Dirar en Club: een grootse rentree in de maak?

Dirar en Club: een grootse rentree in de maak?

Enkele transfermercato's geleden zag het ernaar uit dat Club Brugge zou uitpakken met de rentree van Nabil Dirar. De polyvalente Marokkaan bleef toen echter op post bij zijn werkgever Fenerbahçe maar momenteel maken Turkse en Marokkaanse media gewag dat Blauw-Zwart een nieuwe poging zou ondernemen om haar voormalige publiekslieveling aan te trekken. In Turkije werd Dirar met succes omgeschoold van flankaanvaller naar flankverdediger, en de 36-voudige international zou op die positie zeker een meerwaarde kunnen brengen op Jan Breydel.


CLUB ZOEKT VERDEDIGER(S) 

Het was lange tijd stil op transfervlak bij Club Brugge, maar recent wordt de huidige Belgische landskampioen nadrukkelijk gelinkt aan Junior Edmilson en Bright Osayi-Samuel. Voorlopig werd in deze dossiers nog geen witte rook gesignaleerd waardoor Blauw-Zwart nog steeds wacht op haar eerste zomeraanwinst. Zowel Edmilson als Osayi-Samuel zijn offensieve flankaanvallers die mogelijks de gegeerde Emmanuel Dennis en Krépin Diatta kunnen vervangen. Maar de prioriteit op Jan Breydel zou vooral in het defensieve compartiment liggen.



Vorige zaterdag ontbrak Matej Mitrovic in de galawedstrijd tegen Lille OSC, de verdediger had op training namelijk een blessure opgelopen aan de enkel. De eerste signalen over zijn revalidatie zouden niet gunstig zijn, en coach Philippe Clement verklaarde zelfs dat de Kroaat een hele tijd afwezig zal zijn. Daarom zou Club specifiek uitkijken naar versterking voor de verdediging, want op breedtespeler Thibault Vlietinck wordt niet meer gerekend. In die optiek zou de eventuele Brugse interesse in Nabil Dirar gerechtvaardigd zijn, want de voorbije jaren werd de Marokkaan bij Fenerbahçe omgeturnd tot rechter- en linkerverdediger. 

NU OF NOOIT 

“Op een dag hoop ik mijn carrière te beëindigen in België. Dat is zeker. Pas wanneer ik 40 ben? Nee nee, veel vroeger. Op mijn veertigste ben ik al terug in Marokko”, het zijn de woorden van Dirar aan Sporza op het WK 2018. Ondertussen telt de ex-speler van onder andere Westerlo en AS Monaco reeds 34 lentes, en hoe ouder hij wordt, hoe minder kans dat een transfer naar Club Brugge een realiteit kan worden. Op zijn leeftijd vertegenwoordigt Dirar geen grote restwaarde meer met het oog op een doorverkoop, maar hij kan wél een directe en grote impact maken op het Brugse team.



In de Turkse Süper Lig is Dirar steevast een basisspeler bij Fenerbahçe, op een disciplinaire schorsing na in 2018. Niet toevallig werd hij in die periode al gelinkt aan Club Brugge, maar de clubleiding van Fener staakte net op tijd haar dwangmaatregel en volgde er zelfs een contractverlenging tot en met 2022. Door zijn nog éénjarige lopende verbintenis zou dus Dirar geen al te dure vogel zijn op het gebied van een transfersom, al zullen zijn salariseisen wellicht niet van de poes zijn. Maar als Fenerbahçe nog iets van kapitaal wil incasseren voor haar verdediger, dan zal het deze zomer moeten gebeuren.

POLYVALENTE DIRAR

Maar waarom zou Club Brugge nu graten zien in de rentree van Dirar, die overigens al 34 jaar oud is? Vooreerst is de spoeling op de Brugse rechtsachter erg dun. Clinton Mata is de onbetwiste titularis op die positie en die zal Dirar weliswaar niet uit de ploeg spelen. Maar na Mata is het zoeken naar adequate vervangers in de selectie. Odilon Kossounou depanneerde enkele keren op de rechtsback, maar zijn grote sterkte ligt toch vooral in de centrale as. 

