De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

De coronahypocrisie: hoe Pro League op slappe koord balanceert

Straks weten we meer over de klacht van Waasland-Beveren, waarna alle ogen op de verdere stappen van Beerschot en OH Leuven en de Algemene Vergadering van vrijdag worden gericht. Toch hangt er nog een groter Zwaard van Damocles de beoogde competitiestart van 8 augustus boven het hoofd, want het coronavirus is terug van nooit weggeweest. Desalniettemin blijft de Pro League volharden dat alles gewoon zal doorgaan zoals voorzien. Een hypocriete houding?


Even terug naar begin april, toen de Jupiler Pro League definitief werd stopgezet. "Het land heeft nu andere prioriteiten dan voetbal", klonk het in volle coronacrisis, waardoor het maatschappelijk niet verantwoord leek om te mikken op een voortzetting van de actie eens de storm was gaan liggen. Een van de voornaamste betrachtingen daarbij was zogezegd om de aftrap van het nieuwe seizoen niet in gevaar te brengen, liefst zo snel mogelijk met publiek in de tribunes. Die hoop kan alvast reeds worden opgeborgen, want de Nationale Veiligheidsraad besloot nu de maatregelen opnieuw te verstrengen.

HYOCRIETE HOUDING
Dan maar nog wat langer zonder fans in het stadion, een oplossing die tijdens de eerste golf nochtans nooit serieus werd genomen. Waar toen nog lustig in het rond werd gesmeten met valse voorwendsels van ethiek en morele verplichtingen, mag de kalender nu per slot van rekening koste wat het kost niet in het gedrang komen. Mogen we het toch een ietwat hypocriete houding noemen? Zowat alle experts waarschuwen immers voor een tweede opflakkering, dus indien de publieke gezondheid werkelijk zo hoog in het vaandel wordt gedragen zouden we denken dat iets meer voorzichtigheid wel geboden is.



Uiteraard kan dan worden gesteld dat sportevenementen tot nader order van overheidswege nog door mogen gaan, al ligt er wel een plan op tafel om daar snel verandering in te brengen. Begin mei, toen de stop van de vorige jaargang bekrachtigd werd, was dat eerste niet het geval. Wie wijst op het verbod op voetbal tot en met de maand juli gaat echter voorbij aan het vele lobbywerk dat daar vanuit de sector zélf aan voorafging. Kaarten die nu vanzelfsprekend volledig anders liggen, want doorheen het goede contact met de regering wil de Pro League nu net het tegenovergestelde standpunt verdedigen.

WIND UIT HET WAASLAND
Gek genoeg zijn het daarbij vaak dezelfde stemmen die om ter luidste schreeuwen. Zo stond Charleroi –en KBVB-preses Mehdi Bayat destijds op de voorste bank om het seizoen definitief te beëindigen, maar was hij er recent tevens als de kippen bij om op te roepen tot een versoepeling van de restricties rond het aantal supporters die een match mogen bijwonen. Dat er de voorbije weken alweer naar hartenlust oefenduels werden afgewerkt, is overigens alleen maar meer reden om het 'verbod' van begin mei en de daaraan gekoppelde stopzetting van de vorige campagne toch met een flinke korrel zout te nemen.



Wellicht biedt het nog wat meer koren op de molen van Beerschot en OH Leuven, die het oneerlijk vinden dat zij zo kort voor de competitiestart nog onderling moeten uitmaken wie naar 1A mag stijgen. Zij opperen dan ook dat de eerste speeldag beter nog even kan worden uitgesteld, wat ondanks de druk op het schema meteen meer ruimte laat voor meer volk in de tribunes. Onmogelijk, klink het dan al snel bij de Pro League, hoewel andere landen met nog meer matchen op de kalender eveneens later aanvatten. Liever vlug weer beginnen en de wind uit de zeilen van Waasland-Beveren halen, zo lijkt.

(GEEN) GROEN LICHT
Onze smacht naar Belgisch voetbal met inzet ten spijt, kunnen we ons evenwel de vraag stellen of dat nog wel opportuun is in het huidige klimaat. Zélfs met de vooropgestelde voorzorgsmaatregelen. Het vervolg van de competitie elders in Europa – wat in ons land dus blijkbaar niet kon – verliep dan wel zonder al te veel problemen, het blijft toch balanceren op een slappe koord. Dat bewijst bijvoorbeeld het verhaal van Genk-spits Paul Onuachu, die geen flauw benul heeft hoe hij op een paar dagen tijd van een negatieve naar een positieve coronatest evolueerde. En gelukkig geen symptomen vertoonde.



De boomlange Nigeriaan is echter ongetwijfeld geen alleenstaand geval, want de beschikbare proeven voor het virus zijn nog lang niet waterdicht. Zo zou bij maar liefst 30 procent van de negatieve testen alsnog sprake zijn van besmetting. Tóch vertrouwt het voetbal blind op die resultaten, zo bleek onder meer uit het feit dat Club Brugge – waar met het oog op de bekerfinale nochtans een zerorisicobeleid geldt – de vriendschappelijke partij tegen Lille ondanks het viertal infecties aan Franse zijde zopas gewoon liet plaatsvinden. De spelers die wél in actie kwamen, kregen tenslotte allemaal groen licht.

BOCHT VAN 180 GRADEN
Het moge duidelijk zijn dat daarmee evenwel nog steeds geen enkele garantie wordt geboden, hoewel het systeem om positieve cases te isoleren in andere landen – en tot dusver ook in België – haar doel lijkt te treffen. Voorlopig leverde het virus in die zin dus nog niet al te veel problemen op, behalve dan voor de Spaanse tweedeklasser Fuenlabrada. Dat kampt momenteel namelijk met niet minder dan 28 besmettingen en mag zo deelname aan de promotieplay-offs vergeten. Een doemscenario dat zich ook hier kan voordoen, al wordt daar nu schijnbaar minder belang aan gehecht dan enkele maanden terug.



Versta ons niet verkeerd: ook wij hopen dat Club en Antwerp komende zaterdag de bekerfinale mogen beslechten en kruisen onze vingers dat een week later het nieuwe seizoen zich in gang trekt. Per slot van rekening kunnen we moeilijk rekening houden met elk worst case scenario. Terwijl de situatie vandaag hoe langer hoe meer angstaanjagend veel wegheeft van de crisis die zich bijna een halfjaar geleden ontplooide, valt echter niet te ontkennen hoe het standpunt van de Pro League op subtiele wijze substantieel gewijzigd is. Om nog niet te spreken van een bocht van 180 graden, die haaks staat op de volgens sommigen vooruitziende behoedzaamheid in april. Andermaal wordt zo geïllustreerd hoe eigenbelangen altijd al het voortouw droegen. Helaas is het een hypocrisie waar we stilaan gewend aan zijn geraakt.

POLL: Denkt u dat het nieuwe seizoen op 8 augustus zal beginnen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

36
36
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

75
75
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

196
196
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

136
136
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

309
309
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

80
80
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

123
123
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

239
239
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

333
333
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

257
257
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

731
731
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

877
877
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

261
261
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

301
301
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

531
531