De gok van Gent: hoe spelletje met David fataal kan aflopen

De gok van Gent: hoe spelletje met David fataal kan aflopen

Het moest een vertrek door de grote poort van de Ghelamco Arena worden, maar nu dreigt toch een afscheid in mineur. Jonathan David en AA Gent liggen niet gewoon op ramkoers over de details van een eventuele transfer, het Canadese goudhaantje lijkt stilaan de oorlog te verklaren aan de Buffalo's. Die houden voet bij stuk, al lopen Ivan De Witte en Michel Louwagie zo wel het risico om in een gevaarlijke situatie te belanden. Of hoe hun spelletje wel eens fout zou kunnen aflopen.


Een recordsom naar Belgische normen, en anders niets. Dat was de duidelijke voorwaarde die AA Gent al langer stelde aan een verhuis van David, die dus beter moest doen dan de 25 miljoen euro die Club Brugge en Anderlecht voor respectievelijk Wesley Moraes en Youri Tielemans mochten incasseren. Net zoals bij die laatste leken de centen uit Frankrijk te zullen komen, waar Lille een aanzienlijk gedeelte van haar winst op voormalig Charleroi-aanvaller Victor Osimhen wil investeren in de doeltreffende draaischijf van de vicekampioen. Helaas ging het nog niet om een verpulvering, maar 'slechts' een evenaring van het Jupiler Pro League-record.

SIMON-SCENARIO
Niet genoeg, zo oordelen ze in de Ghelamco Arena, waar de lat op 30 tot zelfs 35 miljoen wordt gelegd. Dat is dan weer niet naar de zin van David zijn entourage, die onder meer wijst op de financiële impact van het coronavirus om die vraagprijs als onrealistisch te beschouwen. Op zich geen onterechte bedenking, al lijken de miljoenen ook deze zomer gewoon weer vlot over de Europese toonbanken te zullen vliegen. Voor een absoluut toptalent als de 20-jarige Canadees, die bij zijn land al 11 keer raak trof in 12 duels en dit seizoen in totaal 23 goals en 10 assists in 40 matchen verzamelde, mag dus gerust hoog worden gemikt.



Alleen zijn De Witte en Louwagie misschien toch net iets te gulzig, een steen waar ze zich nochtans eerder al aan stootten. Iedereen herinnert zich tenslotte nog hoe Moses Simon een aantal jaren terug omgedoopt werd tot 'de man van 20 miljoen', een bedrag dat op dat moment louter voor Marouane Fellaini op tafel was gelegd. De Nigeriaanse winger zou minstens evenveel opbrengen, zo klonk het destijds zelfverzekerd, maar enkele mindere campagnes later schreef Levante uiteindelijk amper vijf miljoen over op de Gentse rekening. Met David zal het zo een vaart vast niet lopen, maar laat het toch een waarschuwing vormen.

GENTS PLAFOND
Simon werd op die manier niet eens de duurste uitgaande transfer in de geschiedenis van de Buffalo's, die twee jaar eerder nog negen miljoen van Watford hadden ontvangen voor Sven Kums. Zelfs in de zomer van 2018 leverden met Samuel Kalu en Samuel Gigot, elk ruim acht miljoen, nog twee spelers meer op dan de snelle dribbelkont. Samen vormen ze de top drie van meest lucratieve vertrekkers ooit in Gent, dat dus nog nooit de kaap van tien miljoen overschreed. Om nu dan meteen minstens het driedubbele te eisen, vindt makelaar Nick Mavromaras dan ook te veel. Begrijpelijk, al is David wel degelijk een pak geld waard.



Het bekende Transfermarkt.com schat zijn waarde alvast op maar liefst 22,5 miljoen, waarmee hij het hoogste prijskaartje in België om zijn nek draagt. Toch zal dat zeker niet volstaan om hem weg te plukken uit Gent, hoewel de verwachte biedingsslag daar voorlopig lijkt uit te blijven. Ondanks zijn status als grof wild op de mercato, ziet het er namelijk niet naar uit dat Louwagie en co momenteel veel andere concrete aanbiedingen achter de hand hebben. Clubs uit zowat heel Europa – en dan vooral Duitsland – passeerden reeds de revue, maar enkel Lille kwam tot dusver met een officieel en toch vrij aanlokkelijk bod op de proppen.

