De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

Foto: De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

Gans voetbalminnend België kijkt reikhalzend uit naar de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen. Zaterdag nemen Club Brugge en Antwerp het tegen elkaar op in de finale van de Croky Cup, en dat wordt voor beide ploegen ongetwijfeld een serieuze graadmeter met het oog op de competitiestart. Bij Club Brugge hoopt men vooral dat de motor op het centrale middenveld opnieuw op volle toeren draait, want het duo Hans Vanaken en Ruud Vormer is al sinds 2015 de onmisbare accelerator op Jan Breydel. 

'MINDERE' VOORBEREIDING 

Dé grote uitblinker tijdens de seizoensvoorbereiding was zonder meer Youssouph Badji, de sterke en nog steeds maar achttien jaar jonge aanvaller. Het Senegalese goudhaantje viel vooral op door zijn doelpunten maar ook door zijn présence en ondersteunend werk op het veld. Maar bij Blauw-Zwart waren er anderzijds ook enkele spelers die volgens hun standaard wat minder presteerden. Een Vlaamse krant ving medio juli op in 'de wandelgangen van het Belfius Basecamp' dat Charles De Ketelaere bijvoorbeeld aan geen al te beste voorbereiding bezig was. Een andere krant schreef dan weer na de wedstrijd tegen Lille OSC dat Ruud Vormer op zoek was naar zijn beste vorm. De Nederlandse aanvoerder van Blauw-Zwart was tegen de Fransen club op aanvallend gebied inderdaad niet erg aanwezig, maar op defensief vlak kon er hem nochtans weinig worden verweten.

FOUT TEGEN BEERSCHOT  

Bovendien was 'de light-versie' van de Brugse Metten een érg potige wedstrijd waardoor het sowieso al moeilijk was om positief en aanvallend voetbal op de mat te brengen. Vormer blonk tegen Lille dus niet echt uit, zoals wel nog meer Brugse ploegmaats, maar eerder in de voorbereiding kwam hij ook al niet goed uit de verf in de oefenmatch tegen Beerschot.Club Brugge werd tegen de Kielse Ratten al na één minuut op achtervolgen aangewezen nadat de  Brugse kapitein een grote en pijnlijke inschattingsfout maakte. Vormer speelde namelijk een terugspeelpass te kort in op de jonge doelman Nick Shinton, en die fout werd vervolgens afgestraft door Beerschot-spits Marius Noubissi: 0-1 voor Beerschot. 

Hoewel een mindere vorm in de voorbereiding geen al te groot probleem hoeft te zijn, zal men op Jan Breydel toch hopen dat vooral de Nederlander straks terug zijn beste niveau terugvindt. Om te beginnen in de bekerfinale tegen Antwerp, zoals Vormer verklaarde op de clubkanalen na de Brugse Metten. “Volgende week spelen we een finale, daar droom je als voetballer van. We zullen er klaar voor zijn.”

'GEMIDDELD' TEGEN LILLE 

Er zit wel een bepaalde vorm van waarheid in de stelling dat Vormer op zoek is naar zijn beste vorm. Aan het eind van de voorbereiding op het nieuwe seizoen is het namelijk niet erg vreemd dat sommige spelers nog niet aanleunen bij hun beste niveau. Dat neemt echter niet weg dat het vormpeil van Vormer na enkele intensieve wedstrijden in de Jupiler Pro League terug zijn normale hoogte kan aannemen, en dan zijn de verhalen over een 'mindere' voorbereiding al lang weer naar de prullenbak verwezen. Bovendien is het niet fair om Vormer af te rekenen op één fout tegen Beerschot en een 'gemiddelde' prestatie tegen Lille OSC. De Franse topclub is als nummer vier uit de Ligue 1 nochtans een tegenstander van groot kaliber en dat was ook duidelijk merkbaar tijdens de wedstrijd. De stugge Noord-Fransen bleken een fysieke en moeilijk te ontwrichten ploeg maar uiteindelijk bleek Club Brugge de sterkste te zijn. En daar had Vormer wel degelijk zijn aandeel in.

OFFENSIEF VAN SECUNDAIR BELANG   

Scoren of assists uitdelen deed Vormer niet, maar de Brugse aanvoerder was wel belangrijk om het evenwicht in de ploeg te behouden. De Nederlander verscheen zowat overal op het veld, waarbij hij zich vooral concentreerde op het defensieve werk. Deze veeleisende invulling vergde bijgevolg veel inspanningen en energie waardoor hij op offensief vlak wat tekort kwam, getuige zijn vier pogingen op doel waarvan amper één schot tussen de palen eindigde. De geslaagde passing van Vormer was ook minder dan we gewoon zijn van hem, tegen Lille liet hij bijvoorbeeld vijf procent minder efficiëntie noteren tegenover zijn vorig seizoensgemiddelde, en ook dat kan grotendeels verklaard worden door de geleverde fysieke inspanningen. Vormer zette tegen Lille bijvoorbeeld ook geen enkele dribbel in om zijn rechtstreekse tegenstander te kunnen passeren, wat vooral aantoont dat hij een stabiele en risicoloze factor wilde zijn tegen de lastige Fransen.

