Het geheime recept van Mannaert: de Brugse succesformule ontleed

door
Het geheime recept van Mannaert: de Brugse succesformule ontleed

Terwijl de concurrentie zich volop probeert te wapenen, lijkt het voorlopig alsof Club Brugge een rustige zomer tegemoet gaat. Nochtans zit Vincent Mannaert doorgaans niet stil tijdens de transferperiode in het tussenseizoen, waarin hij al menig fraaie slag sloeg. Wellicht staat er ook nu in Jan Breydel dus wel nog wat te gebeuren, te beginnen misschien met een deal voor Junior Edmilson. Al blijft het toch vooral weer uitkijken wie de landskampioen als volgende binnenhaalt met haar 'geheime' succesformule.


Dan hebben we het vanzelfsprekend niet over een maar al te bekende topper zoals Edmilson of vorig jaar Simon Mignolet, een ietwat nieuwe strategie die Club mogelijk ook voor Razvan Marin wil hanteren. Niet dat in het verleden nooit een ex-speler uit de Jupiler Pro League werd aangetrokken, zoals pakweg Björn Vleminckx, Sinan Bolat, Jelle Vossen, Abdoulay Diaby of Anthony Limbombe, maar nu staat het vizier telkens toch hoger gemikt. Sowieso durft Blauw-Zwart tegenwoordig in een duurdere categorie shoppen, zo getuigt de recordsom voor David Okereke van vorige zomer – waarin ook voor Mignolet in de buidel werd getast – gevolgd door een nieuwe investering in Michael Krmencik amper een paar maanden later. En dan sprong een nog veel prijziger akkoord voor Adolfo Gaich, naar verluidt voor maar liefst 15 miljoen, zelfs pas in laatste instantie af.

TRANSFERS BUITEN EUROPA
Dat die ongewoon dure aanwinsten nog niet het gewenste rendement opleverden, met uitzondering van Mignolet uiteraard, zal ongetwijfeld vervelen. Zeker nadat eerder de kostelijke aankoop van Kaveh Rezaei al geen voltreffer bleek. Tel die vijf miljoen bij de fikse prijskaartjes van Okereke en Krmencik, en de 25 miljoen die Club voor Wesley mocht incasseren is al voor een flink deel opgesoupeerd. Zonder zijn opvolger beet te hebben, want voorin is Philippe Clement nog altijd zoekende. Al is de hoop nu dat met Youssouph Badji vorige winter toch weer een ruwe diamant werd ontdekt. De 18-jarige Senegalees maakt alvast een prima indruk in de voorbereiding en past perfect in de politiek waar Mannaert al het vaakst mee wist te scoren.



Of toch wat zijn leeftijd en goedkoop kostplaatje betreft. Bijzonder aan Badji is echter dat Club hem, samen met de minder overtuigende winger Amadou Sagna, zelf ophaalde in Senegal. Een transfer buiten Europa waar Mannaert zich nog zelden aan waagt, wat in het verleden wel eens anders was. Soms ook met succes, vooral in zijn Brugse beginjaren dan: Carlos Bacca, José Izquierdo, Mathew Ryan, Lior Refaelov en in iets mindere mate Oscar Duarte kwamen stuk voor stuk met glans over uit hun thuisland, maar daarna sloeg de balans toch eerder negatief uit. We denken dan aan Nicolas Castillo, Leandro Pereira, Felipe Gedoz, Shangyuan Wang, Bernie Ibini, Helibelton Palacios, German Mera, Riley McGree en recent nog Luan Peres.

BESTE VAN TWEE WERELDEN
De pijlen waren daarbij vaak op Zuid-Amerika gericht, een piste die de laatste tijd dus grotendeels verlaten werd. Toen Club in januari nog eens een uitzondering wou maken voor Gaich, mocht het bovendien direct ondervinden hoe moeilijk het blijft om daar deals te sluiten. Dan liever werken in Scandinavië, een markt waar Mannaert altijd al een boontje voor heeft gehad. Zij het vroeger dan vooral voor spelers met de Noorse of Zweedse nationaliteit zelf, genre Mushaga Bakenga, Tom Hogli, Jim Larsen of Michael Almeback. Net zoals in Zuid-Europa – Ivan Trickovski, Spyros Fourlanos, Valentinos Vlachos, Dorin Rotariu, Sokratis Dioudis, Erhan Masovic en recent Karlo Letica – draaide de zoektocht naar talent daar echter op zo goed als niks uit.



