De werf van RSCA: (deels) klaar voor JPL-start?

De werf van RSCA: (deels) klaar voor JPL-start?

Zaterdag staat bij RSC Anderlecht de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding gepland. Dan neemt de ploeg van coach Franky Vercauteren het op tegen Lille OSC, wat ongetwijfeld een belangrijke graadmeter wordt voor de nakende competitiestart. Sporting zal het in beide matchen wel moeten stellen zonder leider en topverdediger Vincent Kompany. Maar in de recentste oefenpartij tegen FC Nantes bewezen Elias Cobbaut en Derrick Luckassen dat het het centrale defensieve duo ook sterk staat zonder de speler-inspirator.

AANTREKKELIJKHEIDSFACTOR DAALT

De standaard van Vincent Kompany's filosofie ligt enorm hoog: het voetbal moet efficiënt zijn, maar tegelijk mooi en aantrekkelijk voor het oog. Op het veld overstijgt de 89-voudige Rode Duivel zelf nog moeiteloos het niveau van de Jupiler Pro League, terend op efficiëntie, kracht en puur talent, maar Kompany zal de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen verstek moeten geven wegens een scheurtje in de adductoren. Daarnaast zal Anderlecht ook geen beroep kunnen doen op Philippe Sander, de stijlrijke huurling van Manchester City die vorig seizoen de best uitvoetballende centrale verdediger was in de Jupiler Pro League.



Het voetballend vermogen van Kompany en Sandler zal duidelijk gemist worden want daarmee bracht het duo Paars-Witte steeds een surplus, vooral in de opbouw van achteruit. Tegen Nantes koos Franky Vercauteren dan maar voor Elias Cobbaut en Derrick Luckassen als slot op de deur, en zij leverden uitstekend werk af. Toegegeven, de aantrekkelijkheidsfactor van Cobbaut en Luckassen ligt niet zo hoog als met Kompany en Sandler, maar dergelijke types zijn moeilijk te vinden en vooral financieel onhaalbaar voor Anderlecht. Maar het duo Cobbaut en Luckassen presteerde erg secuur tegen de Fransen, zowel op defensief als ondersteunend gebied. En dat is alvast een opsteker met het zicht op de eerste wedstrijden van de Jupiler Pro League, zeker omdat de Paars-Witte aanval het vooralsnog laat afweten.

REKENEN OP COBBAUT EN LUCKASSEN

Nochtans was de algemene verwachting dat Marco Kana als centrale verdediger zou starten tegen Nantes. Het jeugdproduct mocht echter een rijtje hoger functioneren als nummer zes, een positie waarin hij het overigens erg goed deed. Killian Sardella draafde op als inverted wing back op de linkerkant, en Michael Murillo mocht zich vooral offensief uitleven op rechts. De Panamees stond erg hoog gepositioneerd om extra aanvallende impulsen aan te leveren, waardoor de verdediging grotendeels aangewezen werd op het centrale duo Cobbaut en Luckassen. Deze verdediging heeft dan ook veel weg van een type-opstelling voor de eerste wedstrijden van de competitie.



Het defensief plannetje van Vercauteren had duidelijk succes want Anderlecht slikte slechts zeven pogingen richting hun doel waarvan uiteindelijk amper één schot op het kader eindigde. Dat is op zich al een heuse verbetering tegenover het voorbije seizoen waarin Anderlecht per wedstrijd gemiddeld élf doelpogingen incasseerde. Het is duidelijk dat Sporting kan rekenen op Cobbaut en Luckassen om de ploeg van defensieve stabiliteit te voorzien. En als er toch steken worden laten gevallen dan is er nog steeds Hendrik Van Cromburgge om de meubelen te redden, alsook Timon Wellenreuther die in Saint-Etienne op een hoog niveau presteerde.

COBBAUT AL TOP, LUCKASSEN NOG ZOEKENDE

Op puur defensief vlak gezien toonden Cobbaut en Luckassen aan dat ze beiden een meerwaarde kunnen brengen bij Sporting. Cobbaut maakte echter een betere beurt dan zijn Nederlandse collega, maar dat is ook niet vreemd omdat Luckassen nog maar twee weken meetraint bij Anderlecht na de recente hernieuwing van zijn uitleenbeurt. Cobbaut liet tegen Nantes bijvoorbeeld vijftien balrecuperaties noteren, en niemand bij Paars-Wit die dat aantal kon overtreffen. Met dat hoge aantal balrecuperaties verdubbelde Cobbaut zelfs bijna zijn seizoensgemiddelde van vorig jaar. Het is duidelijk dat de ex-speler van KV Mechelen zich beter in zijn sas voelt als centrale verdediger dan als linksachter.

