Garantie op doelpunten: Anderlecht hoopt op 'scorende Doku'

Garantie op doelpunten: Anderlecht hoopt op 'scorende Doku'

Vorig seizoen draaide RSC Anderlecht pas op volle toeren naarmate het einde van de reguliere competitie naderde. Deze jaargang moet Sporting er staan vanaf speeldag één en coach Francky Vercauteren kan daarvoor alvast rekenen op een solide basis. De compositie van de ploeg is veelbelovend, maar op het aanvallend gebied kampt Paars-Wit nog met een schrijnend tekort aan scorend vermogen. Flankaanvaller Mustapha Bundu moet daar straks verandering in brengen: wij namen het nieuwste doelwit onder de loep. 

ENORME DOELPUNTENPRODUCTIE 

Het type-elftal van RSC Anderlecht werkte vijf oefenmatchen af in de voorbereiding, maar daarin kon het amper vier keer tot scoren komen. Dat is een zorgwekkend laag gemiddelde en daarom wordt al langer geopperd om wat extra scorend vermogen toe te voegen aan het elftal. Daarvoor kijkt de sportieve cel niet alleen naar zuivere diepe spitsen, maar ook naar aanvallende middenvelders die gemakkelijk de weg vinden naar het doel.



Mustapha Bundu behoort tot die tweede categorie, hij scoorde in de Deense Superligaen namelijk maar liefst acht doelpunten voor Aarhus GF. Bovendien kon hij zijn ploegmaats ook twaalf assists aanleveren. In totaal was de Sierra Leoonse flankaanvaller betrokken bij 38% van de totale doelpuntenproductie van Aarhus, waarmee Bundu een erg belangrijke factor is in het elftal van coach David Nielsen. Het was ook pas het eerste seizoen waarin Bundu dergelijke indrukwekkende cijfers kon voorleggen.

DE FACTOR-BELLAMY 

De voorbije jaargang was bovendien ook pas het derde seizoen waarin Bundu een volwaardige basisspeler was. Vooraleer hij in 2016 naar Denemarken trok, stond hij onder contract bij het Engelse Hereford FC waar Bundu uiteindelijk in geen enkele officiële wedstrijd aantrad. Voor zijn avontuur in Engeland leerde hij de eerste kneepjes van het vak kennen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, waar Anderlecht-beloftencoach Craig Bellamy een voetbalschool had: de link tussen Bundu en Anderlecht is dus snel gelegd. 



De referenties van Bellamy zullen ongetwijfeld belangrijk zijn in het dossier van Bundu, maar Anderlecht speurt de transfermarkt vooral af naar pure kwaliteit. Bovendien is de Paars-Witte portefeuille niet enorm groot met transferbudget van vijf miljoen euro, en zou de betaling richting Aarhus rond drie miljoen euro moeten schommelen. De komst van Bundu zou dus een flinke hap nemen uit het budget te Neerpede, waardoor de ganse sportieve cel overtuigd moet zijn over zijn capaciteiten. 

DE IMPACT VAN BUNDU 

Transfers houden altijd een bepaalde mate van risico in, maar van een revelatie uit de Deense Superligaen zou toch het één en ander te verwachten mogen vallen. Een eerste positief voorteken daarbij is het aantal gescoorde doelpunten en aangeleverde assists door Bundu. In de reguliere competitie behoorde hij daarmee tot de top vijf invloedrijkste spelers van Denemarken, en dat is toch wel een knappe referentie.



Zoals eerder gesteld maakte Bundu een serieuze impact op het spel van Aarhus, met maar liefst 38% inbreng bij alle gescoorde doelpunten dit seizoen. Als flankaanvaller is dat een indrukwekkende prestatie, maar coach David Nielsen gebruikte Bundu dan ook op zijn volle sterkte. Aarhus opteerde vaak op de counteraanval en stond daarom graag het balbezit af. Door zijn snelheid, techniek en fysieke capaciteiten kon Bundu daarom brokken maken bij de vijandige defensies. Bij Anderlecht wordt dan weer een totaal andere tactiek toegepast, maar zullen zijn specifieke kwaliteiten ongetwijfeld ook passen.

