De voorspelling van VN: wie degradeert?

Foto: De voorspelling van VN: wie degradeert?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting de competitiestart eindelijk ingezet. Hoewel het huiswerk van heel wat ploegen nog lang niet klaar is, en we voor de sluiting van de mercato begin oktober dus nog een pak transferactiviteit mogen verwachten, wagen we ons daarom voorzichtig aan enkele voorspellingen. Met vandaag de vraag: wie degradeert?

LEES OOK: wie verovert de Gouden Stier?

LEES OOK: wie wint de Gouden Schoen?

Of beter gezegd, wie dreigt te degraderen? In het tijdelijke competitieformat met 18 clubs zal komend seizoen voor het eerst sinds lange tijd namelijk niet alleen de rode lantaarn zakken naar 1B, maar is ook het nummer voorlaatst niet meer veilig. De ploeg die daar eindigt, dient per slot van rekening nog barrages af te werken tegen de vicekampioen in de tweede divisie om een stekje op het hoogste niveau te vrijwaren. Welke teams straks moeten vrezen om op één van die twee gevreesde plaatsen in de kelder van het klassement terecht te komen, ontdekt u hieronder.

BANG IN DE MIDDENMOOT

De G7 blijft uiteraard buiten schot, net zoals KV Mechelen er alles aan doet om een terugval zoals in 2018 – toen het een jaar na een knappe zevende plek de volgende campagne prompt als hekkensluiter afsloot – te vermijden. Samen met Zulte Waregem, dat met het vertrek van onder andere Gideon Mensah en Cyle Larin wel flink wat kwaliteit verloor en dus nog een pak werk heeft wil het de ambities waarmaken, zien we Malinwa niet in de problemen komen. Andere vaste klanten in de middenmoot als STVV en KV Kortrijk letten daarentegen toch maar beter op, want terwijl het op Stayen en in het Guldensporenstadion stil blijft lijkt er onder hen wel wat op til. Nochtans kenden zowel de Kanaries als Kerels vorig seizoen diepe dalen.Vooral in Kortrijk werd zelf even bang naar beneden gekeken, al wisten de troepen van Yves Vanderhaeghe zich al bij al simpel te handhaven. Met uitzondering van Tuta vertrok bovendien nog geen enkele titularis, maar om echt zonder zorgen is vers bloed toch nog welkom. Dat geldt dus ook voor STVV, waar na Yohan Boli tevens Jordan Botaka, Alexandre De Bruyn en Rocky Bushiri andere oorden opzochten. Op dit moment durven we ons hand dan ook niet in het vuur steken voor de kern van de Truienaars, die dankzij het goede werk van de voorbije jaren wel over de nodige reserves beschikken om nog uit te halen. Dat zal nodig zijn ook, want met Eupen lijkt een van de vertrouwde gezichten onderin alvast niet van plan daar nog te blijven.

WACHTEN OP VERS BLOED

Routiniers als Danijel Milicevic en Siebe Blondelle mochten beschikken Am Kehrweg en werden vervangen door betere opties zoals Stef Peeters en Benoît Poulain. Op de flanken komen de Panda’s eveneens sterker voor de dag, al is voorin wel dringend nood aan opvolgers voor Jonathan Bolingi, Smail Prevljak en Jon Bautista. Samen met Milicevic waren zij tenslotte goed voor 16 van de 28 Eupense treffers, dus die verloren productie moet absoluut nog worden ingevuld om uit de gevarenzone te blijven. Nog aan Waalse zijde werd ook Moeskroen offensief onthoofd door het vertrek van onder meer Stipe Perica, al moesten de Henegouwers door de licentieproblemen eigenlijk in zowat elke linie hun waardevolste pionnen laten gaan.Andermaal opnieuw beginnen is dus de boodschap op Le Canonnier, waar ze zich de afgelopen twee jaar telkens netjes op de tiende plaats parkeerden. Dit keer rekent Moeskroen daarvoor weer vooral op wat jonkies van Lille, die ongetwijfeld over talent beschikken maar mogelijk nog niet rijp genoeg zijn om de opdracht tot een goed einde te brengen. Wij stellen ons alleszins vragen bij de aanpak, met Cercle Brugge als recentste voorbeeld. AS Monaco beloofde dit keer dan ook betere versterking dan een karrenvracht aan jonkies die niet voldoen, maar voorlopig blijft het wachten op vers bloed. Vermits aan de andere kant een paar sterkhouders intussen reeds hun koffers pakten, zou het met de huidige kern érg lastig worden.

