Het dilemma van Leko: hoe Lamkel Zé een vergiftigd geschenk is

Foto: Het dilemma van Leko: hoe Lamkel Zé een vergiftigd geschenk is

Of de bekerfinale zaterdag nog zal kunnen doorgaan is op dit moment één groot vraagteken, maar zo ja hoeft u niet te schrikken indien Didier Lamkel Zé tussen de lijnen verschijnt. Het woelwater van Antwerp spendeerde het merendeel van de voorbereiding in de B-kern, tot hij nu luttele dagen voor de confrontatie met Club Brugge alsnog werd opgevist. Een godsgeschenk voor Ivan Leko, of toch eentje met een vergiftigd kantje?

Vast staat alleszins dat de Kroaat weinig in de pappen te brokken had bij de beslissing om Lamkel Zé al dan niet te laten aansluiten. Die keuze lag namelijk volledig in handen van voorzitter Paul Gheysens en sportief directeur Luciano D'Onofrio, zo liet de Antwerpse coach recent nog duidelijk verstaan. Nu die knoop alvast werd doorgehakt, komt de blik echter toch vol op hem te staan. De vraag die op ieders lippen brandt, is immers of de 23-jarige aanvaller ook werkelijk aan spelen toe zal komen. Ondanks de invloed van bovenaf een kwestie waarin Leko nog steeds het laatste woord heeft.

PLAATS IN 3-5-2

Veel hangt uiteraard af van de Kameroener zijn fysieke paraatheid, al gaf hij in een paar optredens bij de beloften toch een vrij fitte indruk. Belangrijker lijkt dan in welke mate Lamkel Zé de komende dagen het vertrouwen van Leko kan winnen, te beginnen op tactisch vlak. Onder diens voorganger Laszlo Bölöni opereerde het enfant terrible per slot van rekening haast uitsluitend als flankaanvaller, een rol die in de nieuwe 3-5-2-formatie niet is voorzien. Voor de dribbelkont blijven dan nog maar twee opties over: alleen op de linkerkant, of in steun van Dieumerci Mbokani als schaduwspits/bliksemafleider.Als wingback lijkt Leko evenwel een iets defensiever type als Simen Jukleröd te verkiezen, zeker tegen een tegenstander van het Brugse formaat. Tenslotte achten we het weinig waarschijnlijk dat Lamkel Zé op minder dan een week tijd de nodige defensieve discipline krijgt aangeleerd om achter Krépin Diatta aan te hollen. Bovendien dreigt Antwerp net terug te moeten vallen op zulk een verdedigende aanpak, want met een uitgedunde kern – precies de reden waarom de uitgespuwde cultfiguur nu weer wordt opgevist – is het wellicht onbegonnen werk om tegen de landskampioen zelf het spel te maken.

FLITSEN & FRATSEN

Reageren vanuit de omschakeling lijkt dan een realistischer strijdplan, waarbij Lamkel Zé voorin enorm van nut kan zijn. Hoewel er met Ivo Rodrigues, Manuel Benson en mogelijk ook Koji Miyoshi in principe voldoende alternatieven voorhanden zijn in de rug van Mbokani, beschikt niemand van dat trio namelijk over dezelfde intrinsieke kwaliteiten als de wispelturige winger. Die liet trouwens eerder al zien dat hij de Blauw-Zwarte defensie pijn kan doen, hoewel hij in zijn laatste ontmoeting met Clinton Mata en co wel compleet aan banden werd gelegd. En dat na enkele uitdagende berichten op sociale media.Het was slechts een van de vele fratsen in de karrenvracht aan stoten die Lamkel Zé het voorbije seizoen weer uithaalde. Alles samen is het teveel om op te noemen, al steken een paar momenten er toch bovenuit. Te beginnen uiteraard met zijn oerdomme rode kaart tegen AZ, een stommiteit die Antwerp de Europa League kostte. Toen al leek het over en uit, maar na een korte interne schorsing won hij daarna in mum van tijd de Antwerpse harten terug. Een status als publiekslieveling werd snel zijn deel, waarbij ook zijn provocerend gedrag tegenover de fans van Club Brugge en Standard in goede aarde viel.

HERO TO ZERO (EN TERUG?)

Met een lakse houding op winterstage sloeg hij vervolgens echter even vlug opnieuw zijn eigen ruiten in, gevolgd door het beruchte penaltydebacle dat hem een striemend fluitconcert opleverde. Van zero tot hero en weer terug: niemand doet het zoals Lamkel Zé. Vandaag ligt hij dus misschien niet bepaald in de bovenste schuif bij de fanatieke aanhang, die zich sceptisch opstelt tegenover zijn (tijdelijke?) eerherstel, maar met een glansprestatie in de beker tovert hij zich ongetwijfeld in een vingerknip weer tot dé grote man op de Bosuil. Zeker indien het de Great Old dan ook die felbegeerde trofee oplevert.D'Onofrio en Gheysens kruisen alvast de vingers, en niet louter omdat zij zelf eveneens doodgraag met de beker zouden staan zwaaien. Na eventueel Aurélio Buta vertegenwoordigt Lamkel Zé qua potentieel immers de hoogste marktwaarde in Antwerpen, alleen staat vandaag niemand te trappelen om in de buidel te tasten voor de talentvolle risicopatiënt. Het Koning Boudewijnstadion kan zo wel eens het ideale platform bieden om hem snel nog even in de etalage te plaatsen. En geïnteresseerden die door de extra-sportieve bagage hun twijfels hebben te overtuigen om toch de nodige miljoenen te betalen.

