AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Foto: AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van coach Jess Thorup sprongen vooral de prestaties van aanvallende middenvelder Jonathan David in het oog, maar ook de laagste drie pionnen oogstten veel lof. Met Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjida-Ofoe beschikten de Buffalo's over een kwalitatief trio dat ook op Europees vlak impact maakte. Gent wil dat compartiment nog versterken met Niklas Dorsch, en die lijkt voor een grote toegevoegde waarde te kunnen zorgen.

BESTE NUMMER ZES VAN 2. BUNDESLIGA

Volgens Belgische en Duitse media wil AA Gent snel de deal afronden van Niklas Dorsch, een 22-jarige middenvelder van FC Heidenheim. Die club komt uit in de 2. Bundesliga, dat nét niet de promotie bewerkstelligde naar het hoogste Duitse voetbalniveau. Aan de prestaties van Dorsch zal het niet gelegen hebben want de Duitse belofte-international (4 caps) was zowat de beste centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. AA Gent lijkt daarmee opnieuw een onbekend maar veelbelovend talent aan boord te halen.Dorsch heeft als groot voordeel dat hij in het systeem van AA Gent, met de veelbesproken ruit op het middenveld, op drie posities uit de voeten kan: hij kan namelijk dezelfde rol bekleden zoals Elisha Owusu, Sven Kums als Vadis Odjidja-Ofoe. Bij FC Heidenheim ontpopte Dorsch zich tot een voetballende nummer zes, die bij momenten zelfs terugvalt tot bijna tussen de twee centrale verdedigers om de aanvallen op te zetten. In deze positie onderscheidt de middenvelder zich vooral door zijn opbouwende meerwaarde, eerder dan zijn defensieve kwaliteiten.

MINI-THIAGO ALCANTARA

Volgens de statistieken lijkt Dorsch een gelijkaardige speler te zijn zoals Thiago Alcantara, die de lakens uitdeelt op het middenveld van Bayern München. Thiago wordt alom bestempeld als de beste centrale middenvelder van de Bundesliga, en dat geldt ook voor Dorsch weliswaar op een niveautje lager. In bijna elk onderdeel zijn de waarden en parameters van beide spelers gelijkaardig, waardoor Dorsch in Duitsland te boek staat als een mini-versie van Thiago. De 22-jarige genoot zijn jeugdopleiding bij Bayern München waardoor hij vooral op technisch vlak over een brede basis beschikt. Daarnaast geeft Dorsch blijk van een grote voetballende intelligentie dat ertoe leidt dat zijn passing van een enorm hoog niveau is. Uiteraard zal Dorsch niet meteen zo'n impact kunnen maken op de 1. Bundesliga zoals Thiago, maar hij heeft alvast wél de potentie om een volwaardige basisspeler te worden op dat niveau. En dat is AA Gent blijkbaar ook niet ontgaan.

LATERALE DISTRIBUTEUR 

Naar verluidt hebben de Buffalo's de prestaties van de veelbelovende Dorsch al enkele maanden op de voet gevolgd. Vooral zijn passing zal de Gentse scouting niet ontgaan zijn, want zowel in aantal passes als de efficiëntie ervan staat Dorsch hoog genoteerd in de top tien van de 2. Bundesliga. Dat komt grotendeels omdat de 22-jarige de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld, waardoor een geslaagde passing van énorm groot belang is.Dat blijkt ook uit de variëteit van zijn passing-arsenaal. Dorsch passt de bal veel vaker voorwaarts (13 passes per wedstrijd) dan in een achterwaartse richting (5 passes per wedstrijd). Bij die voorwaartse passes behoort Dorsch trouwens tot de zuiverste distributeurs van spelers op zijn positie. Maar hij levert vooral veelvuldige laterale passes af (26 passes per wedstrijd), waardoor hij eerder als een spelverdeler voor de verdediging – een voetballende nummer zes aldus – fungeert.  

