Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

Foto: Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

In mei startte AA Gent haar nadrukkelijke zoektocht naar een nieuwe spits. In die queeste hadden de Buffalo's een duidelijk profiel voor ogen: de nieuwe aanvaller moest minimum 1 meter 90 meten, een targetman zijn, én maximum zes miljoen euro kosten. Tim Kleindienst past helemaal in dat plaatje en daarmee haalt Gent haar negende aanwinst binnen van het seizoen. Finesse en puur torinstinct moet je niet zoeken bij de 24-jarige. Werklust en inzet des te meer.

UITZONDERLIJK SEIZOEN BIJ HEIDENHEIM 

Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth, Eldor Shomurodov, … In mei stond de verlanglijst van AA Gent volgeschreven met interessante namen, maar manager Michel Louwagie nam uitgebreid de tijd om alle opties tegenover elkaar af te wegen. Ook de eerder onbekende Tim Kleindienst haalde die shortlist, en twee maanden later het is uiteindelijk deze 24-jarige die de nieuwste aanwinst van AA Gent zal worden. Daarmee trekt Louwagie al een tweede bepalende speler weg bij het Duitse FC Heidenheim, want eerder konden de Buffalo's al metronoom Nicklas Dorsch contracteren. Beide sterkhouders hadden een groot aandeel in de bijna-promotie van Heidenheim naar de Bundesliga, maar in de play-offs was Werder Bremen echter te sterk. Alhoewel, na twee wedstrijden stond het gecombineerde resultaat op 2-2 maar waren de uitdoelpunten doorslaggevend. Geen promotie dus voor Heidenheim. Het missen van die onverhoopte promotie zal zeker niet aan centrumspits Tim Kleindienst gelegen hebben. De boomlange spits kende een uitzonderlijk seizoen en hij was ook nadrukkelijk op de afspraak tijdens de 'matchen van het jaar' tegen Werder Bremen. In de dubbele confrontatie tegen Die Grün-Weißen kon de aanvaller twee keer scoren, goed voor zijn vijftiende en zestiende treffer in de 2. Bundesliga dit seizoen. Nochtans is scoren niet de grootste kwaliteit van Kleindienst.

SPITSENGOALS 

Zonder de play-offs tegen Werder Bremen meegerekend, scoorde Kleindienst 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Dat is een aardig aantal als centrale aanvaller en daarmee veroverde Kleindienst een knappe zesde plaats in de algemene topschutterstand. Hij verdeelt die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Kortom, Kleindienst kan op gelijk welke manier de netten doen trillen.De manier waarop hij tot scoren komt kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van Kleindienst zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikt wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te kunnen tikken aan de verste doelpaal. Kleindienst kon dus dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, en het was een hele poos geleden dat hij daar nog eens in slaagde. Van in het seizoen 2014/2015 namelijk, toen hij speelde bij Energie Cottbus … in de 3. Bundesliga. In dat seizoen lukte Kleindienst 13 doelpunten in 35 wedstrijden, en pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw meer dan tien competitietreffers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde aan het seizoensbegin.

GEEN GOALGETTER 

Als 'een Top-Stürmer', zo omschrijft het Duitse Bild de nieuwbakken spits van AA Gent. Door zijn veertien competitiedoelpunten wordt die stelling enigszins gestaafd, maar een échte doelpuntenmachine is hij evenwel niet – getuige de amper twee seizoenen waarin hij plus tien competitiedoelpunten lukte. Waar hij nog als zesde eindigde in de algemene topschutterstand in de 2. Bundesliga, zakt Kleindienst verder af in de andere belangrijke rankings met betrekking tot regelmatigheid en efficiëntie.Zo scoorde Kleindienst wel nog regelmatig met 0,53 doelpunten per 90 minuten, maar eindigde hij op het vlak van regelmatigheid op een achtste plaats onder alle centrale aanvallers van de 2. Bundesliga. Op het vlak van pure efficiëntie vinden we Kleindienst pas terug op de zestiende positie. Hij zet amper 17% van zijn doelpogingen om in een effectief doelpunt, en dat is een erg matig gemiddelde voor een centrale spits. De 24-jarige heeft dus veel kansen nodig om tot een doelpunt te komen.

