we ons daarom voorzichtig aan enkele voorspellingen. Met vandaag de vraag: wie kroont zich tot kampioen?

LEES OOK: wie verovert de Gouden Stier?

LEES OOK: wie wint de Gouden Schoen?

LEES OOK: wie dreigt te degraderen?

LEES OOK: wie speelt PO I & II?

In het vorige deel van onze reeks namen we de potentiële deelnemers aan PO I onder de loep, die voor de gelegenheid met slechts vier in plaats van zes teams wordt betwist. Uiteindelijk viel onze keuze zo op Club Brugge, AA Gent, Antwerp en KRC Genk als de vier gelukkigen die zich kwalificeren voor de titelronde. Vermits zij volgens ons na de reguliere campagne dus onderling zullen uitmaken wie zich landskampioen van België mag noemen, beperken we ons hier alleen tot deze ploegen. Voor elk van hen nemen we daarbij eerst afzonderlijk een kijkje naar de slaagkansen om aan het einde van de rit bovenaan te pronken, daarna pas hakken we de knoop door.

CLUB BRUGGE

Voorlopig blijft het oorverdovend stil in Jan Breydel, waar nog geen nieuwe gezichten te bespeuren zijn. De verwachting is wel dat daar nog verandering in komt, zeker na de bekerblamage die iedereen weer met de voeten op de grond zette. Toch maken Vincent Mannaert en co, die al bezig waren met een paar lastige dossiers, zich nog geen zorgen. Het geraamte van het elftal dat zopas nog met een straatlengte voorsprong kampioen werd, staat tenslotte nog altijd als een huis. Weinig reden tot paniek dus, al lijkt een injectie aan vers bloed om de kern scherp te houden wel hoe dan ook welkom. Zélfs zonder eventuele vertrekkers.Waarom Club kampioen wordt:
Vorig jaar bestond ons enige voorbehoud tegen een Blauw-Zwarte titel uit de switch van Ivan Leko zijn tactiek naar die van Philippe Clement, én de keeperskwestie die toen nog niet van de baan was. Simon Mignolet stelde op dat laatste vlak evenwel paal aan perk, terwijl Clement gewoon bouwde op de fundamenten van zijn voorganger. Ondanks de inspanningen van de concurrentie lijkt vooral verzadiging dan ook vijand nummer één in Brugge, want met alle sterkhouders nog op post boette Club vooralsnog niks aan kwaliteit in. Zelfs als de focus een beetje verslapt, is er met de recente dominantie van dezelfde selectie indachtig alvast genoeg marge over om dan alsnog aan het langste eind te trekken.

Waarom Club geen kampioen wordt: Toch maken heel wat fans zich vast al ongerust na de fletse vertoning in de bekerfinale, met tevens de afwachtende houding op de mercato die hier en daar argwaan oproept. In januari bleek met Michael Krmencik namelijk dat plan B soms niet voldoet, dus wat als Club nu opnieuw naast de voornaamste targets grijpt? Sowieso is het geen sinecure om Emmanuel Dennis en wie weet Krépin Diatta te vervangen, een wissel van de wacht die pakweg in Genk vorige zomer moeizaam verliep. Tel daarbij de mogelijke gemakzucht van enkele steunpilaren en het aanslepend spitsenprobleem, en het is nog maar de vraag of Club als eerste kampioen sinds Anderlecht in 2014 zichzelf op kan volgen.

