De voorspelling van VN: wie degradeert?

De voorspelling van VN: wie degradeert?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting de competitiestart eindelijk ingezet. Hoewel het huiswerk van heel wat ploegen nog lang niet klaar is, en we voor de sluiting van de mercato begin oktober dus nog een pak transferactiviteit mogen verwachten, wagen we ons daarom voorzichtig aan enkele voorspellingen. Met vandaag de vraag: wie degradeert?


LEES OOK: wie verovert de Gouden Stier?
LEES OOK: wie wint de Gouden Schoen?
Of beter gezegd, wie dreigt te degraderen? In het tijdelijke competitieformat met 18 clubs zal komend seizoen voor het eerst sinds lange tijd namelijk niet alleen de rode lantaarn zakken naar 1B, maar is ook het nummer voorlaatst niet meer veilig. De ploeg die daar eindigt, dient per slot van rekening nog barrages af te werken tegen de vicekampioen in de tweede divisie om een stekje op het hoogste niveau te vrijwaren. Welke teams straks moeten vrezen om op één van die twee gevreesde plaatsen in de kelder van het klassement terecht te komen, ontdekt u hieronder.

BANG IN DE MIDDENMOOT
De G7 blijft uiteraard buiten schot, net zoals KV Mechelen er alles aan doet om een terugval zoals in 2018 – toen het een jaar na een knappe zevende plek de volgende campagne prompt als hekkensluiter afsloot – te vermijden. Samen met Zulte Waregem, dat met het vertrek van onder andere Gideon Mensah en Cyle Larin wel flink wat kwaliteit verloor en dus nog een pak werk heeft wil het de ambities waarmaken, zien we Malinwa niet in de problemen komen. Andere vaste klanten in de middenmoot als STVV en KV Kortrijk letten daarentegen toch maar beter op, want terwijl het op Stayen en in het Guldensporenstadion stil blijft lijkt er onder hen wel wat op til. Nochtans kenden zowel de Kanaries als Kerels vorig seizoen diepe dalen.



Vooral in Kortrijk werd zelf even bang naar beneden gekeken, al wisten de troepen van Yves Vanderhaeghe zich al bij al simpel te handhaven. Met uitzondering van Tuta vertrok bovendien nog geen enkele titularis, maar om echt zonder zorgen is vers bloed toch nog welkom. Dat geldt dus ook voor STVV, waar na Yohan Boli tevens Jordan Botaka, Alexandre De Bruyn en Rocky Bushiri andere oorden opzochten. Op dit moment durven we ons hand dan ook niet in het vuur steken voor de kern van de Truienaars, die dankzij het goede werk van de voorbije jaren wel over de nodige reserves beschikken om nog uit te halen. Dat zal nodig zijn ook, want met Eupen lijkt een van de vertrouwde gezichten onderin alvast niet van plan daar nog te blijven.

WACHTEN OP VERS BLOED
Routiniers als Danijel Milicevic en Siebe Blondelle mochten beschikken Am Kehrweg en werden vervangen door betere opties zoals Stef Peeters en Benoît Poulain. Op de flanken komen de Panda’s eveneens sterker voor de dag, al is voorin wel dringend nood aan opvolgers voor Jonathan Bolingi, Smail Prevljak en Jon Bautista. Samen met Milicevic waren zij tenslotte goed voor 16 van de 28 Eupense treffers, dus die verloren productie moet absoluut nog worden ingevuld om uit de gevarenzone te blijven. Nog aan Waalse zijde werd ook Moeskroen offensief onthoofd door het vertrek van onder meer Stipe Perica, al moesten de Henegouwers door de licentieproblemen eigenlijk in zowat elke linie hun waardevolste pionnen laten gaan.



