De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

Foto: De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

Straks weten we meer over de klacht van Waasland-Beveren, waarna alle ogen op de verdere stappen van Beerschot en OH Leuven en de Algemene Vergadering van vrijdag worden gericht. Toch hangt er nog een groter Zwaard van Damocles de beoogde competitiestart van 8 augustus boven het hoofd, want het coronavirus is terug van nooit weggeweest. Desalniettemin blijft de Pro League volharden dat alles gewoon zal doorgaan zoals voorzien. Een hypocriete houding?

Even terug naar begin april, toen de Jupiler Pro League definitief werd stopgezet. "Het land heeft nu andere prioriteiten dan voetbal", klonk het in volle coronacrisis, waardoor het maatschappelijk niet verantwoord leek om te mikken op een voortzetting van de actie eens de storm was gaan liggen. Een van de voornaamste betrachtingen daarbij was zogezegd om de aftrap van het nieuwe seizoen niet in gevaar te brengen, liefst zo snel mogelijk met publiek in de tribunes. Die hoop kan alvast reeds worden opgeborgen, want de Nationale Veiligheidsraad besloot nu de maatregelen opnieuw te verstrengen.

HYOCRIETE HOUDING

Dan maar nog wat langer zonder fans in het stadion, een oplossing die tijdens de eerste golf nochtans nooit serieus werd genomen. Waar toen nog lustig in het rond werd gesmeten met valse voorwendsels van ethiek en morele verplichtingen, mag de kalender nu per slot van rekening koste wat het kost niet in het gedrang komen. Mogen we het toch een ietwat hypocriete houding noemen? Zowat alle experts waarschuwen immers voor een tweede opflakkering, dus indien de publieke gezondheid werkelijk zo hoog in het vaandel wordt gedragen zouden we denken dat iets meer voorzichtigheid wel geboden is.Uiteraard kan dan worden gesteld dat sportevenementen tot nader order van overheidswege nog door mogen gaan, al ligt er wel een plan op tafel om daar snel verandering in te brengen. Begin mei, toen de stop van de vorige jaargang bekrachtigd werd, was dat eerste niet het geval. Wie wijst op het verbod op voetbal tot en met de maand juli gaat echter voorbij aan het vele lobbywerk dat daar vanuit de sector zélf aan voorafging. Kaarten die nu vanzelfsprekend volledig anders liggen, want doorheen het goede contact met de regering wil de Pro League nu net het tegenovergestelde standpunt verdedigen.

WIND UIT HET WAASLAND

Gek genoeg zijn het daarbij vaak dezelfde stemmen die om ter luidste schreeuwen. Zo stond Charleroi –en KBVB-preses Mehdi Bayat destijds op de voorste bank om het seizoen definitief te beëindigen, maar was hij er recent tevens als de kippen bij om op te roepen tot een versoepeling van de restricties rond het aantal supporters die een match mogen bijwonen. Dat er de voorbije weken alweer naar hartenlust oefenduels werden afgewerkt, is overigens alleen maar meer reden om het 'verbod' van begin mei en de daaraan gekoppelde stopzetting van de vorige campagne toch met een flinke korrel zout te nemen.Wellicht biedt het nog wat meer koren op de molen van Beerschot en OH Leuven, die het oneerlijk vinden dat zij zo kort voor de competitiestart nog onderling moeten uitmaken wie naar 1A mag stijgen. Zij opperen dan ook dat de eerste speeldag beter nog even kan worden uitgesteld, wat ondanks de druk op het schema meteen meer ruimte laat voor meer volk in de tribunes. Onmogelijk, klink het dan al snel bij de Pro League, hoewel andere landen met nog meer matchen op de kalender eveneens later aanvatten. Liever vlug weer beginnen en de wind uit de zeilen van Waasland-Beveren halen, zo lijkt.