De afgelopen jaren wisten de Bruggelingen evenwel het beste van twee werelden te combineren door zich te focussen op een specifiek profiel: beloftevolle niet-Europeanen, doorgaans Afrikanen, die reeds in een Europese competitie aan de slag waren. Op die manier worden tenslotte niet alleen enkele lastige klippen omzeild bij de onderhandelingen, maar kan Club bovendien beter inschatten hoe zij de stap naar België zullen verteren – zowel op als naast het veld. Kehinde Fatai en Enoch Adu waren de weinig geslaagde voorlopers van dat stramien, Wesley de eerste echte voltreffer. Hij werd voor amper één miljoen opgepikt bij het Sloveense AS Trencin, dat ook de carrières van andere ex-JPL kleppers als Leon Bailey en Moses Simon lanceerde.

VOORBEELD VAN WESLEY
Zoals gezegd werd Wesley al aan een fors rendement verkocht, een voorbeeld dat Emmanuel Dennis en Krépin Diatta – voor een prikje weggeplukt in Noorwegen en Oekraïne – straks moeten volgen. In dat rijtje past trouwens tevens Marvelous Nakamba, die Blauw-Zwart ook reeds heel wat opbracht. De Zimbabwaan vertoefde wel al langer in Europa en kwam over uit Nederland, waar Mannaert eveneens graag – en met wisselend resultaat, zo getuigen toppers als Ruud Vormer, Arnaut Danjuma, Stefano Denswil en Limbombe tegenover miscasts als Lex Immers, Ricardo van Rhijn of Vleminckx – zaken doet. Met zijn transfersom van drie miljoen was Nakamba verder iets duurder, zij het zonder het gangbaar plafond van vier miljoen te doorbreken.



Dat Mannaert soms sneller overtuigt is van een potentieel goudhaantje, blijkt dan weer uit de benadering van dat bedrag voor Odilon Kossounou vorige zomer. De 18-jarige Ivoriaan had er toen slechts negen duels op het hoogste niveau in Zweden opzitten, maar oogt inderdaad veelbelovend. Zijn nog veel imposantere landgenoot Simon Deli bewijst samen met Éder Balanta overigens dat de tactiek net zo goed werkt bij wat meer ervaren targets, zoals eerder ook Claudemir reeds op kleinere schaal demonstreerde. Opnieuw geldt natuurlijk wel dat niet iedereen een doorslaand succes werd, al ligt de foutenmarge hier toch al een pak lager. Zelfs Ethan Horvath kan, zeker gezien zijn uiterst geringe prijskaartje, niet als een echte flop worden bestempeld.

ANDERE MARKTEN AFGETAST
Vanzelfsprekend passen ook niet alle Brugse transfers in de bovenstaande vakjes. Club kocht ten eerste af en toe in eigen land, soms zelfs bij de concurrentie. Hoewel dat met Mémé Tchité, Alexander Scholz, Guillaume Hubert (Standard), Jesper Jörgensen, Bojan Jorgacevic, Jérémy Perbet (AA Gent) en in mindere mate Tom De Sutter (Anderlecht) weinig opbracht, werd toch Siebe Schrijvers weggeplukt bij Genk. Ook transfers bij kleinere clubs in België leverden zelden sterkhouders op, al waren Hans Vanaken, Clinton Mata en Mats Rits een schot in de roos. Ondanks de flater met Rezaei kreeg Mannaert dus wel een steeds beter gevoel voor wie het niveau aankan. Laurens De Bock en Benoît Poulain kunnen we trouwens nog net delibereren.