SCOREN EN LATEN SCOREN  

Met 0,35 doelpunt per 90 minuten was Bundu de vierde frequentste doelpuntenmaker onder de flankaanvallers van de Superligaen. Daarmee overtreft hij de regelmatigheid van de huidige geachte Anderlecht-wingers Jérémy Doku (0,2 doelpunt per 90 minuten), Francis Amuzu (0,2 doelpunt per 90 minuten) en Yari Verschaeren (0,12 doelpunt per 90 minuten). Zelfs Kemar Roofe, die nog steeds als de nummer één wordt beschouwd onder de centrale aanvallers, komt in het vizier van Bundu. De Engelsman kon vorig seizoen 0,44 doelpunt per 90 minuten voorleggen, wat dus geen al te groot verschil is met het gemiddelde van Bundu.



Op het gebied van assisteren kan Bundu exact hetzelfde ritme aanhouden zoals hij doelpunten scoort. De Sierra Leoonse sensatie was dus elke wedstrijd goed voor 0,35 assist, waarmee hij als tweede eindigde onder de flankaanvallers van de Superligaen. Bij Anderlecht kan echter niémand dat gemiddelde evenaren, en zou Bundu daarmee tot de absolute top van de Jupiler Pro League behoren. De primus van het vorige Belgische seizoen was Ruud Vormer, die 0,46 assist per wedstrijd aanleverde, maar dat zijn echt uitzonderlijk cijfers.

DRIBBELEN ALS DOKU 

Zowel op het vlak van doelpunten maken én aanleveren zou Bundu dus een échte aanwinst betekenen voor Anderlecht, dat al de hele voorbereiding kampt met een scorend onvermogen. Maar de 23-jarige heeft op andere gebieden ook nog het een en ander te bieden. Ondanks zijn 1 meter 88 etaleert Bundu een hoge mate van snelheid, en kan hij omschreven worden als een 'valse trage'. Een ander groot voordeel is dat hij die snelheid kan koppelen aan een uitstekende dribbel.



Soms zien zijn bewegingen er eerder wat onorthodox uit, maar de dribbels van Bundu zijn razend efficiënt. Op dat gebied behoort hij tot de echte toppers van de Superligaen en kan hij zelfs het gemiddelde evenaren van Jérémy Doku, de beste dribbelaar op de Belgische velden. Al moet een belangrijke nuance worden gemaakt omdat Doku dubbel zo vaak een dribbel aangaat als Bundu. Maar met Doku en Bundu lijken de flanken bovenmatig gewapend om voor dreigende dribbels te zorgen.

GOALS, GOALS, GOALS 

Met Landry Dimata, Antoine Colassin en Kemar Roofe heeft RSC Anderlecht drie centrale spitsen voorhanden waardoor de komst van een nieuwe nummer negen geen verstandige beslissing zou zijn. Dimata keert stilaan terug op het hoogste niveau na anderhalf jaar blessureleed, Colassin verlengde onlangs nog maar zijn contract tot en met 2025, en Roofe kostte te veel geld om zomaar opzij te schuiven. Daarom kijkt Anderlecht uit naar spelers op een andere positie die het team kunnen voorzien van het nodige scorend vermogen .



Mustapha Bundu is zo'n type, en hij houdt het niet alleen maar bij enkel doelpunten scoren. De Sierra Leoonse flankaanvaller behoudt steeds het overzicht en kan op die manier zijn ploegmaats in een betere stelling brengen. Daarnaast bezit Bundu een hoge snelheid die hij dan ook nog eens combineert met een goede dribbel. Op papier lijkt hij alvast een veelbelovende aanwinst te worden, en kan Bundu de huidige lacunes vullen. En dat is geen overbodige luxe met de start van de competitie volgende week.

POLL: Wordt Bundu een voltreffer bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

7
7
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

348
348
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

99
99
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

700
700
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

182
182
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

200
200
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

657
657
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

260
260
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

92
92
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

595
595
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

488
488
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

148
148
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1750
1750
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1098
1098