(GEEN) GROEN LICHT

Onze smacht naar Belgisch voetbal met inzet ten spijt, kunnen we ons evenwel de vraag stellen of dat nog wel opportuun is in het huidige klimaat. Zélfs met de vooropgestelde voorzorgsmaatregelen. Het vervolg van de competitie elders in Europa – wat in ons land dus blijkbaar niet kon – verliep dan wel zonder al te veel problemen, het blijft toch balanceren op een slappe koord. Dat bewijst bijvoorbeeld het verhaal van Genk-spits Paul Onuachu, die geen flauw benul heeft hoe hij op een paar dagen tijd van een negatieve naar een positieve coronatest evolueerde. En gelukkig geen symptomen vertoonde.De boomlange Nigeriaan is echter ongetwijfeld geen alleenstaand geval, want de beschikbare proeven voor het virus zijn nog lang niet waterdicht. Zo zou bij maar liefst 30 procent van de negatieve testen alsnog sprake zijn van besmetting. Tóch vertrouwt het voetbal blind op die resultaten, zo bleek onder meer uit het feit dat Club Brugge – waar met het oog op de bekerfinale nochtans een zerorisicobeleid geldt – de vriendschappelijke partij tegen Lille ondanks het viertal infecties aan Franse zijde zopas gewoon liet plaatsvinden. De spelers die wél in actie kwamen, kregen tenslotte allemaal groen licht.

BOCHT VAN 180 GRADEN

Het moge duidelijk zijn dat daarmee evenwel nog steeds geen enkele garantie wordt geboden, hoewel het systeem om positieve cases te isoleren in andere landen – en tot dusver ook in België – haar doel lijkt te treffen. Voorlopig leverde het virus in die zin dus nog niet al te veel problemen op, behalve dan voor de Spaanse tweedeklasser Fuenlabrada. Dat kampt momenteel namelijk met niet minder dan 28 besmettingen en mag zo deelname aan de promotieplay-offs vergeten. Een doemscenario dat zich ook hier kan voordoen, al wordt daar nu schijnbaar minder belang aan gehecht dan enkele maanden terug.Versta ons niet verkeerd: ook wij hopen dat Club en Antwerp komende zaterdag de bekerfinale mogen beslechten en kruisen onze vingers dat een week later het nieuwe seizoen zich in gang trekt. Per slot van rekening kunnen we moeilijk rekening houden met elk worst case scenario. Terwijl de situatie vandaag hoe langer hoe meer angstaanjagend veel wegheeft van de crisis die zich bijna een halfjaar geleden ontplooide, valt echter niet te ontkennen hoe het standpunt van de Pro League op subtiele wijze substantieel gewijzigd is. Om nog niet te spreken van een bocht van 180 graden, die haaks staat op de volgens sommigen vooruitziende behoedzaamheid in april. Andermaal wordt zo geïllustreerd hoe eigenbelangen altijd al het voortouw droegen. Helaas is het een hypocrisie waar we stilaan gewend aan zijn geraakt.

POLL: Denkt u dat het nieuwe seizoen op 8 augustus zal beginnen?

Concurrentie opgepast: "Club kan als Juve en Bayern worden"

Real-schlemiel Varane kruipt door het stof

Verbeke gooit transferplannen Anderlecht op tafel

Vandaag 08 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vers bloed in de JPL: XI jonge Belgen om naar uit te kijken

Op de transfermarkt kan de komende weken uiteraard nog een pak gebeuren, maar hoe dan ook lijken ...

423
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend bijna 400 euro met 10 euro inzet op CL & JPL!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Niet alleen wordt er dit weekend ...

51
{insert image alt}

Concurrentie opgepast: "Club kan als Juve en Bayern worden"

Zaterdagnamiddag gaat de Jupiler Pro League van start met een topper tussen Club Brugge en ...

76
{insert image alt}

Corona-besmetting krijgt duur staartje voor Xavi

Xavi Hernández testte onlangs positief op het coronavirus en dat blijft niet zonder gevolgen. De ...

65
{insert image alt}

"België is de grootste voetbalbananenrepubliek van West-Europa"

De Jupiler Pro League wordt zaterdag eindelijk op gang getrapt, maar dat heeft heel wat voeten in de ...

449
{insert image alt}

Verbeke gooit transferplannen Anderlecht op tafel

RSC Anderlecht begint zondagavond aan zijn seizoen met een verplaatsing op het veld van KV Mechelen. ...

338
{insert image alt}

Real-schlemiel Varane kruipt door het stof

Real Madrid verloor vrijdagavond met 2-1 van Manchester City en werd daardoor uitgeschakeld in de ...

236
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club bereidt offensief voor, recordbedrag voor David'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

634
{insert image alt}

Essevee krijgt opsteker over toestand Bossut

Zulte Waregem boekte vorig weekend een knappe oefenzege tegen AA Gent, maar niemand aan de Gaverbeek ...

205
{insert image alt}

'Club loopt alweer blauwtje op: Osayi-Samuel weigert transfer'

Club Brugge heeft momenteel nog geen enkele inkomende zomertransfer gerealiseerd, maar Philippe ...