HOGE PASS- EN DRIBBELEFFICIËNTIE

Omdat Dorsch de bal eerder lateraal laat circuleren, gaat er weinig dreiging uit bij zijn passing. Dat hoeft niet meteen een minpunt te zijn, want een goede opbouw is de basis van elke kwalitatieve aanval. In dat aspect kan Dorsch ook vergeleken worden met Axel Witsel, die eenzelfde speelstijl hanteert bij Borussia Dortmund. Toch probeert Dorsch – in de mate van het mogelijke - voldoende diepte in zijn passing te brengen. 

Dat blijkt uit het aantal progressieve passes die van Dorsch's voet vertrekken. Per wedstrijd lanceert hij gemiddeld acht van zo'n passes, die in een voorwaartse richting een ruimte bestrijken van ongeveer 30 meter, én die starten op de eigen speelhelft of laag op de helft van de tegenstander. Op die manier won Heidenheim vaak waardevolle ruimte in de opbouw én kon deze vaak versneld worden. Zowel in aantal als in efficiëntie behoort Dorsch tot de top tien van de 2. Bundesliga.Dankzij zijn grote vista en uitstekende balbehandeling is het logisch dat Dorsch ook beschikt over een goede dribbel. Een dribbelwonder is hij wel niet meteen, hij gaat bijvoorbeeld 'maar' drie dribbels per wedstrijd aan – wat overigens nog een hoog aantal is voor een speler op zijn positie. Maar vooral zijn efficiëntie springt daarbij in het oog. Met een slaagpercentage van 66% schaart hij zich – net zoals het aantal dribbels per match – in de top tien van de 2. Bundesliga. Bij AA Gent kan geen enkele centrale middenvelder diezelfde cijfers voorleggen.

LUXEPROBLEMEN IN DE GHELAMCO ARENA

Een centrale middenvelder met de kwaliteiten van Dorsch zou een welgekomen versterking betekenen voor zowel elke club van de Jupiler Pro League. Bij AA Gent is de lagere centrale as op het middenveld voldoende gestoffeerd met absolute sterkhouders zoals Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjidja-Ofoe. Daarnaast kan Jess Thorup nog beschikken over Brecht Dejaegere en Sulayman Marreh, al moet die laatste zijn meerwaarde nog bewijzen in de Ghelamco Arena. Met de nakende komst van Dorsch willen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte duidelijk de concurrentie aanspannen met het oog op een succesvol komend seizoen. Met vier volwaardige opties – indien Dejaegere zou vertrekken – voor slechts drie posities zal het ongetwijfeld een harde strijd worden om een basisplaats te bemachtigen in het elftal van Thorup. Luxeproblemen zoals dat heet, maar daarmee zendt AA Gent ook een krachtig signaal uit naar titelfavoriet Club Brugge.

ZESDE DUURSTE AANKOOP 

Bovendien zal de transfer van Dorsch ook gepaard gaan met een flink prijskaartje. Zijn marktwaarde schoot in bijna twee jaar tijd exponentieel de hoogte in. Toen Dorsch in november 2018 zijn eerste matchen afwerkte bij FC Heidenheim werd zijn marktwaarde geschat op 700 duizend euro en in december 2019 bedroeg die reeds 5 miljoen euro. Na een correctie door de coronacrisis bepaalde Transfermarkt.de zijn actuele waarde op 4,5 miljoen euro.

Zo diep zal AA Gent wellicht niet moeten tasten in de geldbuidel, want Heidenheim zou naar verluidt willen settelen voor 3,5 miljoen euro. Daarmee zou Dorsch wél de zesde plaats der duurste inkomende Gentse transfers bezetten, samen met Yuya Kubo. Dat zou een aanzienlijke geldsom betekenen voor de Buffalo's, maar gezien het potentieel van Dorsch en zijn jonge leeftijd ook wel een te verantwoorden investering.

POLL: Wordt AA Gent de grootste titeluitdager van Club Brugge?

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

408
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

33
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

286

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

81
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

101
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

584
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

103
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

435
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

831
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

139
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

233
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

345
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

227
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

473
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

80
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

219
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

658
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

309