Anderlecht zet hoog in: tienersensatie uit Eredivisie met bad-boy gehalte

Anderlecht zet hoog in: tienersensatie uit Eredivisie met bad-boy gehalte

In de Vlaamse media werd het transfergerucht nog niet bekrachtigd, maar volgens het doorgaans erg betrouwbare Nederlandse voetbaltijdschrift Voetbal International is RSC Anderlecht sterk geïnteresseerd in Crysencio Summerville van Feyenoord. Het veelbelovende 18-jarige talent wordt omschreven als een opkomende topper maar hij komt ook met een noodzakelijke handleiding. In puur sportief opzicht lijkt Summerville een speler  te zijn die de harten beroert van menig voetbalfan.


VEELBELOVEND DOELWIT

De eerste elftallen van de Nederlandse profclubs hanteren nog steeds de veelgebruikte 4-3-3-opstelling en zoals het elke zelfrespecterende profclub betaamt, wordt die filosofie ook doorgetrokken naar de jeugdreeksen. Crysencio Summerville werd bij Feyenoord opgeleid als rechterwinger in deze formatie maar de kleine aanvaller kan ook op links uit de voeten en zelfs als centrale aanvaller. Toch ligt de sterkte van de kleine Summerville - hij meet 1 meter 74 – vooral op de rechterkant waar hij met zijn techniek en snelheid de vijandige defensies op een hoopje dribbelt.



Qua profiel sluit hij dus volledig aan bij de visie van RSC Anderlecht, dat eerder in verband werd gebracht met eenzelfde type-voetballers die een groot voetballend vermogen bezitten. Jae-Sung Lee (Holstein Kiel), Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Luhansk), Adbul Mumin (FC Nordsjaelland), Gideon Mensah (RB Salzburg) en Kamil Jozwiak (Lech Poznan) bezetten uiteenlopende posities maar de rode draad bij hun capaciteiten is vooral techniek en andere opbouwende skills. Summerville is met zijn achttien lentes het jongste Paars-Witte doelwit, maar des te veelbelovender.

KNOKPARTIJ BIJ FEYENOORD 

Summerville geldt al jaren als één van de grootste talenten uit de Rotterdamse jeugdopleiding, maar speelminuten in de fanion van Feyenoord maakte hij voorlopig niet. Dat is ook niet zo gek aangezien de Nederlandse jeugdinternational (vijf U19 caps en zes doelpunten) nog maar steeds achttien jaar is. Maar op zeventienjarige leeftijd liet Summerville al van zich spreken op het Nederlandse voetballandschap, al was het niet erg positief. In december 2018 zorgde de geboren Rotterdammer voor een grote rel wegens een knokpartij in de kleedkamer met ploegmaat Mats Knoester. Ook de broer van Summerville was naar verluidt betrokken bij deze schermutseling.



De clubleiding van Feyenoord kon uiteraard niet lachen met het bewogen incident en schorste de toen zeventienjarige Summerville tot 1 januari 2019, waarna hij verplicht zou worden verhuurd aan een andere club. Bovenop zijn schorsing werd Summerville ook een maximale geldboete opgelegd op basis van zijn contract bij de club, alsook een extra mentale begeleiding. De speler aanvaardde deze sancties en verontschuldigde zich ook uitgebreid, intern en op social media. In eerste instantie bleek dit vooral een soort ballingschap te worden voor het rasechte Feyenoord-product, maar zijn uitleenbeurt aan Dordrecht bleek vooral op sportief vlak een voltreffer te zijn.

REVELATIE BIJ DORDRECHT 

In het Riwal Hoogwerkers Stadion bemachtigde de jonge Summerville al snel een basisplaats én kon hij erg aardige statistieken voorleggen. De zeventienjarige was elke 90 minuten namelijk goed voor 0,32 doelpunt, waarmee hij op dat vlak tot de top tien hoorde onder zijn positionele collega's uit de Keuken Kampioen Divisie. Dat zijn best wel opmerkelijke prestaties bij een club die nota bene als vierde laatste eindigde in de competitie dat seizoen. Bovendien bleek Summerville ook razend efficiënt voor het doel, want hij zette 26,3% van zijn doelkans om in een effectief doelpunt. Met dat hoog percentage was hij de op één na beste speler van de ganse Keuken Kampioen Divisie.