KOKENDE POTJES
Voor David zelf, die eerder nochtans naar de Bundesliga lonkte, is het alleszins een uitgemaakte zaak. Hij heeft zijn zinnen gezet op een overgang naar Rijsel en maakt dat graag ook kenbaar aan de buitenwereld. Druk vanuit zijn entourage, zo klinkt het in Gent, waarmee ze allicht ook wel een punt hebben. Tenslotte staat Mavromaras, wiens bureau er als tweede grootste cliënt Zulte Waregem-huurling Cyle Larin op nahoudt, ongetwijfeld te popelen om te cashen. Dat intussen ook Mogi Bayat zich naar goede gewoonte weer in de onderhandelingen wist te murwen, zal de relatie met David en zijn gevolg er dus niet bepaald op verbeteren.



De Witte speelt echter hoog spel en wijst de zaakwaarnemer zélf met de vinger over diens werkwijze. Die zijn in strijd met de FIFA-reglementen, aldus de Gentse preses, om er dan meteen nog eens aan toe te voegen dat David zelfs bij een verhoogd bod liefst gewoon aan boord blijft. Riskante uitlatingen die niet alleen kwaad bloed kunnen zetten, maar het potje straks wie weet wel eens doen overkoken. Hoewel de Buffalo's dankzij het doorlopend contract van David tot medio 2023 in principe sterk in hun schoenen staan, is er altijd nog een weinig charmante uitweg die iedereen toch bij voorkeur ontloopt: de befaamde wet van '78.

WET VAN '78
In het algemeen beroepen spelers zich zelden op die eenzijdige verbreking van hun verbintenis, waarbij ze hun huidige werkgever het resterende salaris dat ze anders nog zouden opstrijken als opzegsom dienen te betalen. In het geval van David kan die prijs dus nog flink oplopen, al houdt Gent dan nog steeds slechts een fractie van het beoogde bedrag over. Hoewel zulk een manoeuvre doorgaans slecht in de smaak valt, zou het toptalent niet de eerste zijn die op z'n minst dreigt om gebruik te maken van de mazen in het net. Integendeel: de voorbeelden om zo zowel binnenlandse áls internationale transfers af te dwingen zijn legio.



Zo verhuisde Faïz Selemani op die manier recent nog van Union naar KV Kortrijk, terwijl Alejandro Pozuelo vorig jaar Genk tot een akkoord met Toronto dwong. In een iets verder verleden hield ook Ronald Vargas met succes Club Brugge in een houdgreep, dat in het begin van deze eeuw tevens Andres Mendoza moest laten gaan. In de heisa rond Vargas werd Club zelfs gedwongen om de Venezolaan met korting aan Anderlecht te verkopen, net zoals Genk ooit Steven Defour aan Standard verloor. Wolfsburg toonde met de betreurde Junior Malanda dan weer dat ook buitenlandse (sub)toppers een gratis opportuniteit zien zitten.

GULZIG GENT
Wie weet wordt David wel de volgende in dat illuster rijtje, zij het door te dreigen met de wet van 78 dan wel door ze effectief in te roepen. Hoewel we denken en misschien vooral hopen dat het zo ver  niet zal komen, durven we voor een ontwijking van dat rampscenario alleszins minder ons hand in het vuur steken dan voor een vermijding van het Simon-script. De waarde van het goudklompje zal immers niet snel afnemen, zijn zin om nog voor de troepen van Jess Thorup uit te komen daarentegen des te meer. Zoveel werd reeds duidelijk in de oefenwedstrijd tegen Club Brugge, waar de ontevreden sterspeler vriendelijk voor bedankte.



Alle titelambities ten spijt is het dan ook nog maar de vraag of Gent er goed aan doet om dwars te blijven liggen. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht, zo luidt het gezegde, dus wellicht zijn de Buffalo's meer gebaat met een wat constructievere houding – bijvoorbeeld door de blauwdruk van Osimhen te volgen en een iets minder lucratieve deal mét een fiks doorverkooppercentage te overwegen. Vermits David destijds nog gratis in huis werd gehaald, mogen de Gentenaren zich per slot van rekening sowieso rijk rekenen. Nu alleen nog oppassen dat uit gulzigheid om de kassa te passeren niet in het eigen vel wordt gesneden.

POLL: Denkt u dat David zal dreigen met de Wet van '78?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

0
0
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

22
22
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

40
40
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

58
58
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

144
144
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

93
93
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

169
169
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

107
107
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

264
264
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

29
29
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

171
171
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

265
265
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

98
98
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

48
48
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

494
494