BELANGRIJK IN DE SCHADUW 

Maar Vormer speelde wel degelijk zijn match tegen Lille. Zo blonk hij uit in de aangegane duels, wat een heel erg belangrijk onderdeel was tegen het potige Lille. In de strijd om het middenveld was de aanvoerder dus van kapitaal belang om de wedstrijd naar de Brugse kant toe te trekken. Vormer overtrof bij de duels zijn vorig seizoengemiddelde met maar liefst vijf procent. De focus van Vormer lag in de Brugse Metten vooral op het defensief gebied, en dat blijkt ook uit zijn aangegane offensieve en defensieve duels. Tegen Lille helden die duels over naar de defensieve kant, terwijl hij tijdens het voorbije voetbalseizoen per wedstrijd meer offensieve acties liet noteren. Vormer cijferde zich dus duidelijk weg om het ploegbelang (en het resultaat) te laten primeren.

Bovendien bleek de 32-jarige middenvelder ook erg secuur in het balbezit én stond hij garant voor een goede balrecuperatie. Tegen Lille leed Vormer niet minder balverlies dan tijdens het vorige seizoen, maar zijn balrecuperatie was wél nog net iets beter. De Nederlander had als centrale pion dus zeker een groot aandeel in de felbevochten overwinning van Club Brugge, en acteerde hij – in de schaduw – op een méér dan gemiddeld niveau. 

GEEN PANIEK 

In de Jupiler Pro League zal Club Brugge weinig tegenstanders ontmoeten van hetzelfde niveau zoals Lille OSC. In de Champions League – en misschien later ook de Europa League – zal Blauw-Zwart wel meer van deze opponenten tegen het lijf lopen. En dan moet Blauw-Zwart zich kunnen aanpassen aan verschillende spelstijlen van ploegen die kwalitatief vaak beter zullen zijn dan de regerende Belgische landskampioen. Dat Philippe Clement een speler heeft rondlopen met de ervaring en flexibiliteit zoals Ruud Vormer zal dan zeker geen overbodige luxe zijn. Dat bewees de wedstrijd tegen Lille bijvoorbeeld, waar beide ploegen elkaar bestreden met veel inzet en hevigheid. Omdat Vormer zich wegcijferde voor de ploeg hoeft dan ook niet te betekenen dat hij zoekende is naar zijn beste vorm. En ook al telt hij alweer 32 lentes, de importantie van Vormer bij Club Brugge zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde proporties aannemen zoals de recente jaargangen. 

POLL: Is Ruud Vormer onmisbaar voor Club Brugge?

'Feyenoord troeft Standard af voor Belgisch belofteninternational'

Losada geeft transferplannen Beerschot prijs

'Crystal Palace wil Benteke met fiks verlies verkopen'

Vandaag 10 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Erewoord: op het moment dat we de eerste hand legden aan dit stuk, had Anderlecht een 0-2 voorsprong ...

276
{insert image alt}

Kampioenen worden knoeiers: plots paniek bij Club Brugge?

Van een valse start gesproken. Vorige week verloor Club Brugge de bekerfinale tegen Antwerp, nu ging ...

429
{insert image alt}

Club en Anderlecht strijden om 'nieuwe Havertz'

De moderne aanvallende middenvelder van vandaag wordt getypeerd door een vleugje creativiteit en een ...

1433
{insert image alt}

Kwartfinale Atletico kan doorgaan ondanks twee besmette spelers

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

6
{insert image alt}

'Hoedt kan verrassende terugkeer maken'

Antwerp verraste vorige zomer door Wesley Hoedt op huurbasis weg te plukken bij Southampton en de ...

74
{insert image alt}

Losada geeft transferplannen Beerschot prijs

Beerschot tankte vorige week al vertrouwen door de titel in 1B binnen te halen met een vlotte ...

91
{insert image alt}

'Feyenoord troeft Standard af voor Belgisch belofteninternational'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

53
{insert image alt}

Tau debuteert meteen met een goal bij Anderlecht

Lommel SK deelde mee dat het om 10u30 op Neerpede Anderlecht partij zal geven. Een uitgelezen kans ...

548
{insert image alt}

Teunckens kiest voor verrassende club na vertrek bij Antwerp

Antwerp zag deze zomer heel wat spelers transfervrij vertrekken nadat hun aflopende contracten niet ...

88
{insert image alt}

Montanier pakt uit met verrassing: "Ik voel me nu veel beter"

Standard is aan zijn seizoen begonnen zoals het gehoopt had. Het klopte op de openingsspeeldag ...

