Het mysterie Tau: één vraag houdt RSCA in de ban

Het mysterie Tau: één vraag houdt RSCA in de ban

Nadat RSC Anderlecht dinsdag afscheid nam van Kemar Roofe, haalde Sporting met Percy Tau één dag later al nieuwe speler binnen. De kwaliteiten van Tau zijn uiteraard reeds gekend door zijn recente passage bij Club Brugge, waar hij vorig seizoen uitgespeeld werd als flankaanvaller en centrale spits. In die laatste rol maakte de Zuid-Afrikaan het meeste speelminuten maar momenteel is het nog in het duister tasten welke functie Anderlecht precies in petto heeft voor Tau.

MEER SPITS BIJ CLUB

Sportief directeur Peter Verbeke was alvast een tevreden man nadat hij Percy Tau voor één seizoen kon huren van Brighton & Hove Albion. “Percy is een speler die de hoofdstad en de competitie reeds kent. Hij is een creatieve, technisch sterke, snelle en wendbare speler en kan op verschillende aanvallende posities uit de voeten. Daarnaast heeft hij reeds aangetoond efficiënt en beslissend te kunnen zijn. We moeten hem door een gebrek aan voorbereiding nog even tijd geven om belangrijk te zijn voor ons, maar we zijn natuurlijk blij met zijn toegevoegde waarde voor onze kern”, verklaarde Verbeke op de clubwebsite van RSC Anderlecht.



Foto: Twitter RSC Anderlecht

Verbeke benadrukte dat Tau op verschillende aanvallende posities uit de voeten kan, en dat is een interessante insteek. Bij Club Brugge draafde de snelle Zuid-Afrikaan bijvoorbeeld op de linker- en rechterflank, waar hij 416 van zijn totale 959 competitieminuten speelde. De overige 543 minuten werd Tau gebruikt als centrale aanvaller, de positie waar hij dus het meest speelde. Die multi-inzetbaarheid is een godsgeschenk voor een financieel getergd Anderlecht, want zo haalde het één voetballer die meerdere posities kan invullen. Maar op Neerpede lijkt men er nog niet uit te zijn op welke plaats Tau het best kan functioneren, maar op basis van het voorbije seizoen bij Club Brugge zou dat met voorsprong als flankaanvaller zijn.

SCOREN VANOP DE FLANK

Anderlecht kon vorig seizoen 45 doelpunten scoren en op dat vlak presteerden maar liefst zes teams uit de Jupiler Pro League beter dan Sporting. Ook tijdens de huidige seizoensvoorbereiding vond de ploeg van coach Francky Vercauteren erg moeilijk de weg naar het doel. Met het oog op de competitiestart van komend weekend ziet het dus alvast niet erg rooskleurig uit op het gebied van doelpunten scoren. Met het vertrek van Nacer Chadli en Kemar Roofe verloor de ploeg namelijk maar liefst 23% van haar totale doelpuntenproductie. Op het eerste zicht lijkt de komst van Percy Tau daar niet al te veel verandering in te brengen, althans als centrale aanvaller.



Bij Club Brugge kon Tau nog 0,28 doelpunt per 90 minuten scoren, wat een aardig gemiddelde is maar zeker niet uitzonderlijk. In het Lotto Park deden Chadli en Roofe bijvoorbeeld regelmatiger de netten trillen met respectievelijk 0,55 en 0,44 doelpunt per 90 minuten. Opvallend genoeg kon de Zuid-Afrikaan gemakkelijker scoren vanop een flankpositie dan als centrale spits, en dat is misschien iets wat Vercauteren indachtig moet zijn. Met zijn 0,28 doelpunt per 90 minuten lukt Tau vlotter een doelpunt dan zijn nieuwe collega-flankaanvallers Francis Amuzu (0,21 doelpunt), Jérémy Doku (0,2 doelpunt) en Yari Verschaeren (0,12 doelpunt).

ENKEL BETER DAN SOBOL EN SARDELLA

In totaliteit kon Tau drie competitiedoelpunten scoren bij Club Brugge, en dat is als offensief ingestelde spelers niet meteen een aantal om naar huis over te schrijven. Dat de Zuid-Afrikaan geen echte killer is, hoeft dan ook niet erg te verbazen. De 26-jarige kon in zijn huidige carrière ook nooit meer dan zeven competitiedoelpunten per seizoen scoren, dat aantal goals dateert alweer van het seizoen 2016/2017 toen hij nog uitkwam voor het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns. Ook bij Anderlecht zullen de fans niet meteen veel doelpunten moeten verwachten, of Tau zou opeens een grote metamorfose moeten ondergaan.