De Ivoriaan zou daarom dus een betere optie kunnen bieden om de blessure van Mitrovic op te vangen. Daarnaast zal Vlietinck de club straks verlaten en is de jonge Ignace Van Der Brempt wellicht nog niet klaar voor het échte grote werk. Dan is een betrouwbare rechtsachter genre Dirar, met internationale ervaring, zeker geen overbodige luxe. 



Met 62 Europese wedstrijden en 37 interlands op de teller kent Dirar de kneepjes van het vak en kan hij die grote ervaring en métier doorspelen aan de jongere spelers bij Club Brugge. Zeker in de Champions League of in de Europa League kan dat een positief gevolg krijgen, want op dat toneel moet Blauw-Zwart nog stappen zetten. Bovendien kan Dirar ook een te duchten concurrent vormen voor linksachters Edouard Sobol en Fede Ricca, want de Marokkaan begon het huidige seizoen bij Fenerbahçe als linksachter, een positie waar hij overigens ook een goede indruk naliet.

BACK-UP VAN MATA? 

Door jarenlang als offensieve flankaanvaller te opereren brengt Dirar op de positie van flankverdediger nog steeds de nodige aanvallende impulsen. Zijn techniek blijft van een enorm hoog niveau waardoor hij gemakkelijk zijn rechtstreekse tegenstander kan dribbelen. Op dat gebied steekt de 34-jarige iedere (linker én rechter) flankverdediger van Club Brugge de loef af, op uitzondering van de onomstotelijke Mata. 



Ook bij de accuraatheid van zijn passing geldt hetzelfde scenario. Dirar staat voor een hoge 85% zuivere passing, het vierde hoogste van alle flankverdedigers in de Süper Lig, maar in dat onderdeel presteert Mata ook nog iets beter. Zoals eerder gesteld zou Dirar geen grote concurrent worden voor Mata, maar hij zou dat wél kunnen worden voor de andere flankverdedigers. Ook als back-up voor de Angolees zou Dirar een rol van betekenis kunnen spelen. 

DIRAR BRENGT EXTRA'S

Dirar zou nochtans op bepaalde spelaspecten wél een rolmodel kunnen zijn voor de sterke Mata. De Marokkaan is dankzij zijn gezegende techniek een uitstekende voetballer en dat blijkt vooral uit zijn dreigende passing. Dirar is in de Turkse competitie de absolute primus onder alle flankverdedigers als het aankomt op zuivere passing in een voorwaartse richting. 

Deze vorm van passing houdt veel meer risico in dan achteruit of lateraal spelen, maar desondanks haalt Dirar een indrukwekkend hoog gemiddelde van 81% in deze voorwaartse passing. Qua opbouwende kwaliteiten kan dat wel tellen, want bij Club Brugge halen enkel doelman Simon Mignolet en Hans Vanaken datzelfde niveau. 



En alsof het nog niet genoeg is overstijgt Dirar ook alle flankverdedigers van Club Brugge bij de passing naar de final third, de gevarenzone dicht bij het vijandig doel. Sterker nog, de Marokkaan overtreft zelfs het niveau van de Brugse centrale tandem Ruud Vormer en Hans Vanaken. Ook al benadert Dirar stilaan de laatste jaren van zijn actieve loopbaan, hij heeft Club Brugge dus duidelijk nog het één en ander te bieden. 



Dreigende passing, Europese ervaring en polyvalentie zijn maar enkele kernwoorden die zijn eventuele meerwaarde op Jan Breydel kunnen omschrijven. Aan de Brugse clubleiding om te bepalen of het blijft inzetten op een transferpolitiek die eerder toekomstgericht georiënteerd is, ofwel op de korte termijn waarin Dirar ongetwijfeld impact kan maken. Al zal het zeker niet te lang mogen twijfelen omdat Dirar geen al te veel jaren meer voor de boeg heeft op het hoogste voetbalniveau ...

POLL: Moet Club Brugge hem terughalen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

0
0
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

8
8
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

86
86
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

111
111
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

62
62
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

153
153
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

24
24
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

139
139
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

62
62
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

161
161
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

65
65
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

149
149
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

167
167
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

379
379
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

292
292