Club Brugge heeft een nieuwe ruwe diamant in huis, en dan hebben we het niet over een kersverse zomeraanwinst – al staat Junior Edmilson wel voor de deur. Youssouph Badji, die afgelopen winter reeds naar Jan Breydel werd gehaald, maakt namelijk indruk in de voorbereiding. Toch blijft een speerpunt/breekijzer naar verluidt dé prioriteit voor Vincent Mannaert, die daarvoor zelfs weer zou denken aan voormalig toptarget Adolfo Gaich. Maar is zulk een investering wel de moeite waard?
Ondanks de autoritaire manier waarop landstitel nummer 16 werd veroverd, was het plaatsje diep voorin bij Blauw-Zwart zowat een heel seizoen lang voer voor discussie. Niemand wist Philippe Clement voldoende te overtuigen om gedurende lange tijd het vertrouwen te genieten, waarbij Club vooral een rasechte killer leek te missen. Dat uit zich ook in de statistieken, want alle dominantie ten spijt klokten de Bruggelingen af op 'slechts' 58 doelpunten – een evenaring van het laagterecord voor de kampioen van de reguliere competitie sinds de invoering van de play-offs, zij het dus wel met een match minder gespeeld.
OPVOLGER VAN DIAGNE
Nochtans was er al die tijd een waardige optie voorhanden, die meteen ook nog eens voldeed aan het gewenste profiel van een grote targetman om de deur open te breken tegen gesloten defensies. Helaas maakte Mbaye Diagne zichzelf onmogelijk met het penaltydebacle in Parijs en zijn gedrag achteraf. In januari moest Mannaert dus op zoek naar een alternatief, waarvoor de pijlen lange tijd op Gaich bleven gericht. Uiteindelijk knapte Club echter af op het delicate dossier en werd gekozen voor Michael Krmencik, die tot dusver evenwel teleurstelde en ook in de voorbereiding nog niet bepaald potten wist te breken.

Wie weet wordt dus niet de man van ruim zes miljoen, maar wel een andere winteraankoop – die toen iets anoniemer toekwam – de échte opvolger van de intussen vertrokken Diagne. Vandaag is diens 18-jarige landgenoot al wat beter gekend, want met twee treffers in drie duels drukte Badji zijn stempel tegen OH Leuven, Beerschot en KV Mechelen. En dat terwijl de teller van Krmencik nog altijd op nul staat, zowel in officiële als vriendschappelijke partijen. Uiteraard mogen we daar geen vergaande conclusies aan vastbinden, maar dat de Senegalees straks een plekje krijgt in de Brugse pikorde staat vast.
NATTE DROOM VAN GENT
Misschien was het zelfs wel tekenend dat Badji in het eerste luik tegen KV Mechelen, toen Clement een elftal dat dicht aanschurkt tegen zijn typeploeg de wei instuurde, voor het eerst al de voorkeur kreeg op Krmencik als partner van David Okereke. Die trapte trouwens prompt zijn eerste twee goals van de voorbereiding tegen de touwen. Een nieuw koningskoppel in de maak? Hoe dan ook toonde de jonkie tegen Malinwa, waarin Clement terloops even schakelde naar zijn oude 4-3-3 en hij door het uitwijken van Okereke dus tevens een tijdje als enige diepe spits fungeerde, andermaal zijn veelbelovende capaciteiten.

Groter dan één meter 90, sterk met de rug naar doel, goede voetjes in de combinatie en snel voor zijn lengte. Het voorlopig scoutingsrapport van de man die nu al vele harten wint in Brugge klinkt niet alleen als de natte droom van AA Gent, maar je zou haast denken dat we Wesley Moraes aan het omschrijven zijn. Zonder te hard van stapel te willen lopen, lijkt Badji daar zelfs ook nog eens de doelgerichtheid aan toe te voegen waar het de Braziliaan – en de andere spitsen in de huidige kern – vaak nog aan mankeerde. Ondanks die tekortkoming vertrok Wesley vorige zomer toch voor een recordbedrag van 25 miljoen.
DE NIEUWE WESLEY?
Vandaag is het nog te vroeg om te dromen van soortgelijke sommen, maar op het eerste zicht lijkt het dus niet ongeoorloofd om de twee te vergelijken. Bovendien kwam ook Wesley als tiener in de winter aan op Jan Breydel, waar Jelle Vossen, Abdoulay Diaby en Leandro Pereira zes maanden eerder nog de voorhoede waren komen bevolken. Op weg naar de eerste titel in elf jaar tijd liet Michel Preud'homme de ruwe diamant af en toe al eens proeven van het grote werk, net zoals Clement graag met Badji – die zich wel eerst bij de beloften moest bewijzen – had gedaan. Helaas gooide een blessure roet in het eten.