Zijn laag aantal doelpunten verklaart alvast een gebrek aan killersinstinct, en dat wordt ondersteund door het aantal afgevuurde pogingen dat effectief op het doel belandt. Tau kon vorig seizoen amper één op vijf doelpogingen tussen het doelkader mikken en dat is een dramatische statistiek te noemen. Bij Club Brugge stond het vizier enkel bij Edouard Sobol (17%) nog slechter opgesteld, en bij Anderlecht was dat Killian Sardella (14%). Zowel Sobol als Sardella zijn verdedigers, terwijl Tau steevast een offensieve rol vervult.

WAT TAU KAN BIJBRENGEN

Ook al beschikt Percy Tau niet meteen over een natuurlijk torinstinct, de Zuid-Afrikaanse huurling van Brighton & Hove Albion heeft de Paars-Witte équipe toch het één en ander te bieden. Op het vlak van accurate passing bijvoorbeeld, en dat was ongetwijfeld hetgeen waar Verbeke naar verwees toen hij de efficiëntie van Tau aanhaalde tijdens het officiële perscommuniqué. Zijn geslaagde passing vorig seizoen betrof maar liefst 80% waarmee hij de beste flankaanvaller was bij Club Brugge. Bij Anderlecht deed enkel Nacer Chadli iéts beter met 81%. Op puur voetballend vlak kan Tau bij Anderlecht het niveau omhoog trekken, en dat zal speler-inspirator Vincent Kompany ongetwijfeld plezieren.



Door die hoge kwaliteit van passing is het eerder evident dat Tau ook in het oog sprong door zijn voorzetten richting het doel. Hij kon ‘slechts’ vier assists afleveren in 958 minuten, maar in pure speeltijd haalt Tau daarmee toch een hoog niveau. Met 0,28 assist per 90 minuten kan bij Anderlecht geen enkele speler dat gemiddelde evenaren. Ook bij het aantal geslaagde crosses voor het doel vindt Tau bijna geen gelijke onder zijn huidige positionele collega's bij Club Brugge en Anderlecht. Een slagingspercentage van 34% lijkt op het eerste zich niet erg hoog, maar algemeen gesteld kunnen voorzetten gemakkelijk onderschept worden door de defensieve tegenpartij. Bij Club kon geen enkele flankaanvaller dat percentage overstijgen, bij Anderlecht deed enkel Chadli dat gemiddelde.

EFFICIËNTER ALS FLANKAANVALLER

Na de kwaliteiten van Tau grondig onder de loep genomen te hebben, kan er gesteld worden dat de eigenschappen en de kwaliteiten van de Zuid-Afrikaan beter aansluiten bij een rol als flankaanvaller dan als centrale spits. Die vaststelling wordt onderbouwd door het totale aantal geslaagde acties die Tau ondernam bij Club Brugge op deze beide posities. Als centrale spits bracht hij 44% van al zijn acties tot een goed eind, terwijl dat als flankaanvaller maar liefst 63% was – herinner u de efficiëntie waar Peter Verbeke het over had tijdens de aankondiging van Tau.



Toch kan Tau bij Anderlecht evengoed als centrale spits worden gebruikt, want Sporting hanteert namelijk een totaal andere speelwijze dan Club Brugge. In het Lotto Park wordt de nadruk gelegd op een efficiënte passing en het behouden van het veldoverwicht. Met zijn specifieke kwaliteiten kan Tau daar als centrale spits een grote en belangrijke rol in spelen. Maar van een centrale spits wordt in eerste instantie doelpunten verwacht, en zoals we eerder aanhaalden is dat niet meteen de forte van de Zuid-Afrikaan.



Bovendien bewees Tau te beschikken over een bovenmatige snelheid en versnelling met tevens een uitstekende voorzet en passing. Daarnaast werd hij in zijn carrière grotendeels gebruikt als flankaanvaller, eerder dan centrale aanvaller – zowat het omgekeerde hoe Philippe Clement hem inzette bij Club Brugge. Aan Francky Vercauteren – en Vincent Kompany – om te bepalen hoe Tau het meest voordeel kan bieden voor Anderlecht. 

POLL: Wordt Tau een voltreffer bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

2
2
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

57
57
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

97
97
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

125
125
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

342
342
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

392
392
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

110
110
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

620
620
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

665
665
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

279
279
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

428
428
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1056
1056
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1049
1049
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

780
780
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

230
230