De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

Gans voetbalminnend België kijkt reikhalzend uit naar de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen. Zaterdag nemen Club Brugge en Antwerp het tegen elkaar op in de finale van de Croky Cup, en dat wordt voor beide ploegen ongetwijfeld een serieuze graadmeter met het oog op de competitiestart. Bij Club Brugge hoopt men vooral dat de motor op het centrale middenveld opnieuw op volle toeren draait, want het duo Hans Vanaken en Ruud Vormer is al sinds 2015 de onmisbare accelerator op Jan Breydel. 

'MINDERE' VOORBEREIDING 

Dé grote uitblinker tijdens de seizoensvoorbereiding was zonder meer Youssouph Badji, de sterke en nog steeds maar achttien jaar jonge aanvaller. Het Senegalese goudhaantje viel vooral op door zijn doelpunten maar ook door zijn présence en ondersteunend werk op het veld. Maar bij Blauw-Zwart waren er anderzijds ook enkele spelers die volgens hun standaard wat minder presteerden. 



Een Vlaamse krant ving medio juli op in 'de wandelgangen van het Belfius Basecamp' dat Charles De Ketelaere bijvoorbeeld aan geen al te beste voorbereiding bezig was. Een andere krant schreef dan weer na de wedstrijd tegen Lille OSC dat Ruud Vormer op zoek was naar zijn beste vorm. De Nederlandse aanvoerder van Blauw-Zwart was tegen de Fransen club op aanvallend gebied inderdaad niet erg aanwezig, maar op defensief vlak kon er hem nochtans weinig worden verweten.

FOUT TEGEN BEERSCHOT  

Bovendien was 'de light-versie' van de Brugse Metten een érg potige wedstrijd waardoor het sowieso al moeilijk was om positief en aanvallend voetbal op de mat te brengen. Vormer blonk tegen Lille dus niet echt uit, zoals wel nog meer Brugse ploegmaats, maar eerder in de voorbereiding kwam hij ook al niet goed uit de verf in de oefenmatch tegen Beerschot.



Club Brugge werd tegen de Kielse Ratten al na één minuut op achtervolgen aangewezen nadat de  Brugse kapitein een grote en pijnlijke inschattingsfout maakte. Vormer speelde namelijk een terugspeelpass te kort in op de jonge doelman Nick Shinton, en die fout werd vervolgens afgestraft door Beerschot-spits Marius Noubissi: 0-1 voor Beerschot. 

Hoewel een mindere vorm in de voorbereiding geen al te groot probleem hoeft te zijn, zal men op Jan Breydel toch hopen dat vooral de Nederlander straks terug zijn beste niveau terugvindt. Om te beginnen in de bekerfinale tegen Antwerp, zoals Vormer verklaarde op de clubkanalen na de Brugse Metten. “Volgende week spelen we een finale, daar droom je als voetballer van. We zullen er klaar voor zijn.”

'GEMIDDELD' TEGEN LILLE 

Er zit wel een bepaalde vorm van waarheid in de stelling dat Vormer op zoek is naar zijn beste vorm. Aan het eind van de voorbereiding op het nieuwe seizoen is het namelijk niet erg vreemd dat sommige spelers nog niet aanleunen bij hun beste niveau. Dat neemt echter niet weg dat het vormpeil van Vormer na enkele intensieve wedstrijden in de Jupiler Pro League terug zijn normale hoogte kan aannemen, en dan zijn de verhalen over een 'mindere' voorbereiding al lang weer naar de prullenbak verwezen. 



Bovendien is het niet fair om Vormer af te rekenen op één fout tegen Beerschot en een 'gemiddelde' prestatie tegen Lille OSC. De Franse topclub is als nummer vier uit de Ligue 1 nochtans een tegenstander van groot kaliber en dat was ook duidelijk merkbaar tijdens de wedstrijd. De stugge Noord-Fransen bleken een fysieke en moeilijk te ontwrichten ploeg maar uiteindelijk bleek Club Brugge de sterkste te zijn. En daar had Vormer wel degelijk zijn aandeel in.

