Badji of Gaich: heeft Club Brugge nog een spits nodig?

Foto: Badji of Gaich: heeft Club Brugge nog een spits nodig?

Club Brugge heeft een nieuwe ruwe diamant in huis, en dan hebben we het niet over een kersverse zomeraanwinst – al staat Junior Edmilson wel voor de deur. Youssouph Badji, die afgelopen winter reeds naar Jan Breydel werd gehaald, maakt namelijk indruk in de voorbereiding. Toch blijft een speerpunt/breekijzer naar verluidt dé prioriteit voor Vincent Mannaert, die daarvoor zelfs weer zou denken aan voormalig toptarget Adolfo Gaich. Maar is zulk een investering wel de moeite waard?

Ondanks de autoritaire manier waarop landstitel nummer 16 werd veroverd, was het plaatsje diep voorin bij Blauw-Zwart zowat een heel seizoen lang voer voor discussie. Niemand wist Philippe Clement voldoende te overtuigen om gedurende lange tijd het vertrouwen te genieten, waarbij Club vooral een rasechte killer leek te missen. Dat uit zich ook in de statistieken, want alle dominantie ten spijt klokten de Bruggelingen af op 'slechts' 58 doelpunten – een evenaring van het laagterecord voor de kampioen van de reguliere competitie sinds de invoering van de play-offs, zij het dus wel met een match minder gespeeld.

OPVOLGER VAN DIAGNE

Nochtans was er al die tijd een waardige optie voorhanden, die meteen ook nog eens voldeed aan het gewenste profiel van een grote targetman om de deur open te breken tegen gesloten defensies. Helaas maakte Mbaye Diagne zichzelf onmogelijk met het penaltydebacle in Parijs en zijn gedrag achteraf. In januari moest Mannaert dus op zoek naar een alternatief, waarvoor de pijlen lange tijd op Gaich bleven gericht. Uiteindelijk knapte Club echter af op het delicate dossier en werd gekozen voor Michael Krmencik, die tot dusver evenwel teleurstelde en ook in de voorbereiding nog niet bepaald potten wist te breken.Wie weet wordt dus niet de man van ruim zes miljoen, maar wel een andere winteraankoop – die toen iets anoniemer toekwam – de échte opvolger van de intussen vertrokken Diagne. Vandaag is diens 18-jarige landgenoot al wat beter gekend, want met twee treffers in drie duels drukte Badji zijn stempel tegen OH Leuven, Beerschot en KV Mechelen. En dat terwijl de teller van Krmencik nog altijd op nul staat, zowel in officiële als vriendschappelijke partijen. Uiteraard mogen we daar geen vergaande conclusies aan vastbinden, maar dat de Senegalees straks een plekje krijgt in de Brugse pikorde staat vast. 

NATTE DROOM VAN GENT

Misschien was het zelfs wel tekenend dat Badji in het eerste luik tegen KV Mechelen, toen Clement een elftal dat dicht aanschurkt tegen zijn typeploeg de wei instuurde, voor het eerst al de voorkeur kreeg op Krmencik als partner van David Okereke. Die trapte trouwens prompt zijn eerste twee goals van de voorbereiding tegen de touwen. Een nieuw koningskoppel in de maak? Hoe dan ook toonde de jonkie tegen Malinwa, waarin Clement terloops even schakelde naar zijn oude 4-3-3 en hij door het uitwijken van Okereke dus tevens een tijdje als enige diepe spits fungeerde, andermaal zijn veelbelovende capaciteiten.Groter dan één meter 90, sterk met de rug naar doel, goede voetjes in de combinatie en snel voor zijn lengte. Het voorlopig scoutingsrapport van de man die nu al vele harten wint in Brugge klinkt niet alleen als de natte droom van AA Gent, maar je zou haast denken dat we Wesley Moraes aan het omschrijven zijn. Zonder te hard van stapel te willen lopen, lijkt Badji daar zelfs ook nog eens de doelgerichtheid aan toe te voegen waar het de Braziliaan – en de andere spitsen in de huidige kern – vaak nog aan mankeerde. Ondanks die tekortkoming vertrok Wesley vorige zomer toch voor een recordbedrag van 25 miljoen.

DE NIEUWE WESLEY?