En dan mogen we Thomas Meunier, ontdekt bij toenmalig derdeklasser Virton, uiteraard niet vergeten. Hij hoort samen met Dion Cools, die overkwam van OH Leuven, echter eerder in de categorie van outliers. Transfers die niet bij een bepaalde politiek hoorden, zoals Victor Vazquez en Elton Monteiro die opgepikt werden bij topclubs als Barcelona en Arsenal. Voorts ging Mannaert geregeld shoppen in Spanje, Rusland en Frankrijk en werden natuurlijk ook andere markten zoals de Italiaanse, Duitse en Poolse afgetast. Tot slot zakten doorheen de jaren nog heel wat huurlingen af naar Jan Breydel, vaak opportuniteiten of types om een lacune in de kern tijdelijk op te vullen. Zoals vorige zomer Percy Tau, Eduard Sobol en de vervloekte Mbaye Diagne.

DE MAGIE VAN MANNAERT
Zoals u al kunt merken, is ook hier telkens weer sprake van wisselend resultaat. Hoewel dat marktsegment op het eerste zicht het moeilijkst in te schatten valt, boekt Mannaert dus de hoogste succesratio met ruwe diamanten uit verre landen. Zij het dan wel meestal nadat ze hun aanpassingsperiode in Europa al achter de rug hebben. Een kneepje dat ze ook in Genk en stilaan zelfs Gent, zij het elk op hun eigen manier en met een andere invulling, onder de knie hebben. Echt geheim kunnen we dat gedeelte van het Brugse recept dus niet meer noemen, net zomin als we verrast zijn door de vermeende interesse in de jonge Nigerianen Jordan Attah Kadiri en Paul Mukairu – momenteel actief in Zweden en zowaar voor de verandering eens Turkije.



Vandaag zijn het nog nobele onbekenden, maar wie weet wordt een van hen wel de nieuwe Dennis of Diatta. Hoewel de pijlen tegenwoordig hoger gemikt staan, blijft Mannaert zijn ogen dus open houden voor lucratieve opties die binnen de Blauw-Zwarte visie passen – al valt de keuze voor Diagne en Krmencik dan lastiger te verklaren. Tenslotte vormt die denkwijze de basis voor de huidige hoogdagen in Jan Breydel, waar – samen met een goede coach, na Michel Preud'homme en Ivan Leko nu Clement – een ander aspect er uiteraard in bestaat om ervaren sleutelpionnen als Vormer, Vanaken en Mata aan boord te houden. In het spoor van Charles De Ketelaere en eerder Brandon Mechele wil Club op de koop toe nu ook nog eens de vruchten plukken van haar eigen jeugdacademie. De omringende buitenlandse talenten, die mogen van zodra het moment om te cashen er is echter voor de gepaste som vertrekken. Mannaert tovert dan toch wel weer een nieuwe goudklomp tevoorschijn.

LEES OOK: 'Club Brugge krijgt cruciaal nieuws over vertrek Rigaux'

🔥 Populair bij onze lezers

‘Reactie Cristiano Jr. op Lamine Yamal verrast internet’
‘Reactie Cristiano Jr. op Lamine Yamal verrast internet’

Wie is volgens u de beste ontdekking van Mannaert tot nu toe?

Meest recent

'Club Brugge krijgt cruciaal nieuws over vertrek Rigaux'

De goede prestaties van Club Brugge in binnen- en buitenland, hebben niet alleen de spelers in ...

157
157
'Monden bij City vallen open: ridicuul bod op Ederson'

Manchester City FC haalde deze zomer heel wat verse krachten in huis, maar liet daartegenover ook ...

84
84
Na onverwacht Antwerp-vertrek: nieuwe JPL-club Odoi?

De transfercarrousel draait op volle toeren, maar momenteel zijn ook heel wat transfervrije spelers ...

255
255
'Transferakkoord gevonden: bod van 9 miljoen voor Genk'

In navolging van Christopher Bonsu Baah, die voor de nodige miljoenen naar Saudi-Arabië trok, ...

279
279
'Respectloze' Jashari krijgt serieuze veeg om de oren

De vete tussen Ardon Jashari en Club Brugge KV blijft maar verder escaleren. De middenvelder wil ...

