Nieuwe attractie op de Bosuil: de kwelduivel van Ronaldo

Foto: Nieuwe attractie op de Bosuil: de kwelduivel van Ronaldo

Royal Antwerp FC toonde zich de voorbije weken erg bedrijvig op de transfermarkt door het aantrekken van Jean Butez (Moeskroen), Birger Verstraete (1. FC Köln) en Frank Boya (Moeskroen). Maar de meest langverwachte transfer – en tevens meest onbekende –  is toch die van de Iraanse doelman Alireza Beiranvand. In België kennen we bitter weinig over diens kwaliteiten, en zonder de juiste context te kennen kan zijn komst bijgevolg omschreven worden als een erg vreemde transfer. Toch lijkt Beiranvand wel een gokje waard.

LUCIANO & MOGI

Alireza Beiranvand wordt al wekenlang verwacht op de Bosuil, maar door de corona-omstandigheden en wegens problemen met zijn visum moesten beide partijen érg veel geduld uitoefenen. Vorige dinsdag zou de 27-jarige Iraniër uiteindelijk gearriveerd zijn op Belgische bodem maar hij kan ook nog een tijdje in quarantaine gehouden worden – logisch in deze vreemde tijden. Daarom kunnen er ook nog geen concrete afspraken gemaakt worden rond zijn fysieke testen én de finale afronding van zijn arbeidscontract bij The Great Old.Oorspronkelijk zag het er nochtans naar uit dat Beiranvand op weg was naar KRC Genk in plaats van Antwerp. De Limburgers waren in januari bereid om de opstapclausule te lichten in het contract van Beiranvand bij Persepolis (die naar verluidt 800 duizend euro bedraagt), maar Luciano D'Onofrio stak hen alsnog de loef af. Het was ex-Iraans bondscoach Marc Wilmots die Beiranvand tipte bij de Italo-Belg, en dat was eigenlijk niet erg vreemd omdat Wilmots in die periode genoemd werd als mogelijke coach bij Antwerp. Ook de beruchte Frans-Iraanse spelersmakelaar Mogi Bayat zou zijn aandeel hebben gehad bij het faciliteren van deze deal.

REVELATIE OP WK 2018 

De Iraanse regio is niet bepaald een trekpleister voor Belgische en andere buitenlandse scouts, en daarom is het erg vreemd dat Antwerp zich waagt aan een transfer van Beiranvand die overigens al 27 lentes telt. Maar de doelman maakte al grote naam en faam in zijn thuisland, en tevens ver daarbuiten. Vooral op het WK 2018 in Rusland gooide de doelman erg grote ogen door een indrukwekkend Wereldkampioenschap af te werken. Door die goede prestaties oversteeg de reputatie van Beiranvand de nationale Iraanse landsgrenzen. De kleine voetbalnatie van Iran werd toen ingedeeld in een loodzware groep met Spanje, Portugal en Marokko maar stootte ei zo na door richting de knock-outfase. Tegen Marokko werd gewonnen en Portugal werd op een gelijkspel gehouden waar Beiranvand zelfs de grote held was door een penalty te stoppen van Cristiano Ronaldo. De toekomstige doelman van Antwerp presteerde indrukwekkend in alle drie de groepswedstrijden en stopte in de groepsfase maar liefst 80% van de 10 geïncasseerde doelpogingen.

PRIJZEN BIJ DE VLEET

Op het WK 2018 zette Beiranvand zich op de mondiale voetbalkaart maar in zijn thuisland Iran genoot hij al langer een enorme vermaardheid. In 2017 werd hij bijvoorbeeld genomineerd voor de FIFA Football Awards, en dat als eerste Iraanse voetballer ooit in de geschiedenis. Beiranvand staat ook al jaren te boek als de beste doelman uit de nationale Persian Gulf Pro League want tussen 2014 en 2019 kaapte hij telkens de titel weg als Speler van het Jaar. In het seizoen 2017-2018 hield Beiranvand zelfs 23 keer zijn netten schoon op 27 competitiewedstrijden. Met die knappe reeks eindigde hij toen als tweede doelman ter wereld met de meeste clean sheets op de teller.Foto Instagram: alireza_beiranvsnd

Alsof het allemaal nog niet genoeg was voor 31-voudige international, won hij onlangs nog een nieuwe prestigieuze individuele trofee. En het was er ook ééntje die kon tellen. Op 1 april 2020 werd massaal gestemd op de beste speler uit het Aziatische voetbalcontinent die ooit actief was in de lange geschiedenis van alle gespeelde Wereldbekers. Iran wordt door de Wereldvoetbalbond ingedeeld onder Azië en aldus kon er ook gestemd worden op Beiranvand. De doelman kaapte maar liefst 66% van de stemmen weg, waardoor hij de fiere winnaar werd van alweer een vooraanstaande verkiezing.