AA GENT

Een jaar geleden bestempelden we AA Gent louter als outsider, maar uiteindelijk ontpopten de Buffalo's zich nog tot de grootste uitdager van Club Brugge. Alhoewel: zelfs de vicekampioen moest toch 15 punten prijsgeven op de autoritaire nummer één. Om die kloof te dichten, gingen ze in de Ghelamco Arena daarom al naarstig aan de slag. Behalve de definitieve terugkeer van Sven Kums werden immers al maar liefst zeven aanwinsten in huis gehaald, terwijl aan uitgaande zijde nog niemand van de potentiële titularissen vertrok. Voorlopig tenminste, want Jonathan David aan boord houden lijkt stilaan helaas een onmogelijke missie.Waarom AA Gent kampioen wordt
: Mocht het Canadese goudhaantje werkelijk verzilverd worden, krijgt Michel Louwagie wel weer een hoop extra centen in de kas om de kern verder te stofferen. Nochtans is zijn huiswerk in principe al zo goed als af, want Jess Thorup beschikt op zowat elke positie over twee volwaardige opties. Die uitgebalanceerde selectie moet de Gentenaren in staat stellen om dit keer op drie fronten actief te blijven zónder met de punten te morsen, waarbij er vooral buitenshuis en op verdedigend vlak veel ruimte voor verbetering is. Indien de Buffalo's, die ook zonder David over een pak kwaliteit en jokers beschikken, slagen in die opdracht wordt het gat alleszins al meteen voor een aanzienlijk deel overbrugd.

Waarom AA Gent geen kampioen wordt: De grote vraag is echter in welke mate het basiselftal van Thorup effectief opgewaardeerd werd. Met uitzondering van linksback Nurio is namelijk geen enkele nieuwkomer zeker van zijn plek, zelfs niet de vrij dure Duitsers Niklas Dorsch en Tim Kleindienst – die op het middenveld en voorin flink wat concurrentie genieten. Of de bijdrage van de vier overige en goedkopere inkomende transfers verder zal reiken dan een Belgisch paspoort op de bank, valt eveneens nog af te wachten. En dan is er, alle miljoenen ten spijt, uiteraard nog het wenkende afscheid van David. AA Gent ziet dan in één klap 18 goals en acht assists de deur uitwandelen, een verlies aan productie dat niet zomaar wordt opgevangen.

ANTWERP

In de Ghelamco Arena maken ze in vergelijking met vorig jaar dus de sprong van randfavoriet naar rasechte titelpretendent, net zoals de man naar wiens bedrijf het Gentse stadion is vernoemd. Nu hij met de beker zijn eerste trofee beet heeft, is Antwerp-voorzitter Paul Gheysens namelijk vast hongerig naar meer. De titel is nu het doel, waarvoor de Great Old al twee prima doelmannen én versterking op het middenveld in de vorm van Birger Verstraete en Frank Boya aantrok. Luciano D'Onofrio is evenwel nog lang niet klaar, want ook in zowat alle andere linies zijn er nog verse krachten op komst. Allicht zelfs van een stevig kaliber.Waarom Antwerp kampioen wordt:
De voorbije jaren bracht Laszlo Bölöni het stamnummer één gestaag weer naar de top, nu is het aan Leko om de puntjes op de i te zetten. Op de flanken beschikt hij met Aurélio Buta en Simen Jukleröd alvast over twee ideale wingbacks voor zijn systeem, in de punt tekent met Gouden Stier Dieumerci Mbokani dan weer wellicht de beste spits in ons land nog altijd present. Hetzelfde geldt voor X-factor Didier Lamkel Zé, die nu wie weet wél in het gareel blijft lopen. De prestatie van het trio achterin in Brussel was bovendien hoopgevend, net zoals die van de hele ploeg. En dan waren de nieuwkomers, zowel zij die reeds aanwezig zijn op de Bosuil áls de toekomstige aanwinsten, er dan nog niet eens bij.

Waarom Antwerp geen kampioen wordt: Tenzij in Brugge plots alsnog de storm losbarst, heeft Antwerp van alle titelkandidaten nog het meeste werk voor de boeg. Hoewel we vertrouwen op het netwerk van D'Onofrio, bleek met Steven Defour en Kevin Mirallas vorig seizoen echter andermaal dat voltreffers nooit gegarandeerd zijn. Ondanks het huidige enthousiasme rond de bekerhelden is er vooral op defensief vlak nochtans nood aan een kwaliteitsinjectie, terwijl de spoeling op de flanken en voorin uiterst dun blijft. Net zoals Bölöni blijft Leko, die na zijn geslaagd debuut dat succes nu ook nog moet bevestigen, zo enorm afhankelijk van Mbokani. Én de flitsen van Lamkel Zé, tegelijkertijd zowel de belangrijkste troef áls beperking op de Bosuil.