705
705
'Kompany drukt zelf op knop voor monstertransfer Bayern'

Vincent Kompany heeft een meer dan behoorlijk eerste seizoen als hoofdcoach van Bayern München ...

126
126
Anderlecht krijgt flinke opsteker voor eerste Europese clash

Het aftellen bij RSC Anderlecht is nu ook echt begonnen. Aanstaande donderdag beginnen de ...

514
514
Essevee strikt middenvelder, ook versterking Lommel en Lokeren

Zondag start het nieuwe Belgische voetbalseizoen met de supercup en ook de competities zitten ...

87
87
Nottingham Forest pakt groots uit met Matz Sels-nieuws

Binnen een kleine maand trekt de nieuwe jaargang in de Premier League zich op gang, de Engelse clubs ...

60
60
'Genk gaat vol voor tweede Jupiler Pro League-aanwinst'

Op Christopher Bonsu Baah en Mike Penders na, slaagde KRC Genk er tot dusver in zijn selectie intact ...

274
274
Jashari-ellende breidt uit: Club Brugge zwaar geraakt

Ardon Jashari zet zijn transfer naar AC Milan met alle middelen onder druk, maar Club Brugge houdt ...

1724
1724
Vlietinck tekent tot 2028, opvallende rentree Antwerp

Nog een dikke week voor de start van de competitie, zijn de clubs uit de Jupiler Pro League nog druk ...

139
139
Charleroi klaar voor Europa, vijfde zomeraanwinst Cercle

Nog exact één week en het seizoen 2025-2026 gaat van start in de Jupiler Pro League. ...

96
96
‘De Bruyne zet Serie A op stelten: dit is ongezien’

Het grote avontuur van Kevin De Bruyne bij SSC Napoli is sinds deze week officieel van start gegaan. ...

229
229
'Club Brugge loopt blauwtje bij peperdure flankaanvaller'

Club Brugge heeft met Carlos Forbs al een opvolger voor Chemsdine Talbi te pakken, maar naar ...

521
521
'Anderlecht all-in: Renard stunt met oude bekende'

Besnik Hasi mocht al zes nieuwkomers verwelkomen, maar daarmee is de honger van RSC Anderlecht nog ...

1187
1187
'Overmars op dreef: goalgetter geeft jawoord aan Antwerp'

Antwerp schakelt plots een stevige versnelling hoger op de transfermarkt, waar de teller op inkomend ...

777
777
Hasi incasseert al volgende mokerslag uit ziekenboeg RSCA

Om beter te doen dan vorig seizoen rekent RSC Anderlecht dit keer ook op minder tegenslag uit de ...

294
294
'Plottwist bij Club Brugge: transfer opnieuw op tafel'

Club Brugge neemt het zondag in de Supercup op tegen Union, maar in de laatste rechte lijn richting ...

1190
1190
Courtois verkoopt villa van 4,5 miljoen: hij wil nóg zottere luxe

Thibaut Courtois zette op het voorbije WK voor clubs weer een paar prima prestaties neer. De Rode ...

450
450
'De Condé draait overuren: Genk op zucht van toptransfer'

Dimitri de Condé windt er geen doekjes om dat KRC Genk met Zakaria El Ouahdi en Tolu ...

461
461
'Alarm in Anderlecht: Renard opnieuw transfermarkt op?'

Nadat het al zes nieuwkomers in huis haalde leken louter nog een winger en vooral een of meerdere ...

522
522
Kat Kerkhofs ontredderd: "Herstel hier nooit meer van"

Kat Kerkhofs is al lang niet meer 'alleen' de vriendin/vrouw van Dries Mertens. De blondine bouwde ...

129
129
KBVB zet ontslagronde verder: twee pionnen bij grof huisvuil

De Koninklijke Belgische Voetbalbond is een nieuwe weg ingeslagen. Een weg onder Vincent Mannaert en ...

165
165
Juventus slaat grote slag met Belgisch supertalent

Juventus en Belgische talenten, het blijft een vreemde combinatie. De afgelopen jaren haalde de Oude ...

116
116

Meer sportnieuws