PRESSING MONSTER 

Maar AA Gent haalde Kleindienst niet in het bijzonder om enkel doelpunten te scoren. Zijn grote werkkracht, manier van pressing en sterkte in de luchtduels maken van hem een ideale targetman, en net dat type was prioritair voor Michel Louwagie. “Kleindienst is een pressing monster”, verklaarde zijn ex-coach Frank Wormuth aan Liga Zwei, die de spits onder zijn hoede had bij de Duitse U20. Door deze spelstijl beantwoordt Kleindienst aan de criteria van een aanspeelpunt in het moderne voetbal, dat steeds meer evolueert naar het fysiek veeleisende gegenpress.Die tactiek hanteerde coach Frank Schmidt bij Heidenheim en verklaart de grote importantie van Kleindienst in het elftal. Door zijn ondersteunende aanvallende functie en agressieve pressing was hij dé targetman bij uitstek om die visie uit te dragen bij Heidenheim. In de 2. Bundesliga voerde Kleindienst per wedstrijd gemiddeld tien pressing-duels uit per wedstrijd, waarbij hij de op één na beste was onder alle centrale aanvallers. Dat hij toevallig ook nog veertien doelpunten kon scoren was mooi meegenomen uiteraard.

Door deze hoge vorm van drukzetten dwong Kleindienst de vijandige defensies meermaals tot het maken van verkeerde passes en beslissingen waardoor het balbezit al snel weer tot Heidenheim behoorde. Bij AA Gent kan geen enkele speler dat hoge aantal van pressing-duels evenaren, de primussen van de Buffalo's halen bijvoorbeeld gemiddeld iets meer dan vijf pressing-duels per competitiewedstrijd. Het is dan maar ook de vraag of Kleindienst zich snel zal aanpassen aan het Gentse spelbeeld, dat nog méér op balbezit georiënteerd is.

BROODNODIGE INJECTIE 

Met Tim Kleindienst haalt AA Gent niet de meest doeltreffende spits binnen uit de 2. Bundesliga. De 24-jarige Duitser brengt wel een hoop fysieke kwaliteiten mee naar de Ghelamco Arena, die trouwens specifiek gericht zijn op een rol als targetman. En net naar zo'n profiel was de Gentse clubleiding al aan het uitkijken sinds mei. Met de komst van Kleindienst lijkt het transferhuiswerk van de Buffalo's stilaan af te zijn, want de club haalde ondertussen al negen nieuwe spelers aan boord.Het wordt dan ook spannend om volgen hoe Jess Thorup zijn aanvallend compartiment zal neerzetten in de komende jaargang van de Jupiler Pro League. Met Laurent Depoitre heeft de Deense coach reeds een zuivere targetman ter beschikking, maar toch zijn er significante verschillen tussen beide aanvallers. Met het oog op een drukke campagne in België én op het Europese toneel is de komst van een extra aanvaller zeker welgekomen. Tegen Lille OSC bleken de back-ups toch nog te weinig kwaliteit te bezitten om de echte basisspelers adequaat te kunnen vervangen. En dat was Michel Louwagie dus ook niet ontgaan. 

POLL: Wordt Kleindienst een topper in de JPL?

Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

TRANSFERUURTJE: 'Club gaat transfermarkt op, Ronaldo en Dybala weg bij Juve?'

'Crystal Palace wil Benteke met fiks verlies verkopen'

Vandaag 10 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Erewoord: op het moment dat we de eerste hand legden aan dit stuk, had Anderlecht een 0-2 voorsprong ...

92
{insert image alt}

Kampioenen worden knoeiers: plots paniek bij Club Brugge?

Van een valse start gesproken. Vorige week verloor Club Brugge de bekerfinale tegen Antwerp, nu ging ...

372
{insert image alt}

Club en Anderlecht strijden om 'nieuwe Havertz'

De moderne aanvallende middenvelder van vandaag wordt getypeerd door een vleugje creativiteit en een ...

1406
{insert image alt}

Montanier pakt uit met verrassing: "Ik voel me nu veel beter"

Standard is aan zijn seizoen begonnen zoals het gehoopt had. Het klopte op de openingsspeeldag ...

19
{insert image alt}

'Crystal Palace wil Benteke met fiks verlies verkopen'

In de Premier League zit het seizoen er intussen zo'n twee weken op, maar Christian Benteke zag al ...

92
{insert image alt}

'Anderlecht verliest toptalent aan Juventus'

Anderlecht geeft tegenwoordig graag kansen aan zijn jeugd, maar dat blijkt niet altijd voldoende om ...

142
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club gaat transfermarkt op, Ronaldo en Dybala weg bij Juve?'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

156
{insert image alt}

Vandenbempt over twee Anderlecht-spelers: "Seizoen van de waarheid"

RSC Anderlecht was op het middenveld nergens tegen KV Mechelen. Opvallend. Sambi Lokonga en Michel ...

172
{insert image alt}

"Anderlecht moet ervaren verdediger kopen"

RSC Anderlecht pakte een punt tegen KV Mechelen en kreeg alles bij elkaar zes kansen op het veld van ...

205
{insert image alt}

'Twee dure aankopen lijken Genk al te mogen verlaten'

Niet alles wat Dimitri De Condé aantrekt, is goud waard. Dat bewezen eerdere floptransfers als Ivan ...