MIGNOLET EN VAN CROMBRUGGE

Aan zijn vergaarde trofeeën te merken lijkt Beiranvand wel degelijk een topdoelman te zijn, al kon hij dat grotendeels enkel bewijzen in de Persian Gulf Pro League. Het wordt daarom afwachten hoe hij zich zal aanpassen aan de Westerse voetbalcultuur, maar voorlopig zijn alle voortekens hem gunstig gezind. Ex-Iraans bondscoach Marc Wilmots stak eerder de loftrompet op over Beiranvand, en hij noemde de Iraniër een van de beste doelmannen waarmee hij gewerkt heeft. Sterker nog, Wilmots plaatst Beiranvand zelfs in het rijtje van Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.Foto Instagram: alireza_beiranvsnd

Een straffe uitspraak van Wilmots, maar op het niveau van de Persian Gulf Pro League lijkt daar enige waarheid in te zitten. Tijdens de voorbije vier seizoenen kon Beiranvand namelijk 81% van zijn geïncasseerde doelpogingen redden en dat gemiddelde ligt in de buurt van Simon Mignolet (83%) en Hendrik Van Crombrugge (78%) in de Jupiler Pro League. Jean Butez, de nieuwe Antwerpse concurrent voor Beiranvand, redde 68% van zijn mogelijke doelreddingen. Al moet gezegd dat er bij Moeskroen flink wat meer werk op te rapen viel dan bij Club Brugge en Anderlecht.

UITWORP ZOALS NEUER

De statistieken vergelijken tussen de Gulf Pro League en de Jupiler Pro League is echter onbegonnen werk omdat er tussen beide competities een wereld van verschil gaapt. Maar als Beiranvand er jaarlijks uitgeroepen werd tot Speler van het Jaar, én hij grote ogen gooide op het WK 2018, dan zal de Iraniër ongetwijfeld wel iets in zijn mars hebben. Een attribuut waarmee Beiranvand indruk maakt is zijn lange ingooi, waarmee hij vaak vergeleken wordt met de Duitser Manuel Neuer die eenzelfde lange worp in zich heeft. Tijdens de Aziatische Champions League werd bij Beiranvand zelfs een uitgooi gemeten van maar liefst 60 meter ver. Door zijn grote gestalte (hij meet 1m94) is Beiranvand een heerser in het luchtruim en staat hij bekend om zijn spectaculaire reddingen. Ondanks zijn bijna dubbele meter bezit Beiranvand grote atletische kwaliteiten en wordt hij geroemd om zijn snelle reflexen. Het mag duidelijk zijn dat de strijd om de Antwerpse nummer één geen walk in the park zal worden voor Jean Butez, die als vanzelfsprekend wordt genoemd als de natuurlijke opvolger van de vertrokken Sinan Bolat. Alireza Beiranvand heeft nog alles te bewijzen in Europa, maar Luciano D'Onofrio koopt zelden een kat in de zak – ook al betreft het een 27-jarige Iraanse doelman. Er mag ook niet worden vergeten dat KRC Genk in januari aasde op Beiranvand, en de Genkse scouting vergaarde het laatste decennnia veel lof over hun expertise en inschattingsvermogen. Het kan de Antwerpse keuze voor Beiranvand alleen onderbouwen en versterken. En wie weet trekt Beiranvand zijn fantastische prestaties van in Iran en op het WK 2018 gewoon door in de Belgische competitie? Dan heeft de Bosuil er ongetwijfeld een attractie bij. 

POLL: Wie zal het pleit om de Antwerpse nummer één winnen?

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

456
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

35
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

289
{insert image alt}

'Barça grijpt in: Setién ontslagen na ongeziene afgang'

Bayern München schreef vrijdagavond geschiedenis door FC Barcelona een ongezien pandoering uit te ...

0

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

312
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

194
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

1018
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

173
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

541
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

1064
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

181
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

301
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

438
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

247
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

595
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

86
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

229
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

760
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

345