De voorspelling van VN: wie wint de Gouden Schoen?

De voorspelling van VN: wie wint de Gouden Schoen?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting de competitiestart eindelijk ingezet. Hoewel het huiswerk van heel wat ploegen nog lang niet klaar is, en we voor de sluiting van de mercato begin oktober dus nog een pak transferactiviteit mogen verwachten, wagen we ons daarom voorzichtig aan enkele voorspellingen. Met vandaag de vraag: wie wint de Gouden Schoen?


Tenminste, indien het kleinood in tegenstelling tot de trofee van Profvoetballer van het Jaar wél nog een winnaar krijgt in 2020. Vermits in de voorbije campagne slechts acht duels na nieuwjaar werden afgewerkt, staat de verkiezing namelijk flink op de helling. Mocht het er toch nog van komen, krijgen we in navolging van de competitieformule naar verluidt wel hoe dan ook een aangepast format te zien. Daarin zou worden afgestapt van de traditionele twee stemrondes en dus geen belang worden gehecht aan de verkorte terugronde van vorig seizoen. Alleen de prestaties van augustus tot de winterstop worden dan in rekening gebracht, wat maakt dat snel uit de startblokken schieten de boodschap is.

BONUS VOOR CLUB BRUGGE
Niet bepaald de specialiteit van tweevoudig laureaat Hans Vanaken, zo luidt het cliché, die dus alvast geen kans kreeg om diezelfde dominantie op het Gala van de Profvoetballer door te trekken – al is het nog maar de vraag of hij zichzelf daar opnieuw had opgevolgd. Ook voor een derde Gouden Schoen op rij ziet het er gezien zijn reputatie als diesel niet al te best uit, zeker niet na zijn offday in Brussel. Toch lijkt dat etiket niet helemaal terecht. Zo was Vanaken in het najaar van 2018 goed voor zeven treffers en 12 (!) assists op weg naar zijn eerste bekroning, en zat hij in de afgelopen campagne eind december ook al aan respectievelijk negen en twee stuks. Cijfers die hem nu vast weer in de race zouden houden.



Zijn staat van verdienste helpt daarbij een handje, net zoals het collectief succes van zijn team. Hoewel het voorbije seizoen niet meer meetelt, zal de manier waarop Club de concurrentie toen verpulverde allicht immers toch nog spelen in de stemmers hun achterhoofden. Indien de nederlaag tegen Antwerp slechts een uitschuiver blijkt, en de troepen van Philippe Clement nu doorgaan op hun elan, zullen ook andere sterkhouders als Simon Mignolet, Clinton Mata, Ruud Vormer en Krépin Diatta in de bovenste schuif liggen. Op voorwaarde natuurlijk dat ze, met uitzondering van die eerste, allen hun niveau snel gevoelig opkrikken. Zo niet, kan de Gouden Schoen voor het eerst in vier jaar tijd Jan Breydel verlaten.

GOUDEN STIEREN IN DE MIX
De blik is dan vooral op uitgesproken uitdagers Antwerp en AA Gent gericht, te beginnen uiteraard met Gouden Stieren Dieumerci Mbokani en Jonathan David. Die eerste viste in januari maar nipt achter het net, nadat hij in de heenronde niet minder dan 14 doelpunten en zes assists had laten optekenen. Mocht Dieu die productie voor nieuwjaar nu ook maar enigszins benaderen én Antwerp zo in één klap aan de top van het klassement parkeren, mag hij op zijn schouw alvast ruimte maken voor een tweede exemplaar. David, die een tweetal weken ontbrak na de dood van zijn moeder, noteerde op zijn beurt negen treffers en zeven assists pre-winterstop. Als hij blijft, is de Canadees misschien wel dé favoriet.