107
{insert image alt}

'Crystal Palace wil Benteke met fiks verlies verkopen'

In de Premier League zit het seizoen er intussen zo'n twee weken op, maar Christian Benteke zag al ...

280
{insert image alt}

'Anderlecht verliest toptalent aan Juventus'

Anderlecht geeft tegenwoordig graag kansen aan zijn jeugd, maar dat blijkt niet altijd voldoende om ...

301
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club gaat transfermarkt op, Ronaldo en Dybala weg bij Juve?'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

277
{insert image alt}

Vandenbempt over twee Anderlecht-spelers: "Seizoen van de waarheid"

RSC Anderlecht was op het middenveld nergens tegen KV Mechelen. Opvallend. Sambi Lokonga en Michel ...

240
{insert image alt}

"Anderlecht moet ervaren verdediger kopen"

RSC Anderlecht pakte een punt tegen KV Mechelen en kreeg alles bij elkaar zes kansen op het veld van ...

283
{insert image alt}

'Twee dure aankopen lijken Genk al te mogen verlaten'

Niet alles wat Dimitri De Condé aantrekt, is goud waard. Dat bewezen eerdere floptransfers als Ivan ...

540
{insert image alt}

'Anderlecht vindt akkoord, Didillon legt medische testen af'

Thomas Didillon moet weg bij RSC Anderlecht, waar hij momenteel derde doelman is. De Franse keeper ...

658
{insert image alt}

'Akpala en Milicevic mogelijk aan de slag in 1B'

Joseph Akpala en Danijel Milicevic kregen beiden geen nieuw contract bij KV Oostende en KAS Eupen. ...

201

Gisteren 09 Augustus 2020

{insert image alt}

Jonge Belg breekt door bij Hamburg: "Hij verrast"

De voorbije jaren wisten een aantal jonge Belgen in Duitsland hun doorbraak te forceren. Benito ...

192
{insert image alt}

Vanderhaeghe scherp voor zijn spelers: "Niet scherp genoeg"

KV Kortrijk is ontgoochelend aan het seizoen begonnen, want het ging meteen in eigen huis onderuit ...

202
{insert image alt}

Heymans benoemt oorzaak voor verrassende zege Waasland-Beveren

Waasland-Beveren is op zondagavond de verrassende leider in 1A. Het ging met 1-3 winnen op het veld ...

402
{insert image alt}

Lukaku boezemt geen angst in: "Hij is geen Messi"

Er wordt deze maand in sneltempo gevoetbald om de Europese competities nog afgewerkt te krijgen. ...

487
{insert image alt}

Waasland-Beveren verrassend leider: "Geen betere illustratie van 2020"

De eerste speeldag in de Jupiler Pro League heeft tot dusver meteen de nodige verrassingen ...

321
{insert image alt}

Waasland-Beveren pakt meteen gouden driepunter bij KV Kortrijk

Tot een dikke week geleden stond Waasland-Beveren nog met anderhalf been in 1B, vanavond wonnen de ...

358
{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over terugkeer Kompany

Anderlecht blonk vorig seizoen uit door wisselvalligheid en dat euvel lijkt nog steeds niet helemaal ...

487
{insert image alt}

'Real Madrid verrast en dient bod in voor Dybala'

De Champions League bracht de voorbije dagen enkele verrassingen. Zo sneuvelde Juventus tegen ...

466
{insert image alt}

La Voix du Nord: "David legt maandag medische testen af bij Lille"

De kogel lijkt door de kerk: Jonathan David zou op punt staan om AA Gent te verlaten. De Canadese ...

172
{insert image alt}

Dimata eindelijk terug: "Nooit gevreesd voor het einde van mijn carrière"

Anderlecht begon niet aan het seizoen met een zege, want op het veld van KV Mechelen gaf het een ...

303
{insert image alt}

KV Mechelen baalt: "Kregen niet wat we verdienen"

KV Mechelen kende een bijzonder matige voorbereiding en tegen Anderlecht leek het ook op weg naar ...

235
{insert image alt}

Atletico moet afreis voor Champions League uitstellen na positieve coronatesten

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

222
{insert image alt}

Vercauteren: "Offensief bleef het onder de verwachtingen"

Anderlecht begon met veel optimisme aan het seizoen, maar het is er toch weer niet in geslaagd om ...

554
{insert image alt}

Vanzeir: "Premier League is niet realistisch"

KRC Genk stuurde Dante Vanzeir door en Union SG haalde hem in huis. De talentvolle aanvaller is ...

296
{insert image alt}

De 11 namen: Hayen geeft aanwinsten de kans, Kortrijk start met jong talent

Waasland-Beveren neemt het vanavond op tegen KV Kortrijk. Nicky Hayen en Yves Vanderhaeghe gaven hun ...

150