EINDELIJK KANS OP ACTIE

De verwachting is dus evenwel dat die selectie nog duchtig bijgeschaafd wordt, net zoals dat bij OH Leuven het geval is. Met alle respect voor de jongens die de promotie bewerkstelligden, werd in de afstraffing van zondag immers duidelijk dat de Leuvenaars nog niet klaar zijn voor 1A. Nu er eindelijk zekerheid is over de reeks waarin ze zullen aantreden, mogen ze op Den Dreef dus stilaan in actie schieten. De vraag is wel hoe diep de Thaise eigenaars precies in hun buidel willen tasten, want om echt een zorgeloos seizoen tegemoet te gaan kan eigenlijk nagenoeg elke linie wel een opwaardering gebruiken. Dan beschikt Beerschot al over een iets sterker geraamte, waaraan sowieso nog een aantal gerichte aankopen zullen worden toegevoegd.Zelfs vandaag zouden de Ratten al kunnen wedijveren met veel van de clubs hierboven, wat dan uiteraard ook opgaat voor KV Oostende en Waasland-Beveren. Die laatste wist pas in extremis voor de rechtbank de degradatie te vermijden, maar lijkt ondanks de aanwinst van Stijn Wuytens vooralsnog niet versterkt. Integendeel: in het aanvallend compartiment verloren de Waaslanders zelfs wat kwaliteit. Net zoals OH Leuven en Beerschot was het allicht wel wachten op het verdict om werk te maken van een paar dossiers, alleen is het nog maar de vraag of ze op de Freethiel over dezelfde middelen beschikken. Aan de kust is dat evenmin het geval, waar daarom vooral gekozen werd voor jonge talenten om de rangen te vervoegen.

DE VOORSPELLING VAN VN

Hoewel het vorig jaar slechts kantje boord bleek, beschikt KVO daarnaast wel over enkele ervaren pionnen en smaakmakers als Fashion Sakala om de kar te trekken. In die zin achten we de Kustboys misschien toch beter geplaatst dan Moeskroen, dat voorlopig één groot vraagteken blijft. Die bedenking gaat ook op veel andere plaatsen op, met dat verschil dat het huiswerk van Les Hurlus in hun ogen wellicht zo goed als af lijkt in vergelijking met dat van pakweg Cercle Brugge, Beerschot en OH Leuven – waar telkens nog een fikse kwaliteitsinjectie op komst is. Hoewel er zeker bij die eerste en laatste nog flink wat werk voor de boeg is, kunnen ook Eupen, STVV en in mindere mate zelfs KV Kortrijk dan maar beter opletten zonder nieuwe krachten.Door alle onzekerheid van de voorbije maanden en het feit dat er nog een pak transfers op til zijn, is het op dit moment uiterst moeilijk om een voorspelling te doen. En dan hebben we het nog niet over de factor van de nieuwe coaches en eventuele ingrepen in januari gehad. Op basis van wat we vandaag weten, vrezen wij desalniettemin toch het meest voor Waasland-Beveren en Moeskroen – twee ploegen die om diverse redenen zopas de dans nog ontsprongen. De Waaslanders lijken echter onvoldoende gewapend om zich dit keer wél op het veld te redden, terwijl Moeskroen zich wel eens zou kunnen mispakken aan de jonge talenten waar het haar geld op inzet. Al lijken we binnen de huidige verhoudingen toch vooral af te stevenen op een ongewoon spannende degradatiestrijd.

POLL: Wie zal volgens u volgend seizoen al zeker degraderen?

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

Vandaag 19 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op ...

96
{insert image alt}

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen ...

817
{insert image alt}

Wraak van Abramovich: waarom Chelsea met miljoenen kan gooien

De vinger op de knip. Dat is in het post-coronatijdperk duidelijk de politiek bij de meeste ploegen ...

548
{insert image alt}

Zo win jij 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 6!

Genoeg gesproken over trainersontslagen, tijd om de aandacht terug op de groene mat te richten. Ook ...

48
{insert image alt}

Jeugd bezorgt Dortmund vlotte zege, domper voor Hazard

Borussia Dortmund is goed begonnen in de Bundesliga. Het heeft op de eerste speeldag een vlotte zege ...

12
{insert image alt}

De Decker blijft voorlopig foutloos als T1 met zuinige zege bij Moeskroen

In een wedstrijd die het grotendeels domineerde heeft AA Gent zijn tweede zege van het seizoen ...

8
{insert image alt}

Man Utd gaat meteen de boot in tegen Batshuayi en co

Manchester United mocht nog rusten op de eerste speeldag van de Premier League omdat het in actie ...

4
{insert image alt}

Montanier kiest niet voor verwachte vervanger Gavory

Standard leed vorige week zijn eerste nederlaag in de competitie. Op het veld van OH Leuven ging het ...

23
{insert image alt}

Anderlecht start met Verschaeren en Delcroix, Hayen geeft aanwinst kans

Waasland-Beveren moet punten gaan pakken en RSC Anderlecht wil verder gaan op zijn elan. Nicky Hayen ...

227
{insert image alt}

Pirlo spreekt zich duidelijk uit over mogelijke komst Suárez

De kans is klein dat Luis Suárez van FC Barcelona naar Juventus verkast. Dat maakte trainer Andrea ...