 

Zijn maatje Luckassen presteerde op het vlak van de balrecuperaties dan weer lager dan zijn seizoensgemiddelde van vorig jaar, al verdient hij dus wel nog respijt door een gebrek aan wedstrijdritme. Dat Luckassen momenteel niet in de beste vorm verkeert wordt ook gestaafd door het weinig aantal duels dat hij kon winnen tegen Nantes. Hij delfde namelijk vaker het onderspit dan dat hij duels won, en dat is net omgekeerd in vergelijking met vorig seizoen. Cobbaut blonk dan weer uit door zijn efficiëntie in de duels en hij bewees klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Anderzijds lijkt Luckassen dan weer wat meer tijd nodig te hebben om in bloedvorm te raken.

VOETBALLEND VERMOGEN

Ook al was Vincent Kompany niet te vinden op het veld tegen Nantes, de speler-inspirator liet zijn invloed duidelijk gelden naast de lijnen. Kompany stuurde zijn troepen vaak bij en coachte nadrukkelijk. Daarbij werd vooral belang gehecht aan het balbezit, dat op een bepaald moment zelfs 70% haalde en uiteindelijk besloten werd op een gemiddelde van 59%. Dat is een erg groot aandeel, zo'n drie procent meer dan het vorig seizoensgemiddelde, en dat was net waar Kompany zo vaak op hamerde tijdens de wedstrijd. Daarom was het ook belangrijk om te zien hoe Luckassen en Cobbaut zich profileerden op voetballend vlak, want het duo staat niet meteen bekend om hun grote voetballende skills.



Maar het duo trok zich meer dan behoorlijk uit de slag op het gebied van uitvoetballen. Cobbaut haalde namelijk een passing-accuraatheid van 93%, wat zeven procent meer is dan zijn vorig seizoensgemiddelde. Ook Luckassen overtof zichzelf met een 90% zuivere passing, wat neerkomt op een verbetering van vijf procent op zijn vorig seizoensgemiddelde. De accentuering door Kompany op een kwalitatieve passing wierp dus duidelijk zijn vruchten af. En ook al betrof het slechts één oefenmatch, Cobbaut en Luckassen overtegen zelfs de uitstekende passing van Kompany (88%) en Sandler (91%) vorig seizoen. Al gaapt er dus wel een verschil tussen één oefenpot en meerdere wedstrijden in de Jupiler Pro League, maar veelbelovend is het wel.

DEFENSIEF KLAAR VOOR JPL-START

Vorig seizoen stond Elias Cobbaut vaak in het oog van de storm door enkele mindere prestaties, vooral toen hij gepositioneerd werd op de linksachter. Pas toen de 22-jarige in de centrale as acteerde, namen de kritieken af. En die goede lijn trekt Cobbaut dus door in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Defensief, fysiek en uitvoetballend: Cobbaut lijkt de eerste competitiewedstrijden in een uitstekende vorm aan te vatten.



Derrick Luckassen was vorig seizoen dan weer een absolute sterkhouder bij een zwalpend Anderlecht, maar door zijn laattijdige aankomst op Neerpede ontbreekt de Nederlander nog wedstrijdritme. Zijn prestatie in het oefenduel tegen Nantes was verre van dramatisch, zeker gezien zijn tekort aan speelminuten, en het lijkt enkel een kwestie van tijd te worden vooraleer hij terug zal aanpikken met zijn beste niveau. Met dit 'nieuwe' centrale duo kan Anderlecht op defensief vlak met een gerust gevoel ten strijde trekken in de Jupiler Pro League. Al zal men Vincent Kompany zeker niet te vaak willen missen in de komende belangrijke jaargang.

POLL: Is Anderlecht klaar voor de start van de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

65
65
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

14
14
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

79
79
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

283
283
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

565
565
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

498
498
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

152
152
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1002
1002
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

234
234
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

239
239
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

808
808
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

283
283
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

118
118
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

104
104
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

624
624