Vandaag is het nog te vroeg om te dromen van soortgelijke sommen, maar op het eerste zicht lijkt het dus niet ongeoorloofd om de twee te vergelijken. Bovendien kwam ook Wesley als tiener in de winter aan op Jan Breydel, waar Jelle Vossen, Abdoulay Diaby en Leandro Pereira zes maanden eerder nog de voorhoede waren komen bevolken. Op weg naar de eerste titel in elf jaar tijd liet Michel Preud'homme de ruwe diamant af en toe al eens proeven van het grote werk, net zoals Clement graag met Badji – die zich wel eerst bij de beloften moest bewijzen – had gedaan. Helaas gooide een blessure roet in het eten.Het geloof in Wesley werd echter pas écht duidelijk in de zomer van 2016. Zijn landgenoot Pereira wist de verwachtingen als targetman niet in te lossen en mocht na een jaar reeds beschikken, maar ondanks de beperkte opties ging Club niet op zoek naar een alternatief. Vossen en Diaby hielden hem nog even af in de pikorde, maar in de PO's trok Preud'homme toch weer de kaart van zijn jonge krachtpatser. Iets wat daarna ook opvolger Ivan Leko uiteraard zou doen, zij het dan in een systeem met twee spitsen waarin Wesley nóg meer uitblonk. Het resultaat: 24 miljoen winst op een aankoop van slechts één miljoen.

MILJOENEN OP ZAK

Of het met de nog goedkopere Badji dezelfde vaart zal lopen, valt onmogelijk te voorspellen. De eerste indrukken geven ons echter het gevoel dat Club gerust een gokje mag wagen. Akkoord: behalve Diagne werd ook Percy Tau niet aan boord gehouden, terwijl Emmanuel Dennis allicht een toptransfer wordt gegund en Kaveh Rezaei geen toekomst meer heeft in Brugge. En dat allemaal na een seizoen waarin geregeld sprake was van schaarste voorin. Geen vers bloed in huis halen lijkt dan onverstandig, al blijft het toch de vraag of er wel werkelijk weer geïnvesteerd moet worden in het offensieve compartiment.De miljoenen op zak houden zou alleszins niet alleen een motie van vertrouwen richting Badji, maar ook voor Belgische talenten zoals Loïs Openda en in iets mindere mate schaduwspitsen Siebe Schrijvers en Charles De Ketelaere betekenen. Belangrijker is evenwel nog dat zopas bijna 15 miljoen neergelegd werd voor Okereke en Krmencik, nadat eerder al vijf miljoen aan Rezaei werd verkwist. Hoewel de verleiding om hen reeds af te schrijven vooral in het geval van de Tsjech groot lijkt, is iets meer tijd dus toch niet te veel gevraagd. Qua potentieel moet het duo alvast niet veel onderdoen voor Diaby en Vossen.

GOEDKOPER DAN GAICH

Die kregen toen in een systeem met één spits enkel concurrentie van Wesley, straks zijn er met verder nog Openda, Schrijvers, De Ketelaere en dus Badji zes opties voor twee posities voorhanden – rekening houdend met een vertrek van Dennis en Rezaei. Toegegeven, misschien (nog) niet allemaal van de verhoopte topkwaliteit, al liet Club dit seizoen zien ook zonder zulk een wapen voorin te kunnen domineren. Of toch in eigen land, want om de forse ambities in Europa waar Clement het zopas nog over had te realiseren schiet Blauw-Zwart – ondanks de hoopgevende prestaties in de voorbije campagne – wél nog te kort.Alleen maar daarom zou een transfer als Gaich volgens velen niet misstaan, al moet Mannaert dan wel nog maar eens een recordbedrag ophoesten voor een nieuw speerpunt. En dat terwijl met Okereke, Krmencik en Rezaei drie van de vier duurste aanwinsten aller tijden in Jan Breydel vandaag nog precies voor die positie present tekenen. Bovendien dreigt dan niet alleen die laatste, maar ook Krmencik reeds bij het huisvuil te worden gezet. Anders kan hij, net zoals de Iraniër het al meermaals mocht ervaren, snel tot de tribunes worden verwezen. Liever zulk een kapitaalsvernietiging dan Badji volledig blokkeren tenslotte.