28
{insert image alt}

AA Gent-aanwinst toont zich eindelijk: "Heeft smaak te pakken"

AA Gent moét winnen op het veld van Moeskroen. De achterstand op leider Sporting Charleroi bedraagt ...

96
{insert image alt}

Serie A start: 8 Belgen en 28 oude bekenden JPL

De Serie A herneemt weer. Met onder meer Romelu Lukaku en Dries Mertens spelen er heel wat bekenden ...

32
{insert image alt}

Tottenham maakt komst van Gareth Bale bekend

Tottenham heeft twee toptransfers afgerond. De Spurs hebben versterking gevonden bij Real Madrid. ...

221
{insert image alt}

Liverpool maakt komst nieuwe spits bekend

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

85
{insert image alt}

Juventus vindt nieuwe club voor Pjaca

RSC Anderlecht haalde in januari Marko Pjaca weg bij Juventus. Zijn start was moeizaam, maar net op ...

55
{insert image alt}

Leeds verzorgt spektakel, Boyata en Lukebakio beginnen goed

In de Bundesliga kwamen vandaag een heel deel ploegen aan spelen toe. In de Premier League zorgde ...

55
{insert image alt}

KV Oostende wint overtuigend van OHL

KV Oostende is zeer goed bezig. De club won vanavond overtuigend met 3-1 van OHL. De kustploeg ging ...

69
{insert image alt}

'Anderlecht ontkent interesse in verdediger ondanks aankondiging club'

RSC Anderlecht beleefde al een drukke transferperiode tot dusver. Zo slaagden de Brusselaars erin om ...

152
{insert image alt}

De 11 namen: De Decker vindt vervanger voor Chakvetadze, nog geen Odjidja

Wim De Decker nam dinsdagavond een goede start als T1 bij AA Gent door in de voorrondes van de ...

84

Gisteren 18 September 2020

{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Origi: Liverpool haalt spits van 38 miljoen euro'

Liverpool rondde vandaag de transfer van Bayern München-middenvelder Thiago af, maar mogelijk ...

417
{insert image alt}

'Koeman gelooft niet meer in komst Depay'

Ronald Koeman lijkt de komst van Memphis Depay uit zijn hoofd te zetten, zei Johan Derksen bij ...

197
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook Abazaj weldra te verpatsen'

De schoonmaak bij RSC Anderlecht komt in een stroomversnelling. Na Luka Adzic trekt wellicht ook ...

368
{insert image alt}

Kritiek op Genk: “Waar zijn de opvolgers van Courtois, De Bruyne, Heynen & co?"

KRC Genk gaf de afgelopen jaren geen al te best signaal af richting eigen jeugd. De doorstroming ...

534
{insert image alt}

'PSV verwelkomt goalgetter voor contractonderhandelingen'

Edan Zahavi landt naar alle waarschijnlijkheid morgen op Nederlandse bodem, weet Eindhovens ...

83
{insert image alt}

Iraanse connectie is andermaal dodelijk efficiënt voor Charleroi

In een wedstrijd die pas heel laat op gang kwam, heeft Charleroi andermaal perfect zijn momenten ...

297
{insert image alt}

Bayern opent met monsterzege tegen Schalke 04

Wie stopt Bayern München dit seizoen? Wellicht niemand. In de Bundesliga zijn ze een klasse of twee ...

241
{insert image alt}

Smaakmaker KV Kortrijk: "Nooit contact gehad met Standard"

Enkele maanden geleden werd Standard gelinkt aan een terugkeer van Julien De Sart. De middenvelder ...

164
{insert image alt}

Kompany laat Sardella en Colassin thuis, talent kan debuut maken

Vincent Kompany heeft zijn kern meegedeeld voor de partij van zaterdagavond bij Waasland-Beveren. ...

1012
{insert image alt}

Lommel wint op een diefje bij RWDM en pakt leidersplaats in 1B

Met een glansprestatie van doelman Svedkauskas heeft Lommel zijn tweede zege gepakt in 1B. De ploeg ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast MLS-smaakmaker'

Na Reggie Cannon zal ook Alberth Elis dit seizoen niet in België voetballen. Beiden gaan aan de ...

254
{insert image alt}

Witsel ziet rol à la Kompany bij Standard niet zitten

Axel Witsel is een kind van Standard en toonde zijn clubliefde door al te investeren in de club. ...

287
{insert image alt}

De Decker: "Ik krijg hier een grote kans en ik wil me bewijzen"

AA Gent kende even rust door de kwalificatie tegen Rapid Wenen. Trainer Wim De Decker moet nu ook in ...

218
{insert image alt}

'Ex-speler van AC Milan tekent weldra bij STVV'

STVV duwt door op de transfermarkt. Er is immers nog een verdediger op weg naar Stayen. De ...

188
{insert image alt}

Anderlecht ziet toptalent nu ook officieel naar Man City verkassen

Het zal er al maanden aan te komen, maar het is nu ook officieel: Romeo Lavia heeft RSC Anderlecht ...

882