Andermaal opnieuw beginnen is dus de boodschap op Le Canonnier, waar ze zich de afgelopen twee jaar telkens netjes op de tiende plaats parkeerden. Dit keer rekent Moeskroen daarvoor weer vooral op wat jonkies van Lille, die ongetwijfeld over talent beschikken maar mogelijk nog niet rijp genoeg zijn om de opdracht tot een goed einde te brengen. Wij stellen ons alleszins vragen bij de aanpak, met Cercle Brugge als recentste voorbeeld. AS Monaco beloofde dit keer dan ook betere versterking dan een karrenvracht aan jonkies die niet voldoen, maar voorlopig blijft het wachten op vers bloed. Vermits aan de andere kant een paar sterkhouders intussen reeds hun koffers pakten, zou het met de huidige kern érg lastig worden.

EINDELIJK KANS OP ACTIE
De verwachting is dus evenwel dat die selectie nog duchtig bijgeschaafd wordt, net zoals dat bij OH Leuven het geval is. Met alle respect voor de jongens die de promotie bewerkstelligden, werd in de afstraffing van zondag immers duidelijk dat de Leuvenaars nog niet klaar zijn voor 1A. Nu er eindelijk zekerheid is over de reeks waarin ze zullen aantreden, mogen ze op Den Dreef dus stilaan in actie schieten. De vraag is wel hoe diep de Thaise eigenaars precies in hun buidel willen tasten, want om echt een zorgeloos seizoen tegemoet te gaan kan eigenlijk nagenoeg elke linie wel een opwaardering gebruiken. Dan beschikt Beerschot al over een iets sterker geraamte, waaraan sowieso nog een aantal gerichte aankopen zullen worden toegevoegd.



Zelfs vandaag zouden de Ratten al kunnen wedijveren met veel van de clubs hierboven, wat dan uiteraard ook opgaat voor KV Oostende en Waasland-Beveren. Die laatste wist pas in extremis voor de rechtbank de degradatie te vermijden, maar lijkt ondanks de aanwinst van Stijn Wuytens vooralsnog niet versterkt. Integendeel: in het aanvallend compartiment verloren de Waaslanders zelfs wat kwaliteit. Net zoals OH Leuven en Beerschot was het allicht wel wachten op het verdict om werk te maken van een paar dossiers, alleen is het nog maar de vraag of ze op de Freethiel over dezelfde middelen beschikken. Aan de kust is dat evenmin het geval, waar daarom vooral gekozen werd voor jonge talenten om de rangen te vervoegen.

DE VOORSPELLING VAN VN
Hoewel het vorig jaar slechts kantje boord bleek, beschikt KVO daarnaast wel over enkele ervaren pionnen en smaakmakers als Fashion Sakala om de kar te trekken. In die zin achten we de Kustboys misschien toch beter geplaatst dan Moeskroen, dat voorlopig één groot vraagteken blijft. Die bedenking gaat ook op veel andere plaatsen op, met dat verschil dat het huiswerk van Les Hurlus in hun ogen wellicht zo goed als af lijkt in vergelijking met dat van pakweg Cercle Brugge, Beerschot en OH Leuven – waar telkens nog een fikse kwaliteitsinjectie op komst is. Hoewel er zeker bij die eerste en laatste nog flink wat werk voor de boeg is, kunnen ook Eupen, STVV en in mindere mate zelfs KV Kortrijk dan maar beter opletten zonder nieuwe krachten.



Door alle onzekerheid van de voorbije maanden en het feit dat er nog een pak transfers op til zijn, is het op dit moment uiterst moeilijk om een voorspelling te doen. En dan hebben we het nog niet over de factor van de nieuwe coaches en eventuele ingrepen in januari gehad. Op basis van wat we vandaag weten, vrezen wij desalniettemin toch het meest voor Waasland-Beveren en Moeskroen – twee ploegen die om diverse redenen zopas de dans nog ontsprongen. De Waaslanders lijken echter onvoldoende gewapend om zich dit keer wél op het veld te redden, terwijl Moeskroen zich wel eens zou kunnen mispakken aan de jonge talenten waar het haar geld op inzet. Al lijken we binnen de huidige verhoudingen toch vooral af te stevenen op een ongewoon spannende degradatiestrijd.

POLL: Wie zal volgens u volgend seizoen al zeker degraderen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

98
98
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

372
372
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

109
109
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

755
755
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

184
184
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

206
206
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

674
674
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

93
93
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

599
599
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

490
490
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1773
1773
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1118
1118