HOPEN OP BADJI

Dat ze in Brugge iets zien in de nieuwste ruwe diamant, mag immers duidelijk zijn. Samen met Amadou Sagna werd de tiener zelfs rechtstreeks overgenomen vanuit Senegal, terwijl Mannaert doorgaans liever inzet op types als Dennis of Krépin Diatta die de overstap naar Europa al verteerden. Ook de winger krijgt nu trouwens een kans om te bewijzen dat hij de schoenen van zijn landgenoot kan vullen, al maakte Sagna tot dusver minder indruk dan Badji. Die doet ons op zijn beurt meer dan ooit twijfelen of Club wel écht nood heeft aan een nieuwkomer als Gaich. Hopen op zijn doorbraak, samen met die van Okereke, Krmencik en/of Openda, en de grote uitgaven achterwege laten lijkt dan voorlopig een beter advies. Corrigeren kan per slot van rekening altijd later nog.

POLL: Moet Club voorin vol de kaart van Badji trekken?

Lawrence alweer weg bij Anderlecht?

'Kwelduivel Coutinho kan Barça nog eens 5 miljoen kosten'

De 11 namen: Wolf voert één wissel door, Vlietinck debuteert in basis

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

746
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

49
{insert image alt}

Lawrence alweer weg bij Anderlecht?

Bij Anderlecht was het de voorbije weken toch weer puzzelen op enkele posities, vooral op de ...

37
{insert image alt}

Spelers Genk en Lokeren proberen contract te versieren in Nederland

Vorig seizoen eindigde Helmond Sport troosteloos als laatste in de Nederlandse Eerste Divisie, maar ...

11
{insert image alt}

'United wil Chelsea een halt toeroepen op mercato'

Chelsea FC haalde met Hakim Ziyech en Timo Werner al twee grote aanwinsten in huis, maar de Blues ...

21
{insert image alt}

De 11 namen: Wolf voert één wissel door, Vlietinck debuteert in basis

KRC Genk is één van de weinige topclubs die de openingsspeeldag konden afsluiten met een ...

144
{insert image alt}

Laifis duidelijk over vertrek bij Standard

Standard is goed aan het nieuwe seizoen begonnen en hield op de openingsspeeldag de drie punten ...

59
{insert image alt}

"Ik zat helemaal fout, Lukaku is een echte kampioen"

Zondagavond werken Manchester United en Sevilla FC de eerste halve finale van de Europa League af, ...

316
{insert image alt}

'Kwelduivel Coutinho kan Barça nog eens 5 miljoen kosten'

FC Barcelona werd vrijdag keihard afgestraft door Bayern München en die vernedering kan nog een ...

161
{insert image alt}

Thorup duidt twee titeloutsiders voor Club en Gent aan

AA Gent krijgt dit weekend het bezoek van KV Kortrijk en staat dan meteen onder behoorlijk wat druk. ...

217
{insert image alt}

'CL-kwartfinalist aast op transferdeal met Club Brugge'

We zijn inmiddels al half augustus, maar de zomermercato moet bij Club Brugge nog goed en wel van ...

671
{insert image alt}

'Pirlo hamert bij Juventus op knaltransfer'

Andrea Pirlo heeft de loodzware taak toegewezen gekregen om Juventus weer te laten swingen. Om die ...

154
{insert image alt}

KVM maakt komst nieuwe winger bekend

KV Mechelen is goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Na het gelijke spel op de openingsspeeldag ...

150
{insert image alt}

Tweet Coutinho gaat viraal na afstraffing Barça

Een tweet van Phillipe Coutinho uit 2011 gaat viraal nadat hij op vrijdag deels verantwoordelijk was ...

574
{insert image alt}

Dury ziet voordeel voor Beerschot: "Wordt moeilijke match"

Zulte Waregem is met een tegenvaller aan het nieuwe seizoen begonnen en verloor op de ...

259
{insert image alt}

'Grote kuis Real: Zidane heeft laatste woord'

Real Madrid gaat de komende weken een grote schoonmaak houden binnen de selectie. Alles wordt in het ...

344
{insert image alt}

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

OH Leuven slaagde er niet in om te winnen tijdens zijn comeback in de Jupiler Pro League en bleef ...

344

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

474
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

255
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

2110
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

242
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

595
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

2010
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

272
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

524
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

757
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

297
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

973
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

103
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

265
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

1117
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

485