Verder lopen op de Bosuil en in de Ghelamco Arena nog outsiders zoals Lior Refaelov, Didier Lamkel Zé, Vadis Odjidja en Roman Yaremchuk rond, wiens kansen we echter niet al te hoog inschatten. Ook van de nieuwkomers verwachten we voorlopig geen heldendaden, of het moet zijn dat Niklas Dorsch de Buffalo's meteen vol bij de hand neemt. Doorheen de hele Jupiler Pro League lijken overigens weinig nieuwe gezichten direct aanspraak te maken op de prijs van beste speler in onze competitie, wat sowieso uitzonderlijk is. Tenzij pakweg Cyriel Dessers net zoals vorig jaar in Nederland opent met een karrenvracht aan goals. Én, we kunnen het niet genoeg benadrukken, Genk als geheel véél beter doet.

OUTSIDERS & VERRASSINGEN
In dat geval is het tevens afwachten wie zich tot draaischijf op het middenveld ontpopt, een rol die Mats Moller Daehli op zich moet nemen, en uitkijken naar de flitsen op de flanken van Junya Ito en Théo Bongonda. Een soortgelijk verhaal in Anderlecht, waar de verhoopte remonte allicht in handen ligt van Michel Vlap, Jérémy Doku, Hendrik Van Crombrugge en vanzelfsprekend speler-inspirator Vincent Kompany. Mochten de Brusselaars er op miraculeuze wijze in slagen om zich prompt weer naar de top te knokken, is de kans reëel dat een van hen daar flink wat krediet voor mag opstrijken. Net zoals onder andere Selim Amallah, Samuel Bastien of wie weet zelfs Mehdi Carcela bij Standard.



Daarmee hebben we de voornaamste kanshebbers allemaal gehad, want de Gouden Schoen behoort nu eenmaal toe aan de topclubs. Sinds de eeuwwisseling gingen alle exemplaren tenslotte naar een speler die actief was bij de G5, met Thorgan Hazard (Zulte Waregem) als enige uitzondering. Tenzij zich weer zulk een verrassing aandient, richten we onze aandacht dus op de teams bovenin de stand. Daar kregen de traditionele toppers naast Antwerp, dat met Mbokani al erg dichtbij kwam, de laatste tijd tevens Charleroi naast zich. Met revelatie Ryota Morioka leveren de Zebra's wie weet voor het eerst sinds Pär Zetterberg in 1993, die de helft van dat jaar wel in Anderlecht doorbracht, een kandidaat af.

DE VOORSPELLING VAN VN
Uiteraard kan altijd nog iemand anders het laken naar zich toetrekken, wie weet zelfs een nieuwkomer die zijn eerste stappen in ons land nog moet zetten. Al dient dan wel opgemerkt dat hoe later transfers worden afgerond, hoe minder tijd er voor die aanwinst rest om voldoende zijn stempel te drukken. Net zoals vorig jaar, toen we Vanaken en Sander Berge naar voren schoven, kiezen we daarom voor meer vertrouwde namen. De intussen eveneens vertrokken Noor van Genk moest uiteindelijk zelfs ex-ploegmaats Ruslan Malinovskyi en Leandro Trossard voor zich dulden, maar de Brugse dirigent was dus wél op de afspraak. Hem niet opnieuw tot de absolute favorieten rekenen, is ronduit onmogelijk.



In lijn met het titeldebat lijkt de grootste concurrentie dan uit Antwerpen en Gent te komen. Indien hij blijft, is David namelijk dé ideale man om Vanaken van de troon te stoten. Mocht het goudhaantje van AA Gent alsnog andere oorden opzoeken, verwacht we dan weer toch een nieuwe tweestrijd met Mbokani. Vorige keer betrof het verschil tussen de nummers één en twee amper 19 punten, acht meer dan de kloof tussen koploper Club en vierde in de stand Antwerp op dat moment. Tijd om het gat te dichten en na de beker ook de volgende prijs van Blauw-Zwart af te snoepen? Wij geven de Great Old alvast een goede kans om slagen en roepen daarom Mbokani uit tot favoriet voor de Gouden Schoen 2020.

POLL: Wie is volgens u favoriet voor de Gouden Schoen 2020?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

10
10
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

223
223
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

144
144
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

142
142
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

379
379
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

413
413
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

114
114
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

669
669
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

696
696
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

303
303
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

444
444
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1104
1104
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1064
1064
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

790
790
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

234
234