GOK VOOR LEKO

Redenen genoeg dus voor Leko om straks een beroep te doen op het eeuwige enigma, zeker mocht er van hogerhand subtiel wat druk worden uitgeoefend. Al zitten er tevens enkele addertjes onder het gras. Zo hadden we het eerder reeds over de vraag of Lamkel Zé er wel klaar voor is om in de strijd te worden gegooid. Als die gok wordt genomen maar vervolgens verkeerd uitdraait, zal dat de coach vast zuur opbreken. Binnen de spelersgroep zou een basisplaats dan weer sowieso voor ongenoegen zorgen, want hoe moeten pakweg Rodrigues en Benson zich voelen als zij nu op kant worden geschoven?De geloofwaardigheid van Leko dreigt dan alleszins flink aangetast te worden, terwijl het hem in de publieke opinie bij een nederlaag zónder Lamkel Zé allicht evenmin in dank zou worden afgenomen dat hij een van zijn voornaamste troefkaarten links liet liggen. Kiezen tussen de regen en de drop, zeg maar, en hopen dat het droog blijft. Of het de moeite is om louter voor een rol als invaller deze knieval te maken, valt tenslotte te betwijfelen. Al vormt die gulden middenweg, waarbij de Kameroener alleen wanneer het hoogstnoodzakelijk zou zijn het veld mag betreden, misschien nog wel de beste oplossing.

HOND OF HELD?

Met de beslissing om Lamkel Zé een nieuwe kans te gunnen, verschaffen Gheysens en D'Onofrio hun trainer van wat welgekomen versterking met het oog op de finale. Helaas zetten ze hem zo meteen ook voor een lastig dilemma, want hoe je het ook draait of keert: alleen met een zege zal zijn keuze achteraf gezien de juiste blijken. Het enige wat Leko dus kan doen, is pokeren en hopen dat de kaarten in zijn voordeel worden gedeeld. Lamkel Zé zelf, die laat de commotie en controverse rond zijn persoon wellicht dan weer niet aan zijn hart komen. Hij is het intussen al gewend om in een handomdraai van gebeten hond tot gevierde held – en omgekeerd – te evolueren. Afwachten wat het zaterdag wordt.

POLL: Zou u Lamkel Zé laten starten in de bekerfinale?

Zidane: "Blessure van Hazard was erger dan verwacht"

'Charleroi wil nog stunten met vrije ex-speler van Liverpool'

Twee spelers van KV Mechelen testten positief

Vandaag 20 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement in de knoop: Dennis of Badji?

Vorig jaar trok Club Brugge voor haar eerste verplaatsing in de Champions League op speeldag twee ...

240
{insert image alt}

'Risicofactor Mignolet' verstomt alle kritiek

Zaterdagavond bezorgde Simon Mignolet de fans van Club Brugge een (te) spannende avond. De Brugse ...

1379
{insert image alt}

Pak liefst 10x je inzet bij zege van Club Brugge bij Zenit!

De Champions League start weer. Club Brugge start met grote ambities aan de campagne van dit seizoen ...

42
{insert image alt}

'Charleroi wil nog stunten met vrije ex-speler van Liverpool'

Sporting Charleroi zag Maxime Busi naar Parma vertrekken en haalde Jules Van Cleemput in huis. De ...

1
{insert image alt}

Vandenhaute: "Zal ik zelf met Kompany bespreken"

Vincent Kompany nam na het gelijkspel tegen OHL alle schuld op zich. Daarmee probeert hij de druk ...

38
{insert image alt}

Twee spelers van KV Mechelen testten positief

KV Mechelen heeft meegedeeld dat er twee spelers positief hebben getest op corona. Rocky Bushiri ...

0
{insert image alt}

Zidane: "Blessure van Hazard was erger dan verwacht"

Real Madrid moet het nog altijd zonder Eden Hazard doen. Coach Zinédine Zidane heeft een update ...

129
{insert image alt}

Straffe statistiek: Club moet voor primeur gaan zorgen bij Zenit

Met Zenit Sint-Petersburg tref Club Brugge een goede ploeg, maar zeker geen uitzonderlijke. De ...

113
{insert image alt}

Start van Champions League: 16 Belgen en 11 oude bekenden JPL

De Champions League opent zijn deuren weer. Er komen in deze groepsfase 16 Belgen, naast die van ...

44
{insert image alt}

'Europese scouts loeren op veelbesproken Ajacied'

De Ajax-aanhang is allerminst gecharmeerd van Edson Álvarez, maar in het buitenland staat de ...