KRC GENK

Van plaats één naar zeven: stellen dat de afgelopen campagne een teleurstelling was in de Luminus Arena, mag gerust een understatement worden genoemd. Genk greep dan ook reeds vroeg in door Felice Mazzu in te ruilen voor Hannes Wolf, die in januari tevens al een aantal nieuwe spelers mocht verwelkomen. De voorbije weken kregen zij het gezelschap van Eredivisie-topschutter Cyriel Dessers en beloftevolle backs Gerardo Arteaga en Daniel Muñoz, terwijl aan uitgaande zijde nog geen noemenswaardige vertrekkers te noteren vielen. Ondanks de vele middenvelders in de lappenmand, lijken de Limburgers zo dus klaar voor de start.Waarom Genk kampioen wordt: De bovenvermelde clubs zijn er volgens ons quasi zeker bij in PO I, maar Genk kreeg slechts nipt de voorkeur op Anderlecht, Standard en Charleroi. Toch mogen de Limburgers gerust dromen van het allerhoogste, want de jaargang voor de titel van 2019 sloten ze ook pas af als vijfde in de stand. Toen haalde Genk wel voornamelijk het maximale uit enkele jongens die al een tijdje aanwezig waren, een rol die nu onder andere Junya Ito en Théo Bongonda op zich kunnen nemen. Daarnaast lijkt de defensie alvast fiks opgewaardeerd, zeker als aanvoerder Sébastien Dewaest zijn oude niveau terugvindt, en zijn er ook op het middenveld sinds de winter weer voldoende opties voorhanden. Tenminste, indien ze allen fit geraken.

Waarom Genk geen kampioen wordt: Voorin heeft Wolf met Dessers en Paul Onuachu eveneens heel wat vuurkracht ter beschikking, dus in principe kan Genk een uitgebalanceerd elftal tussen de lijnen brengen – met tevens nog een paar jonkies in de wachtkamer. Of de nieuwe backs meteen kunnen bekoren valt evenwel af te wachten, terwijl ook de verhoopte stabiliteit achterin en de invulling van het middenveld een vraagteken blijft. Los van de vele blessures kunnen de nieuwe gezichten daar op het eerste zicht immers niet tippen aan Sander Berge, Ruslan Malinovskyi en Alejandro Pozuelo. Vooral een creatieve draaischijf, eventueel zelfs vanaf de flank, mankeert dus nog. Net zoals een of meerdere leidersfiguren om de ploeg bij de hand te nemen.

DE VOORSPELLING VAN VN

Als we van één ding mogen uitgaan, is het dat de titelrace komend seizoen spannender zal zijn. Niet alleen verzamelde Club Brugge in de voorbije editie een bijzonder hoog aantal punten, een prestatie die moeilijk te evenaren wordt, de concurrentie lijkt beter gewapend om zélf minder te laten liggen. Dat zal nodig zijn ook, want in het aangepaste format wordt het een pak lastiger om een scheve situatie recht te trekken in PO I. Zelfs na de halvering van de punten blijven er tenslotte amper zes duels over om de achtervolging in te zetten. Indien de achterstand op dat moment even groot blijkt als in de afgelopen campagne, is de strijd nog meer dan dat nu al het geval was dus reeds beslecht. Met op de koop toe 34 in plaats van 30 speeldagen voor de play-offs, is punten sprokkelen tegen de kleintjes dan ook de boodschap.Een constante die we Genk minder voor de dag zien leggen dan de rest, terwijl de Limburgers met een drie op 18 vorig jaar ook veruit het slechtst scoorden tegen de overige drie kandidaten. Antwerp en AA Gent, die allicht dus minder steken laten vallen in het regulier seizoen, legden met elk acht en negen punten dan al iets betere cijfers voor. De primus van de klas blijft met 11 op 18 echter toch Club Brugge, dat bovendien ook favoriet is om terug als koploper de eindronde in te gaan. Per slot van rekening zien we Blauw-Zwart minder morsen dan de uitdagers, die veel wisselvalliger voor de dag komen en meer moeite hebben om zélf het spel te maken. Hopelijk liggen de kaarten dit keer dichter bij elkaar, maar onze voorspelling is daarom toch dat Club Brugge voor het eerst sinds 1978 zichzelf opvolgt als kampioen.