406
{insert image alt}

'Anderlecht vindt akkoord, Didillon legt medische testen af'

Thomas Didillon moet weg bij RSC Anderlecht, waar hij momenteel derde doelman is. De Franse keeper ...

568
{insert image alt}

'Akpala en Milicevic mogelijk aan de slag in 1B'

Joseph Akpala en Danijel Milicevic kregen beiden geen nieuw contract bij KV Oostende en KAS Eupen. ...

167
{insert image alt}

Brys: "Versterking zit in de pijplijn"

Tegen Beerschot bleek dat OHL nog niet helemaal klaar is voor 1A, maar alles kan op deze gekke ...

76
{insert image alt}

Mykhaylichenko, Tau en Bundu kunnen debuut vieren tegen Lommel SK

Lommel SK deelde mee dat het om 10u30 op Neerpede Anderlecht partij zal geven. Een uitgelezen kans ...

393
{insert image alt}

Vandenbempt zag lichtpunt bij Club: "Die heeft z’n best gedaan"

Club Brugge ging zaterdag thuis pijnlijk ten onder tegen Sporting Charleroi met 0-1. Op die manier ...

281
{insert image alt}

Meunier liet 10 (!) Europese topclubs links liggen

Paris Saint-Germain gaat komende week op zoek naar de eindzege in de Champions League, maar zal dan ...

359
{insert image alt}

'Twee topaanwinsten AA Gent maanden aan de kant'

Landskampioen Club Brugge begon aan het seizoen met een valse noot, maar gelukkig voor de ...

379
{insert image alt}

Club komt in pijnlijk rijtje met Anderlecht en Genk terecht

Club Brugge kon zich afgelopen zaterdag niet herpakken na de verloren bekefinale tegen Antwerp. ...

425

Gisteren 09 Augustus 2020

{insert image alt}

Jonge Belg breekt door bij Hamburg: "Hij verrast"

De voorbije jaren wisten een aantal jonge Belgen in Duitsland hun doorbraak te forceren. Benito ...

188
{insert image alt}

Vanderhaeghe scherp voor zijn spelers: "Niet scherp genoeg"

KV Kortrijk is ontgoochelend aan het seizoen begonnen, want het ging meteen in eigen huis onderuit ...

195
{insert image alt}

Heymans benoemt oorzaak voor verrassende zege Waasland-Beveren

Waasland-Beveren is op zondagavond de verrassende leider in 1A. Het ging met 1-3 winnen op het veld ...

389
{insert image alt}

Lukaku boezemt geen angst in: "Hij is geen Messi"

Er wordt deze maand in sneltempo gevoetbald om de Europese competities nog afgewerkt te krijgen. ...

463
{insert image alt}

Waasland-Beveren verrassend leider: "Geen betere illustratie van 2020"

De eerste speeldag in de Jupiler Pro League heeft tot dusver meteen de nodige verrassingen ...

318
{insert image alt}

Waasland-Beveren pakt meteen gouden driepunter bij KV Kortrijk

Tot een dikke week geleden stond Waasland-Beveren nog met anderhalf been in 1B, vanavond wonnen de ...

357
{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over terugkeer Kompany

Anderlecht blonk vorig seizoen uit door wisselvalligheid en dat euvel lijkt nog steeds niet helemaal ...

475
{insert image alt}

'Real Madrid verrast en dient bod in voor Dybala'

De Champions League bracht de voorbije dagen enkele verrassingen. Zo sneuvelde Juventus tegen ...

449
{insert image alt}

La Voix du Nord: "David legt maandag medische testen af bij Lille"

De kogel lijkt door de kerk: Jonathan David zou op punt staan om AA Gent te verlaten. De Canadese ...

167
{insert image alt}

Dimata eindelijk terug: "Nooit gevreesd voor het einde van mijn carrière"

Anderlecht begon niet aan het seizoen met een zege, want op het veld van KV Mechelen gaf het een ...

302
{insert image alt}

KV Mechelen baalt: "Kregen niet wat we verdienen"

KV Mechelen kende een bijzonder matige voorbereiding en tegen Anderlecht leek het ook op weg naar ...

232
{insert image alt}

Atletico moet afreis voor Champions League uitstellen na positieve coronatesten

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

216
{insert image alt}

Vercauteren: "Offensief bleef het onder de verwachtingen"

Anderlecht begon met veel optimisme aan het seizoen, maar het is er toch weer niet in geslaagd om ...

548
{insert image alt}

Vanzeir: "Premier League is niet realistisch"

KRC Genk stuurde Dante Vanzeir door en Union SG haalde hem in huis. De talentvolle aanvaller is ...

292
{insert image alt}

De 11 namen: Hayen geeft aanwinsten de kans, Kortrijk start met jong talent

Waasland-Beveren neemt het vanavond op tegen KV Kortrijk. Nicky Hayen en Yves Vanderhaeghe gaven hun ...

149