34
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: zes goals en een gemiste strafschop

Ook dit seizoen verhuren de Belgische eersteklassers een resem spelers aan buitenlandse clubs. Loïs ...

50
{insert image alt}

Vranckx krijgt hoopgevend nieuws over blessure

Goed nieuws voor KV mechelen en zijn fans. Toptalent Aster Vranckx heeft namelijk positief nieuws ...

57
{insert image alt}

Vandenhaute: "Anderlecht is iets belangrijks kwijtgespeeld"

RSC Anderlecht speelde dit weekend 2-2 gelijk tegen OH Leuven na een 2-0 voorsprong bij de rust. De ...

393
{insert image alt}

Samuel Eto'o op tenen getrapt na nominatie: "Respectloos"

Vooral in zijn tijd bij FC Barcelona en Internazionale was Samuel Eto'o een geweldige spits, maar ...

148
{insert image alt}

Chatelle: "Zij winnen dit jaar de Champions League"

Vanavond is het zover: de Champions League wordt opnieuw gang getrapt. Club Brugge komt meteen in ...

266
{insert image alt}

Antwerp maakt contractverlenging bekend

Royal Antwerp FC werkt op de achtergrond aan zijn jeugdopleiding. Een proces van lange adem. Eén ...

116
{insert image alt}

Fadiga neemt het op voor Kompany: "Beter T2 geworden onder Guardiola"

Vincent Kompany heeft wellicht één van de moeilijkste taken die een coach van RSC Anderlecht ooit ...

254
{insert image alt}

Club Brugge: na het blaffen moet het nu bijten

Club Brugge lootte met Zenit Sint-Petersburg, Lazio en Borussia Dortmund een goede groep. ...

230

Gisteren 19 Oktober 2020

{insert image alt}

Lichtpuntje bij Anderlecht: "Hij is een meerwaarde"

RSC Anderlecht stelde gisteren (opnieuw) teleur tegen OHL. De ploeg van Kompany zag de tegenstander ...

510
{insert image alt}

Strafschopfases zorgen voor discussies in Extra Time: "Slaat nergens op"

In de Jupiler Pro League waren er de afgelopen speeldag heel wat discutabele handspel-fases. Zelfs ...

715
{insert image alt}

Vidarsson duidt grootste probleem van KAA Gent aan

KAA Gent kreeg afgelopen weekend een pak slaag van Cercle Brugge. De Buffalo's gingen met 5-2 de ...

548
{insert image alt}

Corona-alarm in Premier League: acht personen positief

Het coronavirus lijkt in België zijn piek nog niet bereikt te hebben. Ondertussen worden ook in de ...

100
{insert image alt}

Da Cruz reageert als een gentleman op ontslag bij Moeskroen

Excelsior Moeskroen verloor gisteren in eigen huis van KAS Eupen met 0-2. Les Hurlus staan daardoor ...

188
{insert image alt}

Mata verrast: "Niets leuker dan om de drie dagen een match te spelen"

Club Brugge staat voor een bijzonder druk programma. Morgenavond neemt de landskampioen het in zijn ...

147
{insert image alt}

'Liverpool heeft twee opties om VVD te vervangen'

Zaterdagnamiddag raakte Liverpool niet voorbij Everton in de Merseyside-derby. Het werd uiteindelijk ...

201
{insert image alt}

De Condé over sterkhouder: "Te goed om in België te blijven"

Joakim Maehle zag op de laatste dag van de transferperiode een overgang richting Marseille afketsen. ...

507
{insert image alt}

"Messi is iedereen een stapje voor, hij is de beste ter wereld"

Ronald Koeman kon het vandaag niet laten om Lionel Messi even te prikkelen. De Nederlander vond - ...

271
{insert image alt}

Jan Koller met sneertje naar Club: "Hoop dat Lazio en Dortmund doorstoten"

De inmiddels 47-jarige Jan Koller is voor weinig Belgen een onbekend figuur. De boomlange Tsjech was ...

498
{insert image alt}

Debuut in mineur voor Mirallas: Belg pakt twee gele kaarten in twee minuten (🎥)

Kevin Mirallas tekende enkele weken geleden een contract bij het Turkse Gaziantep. De 33-jarige ...

118
{insert image alt}

Zenit versus Club Brugge: verschil van 35 miljoen

Club Brugge staat morgen voor een levensbelangrijk duel in de Champions League. Als de Bruggelingen ...

685
{insert image alt}

Bölöni officieel voorgesteld bij nieuwe topclub

Laszlo Bölöni kende de laatste maanden een rollercoaster van emoties. De Roemeen vertrok bij ...

269
{insert image alt}

Manchester United laat topspeler thuis voor treffen met PSG

Morgenavond wordt de Champions League opnieuw op gang getrapt. Voor de Belgische voetballiefhebber ...

173
{insert image alt}

Moeskroen neemt afscheid van hoofdtrainer Da Cruz

Excelsior Moeskroen beleeft een zwaar seizoen. Les Hurlus gingen gisteren in eigen huis de boot in ...

280