OFFENSIEF VAN SECUNDAIR BELANG   

Scoren of assists uitdelen deed Vormer niet, maar de Brugse aanvoerder was wel belangrijk om het evenwicht in de ploeg te behouden. De Nederlander verscheen zowat overal op het veld, waarbij hij zich vooral concentreerde op het defensieve werk. Deze veeleisende invulling vergde bijgevolg veel inspanningen en energie waardoor hij op offensief vlak wat tekort kwam, getuige zijn vier pogingen op doel waarvan amper één schot tussen de palen eindigde. 



De geslaagde passing van Vormer was ook minder dan we gewoon zijn van hem, tegen Lille liet hij bijvoorbeeld vijf procent minder efficiëntie noteren tegenover zijn vorig seizoensgemiddelde, en ook dat kan grotendeels verklaard worden door de geleverde fysieke inspanningen. Vormer zette tegen Lille bijvoorbeeld ook geen enkele dribbel in om zijn rechtstreekse tegenstander te kunnen passeren, wat vooral aantoont dat hij een stabiele en risicoloze factor wilde zijn tegen de lastige Fransen.

BELANGRIJK IN DE SCHADUW 

Maar Vormer speelde wel degelijk zijn match tegen Lille. Zo blonk hij uit in de aangegane duels, wat een heel erg belangrijk onderdeel was tegen het potige Lille. In de strijd om het middenveld was de aanvoerder dus van kapitaal belang om de wedstrijd naar de Brugse kant toe te trekken. Vormer overtrof bij de duels zijn vorig seizoengemiddelde met maar liefst vijf procent. 



De focus van Vormer lag in de Brugse Metten vooral op het defensief gebied, en dat blijkt ook uit zijn aangegane offensieve en defensieve duels. Tegen Lille helden die duels over naar de defensieve kant, terwijl hij tijdens het voorbije voetbalseizoen per wedstrijd meer offensieve acties liet noteren. Vormer cijferde zich dus duidelijk weg om het ploegbelang (en het resultaat) te laten primeren.

Bovendien bleek de 32-jarige middenvelder ook erg secuur in het balbezit én stond hij garant voor een goede balrecuperatie. Tegen Lille leed Vormer niet minder balverlies dan tijdens het vorige seizoen, maar zijn balrecuperatie was wél nog net iets beter. De Nederlander had als centrale pion dus zeker een groot aandeel in de felbevochten overwinning van Club Brugge, en acteerde hij – in de schaduw – op een méér dan gemiddeld niveau. 

GEEN PANIEK 

In de Jupiler Pro League zal Club Brugge weinig tegenstanders ontmoeten van hetzelfde niveau zoals Lille OSC. In de Champions League – en misschien later ook de Europa League – zal Blauw-Zwart wel meer van deze opponenten tegen het lijf lopen. En dan moet Blauw-Zwart zich kunnen aanpassen aan verschillende spelstijlen van ploegen die kwalitatief vaak beter zullen zijn dan de regerende Belgische landskampioen. 



Dat Philippe Clement een speler heeft rondlopen met de ervaring en flexibiliteit zoals Ruud Vormer zal dan zeker geen overbodige luxe zijn. Dat bewees de wedstrijd tegen Lille bijvoorbeeld, waar beide ploegen elkaar bestreden met veel inzet en hevigheid. Omdat Vormer zich wegcijferde voor de ploeg hoeft dan ook niet te betekenen dat hij zoekende is naar zijn beste vorm. En ook al telt hij alweer 32 lentes, de importantie van Vormer bij Club Brugge zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde proporties aannemen zoals de recente jaargangen. 

POLL: Is Ruud Vormer onmisbaar voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

35
35
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

30
30
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

474
474
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

204
204
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

166
166
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

436
436
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

451
451
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

130
130
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

774
774
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

743
743
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

336
336
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

482
482
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1175
1175
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1099
1099
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

810
810