Het geloof in Wesley werd echter pas écht duidelijk in de zomer van 2016. Zijn landgenoot Pereira wist de verwachtingen als targetman niet in te lossen en mocht na een jaar reeds beschikken, maar ondanks de beperkte opties ging Club niet op zoek naar een alternatief. Vossen en Diaby hielden hem nog even af in de pikorde, maar in de PO's trok Preud'homme toch weer de kaart van zijn jonge krachtpatser. Iets wat daarna ook opvolger Ivan Leko uiteraard zou doen, zij het dan in een systeem met twee spitsen waarin Wesley nóg meer uitblonk. Het resultaat: 24 miljoen winst op een aankoop van slechts één miljoen.
MILJOENEN OP ZAK
Of het met de nog goedkopere Badji dezelfde vaart zal lopen, valt onmogelijk te voorspellen. De eerste indrukken geven ons echter het gevoel dat Club gerust een gokje mag wagen. Akkoord: behalve Diagne werd ook Percy Tau niet aan boord gehouden, terwijl Emmanuel Dennis allicht een toptransfer wordt gegund en Kaveh Rezaei geen toekomst meer heeft in Brugge. En dat allemaal na een seizoen waarin geregeld sprake was van schaarste voorin. Geen vers bloed in huis halen lijkt dan onverstandig, al blijft het toch de vraag of er wel werkelijk weer geïnvesteerd moet worden in het offensieve compartiment.

De miljoenen op zak houden zou alleszins niet alleen een motie van vertrouwen richting Badji, maar ook voor Belgische talenten zoals Loïs Openda en in iets mindere mate schaduwspitsen Siebe Schrijvers en Charles De Ketelaere betekenen. Belangrijker is evenwel nog dat zopas bijna 15 miljoen neergelegd werd voor Okereke en Krmencik, nadat eerder al vijf miljoen aan Rezaei werd verkwist. Hoewel de verleiding om hen reeds af te schrijven vooral in het geval van de Tsjech groot lijkt, is iets meer tijd dus toch niet te veel gevraagd. Qua potentieel moet het duo alvast niet veel onderdoen voor Diaby en Vossen.
GOEDKOPER DAN GAICH
Die kregen toen in een systeem met één spits enkel concurrentie van Wesley, straks zijn er met verder nog Openda, Schrijvers, De Ketelaere en dus Badji zes opties voor twee posities voorhanden – rekening houdend met een vertrek van Dennis en Rezaei. Toegegeven, misschien (nog) niet allemaal van de verhoopte topkwaliteit, al liet Club dit seizoen zien ook zonder zulk een wapen voorin te kunnen domineren. Of toch in eigen land, want om de forse ambities in Europa waar Clement het zopas nog over had te realiseren schiet Blauw-Zwart – ondanks de hoopgevende prestaties in de voorbije campagne – wél nog te kort.

Alleen maar daarom zou een transfer als Gaich volgens velen niet misstaan, al moet Mannaert dan wel nog maar eens een recordbedrag ophoesten voor een nieuw speerpunt. En dat terwijl met Okereke, Krmencik en Rezaei drie van de vier duurste aanwinsten aller tijden in Jan Breydel vandaag nog precies voor die positie present tekenen. Bovendien dreigt dan niet alleen die laatste, maar ook Krmencik reeds bij het huisvuil te worden gezet. Anders kan hij, net zoals de Iraniër het al meermaals mocht ervaren, snel tot de tribunes worden verwezen. Liever zulk een kapitaalsvernietiging dan Badji volledig blokkeren tenslotte.
HOPEN OP BADJI
Dat ze in Brugge iets zien in de nieuwste ruwe diamant, mag immers duidelijk zijn. Samen met Amadou Sagna werd de tiener zelfs rechtstreeks overgenomen vanuit Senegal, terwijl Mannaert doorgaans liever inzet op types als Dennis of Krépin Diatta die de overstap naar Europa al verteerden. Ook de winger krijgt nu trouwens een kans om te bewijzen dat hij de schoenen van zijn landgenoot kan vullen, al maakte Sagna tot dusver minder indruk dan Badji. Die doet ons op zijn beurt meer dan ooit twijfelen of Club wel écht nood heeft aan een nieuwkomer als Gaich. Hopen op zijn doorbraak, samen met die van Okereke, Krmencik en/of Openda, en de grote uitgaven achterwege laten lijkt dan voorlopig een beter advies. Corrigeren kan per slot van rekening altijd later nog.
LEES OOK: 'Anderlecht dendert door: twee extra aanwinsten op komst'