POLL: Wie wordt volgens u kampioen?

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

190
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

837
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

557
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

48
{insert image alt}

Barça wint ook laatste oefengalop voor competitiestart

FC Barcelona begint pas volgende week aan zijn seizoen in La Liga, want hun eerste ...

19
{insert image alt}

OHL verbijsterd na VAR-probleem: "Onaanvaardbaar"

OH Leuven boekte vorige week nog een knappe zege tegen Standard, maar zaterdagavond ging het weer ...

68
{insert image alt}

Jeugd bezorgt Dortmund vlotte zege, domper voor Hazard

Borussia Dortmund is goed begonnen in de Bundesliga. Het heeft op de eerste speeldag een vlotte zege ...

53
{insert image alt}

De Decker blijft voorlopig foutloos als T1 met zuinige zege bij Moeskroen

In een wedstrijd die het grotendeels domineerde heeft AA Gent zijn tweede zege van het seizoen ...

78
{insert image alt}

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Manchester United mocht nog rusten op de eerste speeldag van de Premier League omdat het in actie ...

110
{insert image alt}

Montanier kiest niet voor verwachte vervanger Gavory

Standard leed vorige week zijn eerste nederlaag in de competitie. Op het veld van OH Leuven ging het ...

53
{insert image alt}

Anderlecht start met Verschaeren en Delcroix, Hayen geeft aanwinst kans

Waasland-Beveren moet punten gaan pakken en RSC Anderlecht wil verder gaan op zijn elan. Nicky Hayen ...

293
{insert image alt}

Pirlo spreekt zich duidelijk uit over mogelijke komst Suárez

De kans is klein dat Luis Suárez van FC Barcelona naar Juventus verkast. Dat maakte trainer Andrea ...

46
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

AA Gent moét winnen op het veld van Moeskroen. De achterstand op leider Sporting Charleroi bedraagt ...

138
{insert image alt}

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

De Serie A herneemt weer. Met onder meer Romelu Lukaku en Dries Mertens spelen er heel wat bekenden ...

47
{insert image alt}

Tottenham maakt komst van Gareth Bale bekend

Tottenham heeft twee toptransfers afgerond. De Spurs hebben versterking gevonden bij Real Madrid. ...

231
{insert image alt}

Liverpool maakt komst nieuwe spits bekend

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

98
{insert image alt}

Juventus vindt nieuwe club voor Pjaca

RSC Anderlecht haalde in januari Marko Pjaca weg bij Juventus. Zijn start was moeizaam, maar net op ...

63
{insert image alt}

Leeds verzorgt spektakel, Boyata en Lukebakio beginnen goed

In de Bundesliga kwamen vandaag een heel deel ploegen aan spelen toe. In de Premier League zorgde ...

58
{insert image alt}

KV Oostende wint overtuigend van OHL

KV Oostende is zeer goed bezig. De club won vanavond overtuigend met 3-1 van OHL. De kustploeg ging ...

76

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

421
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

199
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

371
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

539
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

83
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

297
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

242
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

166
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

1021
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

255
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

289
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

222
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

189
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

886