De exodus naar Zuid-Holland had dus alleen maar positieve gevolgen. Summerville bleef in de schaduw na zijn veelbesproken incident in de kleedkamer van Feyenoord, en in de tweede hoogste voetbaldivisie van Nederland kon hij in alle stilte zijn voetbalkwaliteiten ontplooien. Met veel succes dus, waarna er zich een nieuw hoofdstuk aandiende in zijn voetbalverhaal. Vorig seizoen mocht Summerville zich bevestigen bij ADO Den Haag in de Eredivisie.

BEVESTIGD BIJ ADO DEN HAAG

De Nederlandse Eredivisie is altijd een broeihaard geweest van jong talent, en vorig seizoen was dat ook niet anders. In het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag voegde Summerville zich in het rijtje van tienersensaties zoals Luis Sinisterra (Feyenoord), Orkun Kökçü (Feyenoord), Mohamed Ihattaren (PSV), Noni Madueke (PSV), Myron Boadu (AZ), Lassina Traoré (Ajax) en Mitchell Van Bergen (Heerenveen). Bij Feyenoord volgden ze de ontwikkeling van Summerville op de voet en konden alleen maar vaststellen dat de achttienjarig zich tijdens elke wedstrijd kon verbeteren. Ook de fans van Feyenoord waren hem blijkbaar niet vergeten want toen Summerville inviel in De Kuip onthaalde de Rotterdamse achterban hem met een staande ovatie.



Summerville liet het voorbije seizoen erg leuke zaken zien op het hoogste Nederlandse voetbalniveau, waarbij hij vooral indruk maakte door zijn inzet, snelheid en technisch vermogen. Met twee doelpunten en drie assists in 21 wedstrijden zijn de statistieken niet razend indrukwekkend, maar veel meer kan er ook niet verwacht worden bij het nummer voorlaatst in de Eredivisie. Toch werd Summerville bij ADO Den Haag de jongste doelpuntenmaker voor de club in de Eredivisie toen hij met 17 jaar en 361 dagen op de teller kon scoren tegen NAC Breda. Een leuke anekdote voor de geschiedenisboeken, maar Summerville wist nog meer indruk te maken op het voetbalveld.

Bij Dordrecht miste Summerville nog wat efficiëntie in zijn dribbels, maar bij ADO Den Haag werkte hij blijkbaar hard om dat euvel te verhelpen. De jongeling krikte zijn geslaagde dribbels op van 38% in de Keuken Kampioen Divisie op naar 56% in de Eredivise, en dat op zich is al een serieuze prestatie. In de Eredivisie behoort Summerville bijgevolg tot de top tien van de beste dribbelaars op een flankpositie, én is hij zelfs de beste rechter flankaanvaller in dat onderdeel. Door zijn kwieke en snelle dribbels is Summerville ook vaak het slachtoffer van veelvuldige overtredingen. In de Eredivisie ondergaan in zijn totaliteit amper vier spelers gemiddeld meer overtredingen per wedstrijden, en dat wil uiteraard ook veel zeggen over de kwaliteiten van Summerville. 

BANDEN MET ANDERLECHT 

Andermaal lijkt de vernieuwde scouting van RSC Anderlecht goed werk afgeleverd te hebben. Summerville werd vorig seizoen een revelatie in de Eredivisie, maar die evolutie werd niet alleen geconstateerd door Sporting. Ook de talentenfabriek van RB Salzburg, Wolverhampton en Rangers FC sluiten zich aan bij het rijtje van geïnteresseerden. Bovendien zou de clubleiding van Feyenoord een nieuwe verbintenis willen voorleggen aan Summerville, wiens contract volgend seizoen afloopt.



Misschien kan Anderlecht wel iets regelen via de entourage van Summerville, want de jonge Nederlander wordt vertegenwoordigd door het managementbureau Wasserman dat ook Leander Dendoncker en Yari Verschaeren vertegenwoordigt: de banden met Anderlecht kunnen dus moeiteloos worden aangehaald. Als de noodzakelijke handleiding deel uitmaakt van het totaalpakketje uiteraard.

POLL: Is Summerville een risicovolle transfer voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

56
56
Anderlecht incasseert extra opdoffer voor clash in Genk
Anderlecht incasseert extra opdoffer voor clash in Genk

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

61
61
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

88
88
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

96
96
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

327
327
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

356
356
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

1078
1078
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

102
102
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

113
113
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

508
508
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

221
221
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

329
329
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

229
229
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

218
218
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

109
109