900
{insert image alt}

Dessers of Onuachu? Wolf hakt knoop door

Zondag starten ook Zulte Waregem en KRC Genk hun nieuw seizoen in de Jupiler Pro League. De ...

409
{insert image alt}

Vrancken neemt beslissing over Engvall

Vorig seizoen lag KV Mechelen aardig goed op koers om play-off 1 te halen, en die prestatie wil ...

228
{insert image alt}

'Sarri out: Juve aast op twee kleppers als nieuwe T1'

Ondanks de eindzege in de Serie A werkte Juventus geen al te best seizoen af. De Oude Dame richtte ...

479
{insert image alt}

'Anderlecht grijpt naast tienersensatie uit Eredivisie'

De voorbije weken en maanden werd RSC Anderlecht gelinkt aan meerdere transferdoelwitten. Eén ...

284
{insert image alt}

Club vreest nieuw Antwerp-fiasco tegen Charleroi

Zaterdag is het eindelijk zo ver. Na een maandenlange onderbreking door de corona-uitbraak trapt de ...

571
{insert image alt}

Theo Bongonda test positief op COVID-19

KRC Genk trapt zondag zijn nieuwe jaargang af in de Jupiler Pro League. De Limburgers trekken naar ...

0
{insert image alt}

Van Antwerp tot Club Brugge: "Er moet kwaliteit bij"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

184

Gisteren 07 Augustus 2020

{insert image alt}

'Publiekslieveling vecht voor toekomst bij Standard'

Bij Standard is Mehdi Carcela een absolute grootverdiener, maar hij heeft een zwak seizoen achter de ...

509
{insert image alt}

'Ronaldo bereikte na WK 2006 akkoord met opvallende club'

Cristiano Ronaldo had in 2006 bijna de overstap gemaakt naar Valencia. Na een confrontatie met ...

341
{insert image alt}

'Man City was Club te snel af voor smaakmaker Belgische competitie'

Manchester City heeft een zeer uitgebreid scoutingsnetwerk en ze vissen regelmatig in dezelfde ...

687
{insert image alt}

'Standard laat ervaren speler van AA Gent links liggen'

Standard kan nog wat versterking gebruiken, want met deze kern is Play-Off I (met vier ploegen dit ...

421
{insert image alt}

Positieve coronatest bij KV Mechelen, partij tegen Anderlecht gaat door

Cercle Brugge communiceerde vandaag dat er een positieve coronatest was en dat is ook het geval bij ...

0
{insert image alt}

Man City door na blunders van Varane, Lyon stunt bij Juventus

Vanavond stonden met Manchester City-Real Madrid en Juventus-Lyon twee terugwedstrijden van de ...

553
{insert image alt}

Mister Champions League! Ronaldo pakt uit met weergaloze treffer 🎥

Cristiano Ronaldo behoort op zijn 35ste nog altijd bij de twee beste voetballers ter wereld. Dat ...

281
{insert image alt}

"Anderlecht had Bundu al lang op de radar staan"

RSC Anderlecht betaalde 2,8 miljoen euro voor Mustapha Bundu, en dat kan nog lopen tot 3,3 miljoen ...

456
{insert image alt}

"Okereke is stilaan toch een probleem"

Club Brugge heeft aanvallend toch een probleem. Een echte goalgetter zit er niet in de ploeg en voor ...

748
{insert image alt}

"Hazard oogt scherp, epische strijd tussen Kroos en De Bruyne"

Een mooie dag voor het Belgische voetbal. Tijdens Manchester City-Real Madrid staan er met Eden ...

218
{insert image alt}

Onwaarschijnlijke blunder van Varane brengt City op 1-0 🎥

Manchester City en Real Madrid geven elkaar partij en in de heenmatch werd ht 1-2. Real onder druk ...

210
{insert image alt}

Vercauteren begrijpt ophef omtrent Kompany niet: "Dat is bizar"

RSC Anderlecht heeft met Vincent Kompany een grote naam in de rangen. Alles wat de ...

431
{insert image alt}

Charleroi stelt vervanger van Nurio voor

Charleroi legde vorig seizoen een zeer knap parcours af en veroverde uiteindelijk de derde plaats in ...

57
{insert image alt}

Van STVV tot KV Oostende: "Tot mooie dingen in staat"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

182
{insert image alt}

Peersman (ex-Antwerp) maakt overstap van Israël naar Griekenland

Marvin Peersman heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De Belgische verdediger trekt van Hapoel Tel ...

73